Válás gyerekkel

Szerző: Takács Péter

Hogyan segíthetek gyerekemnek feldolgozni a válást?

Válás gyerekkel: stressz a szülőnek, és a gyereknek is, senki nem találja ilyenkor a lelki egyensúlyát. Hogyan működik a válás feldolgozása az EFT segítségével?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

 Miért fontos a válás feldolgozása gyermekednél?

A gyerekek tanulási és viselkedési zavaraiban gyakran kiváltó ok a válás, és az ezt megelőző, illetve követő stressz. A válás gyerekkel mindig nagyon nehéz, mert nemcsak a saját lelki problémáinkkal kell megküzdenünk, de közben őt is támogatnunk kell egy olyan helyzetben, amiben mi sem igazán érezzük magabiztosnak magunkat.

Gyerekünk tudatosan, vagy tudattalanul mintázhatja a szülei párkapcsolati helyzetét, és legfőképpen a problémamegoldó stratégiáját.

Ezért fontos, hogy segítsünk neki a stresszhelyzet feloldásában, amennyire az adott helyzetben éppen képesek vagyunk.

Válás gyerekkel – a gyerek lelki problémái

Ha a válás gyerekkel történik, ő is érintetté válik. Ezt nem tudod elkerülni, de ha a válás feldolgozása egyikőtöknél sem valósul meg, a gyereknél bármikor, bármilyen formában előjöhet a válás okozta stressz.

A különböző tanulási problémák, viselkedési zavarok (pl. diszlexia, hiperaktivitás) gyakran vezethetőek vissza a szülők megromlott párkapcsolatára.

Hányféle módon viselkedhetnek a gyerekek válás után? >

Válás gyerekkel és a tanulási problémák közötti kapcsolat

Egy édesanya azzal keresett fel, hogy gyermeke nagyon érzékeny, könnyen sírva fakad, és emellett diszlexiás. Feri akkor 12 éves volt. Miután az édesanyja elmondta, hogy mire keresnek megoldást, a következő kérdést tettem föl a foglalkozás során a gyereknek:

„Feri, mióta vannak problémáid?”

„Milyen problémáim?”

„Ami miatt itt vagytok.”

„Három éve.”

„Mi történt veled az ezt megelőző fél évben?”

„Apu elhagyott minket!”– válaszolt sírva a kisfiú.

Az édesanya rögtön hozzátette:

„Nekem 4 éve van magas vérnyomásom!”

„Mi történt akkor?”

„Akkor kezdődtek a veszekedések a férjemmel!”

Itt abban kellett először segíteni, hogy a gyermek feldolgozhassa édesapja eltűnését, csak ezután következhetett a tanulással kapcsolatos problémák megoldása, mert ez volt az ok-okozati összefüggés. Az első esemény alakította ki, és tartotta fenn a másodikat.

Felmerülhet a kérdés, hogy valóban igaza volt-e Ferinek? Ténylegesen összekapcsolódnak ezek a problémák?

Igen! Számos kutatás adott arra választ, hogy az ember önmagáról elmondott diagnózisa (lehet ez egészségügyi, általános közérzeti, vagy a lelkiállapota diagnózisa), sokkal pontosabb, mint a műszerekkel mérhető „valóság”.

Erről bővebben Dr. Skrabski Árpád és Dr. Kopp Mária kutatásaiban olvashatsz, melyek

12 000 ember több éven keresztüli utókövetéses vizsgálatán alapulnak.

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

Válás gyerekkel: mi a legjobb megoldás a gyerek szemszögéből?

Mikor “jó” a válás a gyerek számára?

Ha:

 • A gyerek megérti, és elfogadja, hogy a válás a szülei döntése, ebben ő vétlen.
 • A gyerek fel akarja, és tudja dolgozni a probléma őt érintő részét, és nem akarja átvállalni a szülei terheit.
 • Elfogadja, hogy szeretheti mindkét szülőjét feltétlenül és egyformán, ez biztosított számára, nem kell egyik fél mellett sem állást foglalnia.
 • Biztonságban érzi magát lelkileg is, és megkapja azt a szeretetet és odafigyelést, amire szüksége van.
Mikor érezheted, hogy a gyermeked nem tud túljutni a válás okozta lelki sérülésein?

Mikor nem tud a gyereked túljutni a válás okozta lelki sérülésein?

Akkor, ha a fenti négy ponttal nehézségei vannak, akár objektív, akár szubjektív okokból.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy később, ha elvált szülők gyerekei kötnek házasságot, a válás esélye nagyobb az átlagosnál. Az ok abban keresendő, hogy a gyermekek a szüleik viselkedésmintáit tekintik működő megoldásnak.

Válás és a kisgyerekek

Sokan gondolják úgy, hogy a válás kisgyerekekkel a legnehezebb. De ez tévhit.

Egy gyerekes család felbomlása mindig nehéz, akár kicsi a gyerek, akár nagy.

Kisebb gyerekek gyakran értetlenül állnak a szüleik döntése előtt. Nem értik, ha eddig szerették egymást a szülei, akkor most mi ez a váltás.

Sajnos tudattalanul, vagy teljesen tudatosan hajlamosak összekapcsolni a saját csínytevésüket a szüleik válásával. Felelősnek érzik magukat. Könnyen vonják le azt a következtetést, hogy „az én hibám, amiért a szüleim már nem szeretik egymást, ez biztos azért van, mert a múltkor rosszalkodtam”.

Ebből alakulhat ki később a megfelelési kényszer (szülőknek, párkapcsolatban, főnöknek), amely a konfliktusok melegágya lehet.

Ezért fontos, hogy a válásba bevonjuk a gyerekeket, megbeszéljük velük is a döntést! Természetesen csak az ő szintjükön.

Kisebb gyerekeknél gyakran előfordul, hogy a rajzaikon még mindig együtt jelenik meg Anya és Apa, bár már évek óta nem élnek együtt. Sokat kérdeznek, miért váltak el a szülők, mi történt?

Sokszor annyira ragaszkodnak a velük maradt szülőhöz, hogy az már terhes a szülőnek. A gyermek szempontjából azonban érthető az indok: fél a további veszteségtől. A másik véglet, mikor a gyerek dühös a veszteség miatt, és a dühét a mellette maradt szerettein vezeti le.

Tinédzserek és a válás

Kamaszok és a válás

Tinédzsereknél is megjelenik a fel nem dolgozott válás miatti lelki egyensúlyvesztés, de jóval burkoltabban. A meg nem kapott törődés, szeretethiány miatt (hiszen az egyik szülő kilép a családból, és nem viseli gondját tovább), a kamasz visszahúzódóbbá, zárkózottabbá válik a szülei felé.

Jellemző lehet rá, hogy a párkapcsolataiban gyors váltások, elvarratlan szálak alakulnak ki. Vagy a veszteségtől való félelem miatt szorongóvá válik, és nehezen kezdeményez párkapcsolatot.

A lelkileg fel nem dolgozott válások esetén hajlamos lehet a könnyebb utat választani, és megfutamodni a kihívást jelentő helyzetek elől.

Válás gyerekkel: hogyan dolgozzuk fel hatékonyan?

Ezért szülőként külön feladatod az is, hogy a gyermekednek segíts feldolgozni a válásotok. Bizonyára indokolt volt, hogy szülőként a válás mellett döntöttetek. A gyermeketekért vállalt felelősség azonban továbbra is közös marad.

Érdemes tehát megadni neki az esélyt, hogy feldolgozhassa, ami történt. Ehhez szükség van Te őszinteségedre, és tudatosságodra is. Bármi történt a párkapcsolatodban, legyen a gyerek az első, akit tehermentesítesz!

Segíts neki megérteni, és elfogadni a fennálló helyzetet.

Tudassátok vele (ha lehet, mindketten), hogy ő vétlen, a válás a felnőttek döntése volt.

Hogyan segít a gyermekednek a válás utáni lelki egyensúly visszaállításában az EFT?

Sok olyan helyzet adódhat egy válás során, mikor a gyermek még a szülei segítségével sem képes kijutni a válságból.

A válás feldolgozása minden olyan esetben szükséges, mikor szülői erőszak, függőség, szülői depresszió, a partnerkapcsolatok gyors váltakozása, az egyik szülő eltűnése, elhanyagolás a válóok, vagy a válás következménye.

Minden ilyen helyzet a gyermek számára megrázó, és feldolgozásra vár. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, mikor a gyermek még csak nem is képes az őt ért traumákról beszélni, inkább igyekszik a legmélyebbre temetni magában az érzéseit.

Az EFT alkalmazása során léteznek olyan technikák, melyekkel a gyermek úgy oldhatja a segítővel együtt az őt ért helyzetet, hogy az kíméletes legyen rá, és a környezetére nézve is. Néha még beszélnie sem kell róla.

A gyermekednek ebben a helyzetben leginkább arra van szüksége, hogy biztonságban és szeretetben éljen, és a lelke megnyugodjon.

Erre az EFT kifejezetten alkalmas.

Tapasztaljátok meg Ti is a gyermekeddel!

Hasznos kérdések és válaszok

Miért kötelező feldolgozni a gyerekkel a válást?

A gyerek alapvető viszonyítási pontjai az életben az édesanyja, és az édesapja. Őket mintázza tudatosan, és tudattalanul. A stresszes, feldolgozatlan válás a gyerek számára egy minta. Minta a jövőbeli párkapcsolatban, a problémakezelő stratégiák terén. Azért kell feldolgozni a válást, hogy a problémák ne ismétlődjenek meg a gyermeked életében.

Milyen a jó válás szülőként?

 • Elengedted a sérelmeidet, megbocsátottál.
 • A gyereknevelésen kívül nincsenek közös pontok, ami miatt tartanotok kell a kapcsolatot egymással. Tehát nincs közös vagyon, ágy, vállalkozás, szabadidős tevékenység. 
 • A gyerek nem vesztette el a szüleit, a szülők rendelkezésre állnak, jelen vannak a gyerek életében. A gyerek tudja, hogy a válás végleges.

Létezik-e jó válás, ha igen milyen a jó válás a gyerek számára?

 • A gyerekben tudatosult, hogy a válás végleges, és az a szülei döntése, és ő ebben teljesen vétlen.
 • Tudja, és érzi, hogy nem kell választania a két szülő között.
 • A megélt traumákat fel akarja dolgozni. 
 • Nem kell semelyik szülőt támogatnia, beállni mellé „társnak”.
 • Lelkileg, és minden tekintetben biztonságban van, megkapja az odafigyelést, szeretetet mindkét szülő részéről. 

Mi a legfontosabb mondat, amit el kell mondanod a gyerekednek, ha váltok?

A válás soha nem a gyerek hibája, attól, hogy mi elválunk, apa, és anya ugyanúgy szeret téged, ahogy eddig, és jelen lesz az életedben, segít, ha bármi baj van.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft