7 következmény, ha az erős nők gyenge férfiakat vonzanak be

Szerző: Takács Péter

Miért választanak az erős nők gyenge férfiakat?

A párkapcsolatokban gyakran nincs egyensúly. Még mindig elfogadottabb, ha a férfi hordja a nadrágot, mintha a nő az erős, és a párja a gyenge. De miért választanak az erős nők gyenge férfiakat? És vajon lehetséges-e, hogy ezen a szerepen változtassanak, miközben a férfiak képesek-e megerősödni?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

120 hasznos elfoglaltság gyerekeknek otthon

Az erős nők nem mindig akarnak erősek lenni, csak azzá válnak

A párkapcsolati dinamikában az évek során kialakulnak a szerepek: ki, és milyen mértékben hozza a döntéseket.

Gyakoribb, hogy a szerepeket lejátszották már a házastársi játszmák során, és valamilyen irányban eltolódtak az erőviszonyok, mint az, hogy teljes az egyensúly és demokrácia. Az egyik fél mindig felvállalja (vagy igényli) az irányító szerepet.

Ezzel önmagában nincs is különösebb probléma, hiszen a párkapcsolatok attól válnak élővé, ha a felek meg tudják egymást erősíteni, és mindenki azon a területen kerülhet előtérbe, amiben jó. Miközben átengedi a társának az irányítást (vagy annak egy részét), amiben kevésbé jó.

A problémák abból adódnak, ha a helyzet szélsőségesen eltolódik egyik vagy másik irányba.

Sajnos, még mindig elfogadottabb, hogy a férfi irányít, és a nő rendeli alá magát, gyakran elvesztve ezzel az egyéniségét.

És ritkább az, hogy az erős nők hordják a kalapot, és a férfit kell irányítani. Az ilyen férfiakat sokszor gyengének, papucsnak nézi a társadalom.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb.

Gondolj, csak bele, hogy az erős nőket hányféle pejoratív jelzővel szokás illetni!

Valójában az erős nőknek háromféle csoportja is létezik.

1. Vannak olyan erős nők, akik tudatosan választanak maguknak gyenge férfit, és kezdetektől, vagy a párkapcsolatuk egy bizonyos szakaszától fogva át akarják venni az irányítást.

2. Vannak, akik mellett a férfi különböző okok miatt elhagyja magát. Ilyenkor a nő kénytelen átvenni az irányítást, mert különben nem fog funkcionálni a család. Ez nem előre eltervezett, hanem egy kényszerű döntés következménye.

3. A harmadik csoportba tartoznak azok az erős nők, akik öntudatosak, függetlenek, tudják, hogy mit akarnak az élettől, és azt el is érik. És mégsem gyenge férfi mellett élnek, hanem velük egyenrangú társat választanak. Ők egészséges önbecsüléssel rendelkeznek magukkal és a párkapcsolatukkal kapcsolatban, ezért ebben a cikkben nem róluk lesz szó.

Már ebből is látszik, hogy az erős nőket hiába könnyű sztereotíp megjegyzésekkel illetni, a kép valójában sokkal árnyaltabb.

Az erős nők különböző csoportjai

Milyen általános következményei lehetnek, ha erős nőként átveszed az irányítást?

1. Amennyiben a párjod ezt hagyta, egyre kevésbé tudod őt tisztelni.

2. Érzelmi elhidegülés.

3. Erős nőként egyre több feladat hárul rád. Ez érzelmileg, és fizikailag is megterhelő. Tartod magad, de közben mentálisan és fizikailag is elfáradhatsz.

4. Egy idő után nem lesz már energiád arra, hogy a férfit maga után vonszold, és vagy lépni fogsz, vagy eltávolodsz.

5. Veszélybe kerülhet az egészséged, ha évekig csak te irányítasz, mert a párod nem hajlandó visszavenni az irányítás egy részét. Túlzottan felborulnak a szerepek, te mindent csinálsz, ő semmit, és ez egy idő után túl nagy energiabefektetéssel fog járni neked is.

6. Boldogtalanná válsz.

7. A minta ragadós, és a gyerekek is továbbviszik ezt. A lányod abban látja a megoldást, hogy nem lehet gyenge, mert a férfiak „hasznavehetetlenek”. A fiad pedig sok esetben elhagyhatja magát, mert úgy érzi, hogy nem az ő dolga ezeknek a feladatoknak a felvállalása. Természetesen a dolgok ennél jóval árnyaltabbak is lehetnek.

 

Ha az erős nők irányítanak mindent...

Mitől gyengülnek el a férfiak?

Ez a kijelentés így túl általános.

Az erős nők mellé viszonylag ritkán kerülnek teljesen gyenge férfiak. Ezek a férfiak azok, akik az életük szinte minden területén irányításra szorulnak, vagy szándékosan nem csinálnak semmit, és eltartatják magukat az erős nőkkel.

Több olyan férfi van inkább, akiket valamilyen élethelyzet megbillentett, és nem képesek abból talpra állni.

Például:

 • Szülők halála, és annak feldolgozatlansága.
 • Gyermek elvesztése.
 • Konfliktuskerülés.
 • Pánikbetegség, depresszió.
 • Munkahely elvesztése.
 • Betegségek megjelenése.
 • Függőségek (nem csak az alkohol, vagy kábítószer), ide sorolható, a szerencsejáték, a tőzsde, a pornó, a számítógépes játék, a munka, a sportfüggőség is.
 • Szexuális teljesítőképesség romlása.
 • Gyerekek kirepülése, stb.

A fenti példákból jól látszik, hogy ilyenkor nem abszolút értelemben vett gyengeségről van szó, hanem feldolgozatlan helyzetekről.

De hosszabb ideje tartó kapcsolatokban ilyen esetekben azt érezheted, hogy ez bizony benne volt a levegőben a nehézségek kialakulása előtt is.

Az erős nők valóban erősek?

A kérdésben már eleve benne van a válasz: nem biztos.

Vizsgáljuk meg a helyztetet részletesebben!

Ha erős vagy, miben vagy igazán az?

 • Erős vagy, mert kreatív, sokféle élethelyzetben el tudod érni, hogy a dologok működjenek a családban, és a saját életedben.
 • Erős vagy, mert mindezek ellenére szereted a párod, a gyerekeid, figyelsz rájuk.
 • Erős vagy, mivel komoly energiákat vagy képes megmozgatni, hogy a családod jó család legyen.

Ha nem vagy erős, miért nem vagy az?

 • Nem biztos, hogy erős vagy, mert a döntéseid inkább a félelem motiválja. Azaz: eleve olyan társat választottál, akit lehet irányítani, és hagyja magát. Hogy miért? Mert valamiért neked nem kényelmes, hogy a párod erősebb legyen. Az konfliktusokat eredményezhet, amitől esetleg tartasz.
 • A másik félelem akkor jöhet elő, amikor kiderül, hogy a párod meggyengült, és nem akar, vagy tud felállni egy helyzetből. Ekkor erős nőként sok esetben évekig vonszolod maga mellett a párod, mint egy második, harmadik gyereket. Felteszed ugyan a kérdést, hogy mikor fog ő is változni, de mivel erre nem képes, ezért marad a csendes terror, vagy szenvedés. És félelemből nem lépsz ki ebből a kapcsolatból.

De most vizsgáljuk meg a Te helyzeted is közelebbről!

 

Az erős nők szabad választásukból válnak erős nőkké?

Amikor a félelmek irányítanak, és nem te

Logikusan megindoklod magadnak, hogy miért történnek veled a dolgok úgy, ahogy, akkor is, ha erős nőként irányítható társat választasz, és akkor is, ha át kell venned az irányítást, de nyűglődsz, és nem mersz kilépni a kapcsolatból.

Nézzünk néhány logikus indokot, ami miatt benne maradsz a kapcsolatban:

 • A gyereknek családra van szüksége.
 • Nem hagyhatom cserben, amikor baj van.
 • Ha most kilépek a kapcsolatból, akkor egyedül mindkettőnknek nehezebb lesz.
 • Ha most kilépnék, félek, hogy elvenné tőlem, vagy ellenem fordítaná a gyereket.
 • Ha most kilépnék, a párom annyira elsüllyedne nélkülem, hogy a gyerek elveszítené az apját.

Mi a baj ezekkel a logikus indokokkal?

Nem gondolom, hogy minden nőnek, minden ilyen kapcsolatból azonnal ki kellene lépnie, mert méltatlan hozzá. Hiszek a megoldásokban, viszont ezeket a megoldásokat jól elő kell készíteni, különben évekig tartó szenvedésnek nézel elébe.

A fenti logikus indokok valódiak, nagy valószínűséggel a te élethelyzetedben is megállják a helyüket.

Hogy mélyebben megértsd a problémát, hátrébb kell lépned, hogy ráláss a saját helyzetedre egy másfajta perspektívából.

Minden párkapcsolat addig működik, míg a két fél világa (a sötét, és a világos oldal is) egyforma teret képvisel mindkettőtök életében.

Magyarul: könnyű lenne kijelenteni, hogy a párod gyenge. Mert közben neked is vannak félelmeid, gyengeségeid, és ennek egy része biztos hozzájárul ahhoz, hogy a kapcsolat egyben maradjon.

A nehézségek igazi oka a dinamikában van.

Ha felismered, hogy a párod milyen helyzettel küzd, és azt tapasztalod, hogy egyre lejjebb csúszik, addig a te félelmeid is egy darabig erősödnek („mindent egyedül kell megoldanom, mi lesz velünk?”). Ez azonban, ahogy megtapasztalod a saját erőd és talpraesettséged, idővel megállhat.

Ilyenkor kezd el nyílni az olló, és elérkezhet egy olyan fájdalmas pillanat, amikor úgy döntesz, hogy már nem akarsz így élni.

Ő közben ugyanott tart, és nem képes a saját félelmeiből kikecmeregni.

De ekkor sem kell rögtön ügyvédhez szaladni! Nézzük meg, hogyan tovább!

Hogyan lehet egy gyenge férfit megerősíteni?

Rögtön bontsuk kétfelé a feladatot:

 • Az első a saját magadban elért változások
 • A második a párod megerősítése.

Az egyik nem működik a másik nélkül.

Gyakorlati tapasztalataink alapján az bizonyult az egyetlen működő megoldásnak, ha az erős nők beleálltak a helyzetbe, és ez hozta meg a változás lehetőségét a pároknál.

Miért?

Mert amíg eljutsz addig, hogy ettől a problémától már nem akarsz szenvedni, addigra a kommunikációtok becsontosodott. És pillanatok alatt eljuttok a játszmákig, aminek a végén újabb balhét kezdtek, a párod kivonul, és a saját dühöd ismét az egekben van.

A te változásod nem azt feltételezi, hogy még cukibb, megértőbb feleséggé kell válnod. Csupán az a cél, hogy elérd azt az objektív, nyugodt állapotot, aminek eredményeként képessé válsz arra, hogy tényleg hatni tudj a párodra.

A te dolgod erős nőként

1. Első lépés: a félelmeid felülvizsgálata, és azok elengedése.

Mert akár attól félsz, hogy kikerül a kezedből az irányítás, akár attól, hogy egyedül nem fogod bírni, abba a helyzetebe kerülsz, hogy a félelmeid NEM engedik a pároddal a hatékony kommunikációt.

2. Második lépés: annak feltérképezése, megértése, hogy a párodnak mi is az igazi problémája.

Mert akármi is a tünet, az okok a mélységben közel ugyanazok:

 • Félelem a szeretet elvesztésétől.
 • “Nem vagyok elég jó”,
 • “Nem vagyok elég szerethető” önkorlátozó hiedelmek jelenléte.

3. Harmadik lépés: a hatékony kommunikáció kifejlesztése és alkalmazása a pároddal.

És mi a helyzet nála?

A párod dolga gyenge férfiként

1. Első lépés: ismerje fel, mi az igazi problémája. Mi az, amit függőségekbe, megfelelésbe, vagy bármi másba fojt?

2. Második lépés: az ebből a helyzetből kivezető terápia igénybe vétele. Azaz fel kell deríteni, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a párod meggyengült. Ezeket fel kell oldani, és felépíteni azt a személyiséget, aki képes helytállni a mindennapok kihívásaiban.

Ez azonban nem mindig könnyű. Szüksége lesz a párod elkötelezettségére, és a te támogatásodra, mert CSAK közösen lesztek képesek ebből kimászni.

 

Hogyan támogathatják az erős nők a gyenge férfiakat?

Mi akadályozza meg, hogy közösen kilábaljatok ebből a helyzetből?

1. Erős nőként valaha fel tudok-e majd rá nézni?

Az erős nőknek nincs egyszerű dolguk, ha eljutottak arra a szintre, hogy a párjuk felett átvették az irányítást. Hiszen nem tudják már a másikat úgy tisztelni, mint korábban, tudva, hogy min mentek keresztül.

Ugyanakkor, ha mégis esélyt adnak a párjuknak, hogy képes legyen felállni, akkor megtalálhatják benne azt a férfit, akit újból szeretni tudnak. Valószínű, nem lesz ugyanolyan, mint kezdetben. Teljesen más lesz, de az értékek akkor is észrevehetőek benne.

2. Kutyából nem lesz szalonna…

Az elmúlt évek próbálkozásai után jogos érv, hogy úgyis képtelen lesz megváltozni.

Ott lehet benned az is, hogy meddig kell mindezt még eltűrnöd? De indulatok, vagy más negatív érzések helyett inkább építsd tovább az önbizalmad!

Erős önbizalomra biztosan szükséged lesz. Főleg, ha nem változik semmi. Csak erős önbizalommal, és félelmek nélkül lehet jó döntéseket hozni.

Kivételek, amikor az erős nők és gyenge férfiak kiegészítik egymást

1. Ez az alap felállás, és ez mindenkinek megfelel

A házasságokban nem minden az, aminek látszik!

Lehet, hogy külső szemlélőként egy kapcsolatot rossznak ítélünk meg, miközben a párkapcsolatban élő feleknek tökéletesen megfelel a szereposztás.

Ilyenkor csak az a fontos, hogy a résztvevők közt meglegyen az a sajátos dinamika, amikor ez a látszólag felborult egyensúly elfogadható, és élhető.

Ha ez megvan, és ebben mindenki boldog, akkor senkinek egy szava sem lehet.

2. Van ahol gyenge, és van ahol erős

A párkapcsolatok dinamikájában van egy fontos szempont:

Mennyire fontosak és mennyire számítanak nekem a páromtól kapott dolgok, érzések összességében.

Előfordulhat például, hogy a párom gyenge, és még a villanykörtét is én cserélem a házban, de közben csodálatos apuka, és szerető, és így összességében az egész kapcsolat egyenlege pozitív a számomra.

Tehát mindent érdemes mérlegre tenni, mielőtt elhamarkodott ítéleteket, vagy döntéseket hoznál.

 

Az erős nők és gyenge férfiak közötti alapfelállás lehet természetes is

De mi van akkor, ha ez a szereposztás már nem tartható számodra?

Ebben az esetben tudasd a pároddal, hogy nem akarsz így élni.

Jelezd számára a tettei következményeit.

Kérdezd meg tőle is, hogy mennyire szeretné egybentartani ezt a kapcsolatot.

Amennyiben a párod tisztában van a következményekkel, és akarja a kapcsolatot, határozd meg, mit vársz tőle, és mennyi határidőt adsz arra, hogy ez változzon.

Lehetséges, hogy ezen már régen túl vagytok, de a tiszta kommunikáció mindennél fontosabb. Mert így senkit sem érhet vád, és te sem fogsz évekig a lelkiismeretfurdalástól szenvedni.

Ha a párod még mindig nem akar érdemben változtatni, akkor te döntöd el, hogy ezt a kapcsolatot képes vagy-e ugyanúgy folytatni tovább, vagy tényleg szeretnél  kilépni. Mi lesz a kezdő lépés, és hova szeretnél eljutni.

A lényeg továbbra is az, hogy ne félelemből, és indulatból hozz döntéseket.

Ha félsz dönteni, vagy tanácstalan vagy, akkor szívesen segítünk!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft