A mesék gyógyító hatásáról

Szerző: Családban

A mese maga a csoda. Építi, fejleszti, szórakoztatja a gyerekeket. Kicsiket és nagyokat egyaránt, de emellett gyógyító hatása is van.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Milyen a boldog házasság?

Lélekápolás házilag mesékkel

Rengeteg gyermekekkel foglalkozó szakember, coach, pszichológus és pedagógus használja a meséket terápiás céllal. Ezért is alakult ki a meseterápia fogalma.

A mese világa már önmagában is csodálatos és szórakoztató a gyermekek számára. Az is jótékony hatással van a lelkükre, hogy esténként anyához vagy apához bújva meghallgathatnak egy kedves vagy vicces történetet, így zárva le a napot, és felkészülve az éjszakai pihenésre.

Bár az esti mesehallgatás közbeni családi pillanatok is gyógyító hatással lehetnek a lélekre, maga a mese is nagy szerepet játszik abban, hogy a gyermekek fel tudják dolgozni az őket ért sérelmeket, fájdalmakat és konfliktusokat.

A meseterápiás foglalkozásokon túl, egy jól megválasztott, otthon felolvasott mese is lehet gyógyító jellegű.

Ha valamilyen probléma merül fel a családban, komoly gondok adódnak, iskolai zaklatás, önbizalomhiány, szorongás, félelem, vagy egy haláleset, a mesék segítségével ezeket könnyebben érthetővé, és egyszerűbben megoldhatóvá, feldolgozhatóvá tehetjük gyermekeink számára.

 

A felolvasott mesék gyógyító hatása

Miért olyan hasznosak a mesék a lélek gyógyításában?

A mesék jótékony hatásai közismertek. Szinte nincs is olyan szülő, aki ne tudna legalább két-három pozitív hatást felsorolni:

  • a fantázia és kreativitás fejlesztése,
  • szókincs bővítése
  • beszédkészség javítása.

Ezen túlmenően azonban a gyógyító hatásukat is érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztjuk őket.

A mesék egyszerű történetek. Nem állítják a gyerekeket megoldhatatlan akadályok elé. Egyszerű szereplők és cselekményvezetés segítségével könnyen le tudják képezni a mesében elhangzottakat a saját életükre.

Nem kell a szájukba rágni a tanulságot, könnyen megértik így is: a jó elnyeri jutalmát, a rossz megbűnhődik. Ezért megéri jónak, bátornak, kedvesnek lenni.

Ez nemcsak egyszerű népmesékkel működik, hanem akkor is, ha olyan konkrét dolgokról szólnak, mint a halál, a válás, szorongás vagy félelem.

A mese varázslatos világán át a gyerekek könnyebben megértik a bennük zajló lelki folyamatokat, még akkor is, ha bonyolultabb dolgokról van szó.

A mesékben minden problémára akad megoldás. Nem véletlen, hogy terápiás jelleggel is olyan sokan használják.

 

Mesék a mesekönyveken túl

Bármilyen gondról, konfliktusról vagy élethelyzetről van szó, találni fogunk rá mesét.

Ma már rengeteg mesekönyv akad különféle témákban.

Viszont akkor sincs baj, ha nem találjuk a megfelelő mesekönyvet, mert a könyveken túl is számos lehetőség áll rendelkezésünkre.

Napjainkban számos mesegyűjtő oldal létezik, mint például a Meskete.hu, ahol több mint 1700 mese közül válogathatunk attól függően, hogy mit keresünk.

Az oldalon külön kategória van az élethelyzetekről szóló mesékre. De szomorú vagy tanulságos mese kategória is van, így könnyen megtalálhatjuk, ami segít csemetéinknek a problémájuk megoldásában.

 

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft