Mit jelent a válás a gyermek szemszögéből?

Szerző: Takács Péter

Mit jelent a válás a gyermek szemszögéből? Hiszen neki is fel kell dolgoznia a szülei válását, és a gyökeres változásokat. Nem mindegy, hogy elfogadja, vagy elnyomja az érzéseit. 

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

A válás a gyermek szemszögéből sokféleképpen nézhet ki

Egy válás idején a gyerekek sok mindent gondolhatnak magukról, a világról, a szüleikről. És nem biztos, hogy túl könnyen beszélnek róla. Vagy azért, mert maguk sem tudják megfogalmazni, hogy mi történik velük, mit éreznek, vagy azért, mert nem akarják még a saját érzéseikkel is terhelni a szüleiket, vagy pusztán dacból.

De hányféle képpen is nézhet ki a válás a gyermek szemszögéből: 

  • Sok gyerek gondolja, hogy a válás az ő hibájából történt
  • Bizonytalanság, zavar van benne a jövője miatt
  • Mi van, ha a szülei egyszer őt sem fogják szeretni?
  • Elveszti az eddigi közös élményeket
  • Könnyek, szomorúság, düh
  • Számtalan tudatalatti változás kezdődik
  • Szükségtelen lelki problémákkal terheli magát
  • Azon agyal, mit tehetne, hogy a szülei meggondolják magukat?
  • Úgy érzi, megszűnik a támogatása
  • Tele van fájdalommal

Még egy stressz mentes, kölcsönös egyezségen alapuló, békés válás, vagy külön költözés is veszteség a számára. Egy válás a gyermek szemszögéből nagyon is megterhelő lehet minden szempontból. 

Mikor a szülők közlik a gyermekükkel, hogy elválnak, azzal elkerülhetetlenül csalódást, sokkot, szomorúságot, zavart okoznak. Még akkor is, ha ő már előzetesen számított erre.

Életében először kell szembesülnie a véglegességgel.  

A végleges válás a gyerek szemszögéből ezt jelenti igazából:

Megértem, hogy el akartok válni, …de nem maradnátok mégis együtt?

A gyerekekben ilyenkor kettős érzés alakul ki.

A felszínen megértik, hogy jobb véget vetni a tarthatatlan állapotnak, ezért a szüleik elválnak. A mélyben azonban ott motoszkál bennük a kérdés: biztos, hogy szülők házasságának véget kell vetni, biztos nincs más megoldás?

Ez még akkor is így van, ha a családban mindennaposak voltak a veszekedések és az indulatok. A válás a gyermek szemszögéből hosszú ideig nem végleges, nem tudja annak tekinteni belül. Pont azért, mert mindkét szülőhöz kötődik, és el sem tudja képzelni, hogy egyik napról a másikra minden megváltozzon. 

A család egyben tartásának vágya kortól független. Kicsiknél és nagyoknál ugyanúgy jelentkeznek a félelmek, a magány, és az aggodalom, hogy ki fog mostantól gondoskodni róluk. 

Ha jobban viselkedtek volna, ha jobban ment volna a tanulás, ha jobban figyeltek volna a szüleikre, talán mindez nem történt volna meg!

A válás a gyermek szemszögéből gyakran úgy csapódik le, mintha az ő hibája lenne az egész.

 

Hogyan támogasd a gyermeked válás idején?

Mit tehetsz azért, hogy a válás a gyermek szemszögéből is a helyére kerüljön?

És ne magát okolja mindazért, ami történt?

De mégis el tudja fogadni a megváltoztathatatlan tényeket?

Támogatásra van szükségük minden szinten

A szülőknek és a válásban érintett más felnőtt családtagoknak biztosítaniuk kell a gyermeket arról, hogy ami történt, abban ők vétlenek.

A gyermek nem felelős a szülei házasságáért, a válásért, vagy azért, hogy helyreállítsa a kapcsolatukat. Mindkét szülőnek éreztetnie kell a gyermekkel, hogy a válás ellenére mélyen szeretik őt.

A szülőknek és a család más felnőtt tagjainak segíteniük kell a gyermeket abban, hogy megnyugodhasson a válás miatt.

És bár a válás mindenkinek tragédia, érezhesse annyira biztonságban magát, hogy a válás a gyermek szemszögéből is elfogadható ténnyé alakuljon.

Hasznos, ha a tanárok is tisztában vannak azzal, hogy a gyermek szülei válnak. Sokat segít a pedagógusnak, ha tudja, miért változik a gyermek viselkedése. Az iskolai feladatai mellett a gyereknek azt is meg kell élnie, hogy a család szétválik, az egyik szülő elköltözik. Ez egy nagyon mély és intenzív állapot.

Ha nem rendelkezik helyes problémakezelő technikákkal, családi támogatással, akkor nem tud majd az érzésein túljutni. Így tele lesz bűntudattal, haraggal, megválaszolatlan kérdésekkel.

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Ha viszont lehetősége van őszintén kibeszélni és kifejezni az érzéseit, és a korának megfelelő őszinte, és nyitott magyarázatokat kap, akkor a lelki sebei is begyógyulhatnak idővel.

A gyógyulási folyamatban minden kifejező eszköz segít: nevetés, írás, rajz, sport. Bármi, ami a válást a gyermek szemszögéből feldolgozhatóvá teszi.

De az érzelmek gyors és tartós feloldásában további hasznos segítséget nyújt az EFT.

A legfontosabb a gyógyulási folyamatban, hogy legyen a gyermek körül, akinek ki tudja fejezni a rossz érzéseit.

A válások leggyakrabban a gyermekek 18 éves kora előtt történnek.

Minden válófélben lévő, vagy elvált szülő számára hasznos segítség, ha a válás a gyermek szemszögéből is feldolgozásra kerül, és a gyermek is lelki támogatást kap ebben a nehéz helyzetben.

Ha képes vagy belehelyezkedni a gyermeked érzéseibe, a gondolatait megismerve hatékonyabban tudsz neki segíteni a válás feldolgozásában a gyermek szemszögéből. Így elkerülheti a tanulmányi eredmények romlását, és az érzelmi, személyes fejlődése újra kiegyensúlyozott lesz, megmarad az optimizmusa és a hite.

A veszteség az életünk része. Minden gyermek másként éli meg ezeket a folyamatokat, nincs két egyforma helyzet.

A válást mindenkinek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt fel kell dolgozniuk a lehető legteljesebben!

Ebben a cikkben még további hasznos tippeket olvashatsz, hogy hogyan támogasd a gyermeked a válás idején >

Hasznos kérdések és válaszok

A válás óta nem együttműködő velem a volt párom, mit tegyek?

A gyerek érdeke az első. Igyekezz erről őt is meggyőzni. Ne egyszerre akarj minden fronton együttműködést kicsikarni. Ha hajlandó a gyerekkel kapcsolatban megegyezni néhány dologban, az jó kiindulási pont. Ha semmiben nem együttműködő, akkor minimalizáld a veszteségeid, és dolgozz azon, hogy te lélekben stabil maradj, mert a gyereknek is erre van szüksége.

A gyerek teljesen magába fordult, olyan mintha depressziós lenne a válás óta, mit tegyek?

Tedd félre a félelmeid! A kapcsolatépítésre koncentrálj, ehhez ragadj meg minden eszközt. Beszélgess, játszatok, főzzetek, sétáljatok, sportoljatok együtt. Igyekezz őt kimozdítani. Ha érzi, hogy figyelsz rá, akkor ki fog nyílni feléd.

A gyerek attól fél, hogy engem is elveszít, mert a volt párom lelépett, hogyan nyugtassam meg?

Bármilyen fura is, a te nyugalmad, és stabilitásod fogja a gyereked megnyugtatni. Adott egy helyzet, a párodra nem tudsz hatni, a gyerekedre viszont igen. A gyerek érezze, hogy rád számíthat, de eközben ne áldozd fel magad, és a magánéletedet.

A válás óta a gyerek rajtam vezeti le a feszültségét, hogyan nyugtassam meg?

A jó hír, hogy a gyerek legalább kiadja a felgyülemlett feszültségét, nem fojtja el (ami sokkal károsabb lenne). Ha ez a feszültséglevezetés túl erős (tettlegesség, szóbeli bántalmazás), akkor a határokat neked kell tudni megszabni. Dolgozz az önbizalmad növelésén! Azt kell, érezze a gyerek, hogy te (már) nem vagy áldozat, hanem egy erős, magabiztos ember. Ekkor fog leállni. Plusz tipp: a gyerek kirohanása utáni ölelés sok feszültséget tud kioltani a gyerekből.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft