Elvált apa vs. stressz – 1. rész: Válás után

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Hogyan jöhetek ki elvált apaként a válást követő mélypontról?

A válókeresetek 70 %-t a nők nyújtják be, de a férfiak ugyanúgy megszenvedik, még akkor is, ha „miattuk” történik a válás. Merre van kiút egy elvált apának?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Elvált apák és a válási adatok

 • 2014-ben 38.700 házasságkötésre  19.500 válás jutott. Ez több mint 50 %.
 • A fő válóok a nők esetében: az elhidegülés, az alkohol, és a hűtlenség.
 • A válást jelentős arányban (70 %) a nők kezdeményezik.
 • Az elvált nők aránya az össznépességen belül 10,3 %
 • A 2013-as válások 58 %-ánál van gyermek is. 32 %-ban egy, 20 %-ban kettő, és 5,5 %-ban három vagy több.
 • A válás okait a férfiak az elhidegülésben, a társ hűtlenségében, a társ új kapcsolatában, és a munkával való túlterheltségben látják.
 • A legkevesebb gyermeket az elvált apák nevelik.

Forrás: KSH

Elvált apa és a régi család

Szétköltözés, majd válás esetén van, hogy az apa költözik, ritkábban az anya. Vissza a szülőkhöz, albérletbe, az új párhoz.

 

Elvált apa és a régi család Ott maradt a gyerek

1. Ott maradt a gyerek

Ha valamelyik fél úgy érzi, hogy a kapcsolat tovább már nem fenntartható, akkor nemcsak a pár útjai válnak el, hanem a gyerekekről is (részben) le kell mondani.

Rendszerint az apa költözik, és ő vállalja fel, hogy kevesebbet látja a gyermekeit, akik legtöbbször az anyánál maradnak (megnehezítve ezzel az ő életét is). Ez sok férfinak a legnehezebb pont, amin nem egyszerű túljutni.

Viszonylag könnyű meghozni egy döntést, hogy a kapcsolat már nem működik tovább. De otthagyni a közös gyermekeket, akikkel aztán csak kéthetente találkozhatunk, azt fájdalmasan nehéz.

Sok elvált apa nem is tudja ezt kiheverni, magába fordul. Ha túl erős a bűntudata, akár el is tűnik egy időre, nem tud szembenézni azzal, hogy mostantól ő kimarad a gyereknevelésből.

Különösen akkor nehéz ez, ha a válás a férfi miatt történt, és ezzel esetleg még a gyerekek előtt is el kellene számolnia.

A gyermekeknek két dologra van szükségük: egy anyára, és egy apára, akik szeretik, és biztonságot adnak neki.

A gyermekeknek két dologra van szükségük: egy anyára, és egy apára, akik szeretik, és biztonságot adnak neki. A gyerekek képesek megbocsátani azt, ami körülöttük történik, ha értik, hogy mi miért alakult úgy, ahogy.

Ennek ellenére van rá lehetőség, hogy feldolgozzuk az új helyzetet, és a lehető legjobb módon  apák maradjunk a megváltozott körülmények között is.

 

10 tipp hogy tartsd a kapcsolatod a gyerekeddel válás után

2. Még mindig szereted?

A válást többször kezdeményezik a nők, mint a férfiak, még akkor is, ha ezzel rosszabb életkörülmények közé kerülnek. És a férfiak heverik ki nehezebben a válást.

Jó lenne, ha lennének elvált apaként körülötted támogató barátok, akik nem csak a „szabad vagy” szöveget fújják.

Azt is nehéz beismerni, ha már elváltál, hogy még mindig szereted a volt feleséged. Mit tehetsz, ha a párod elhagyott egy másik férfiért, és még a gyerekeket is magával vitte?

Ilyenkor természetes, hogy romokban az életed, de egy dolgot biztosan megtehetsz. Sőt, még tartozol is magadnak vele.

Merj pótcselekvés helyett egy kicsit egyedül maradni az érzéseiddel, és átgondolni az eddigi kapcsolatod. Ilyenkor fontos elgyászolni azt, aki elment, és az egész kapcsolatot.

Tanulj az elkövetett hibákból és állj talpra, mert a gyerekeidnek apára is szükségük van.

3. Haragszol rá?

A harag ilyenkor teljesen természetes érzés, csak tudjuk mederben tartani!

Biztosan követett el hibákat ő is, és nemcsak minden a te sarad. Akkor sem, ha a volt feleséged ezt kommunikálja. Viszont az sem lesz igaz, ha úgy érzed, hogy minden az ő hibájából romlott el.

Az igazság az, hogy egy kapcsolat megromlásáért mindkét fél pont ugyanannyira felelős: 50 %-ban az egyik fél, és 50 %-ban a másik fél a hibás.

Ezért a haragot (még ha jogos is), érdemes minél hamarabb elengedned. Ez se Téged nem húz ki a gödörből, se a megromlott, elmúlt kapcsolatot nem változtatja már meg.

Viszont: amíg haragszol a volt feleségedre, addig érzelmileg még mindig erős kapcsolatban vagy vele.

Ha úgy érzed, hogy már van erőd, a harag helyett keress magadban békét, és megnyugvást.

Megérdemled, hogy elengedd a haragot saját magad miatt, a gyerekeid miatt, és azért is, hogy tovább tudj lépni.

Elvált apaként vond le a következtetéseket!

A válás után hagyj időt arra, hogy magadba tekints, feldolgozd a negatív érzéseid, és a helyére tedd a volt kapcsolatotokat!

1. A te sarad, az ő sara

A párkapcsolat két ember mérleghintája.

Ha valaki túl sokat tesz bele, vagy nem tudja elfogadni, amit a másik ad, akkor elmozdul az egyensúlyi pontról.

Elvált apaként vond le a következtetéseket!

Minél inkább kilendül a hinta az egyensúlyi állapotból, annál kellemetlenebb és kezelhetetlenebb. Ha túlságosan eltolódik az egyensúly, akkor valaki lép.

Sosincs olyan, hogy „csak az egyik fél a hibás” egy kapcsolat megromlásáért. A mérleghinta egyensúlyban tartásához mindig két emberre van szükség, ahogy a felborulásához is.

A kapcsolat belső világát senki sem ítélheti meg, csak az a két fél, aki benne él. Azzal nyert-e bárki is csatát, hogy a másikra mutogatott? Csak úgy kerülhet megint minden a helyére, ha saját magunkban ismét megtaláljuk az erőt a felépüléshez és a tovább lépéshez.

2. Ki szenvedi meg a válást „jobban”?

A válás néha évtizedekig tart. Még akkor is, ha a papír már egy év után megszületik róla, és papíron „mindent elrendeztünk egymással”.

De ha a volt feleség, vagy férj nem tudja elengedni a haragot, a csalódást, állandóan egymásra mutogatnak a felek, ott bizony a valódi válás nem történt meg. Egy ilyen helyzetben még mindig egymás hangulatától, vádjaitól függnek a felek.

Ilyenkor nemcsak a szülők szenvednek, hanem a gyerekek is. Sőt, ők talán még jobban, hiszen nem érthetik, hogy a szüleik között miért, és min megy a háború.

3. Meg nem beszélt problémák

Ha egy kapcsolat nem működött, ott a felszín alatt már jó ideje voltak “rejtett aknák”. Egy nap a probléma elérte azt a méretet, hogy egy érintésre robbant.

A szétment párkapcsolatokban nem csak az a baj, hogy szétmentek, hanem az is, hogy azért történt minden, mert nem sikerült közösen megoldani a problémákat.

 

Elvált apaként ki szenvedi meg a válást jobban? Menekülsz vagy megoldod?

4. Menekülsz, vagy megoldod?

Menekülni lehet:

 • Újabb kapcsolatba,
 • Pótszerekbe (alkohol, dohányzás),
 • Elterelő tevékenységekbe (túl sok munka, extrém hobbik),
 • Minden erődet csak a gyerekeid nevelésére fordítod (hogy ne kelljen a pároddal – és a problémátokkal kettesben maradni),
 • Minden más fontosabbá válik, csak te nem.

Ez a „stratégia” nemcsak nem segít, de még tovább is rontja a helyzetet. A meneküléssel tovább terheled a párkapcsolatod romjait és a gyermekeid is.

Miközben ha megoldanád, szembe néznél vele, akkor te, és a gyerekeid is boldogabbak lennétek.

Elvált apa és a gyermeke

A gyermeked ott maradt a volt feleségednél, és te közben nem tudod, mi történt vele az iskolában, kivel haverkodik, mi nyomasztja, vagy milyen sikerélményei voltak. Kétségeid vannak, hogy azok után, ami történt, szeret-e még téged?

1. A gyermekedet az anyja neveli

Ez a helyzet nem egyszerű. Különösen akkor nem, ha úgy érzed, a volt feleségednél „nincs jó kezekben”, mert nem értettek egyet a gyereknevelésben.

Mit tehetsz? Veszekedj az eltérő elveken (ahogy talán eddig is), vagy hagyd az egészet?

Talán vigasz lehet, hogy bár nem tudsz a gyermeked életében minden nap részt venni, azért értékeket, bármit, ami szeretet alapú, és nem terhes a számára még mindig átadhatsz neki.

Közvetítheted a saját értékrended felé, hogy abból valami átragadjon rá. Bár rövid távon úgy tűnhet, hogy ennek nincs értelme (úgyis az anyjára hallgat jobban), hosszú távon, és felnőtt korában mégis fontossá válik, hogy mellette voltál-e élete fordulópontjain, és számíthatott-e rád, amikor szüksége volt rá.

2. Nem láthatjátok egymást minden nap

Ha nincs is veled mindig, attól még tartható a kapcsolat.

 • Internet, mobil, közösségi oldalak. Mind alkalmasak arra, hogy folyamatosan nyomon kövesd, mi történik vele.
 • Ott vannak az edzések, szakkörök. Lehet, hogy a volt feleséged még örülne is, ha néha te is beszállnál a logisztikába, és te vinnéd-hoznád.
 • Ha a válás ellenére, mindkét fél fontosnak tartja a gyereknevelést, akkor a szokásos minden második hétvége, és két hét nyári szünet helyett gyakoribb láthatást is be lehet venni az egyezségbe.
Mennyire érzed jól magad a bőrödben?

3. Hogyan lehetsz ezek után valódi apja?

A válás lehet áthághatatlan időbeli és térbeli akadály az apa és a gyermek között, ha úgy fogjuk fel.

De miért hagynánk, hogy ez legyőzzön minket?

Miért hagynánk meggyőzni magunkat, hogy vele kapcsolatban is minden elveszett, amikor a párkapcsolat megromlott?

Akár fölfoghatod úgy is, hogy a válás újabb lehetőség, hogy bebizonyítsd magadnak: így is tudsz jó apa lenni!

És ehhez nem kellenek ajándékhegyek, túlzott lazaság, vagy túlzott engedékenység sem, amikor a gyerek nem akar tanulni.

A gyermekednek nem pénzre, vagy haverra van szüksége, hanem egy valódi apára!

Elvált apa és a gyermeke A válás újabb lehetőség, hogy bebizonyítsd magadnak: így is tudsz jó apa lenni! És ehhez nem kellenek ajándékhegyek, túlzott lazaság, vagy túlzott engedékenység sem, amikor a gyerek nem akar tanulni.

4. Mit vár a gyermeked tőled?

 • Szeretetet,
 • Figyelmet,
 • Időt,
 • Ha tanácstalan, vagy bajban van: segítséget, lelki támaszt,
 • Nyugalmat,
 • A körülményekhez képest a legtöbb biztonságot.
Kiút elvált apák számára

Kiút elvált apák számára

Hogyan tehetnéd túl magad az elmúlt időszakon?

Az elvált apák sokszor megalázva, még önmaguknak sem beismert rossz érzésekkel küzdve élik az életüket.

Te is közéjük szeretnél tartozni?

Vagy inkább megismernél olyan stressz és feszültségoldó módszereket, amelyek hatékonyan képesek a múltbeli és jelenlegi traumákat oldani.

 

Miben kaphatsz segítséget?

 • A válás feldolgozásában,
 • A kapcsolatod javításában a gyermekeddel
 • A nézeteltérések megoldásában a volt feleségeddel
 • Anyagi kérdések viták nélküli rendezésében
 • Anyagi talpra állásban
 • Gyermekláthatási feltételek javításában
 • A nyitásban egy új párkapcsolat felé
 • És persze abban, hogy minél több rossz érzésed el tudd engedni, akármi történt is a házasságodban, és a válás során.

Hasznos kérdések és válaszok

Milyen csapdába eshetsz bele leggyakrabban az elvált apaként a volt pároddal?

A válás csak papíron történik meg, és nem érzelmileg. Benned maradhat a harag, fájdalom, az elárultság, vagy éppen az önvád. Teljesen mindegy, hogy ki volt a hibás. A válás feldolgozása, a megbékélés alap fontosságú a saját, és a gyermeked lelki egészsége szempontjából.

Milyen csapdába eshetsz bele leggyakrabban elvált apaként a gyerekeddel?

Úgy érezheted, hogy cserben hagyod a gyerekedet. Kevesebbet látod, a láthatás kevésbé szól a nevelésről, inkább egy jó buli. Könnyű lekerülni a szülő szerepből egy haveri szintre. A gyerek haverként kezel. Vagy a hirtelen jött szabadságot kihasználva keveset látod, és a hiányt ajándéközönnel kívánod pótolni. A gyerek ehhez hozzászokik, és pénzeszsáknak fog tekinteni.

 A válás után jött hirtelen szabadság illúziója, hogyan kerülheted el?

A válás utáni hirtelen szabadság megteremti azt az igényt, hogy mindent bepótolj. De közben, ha nem foglalkozol a saját személyiséged építésével, sérüléseid feldolgozásával, akkor ugyanabba a nyomorúságos helyzetben találhatod magad.  Csak más tartja eléd a tükröt. Foglalkozz a lelki fejlődéseddel!

Ha apaként elválok, azzal cserben hagyom a gyermekem?

Ha eltűnsz az életéből, vagy nem tud rád számítani érzelmileg, fizikailag, akkor igen. Nem a gyerekedtől válsz el, hanem a párodtól. Ha figyelsz a gyerekedre, törődsz vele, szereted, jelen vagy, akkor nincs cserbenhagyás.

Hogyan kommunikáljam a gyermekemnek, hogy miért váltunk el?

Őszintén, az ő szintjén. Mond el neki, hogy valamikor miért szerettetek egymásba, ebből fogant ő, de idővel olyan gondok jöttek, amit nem tudtatok megoldani. Ebben mindketten egyformán hibáztatok. Soha ne feketítsd be a volt párod, mert az a gyerek, aki rád figyel, abban ott van ő is.

Kérj időpontot Felnőtt tanácsadásra!

Választ, megoldást, kiutat keresel? A jelenlegi helyzetből nem tudod merre tovább szülőként, társként? Tanácstalan vagy?

Jelentkezz Felnőtt tanácsadásra!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft