EFT – Érzelmi Felszabadítás Technikája – 1. rész

Szerző: Takács Péter

Mi az EFT?

Az EFT az emberi szervezet energiáját használja gyógyításra, felismerve, hogy a negatív érzelmeink és betegségeink oka mindig valamilyen energetikai blokk, akár lelki problémákról, akár testi érzésekről van szó.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
EFT, más néven Érzelmi Felszabadítás Technikája

Az EFT -t (Emotional Freedom Techniques = Az Érzelmi Felszabadítás Technikája), Gary Craig, a módszer létrehozója indította el a világsiker útján. Az EFT egy új felfedezésen alapul, amely már sok ezer embert szabadított meg a fájdalmaktól, különféle betegségektől és lelki problémáktól.

Egyszerűbben: az akupunktúra érzelmi változatának is tekinthetjük, de itt nincs szükség tűkre, mert ehelyett meghatározott pontokat stimulálunk, azaz az ujjainkkal kopogtatunk.

Az EFT alkalmazása közben könnyen ki lehet deríteni, mi a felelős valójában a problémák kialakulásáért. Ahogy a központi probléma negatív érzelmi töltését feloldjuk, a probléma is megszűnik. Ezért lehet átütő sikerű ez a módszer!

 

Az EFT módszer kifejlesztője: Gary Craig

Az EFT módszer kifejlesztője: Gary Craig

Gary Craig kitartó kutató munkával kereste azokat a módszereket, melyekkel valódi, tartós pozitív változásokat lehet elérni az emberi viselkedésben, gondolkodásmódban. Többet akart elérni, mint azt, amit egy átlagos személyiségfejlesztő könyvben bárki elolvashat, ahol a szerző megmondja, hogy mit kell tenni.

Sokan képtelenek vagyunk változni, mert a félelmeink, korlátozó hiedelmeink megakadályoznak benne.

Gary Craig ezért azt tűzte ki célul, hogy olyan lehetőséget találjon, amivel képesek vagyunk elhagyni a félelmeinket, vagy más negatív érzelmeinket, felülemelkedhetünk korlátozó hiedelmeinken, vagy azokon a múltbeli traumáinkon, amelyek nem engedik, hogy tovább lépjünk.

A kutató munka több évtizedig tartott, míg sikerült megismernie Roger Callahan Thougth Field Therapy (Gondolatmező Terápia, TFT) módszerét. Ezt fejlesztette tovább.

Egyszerűbbé, és közérthetőbbé tette, melyet Emotional Freedom Technique –nek, vagy röviden EFT-nek nevezett el.

Gary Craig (Az EFT módszer kifejlesztőjének) honlapja (angolul) >>

Az EFT az 1990-es évek közepén lett nyilvános az USA-ban. Azóta a világon rohamosan terjed, és egyre népszerűbb. Magyarországon az EFT még új, bár már jelentek meg könyvek róla, és egyre többen ismerik a módszert. Sokan csak kopogtató módszernek ismerik hazánkban.

Az EFT az akupunktúra tű nélküli változata

A technika azon a tapasztalaton alapul, hogy az emberi szervezet finomenergiái, az érzelmeink és a testi, lelki egészségünk kapcsolatban állnak egymással.

Az Érzelmi Felszabadítás Technikája már több millió esetben bizonyult sikeresnek lelki, egészségügyi problémák esetén, de épp ilyen jól használható önfejlesztésre, célok elérésére is.

Az EFT módszer előnyei

1. Az EFT-s kopogtatás célja

A kopogtatás célja: a testi és lelki problémák megoldása, az érzelmi felszabadulás, és a továbblépés lehetőségének megtapasztalása elakadt élethelyzetekben.

2. Nem okoz lelki megterhelést

Nincs szükség megmagyarázni viselkedésünket, újra és újra mélyen átélni a fájdalmas élményeket.

3. Könnyen alkalmazható

A kopogtatás egyszerűen elvégezhető. Bárhol, bármilyen körülmények között alkalmazható.

4. Könnyen megtanulható már gyermekkorban is

Az alapok könnyen megtanulhatóak, akár egy 6 éves gyermek is képes rá.

5. Nem avatkozik be a szervezetbe

Nincs a szervezetbe történő durva beavatkozás (pl. gyógyszer, szúrás, fizikai fájdalom).

6. A gyógyulási időt lerövidíti

Az EFT alkalmazásával a lelki és testi gyógyulási folyamat felgyorsul. Ahelyett, hogy éveket kellene eltölteni a hagyományos „beszélgetős” terápiával, az EFT kevesebb foglalkozással is képes létrehozni a kívánt változást.

7. Sok mindenre használható

Tulajdonképpen csaknem mindenre. Talán ez a legmeglepőbb az EFT-ben.

Ugyanazt az alapreceptet lehet használni, ha a gyermeked agresszív, diszlexiás, romlanak a tanulmányi eredményei, vagy kibírhatatlan otthon.

De akkor is, ha párkapcsolati problémáid vannak, vagy az önértékeléseden szeretnél javítani.

Az EFT bármire és bárkinél használható az egyszerű fizikai fájdalmaktól a diszlexiáig.

8. Az EFT a boldogság és az egészség forrása

Ezért úgy is tekinthetünk az EFT-re, mint a boldogsághoz és az egészséges élethez vezető eszközre. Minél többet, és több mindenre használod, annál többet nyerhetsz vele.

Melyek az EFT módszer előnyei?

Az EFT gyakorlása során ujjhegyünkkel meridiánpontokat kopogtatunk

Eleinte furcsán néz ki a gyakorlása, viszont működik! Még hinni sem kell benne.

Ahhoz, hogy az EFT igazán sikeres legyen, a meridián pontok kopogtatása mellett szükséges a problémára való ráhangolódás is. Ez akkor a leghatékonyabb, ha az adott esemény(ek)hez fűződő érzéseinket fejezzük ki, és azokat oldjuk.

A kopogtatás képes pozitívan megváltoztatni a gyermeked, a családod, és a Te életed.

Ez a valódi szabadság, amelyben mindenki növekedni és fejlődni tud, függetlenül attól, hogy eddig milyen problémái voltak.

A „beszélgetős terápia” évekig tartó folyamata helyett az EFT rövidebb idő alatt is tiszta és alapos munkát végez. A megoldás ideje természetesen függ a probléma összetettségétől. A módszernek köszönhetően a problémák szinte minden esetben javulni fognak.

A teljes lelki megkönnyebbülés és érzelmi felszabadulás aránya pedig eléri a 70-80%-ot.

Az EFT tudományos háttere

Az EFT az emberi szervezet energiáját használja a gyógyításra, felismerve, hogy negatív érzelmeink és végső soron betegségeink alapvető oka mindig valamilyen energetikai blokk, akár:

  • lelki problémákról van szó (harag, félelem, fóbia, stb.),
  • akár testi érzésekről (fájdalom, görcs, nyomás, stb.).

A módszer legfontosabb felfedezése:

„Minden negatív érzelem oka valamilyen zavar, vagy szakadás a szervezet energiarendszerében.”

Ezt a megállapítást alátámasztják:

  • az 5000 éves keleti gyógyítási hagyományok
  • Albert Einstein 1920-as években tett megállapítása, amely szerint minden (még az emberi test is) energiából áll.

 

Mi következik az Érzelmi Felszabadítás Technikája legfontosabb megállapításából?

Az EFT gyakran akkor is működik, amikor már semmi más nem.

Ez nem a módszer nagyszerűsége miatt van, hanem azért, mert a hagyományos módszerek nem vesznek tudomást arról az egyszerű, mégis alapvető tényről, hogy a fizikai fájdalmaink és betegségeink összefüggnek az érzelmeinkkel.

Abban a pillanatban azonban, hogy ezt a tényt elfogadjuk igaznak, a következő állítás szintén igaznak bizonyul:

„A feldolgozatlan negatív érzelmeink okozzák a fizikai fájdalmaink és betegségeink 85%-át!” Eric Robins orvos, USA – a Your Hands Can Heal you című könyv társszerzője.

Egy Nobel díjas véleménye az energiákról, és a gyógyítás lehetőségeiről

A sejt egy energiával hajtott gép. Ezért vizsgálhatjuk anyagként, de energiaként is. A miénket megelőző minden korábbi kultúrában és gyógyító hagyományban a gyógyítást az energia mozgósításával érték el.” Szent-Györgyi Albert, az orvostudomány Nobel-díjasa

Egy Nobel díjas véleménye az energiákról, és a gyógyítás lehetőségeiről

 

Hogyan kapcsolódik ez a megállapítás az Érzelmi Felszabadítás Technikájához?

Alkalmazása során a szervezet saját energiáit mozgósítjuk, oldjuk az érzelmi blokkokat, helyreállítjuk a szervezet energiarendszerét. Ennek hatására javul az érzelmi állapotunk, közérzetünk, csökken a stressz.

Amit már most megtehetsz a magad és gyermeked fejlődéséért

Mindez csupán ízelítő mindabból, mi mindenre képes ez a technika. Akik kipróbálták, szerte a világon jelentős eredményeket értek el.

Hogy valóban mire képes az EFT, álljon itt egy 9 éves gyermek nagyszerű példája:

„Dáviddal” első alkalommal foglalkoztam. Nyílt, érdeklődő fiúnak ismertem meg. Már a foglalkozás elején rájött, hogy mire képes ez a módszer, miután 5 perc alatt megszűnt a fejfájása az EFT -vel. A foglalkozás végére megjegyezte a pontokat, és a ráhangoló mondatot.

Annyira lelkes volt, hogy ki akarta próbálni az édesanyján, akinek rendszeresen fájt a dereka. Amíg édesapjával az időpontot egyeztettük a következő foglalkozásra és néhány szót váltottunk, addig Dávid a kopogtatással elmulasztotta édesanyja derékfájását!

Hogy valóban mire képes az EFT, álljon itt egy 9 éves gyermek nagyszerű példája

 

Talán gondoltál már arra, mennyivel hatékonyabban, szeretetteljesebb, nyugodtabb és stresszmentesebb légkörben tudnád nevelni a gyermekeid, ha a tanulási és iskolai problémák, viselkedési zavarok már nem nyomasztanák őt.

És Te is nyugodtabb lennél, részben a gyereked miatt, részben pedig azért, mert a saját problémáid is oldódnának, és úgy érezhetnéd, hogy a helyeden vagy.

Mennyivel több energiát fordíthatnátok közösen értékes, élményközpontú családi programokra, foglalkozásokra a fegyelmezés, idegeskedés, vagy felzárkóztatás helyett!

Ha tudod, hogy gyermeked segítségre szorul, azt is tudnod kell, hogy a halogatás egyenlő a megoldatlan helyzettel, ami kihat az önértékelésére, és a további életére is.

Ennek hatását mindenki le tudja mérni a saját megoldatlan gyerekkori problémáin, melyek tudatosan, vagy tudat alatt még ma is jelentőséggel bírnak.

Az egész család megérdemli, hogy megoldódjanak a közös és az egyéni problémák, és ezáltal mindenkinek könnyebb és nyugodtabb élete legyen.

Az EFT tanácsadás menete

Amikor felnőttekkel foglalkozunk

Az első alkalommal részletesen megismerjük a problémát, és elkezdjük a kopogtatást. Már az első foglalkozás alatt megtanulható a kopogtatás menete, és sorrendje.

Minden foglalkozás végén otthon végezhető kopogtatást, „házi feladatot” kapsz, hogy a lelki gondok gyorsabban oldódjanak.

A következő találkozás újból kikérdezéssel kezdődik, hogy mi változott a kopogtatás hatására, és mi nem.

Egy problémával addig foglalkozunk különböző szempontokból, amíg az adott események érzelmi töltete fel nem oldódik.

Amikor gyerekekkel foglalkozunk

A tanácsadások előtt egy állapotfelmérő beszélgetéssel kezdünk, ahol a szülőket részletesen kikérdezzük a család helyzetéről és a gyermekkel kapcsolatos problémákról.

Az állapotfelmérő beszélgetés lehetőséget ad a kölcsönös megismerkedésre, az EFT részletesebb megismerésére, kérdések megválaszolására.

Az állapotfelmérő beszélgetést követően kerül sor a gyerekek tanácsadására. A módszer sok gyermek számára jelentheti a tanulási, viselkedési nehézségektől való megszabadulást.

Tapasztaljátok meg gyermekeddel együtt a ti személyre szabott megoldásotokat!

Hasznos kérdések és válaszok

Az EFT csak azoknak működik, akik hisznek benne?

Nem. Bárkinek működik akár hiszel benne, akár nem.

Az EFT alkalmazásakor a rossz érzéseinket fogalmazzuk meg, és ezeket a szavakat kopogtatjuk minden ponton. Ez nem káros?

Nem. Mivel az érzések kifejezése közben kopogtatod a fő meridiánpontokat, és ezzel oldod a benned lévő stresszt. Egyébként is néhány EFT-vel töltött perc alatt, akár azt is megtapasztalhatod, hogy jobban érzed magad. Akkor, hogyan lehetne a negatív kifejezések EFT-vel történő ismétlése káros?

Az EFT a szervezet energiarendszerét állítja rendbe, honnan tudom, hogy az én energiarendszerem javításra szorul?

Abban az esetben, ha bármi miatt beteg vagy, fizikai fájdalmaid vannak vagy érzelmileg bármi negatívan érint, ez annak a jele, hogy szervezeted energiarendszere javításra szorul.

Az EFT a szervezet energiarendszerét állítja helyre, honnan fogom tudni, hogy helyreállt az energiarendszerem?

Az EFT-vel mindig problémaspecifikusan dolgozunk. Azaz konkrét élethelyzetekkel, rossz érzésekkel, betegségekkel, fizikai fájdalmakkal. Ha az adott helyzet már nem vált ki belőled betegség tünetet, rossz érzést se fizikai, se lelki szinten, akkor az adott helyzettel kapcsolatban az energiarendszered helyre állt.

Az EFT-ben meridiánpontokat kopogtatunk, és közben szavakkal kifejezzük az adott problémával kapcsolatos érzéseinket. Miért nem elég csak a kopogtatás?

A problémáink szavakkal történő megfogalmazása abban segít, hogy az agyad minél jobban az adott problémára, annak megoldására fókuszáljon. Ezért a sima kopogtatásnál lényegesen hatékonyabb az EFT, ha ki is mondod azt, ami a problémád.

Az EFT-ről azt hallottam, hogy nagyon gyorsan hat. Vajon az én problémámra is gyorsan fog működni?

Egy általad problémás helyzet megoldásának sebessége több tényezőtől függ:

  • Mennyire akarod a változást, vagy csak kipróbálod, hátha segít…
  • Mennyire hiszel abban, hogy az adott probléma megváltozhat?
  • Mennyire vagy képes az adott probléma központi (legmélyebb) okát megtalálni, és oldani?
  • Az EFT olyan, mint a hagymahámozás: a problémáidról rétegeket fejtesz le, míg megtalálod a központi okot, és azt oldod. Az teljesen egyedi, hogy a te problémádnak hány rétege van.

 

Jelentkezz Felnőtt vagy Gyerek EFT tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában.

Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi az egész család pozitív változásának!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft