Válás kamasz gyerekkel – 6 szempont a kezelésükhöz

Szerző: Takács Péter

A válás kamasz gyerekkel soha nem egyszerű. Itt segítséget kapsz, hogyan kerüld el a tipikus váláskori csapdákat, az érzelmi hullámvölgyeket.

Mert a kamaszok váláskor érzékenyen reagálhatnak. Ők is felelősnek érezhetik magukat a válás miatt, lehet bűntudatuk, hogy nem tudták egybetartani a családot.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Használati utasítás, amikor a válás kamasz gyerekkel történik

Ha kamasz gyerekeid vannak, és válni készülsz, a kamaszkor ami amúgy sem egyszerű, biztos, hogy még több kihívást tartogat.

A válás miatt a kamaszok életében is sok változás áll be: lehet, hogy iskolát kell váltaniuk, a szabadidejüket a szülőkkel külön-külön kell eltölteniük, stb.

A szülőknek jó, ha van tervük, hogy hogyan tegyék könnyebbé ezt az időszakot a gyerekük számára.

1. Válás kamasz gyerekkel és a megváltozott anyagi helyzet

A kamaszok már észreveszik, hogy a pénz nem jön olyan könnyen, jobban be kell osztani. Lehet, hogy kevesebb a buli, a zsebpénz. Az autót, a lakást is kisebbre kell cserélni. A divatos cuccok sem olyan gyakoriak, mint korábban. Meg kell tanulniuk a zsebpénzüket is jobban beosztani.

Emellett viszont azt is meg kell érteniük, hogy a kevesebb zsebpénz nem egyenlő a kisebb szeretettel.

Ezért jó, ha mindennap beszélgetünk velük, amikor kifejezhetjük a kamasz iránti szeretetünket, figyelmünket valamilyen formában.

2. Válás kamasz gyerekkel és a láthatás

A láthatások szintén nem tartoznak a legegyszerűbben szervezhető események közé. Jó, ha a kamasz sem azt érzi, hogy ketté kell szakadnia, hanem az ő idejét is figyelembe veszik.

A látogatási időpontokat szervezzük úgy, hogy a legkisebb stresszt okozzuk neki. A szülők néha a gyereküket használják arra, hogy a láthatáson keresztül megkeserítsék a volt párjuk életét. Ez a kamasz érzelmi élete szempontjából nem igazságos. 

3. Kamaszok és a szülő új kapcsolata

Annak ellenére, hogy a kamaszok nem mindig fejezik ki az érzéseiket, könnyen okoz nekik konfliktust a szülő új kapcsolata is. Ez a kisebbfajta dactól a teljes ellenállásig terjedhet.

Ezért a lehetőségekhez mérten (már amennyire a kamasz engedi) mindenképp fontos beszélgetni velük úgy általában a párkapcsolatokról, és a számukra aktuális helyzetről is. Fontos, hogy úgy tudjunk velük beszélgetni, hogy közben nem feketítjük be előttük a másik szülőt sem. Mert ezzel csak plusz feszültséget okozunk nekik.

Pedig az lenne a cél, hogy a válás kamasz gyerekkel lelkileg minél zökkenőmenteseb legyen.

4. Kamaszok és a távollévő szülő

Általában az egyik szülő a válás után kevesebb kapcsolatot fog tartani a gyerekével. Ez azonban nem jelenti a gyerek iránti szeretet csökkenését.

Ezt jó, ha a kamasz is tudja, érzi. Még akkor is, ha megközelíthetetlennek tűnik. A kommunikációs csatornákat hagyjuk nyitva számára.

A gyakrabban távollévő szülő hasznos, ha beletanul azokba a technikai újdonságokba, melyek a kamasz számára már teljesen kézenfekvőek.

Kitől tanulhatná ezt meg jobban, mint a saját gyermekétől? Így akad közös téma is vele, amiről szívesen beszél.

Vagy, ha más érdekli a kamasz gyereket, akkor jó, ha az a szülő, aki ritkábban tölt vele időt, többet érdeklődik a hobbijai iránt.

Válás kamasz gyerekkel is lehet kevésbé stresszes, ha bele tudsz helyezkedni a gyereked világába

5. Válás kamasz gyerekkel és a külső, vagy családi támogatás

Nehézség lehet, ha a gyermek elzárkózik az egyik (vagy mindkét) szülőtől.

Ilyenkor lehetséges, hogy külső tanácsadó segítségével könnyebben találtok megoldást, aki képes függetlenként az egész képet szemlélni, és a helyzet ismeretében segíteni.

A kamaszévek alatt jó, ha rendelkezésre áll egy megbízható családtag, aki a szülőktől független véleményalkotásra képes, hogy átsegítse a kamasz gyereket a nehéz időszakon.

6. Kamaszok és a válás megoldása

Nagy tanulság, tanítás egy kamasz gyereknek, ha egy olyan nehéz konfliktushelyzet, mint a válás, békésen zárul.

Hiszen a szülők döntése, és problémakezelési technikája hosszútávú minta a kamasz számára is. Ezt a mintát fogja később tudattalanul használni.

Ezért nem mindegy, hogy a válás kamasz gyerekkel hogyan is alakul a valóságban, és ezzel mit is tanítunk hosszútávon a gyerekünknek.

Bátorítsd kamasz gyermeked, hogy merje kifejezni az érzéseit, gondolatait.

Jó, ha ezekben az években valóban „két füled és egy szád van”.

Azaz: többet figyelsz rá, és kevesebbet papolsz neki.

Sokszor a figyelmes hallgatás, a törődés már megkönnyebbülést hoz egy kamasz gyereknek is, mert így legalább tisztázhatók a félreértések. Azt érezheti, hogy szeretik és törődnek vele.

Két további hasznos cikk a témában: 

Kamasz gyerekkel válni különösen nehéz – mit tehetsz, hogy a legkevésbé sérüljön? >

Létezik jó válás is? >

 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Hasznos kérdések és válaszok

Kamasz gyerekem a válás óta csak a számítógép előtt ül, nem tudom onnan kirobbantani, mit tegyek?

A túlzott gépezés még nem feltétlenül a feldolgozatlan válás jele, de a gyerek magába fordult, felépített egy külön világot, ahol nem zavarja senki. Nem célszerű a gépezés miatt veszekedni, inkább építs vele a kapcsolatot, rángasd ki ebből a helyzetből. Beszélj neki az érzéseidről, arról, hogy te hogyan tudtál tovább lépni, ha kell akár gépezz vele, csak csináljatok valamit együtt!

A válás óta a kamasz gyerekem nem segít semmit itthon, de a zsebpénzt követeli, hogyan kezeljem a helyzetet?

Ha a volt párodat be tudod vonni, akkor tedd meg. De ne ő legyen az ostor, mert ettől a kamasz gyereked még nem fog rád hallgatni. Dolgozz azon a magabiztosságon, hogy elérd veszekedés nélkül, hogy tudsz rá hatni. Addig is maradj következetes, állj a sarkadra, de ezt szeretetből tedd.

A kamasz gyerekemet egyedül nevelem, az apjának nem hajlandó felvenni a telefont se, hogyan kezeljem a helyzetet?

A kettőjük kapcsolatáért a volt párodnak kell megdolgozni, te segíthetsz nekik, de nem oldhatod meg helyettük. A leggyakoribb ok, hogy a gyereked nem dolgozta fel a válást, vagy valami miatt haragszik az apjára. Biztosítsd arról, hogy te már megbocsátottál neki (ha volt miért), mert ezzel azt tudatod vele, hogy nem kell, hogy szolidaritást vállaljon veled.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft