A válás előtt 8 szempont, amit szülőként mérlegelj

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Hogyan tudod eldönteni, hogy válj, vagy ne?

A válás előtt nehéz a döntés: hol így gondoljuk, hol úgy. Sok szempontot kell végiggondolni: maradni, vagy menni? Mi segíthet a döntéshozatalban?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Nem lehet általános ítéletet mondani egyetlen párkapcsolatra, vagy válásra sem. Minden válásban két különböző egyéniségű ember vesz részt, akik valaha úgy döntöttek, együtt akarnak élni. De az évek során valami elcsúszott, a mostani helyzetet jó, és kevésbé jó évek, események előzték meg.

Azt, hogy a válás mellett döntünk, vagy jó párkapcsolatban élünk-e, nem a körülmények, a gyerekek, vagy a másik fél akadályozzák, hanem saját magunk.

Akármilyen döntést is hozunk az elszakadást illetően, sok szempontot fontos mérlegelni. Legfőképpen saját magunkat kell újból megismernünk.

Egy ilyen elmélyülés meg fogja hozni a helyes választ a kétségeinkre.

De a következő 8 szempontot mindenképp gondold végig, mielőtt a válásról döntesz.

1. Érvek a válás mellett

A válás mellett szól, ha olyan párkapcsolatban élsz, amiben olyan kompromisszumokat kellett kötnöd, amelyek már a lelki, fizikai egészséged veszélyeztetik.

A válás mellett szól az is, ha a párod szenvedélybetegsége, lelki állapota miatt veszélyeztetett vagy te, és a gyerekeid.

2. Érvek a válás ellen

A válás ellen szól, ha a közös életetek kommunikációs zátonyra futott.

A kommunikációs zátony tág megfogalmazása azoknak a problémáknak, amik hatékonyabb kommunikációval már megoldhatók lettek volna, de még mindig megoldhatóak lennének, és nincs veszve minden.

Nem ide tartoznak az ígérgetések, érzelmi manipulációk, játszmák, melyek miatt nem tudjuk megoldani a párkapcsolati problémáinkat, nézeteltéréseinket.

A hatékony kommunikáció előfeltétele, hogy mi magunk elég stabilnak, nyitottnak, és magabiztosnak érezzük magunkat hozzá.

Hatékony kommunikációval (aminek sokban el kell térnie az eddigiektől, a régi stratégiáktól, mert azzal már bebizonyosodott, hogy csak elbeszélünk egymás mellett), nagyon sok mindent, vagy szinte mindent rendezni lehet egy párkapcsolatban.

Kivételt képez, ha a családod, vagy te lelkileg, és/vagy fizikailag veszélyeztetett helyzetben vagytok.

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? -teszt

3. A válás hogyan befolyásolja az önbecsülésed?

A válás kudarc, veszteség, a boldogságba vetett hitünk csődje lehet.

Legtöbben így fogják fel. Mert a válás, és az ezt megelőző nehézségek rombolják az önbizalmunkat. Ha már a váláson gondolkodsz, ezt nem örömből teszed, az önbizalmad sem olyan, mint régen.

Az önbizalom elvesztése a válás előtti döntéshozatalban tovább ront a helyzeten.

Vagyis válás előtt a megfelelő döntés meghozatalához nagy szükséged lesz önbizalomra, és határozottságra.

4. Félelem válás előtt

A válás legnagyobb akadálya, de egyben legnagyobb ösztönzője is lehet a félelem. A félelem miatt olyan döntéseket hozhatunk, amit utána megbánunk.

Félünk, hogy:

 • mi lesz velünk a párunk nélkül,
 • hogyan lesz ezután boldog párkapcsolatunk,
 • mi lesz a gyermekeinkkel,
 • nem tudunk megegyezni,
 • ismét veszekedés lesz,
 • a másik patthelyzet elé állít,
 • nem tudunk talpra állni,
 • nem tudjuk biztosítani azt a jólétet magunknak, és a gyermekeinknek, amit eddig megszoktunk.

A félelmet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a válás rosszabbul sülhet el, vagy egy számunkra élhetetlen kapcsolatban ragadunk miatta.

5. A válás és a gyerek

A válás miatt a gyerekek is sérülnek. De a gyerekek sok mindent túl tudnak élni, akár anélkül is, hogy a válás károsan befolyásolja a személyiségüket.

Ehhez arra van szükségük, hogy mindkét szülőtől érezzék a szeretet áramlását, és a megbékélést.

És a válást követően megtapasztalják, hogy a szüleik lehetnek boldogok, és tovább tudtak lépni. Ezzel pedig példát mutatnak a gyermekeiknek.

Jó, ha még a válás előtt jó alaposan végiggondolod, hogy te és a párod képesek lesztek-e a gyerekeknek (egymástól függetlenül is) megadni ezt az érzelmi biztonságot.

6. Mi lesz, ha beadod a válópert?

Ez függ attól, hogy a válni akaró fél hogyan közli a szándékát, és milyen kapcsolatban vagytok már a válás előtt is.

Lehet, hogy már előtte elköltözött az egyik fél, már régóta külön éltek, de az is lehet, hogy nemrég mondta ki valamelyikőtök, hogy válni akar.

Mi lesz, ha beadod a válópert?

Legjobban a „derült égből villámcsapás” helyzetektől kell tartózkodni. A nők többsége már jóval a válás előtt megérzi, ha a másik már „nincs jelen”, és válni akar. A férfiak sokkal nehezebben veszik észre válás előtt, ha baj van.

Alapszabály, hogy az igazság gyógyít. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a válás szándékának közlése veszélyeztet fizikailag.

Mégis az a leghasznosabb, ha válás előtt a másiknak esélyt adunk a változásra.

Hogyan?

Megváltozni nem egyszerű. Sokszor tapasztaljuk, hogy az ígéretek ellenére semmi nem változik, vagy a párunkat nem lehet „berángatni” egy családterápiára, mert ő „nem bolond”.

De egy lépéssel közelebb kerülsz a problémák megoldásához, ha részletesen, de higgadtan elmondod neki, mi a bajod, és mit szeretnél, mi legyen helyette kettőtök között.

Ezek a vágyak legyenek reálisak, olyanok, amiről tudod, hogy a másik képes rá.

És légy türelmes, mert senki nem tud egyik napról a másikra teljesen megváltozni. De ha azt látod, hogy a párod erőfeszítéseket tesz azért, hogy te is jobban érezd magad, azt mindenképp értékeld.

Ne feledd: ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, két ember szükséges. Lehet, hogy a párod is szeretne változást elérni, ezért az elvárásaid soha ne legyenek egyoldalúak.

Ha a hosszas beszélgetések, egyeztetések, kompromisszumok ellenére sem változik kettőtök viszonya úgy, hogy jól érezzétek magatokat egymással, és emiatt úgy döntesz, ki akarsz lépni ebből a kapcsolatból, és válás előtt mindent, de tényleg mindent végiggondoltál már, akkor érdemes csak elindítani a válást.

 

Hogy mondd meg a gyereknek válni fogtok?

7. Hogy mondd meg a gyereknek, hogy válni fogtok?

Ha még csak fontolgatod a válást, nem érdemes közölni a gyerekkel, bár jó eséllyel ő is érzi, hogy baj van. Ilyenkor annyit érdemes csak mondani, hogy:

„Nem mindig jövünk ki jól egymással, de ez a mi dolgunk. Ebbe nem szólhattok bele, és nem a ti feladatotok megoldani. Ezt nekünk kell rendeznünk.”

Ha már mindketten a válás mellett döntötök, beszéljétek meg azt is, mit fogtok mondani a gyerekeknek.

Az alábbiak feltétlenül legyenek benne:

 • Mi fog történni?
 • Mikor?
 • Ő/Ők hol fognak lakni?
 • A kettőtök között kialakult problémát nem tudtátok megoldani, de ebben a gyerek nem felelős.
 • Akár arról is beszélhettek röviden, hogy mi mindent tettetek meg a válás előtt azért, hogy a kapcsolatotok életben maradjon. Ha a gyerek látja, hogy tettetek azért, hogy együtt maradjatok, de mégsem sikerült, akkor könnyebb lesz neki is elfogadni, hogy a válás mellett döntöttetek.

8. Mi lesz a válóper alatt?

A konkrét eljárási folyamatot egy válóperes ügyvéd, illetve egy szakértő mediátor tudja elmagyarázni, de van, amiről nem szokott senki beszélni.

Az idegi megterhelésről, és stresszről a válás alatt.

Két amerikai pszichológus Thomas Holmes és Richard Rahe létrehozott egy életeseményekkel kapcsolatos stressz skálát, amiben számos negatív, és pozitív életesemény mellé rendelt egy tapasztalatokon alapuló pontértéket.

A pontértékeket éves szinten összeadva előre jelezhető, milyen valószínűséggel betegszünk meg a stressz miatt. Éves szinten, ha a pontok összege eléri a 150-et, akkor közepes kockázati tényezővel, ha meghaladja a 300-at, akkor jelentős kockázati tényezővel kell számolni.

Ezen a skálán a házastárs halála utáni legmagasabb érték a válás 73 ponttal, és ezt rögtön követi a különélés 65 ponttal.

A válás tehát az egyik legerősebb stresszt okozó élethelyzet!

A válás tehát az egyik legerősebb stresszt okozó élethelyzet!

De mi történne, ha a válás megelőzhető lenne?

Vagy úgy lehetne végigvinni, hogy folyamatosan, és hatékonyan meg tudod magad nyugtatni?

Esettanulmány:

Egy édesanya teljesen összetört, mikor a férje bejelentette, hogy elköltözik a szeretőjéhez, mert nagyon kötődött a férjéhez. Először abban kapott segítséget, hogy talpra tudjon állni, majd abban, hogy lelkileg kibírja a válóperes tárgyalásokat.

Egy speciális, de könnyen alkalmazható technikát tanítottam neki, melyet saját magán alkalmazott, hogy fel tudjon készülni az előtte álló nehéz feladatra.

Sikerült neki. Meg tudott egyezni a férjével, és a válóperes tárgyaláson is nyugodt maradt. Bár a sérelem rajta esett meg, mégis el tudta engedni, és ezzel a lelki gyógyulás útjára lépett, amiből nem csak ő, de a kislánya is profitált.

A válás előtti döntést akadályozó egyetlen tényező

A válás előtti döntést akadályozó egyetlen tényező

Hogyan tudunk kellően megfontoltak, elmélyültek lenni, hogy valóban jó döntést hozzunk?

A döntéseink árnyékában mindig ott vannak a legfontosabb érzelmek, feszültségek, a stressz.

Ha nincs stressz, jól tudunk dönteni. Szeretnél a lelki viharok helyett nyugodt, és megfontolt döntést hozni, ha válás előtt állsz?

Ehhez jól fog jönni egy hatékony, gyorsan alkalmazható stresszoldó technika!

Hasznos kérdések és válaszok

Nem tudom eldönteni, hogy váljak-e vagy ne, mit tegyek?

Ebben a helyzetben az érzések kavarognak benned. Ez teljesen normális. Ha van időd (nem agresszív a párod, vagy bűnöző, vagy játékfüggő), akkor dolgozz az önbizalmad növelésén, hogy a legjobb döntést tudd meghozni.

Miért az egyik legerősebb stressz faktor a válás?

Mert a válás során az életed számos helyzete alapjaiban változik. Ez a biztonság elvesztésével, vagy annak félelmével járhat. Emellett a válás identitás szintű kérdéseket vet fel. Ki vagyok én, milyen ember leszek, ha elválok?

Miért a nők adják be a több válókeresetet?

 • Mert a férfiak többsége kevésbé mer szembenézni az érzéseivel .
 • Mert a nők érzelmesebbek, ha úgy érzik, hogy a házasságuk nem ad semmilyen többletet az életükbe, akkor lépnek.
 • Mert a nők többsége tud teremteni, és van elég ereje, hogy ezt meg is tegye.
 • A nőknek lesz hamarabb elegük a cseléd szerepből, a meg nem értettségből, abból, hogy két gyerek helyett a párjuk személyében hármat nevelnek.

Mit tegyek, ha a párom nem tud szembenézni azzal, hogy számomra itt vége a házasságnak?

Ha te határozottan eldöntötted, hogy mit szeretnél, akkor az idő múlásával, a jogi procedúra beindulásával szembe fog nézni a döntéseddel. Légy vele türelmes, de maradj határozott.

Félek, ha elmondom, hogy válni akarok, akkor a párom kikészül, mit tegyek?

Ez bejelentés bárkinek stresszt okozna, ennek mértéke azonban nem egyforma. Ha a párod azzal fenyeget vagy zsarol, hogy kárt tesz magában, tudnod kell, hogy azért van, hogy eltántorítson a szándékodtól. Meg akar tartani magának. A párkapcsolat akkor működik, ha nem a félelem tartja össze, hanem a szeretet.

Félek, ha elmondom, hogy válni akarok, a párom agresszívvá válik, mit tegyek?

Ha a párodat ismerve fennáll annak a veszélye, hogy bántalmazóvá válik, a bejelentést olyan emberek társaságában tedd, akikre feltétel nélkül számíthatsz, hogy segítenek. Ha nincs ilyen ember a környezetedben, akkor kérj lelki, rendőri, és jogi segítséget/ tanácsadást.

Kérj időpontot Felnőtt tanácsadásra!

Választ, megoldást, kiutat keresel? A jelenlegi helyzetből nem tudod merre tovább szülőként, társként? Tanácstalan vagy?

Jelentkezz Felnőtt tanácsadásra!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft