Így hat a válás a fizikai egészségre! Ezekre kiemelten kell ügyelni!

Szerző: Családban

A válás minden kétséget kizáróan rendkívül sokkoló élmény.

Az utána következő hónapok, sőt, gyakran évek, fájdalommal, kétségbeeséssel és küzdelmekkel teliek.

Nem csoda hát, ha sokan a lelki traumákkal való harc során elsiklanak a fizikai állapotuk karbantartása felett.

Márpedig a mentális sebek nagyon könnyen és gyakran hozzák magukkal a test fizikai romlását is. Ezért a legmélyebb trauma során is különösen fontos, hogy ügyeljünk testünk épségére és egészségünkre.

Gyógytornával könnyen tehetünk a válás utáni fizikai egészségünkért.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Milyen a boldog házasság?

6 meglepő mód, ahogyan a válás befolyásolja az egészséget

Nincs két ember, aki egyformán élné meg a válást. Ám abban a legtöbben egyetértenek, hogy mind lelkileg, mind fizikailag rendkívül megterhelő folyamat.

A hivatalos ügyintézések lezárultával az embernek a magány, a fájdalom, a megszaporodott tennivalók és a felelősség marad. Így nem meglepő, hogy nemcsak idő, de kedv is kevesebb jut a rendszeres sportra vagy az egészséges táplálkozásra.

Az alábbiakban pár meglepő tényt mutatunk be, amelyekből megismerhető, hogyan befolyásolja az egészségünket a válás.

A felsorolt állapotok ismerete lehetővé teszi, hogy mihamarabb felismerje a bajt, és megakadályozza a komolyabb problémák kialakulását.

1. Szorongás

Válás után a szorongás esélye erősen megnövekszik. Hiszen az élet, a jövő, amit elképzeltünk, már nem létezik. Rengeteg a bizonytalanság, a feladat, a teher, ennek következtében pedig könnyen alakulhat ki szorongás.

2. Drasztikus súlyváltozás

A trauma okozhat étvágytalanságot, de kényszeres evést is, így jelentős mértékű fogyás vagy súlygyarapodás is bekövetkezhet.

3. Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma akkor fordul elő, ha egyszerre több veszélyes állapot is fennáll. Például magas vérnyomás, magas vércukorszint, hasi zsírtöbblet és magas koleszterinszint.

Ez az állapot megnöveli a szívbetegség, a stroke vagy épp a cukorbetegség kockázatát.

4. Depresszió

Miután egy házasság felbomlik, sokan kudarcnak, szerethetetlennek érzik magukat, ez pedig tönkre teheti az ember önbizalmát, súlyosabb szorongáshoz, végül depresszióhoz is vezethet.

5. Függőségek

Akár csak az evés, a szerhasználat is komoly veszélyforrás. Sokan próbálják enyhíteni a feszültséget dohányzással, alkohollal vagy más tudatmódosító szerekkel.

6. Álmatlanság

A fokozott stressz lehetetlenné teheti a pihentető alvást, így akár kóros álmatlanság is kialakulhat.

 

Szembeszállni az apai elidegenítéssel

Krónikus egészségügyi problémák és mobilitási problémák

A fent említett egészségügyi problémák sajnos szorosan összefüggenek.

Például nehezebben lehet a megfelelő táplálkozásra odafigyelni, ha valaki depressziós.

De az edzőterembe járni is rendkívül kellemetlen, ha valaki szorong és nincs önbizalma.

Az álmatlanság okozta fáradtság nemcsak szellemileg, de fizikálisan is megviseli az embert, ilyen állapotban könnyen söpörjük a szőnyeg alá testünk intő jeleit, amikor rossz irányba haladunk.

Tehát: a válás okozta trauma számos lelki problémához vezet, azokból egészségtelen szokások alakulnak ki, melyek súlyos betegségekhez és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek.

A válás hosszú távú fizikai hatásaival kapcsolatos kutatások

A válás fizikai hatásait többször tanulmányozták, és a kutatások azt mutatják, hogy a válás után komoly krónikus egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

A Journal of Men’s Health című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy az elvált emberek magasabb arányban kitettek a depressziónak, az általános betegségeknek, de a korai halálozásnak is.

A tanulmány társszerzői, Linda J. Waite, a Chicagói Egyetem és Mary Elizabeth Hughes, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health munkatársai szerint az elvált emberek
20 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek hosszú távú egészségügyi problémáktól, emellett 23 %-kal nagyobb valószínűséggel küzdenek mobilitási problémákkal.

Ebből következik, hogy egyre inkább csökken a mozgás iránti kedv, az ízületek, izmok rugalmassága, terhelhetősége, végső soron pedig ezekből egyre fokozódó mozgásszervi problémák alakulhatnak ki.

 

Felkészülés lelkileg az apai elidegenítésre

Hogyan segíthet a gyógytorna a válás utáni panaszok kezelésében?

A gyógytorna az egyik leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszer.

Különlegessége, hogy a mozgást használja a panaszok enyhítésére és gyógyításra, valamint minden esetben teljesen egyénre szabott mozgásterápiát állít össze a páciens számára.

Nézzük, hogyan segít a válás utáni trauma és mozgásszervi panaszok enyhítésében a gyógytorna!

1. Enyhíti a stresszt és a szorongást

Mivel a mozgás a gyógytorna alapja, hatékonyan enyhíti a szorongásos panaszokat.

A torna közben endorfin (boldogsághormon) szabadul fel.

Ezen kívül a gyógytorna magában foglalhat különböző légző és relaxációs technikákat is, amelyek segítségével csökkenthető a feszültség.

2. Oldja a testi feszültséget

A válás utáni stressz gyakran testi feszültséggel is párosul, amely megnyilvánulhat például a nyak, a vállak és a hát fájdalmával is.

A gyógytorna során ellazíthatók ezen területek, így sikeresen szüntethető meg a kellemetlenség.

3. Erősíti az izmokat, növeli a mozgástartományt

Ahogy fentebb írtuk, a szorongás könnyen vezet a mozgásszegény életmódhoz, így ebből fakadó tüneteket – szűkült mozgástartományt, gyengeséget, fizikai leépülést – tapasztalhatunk.

Mivel a válás után sokan hajlamosak kevésbé aktívak lenni, az izmok gyengülhetnek, mozgásunk beszűkül, nincs erőnk mozogni.

A gyógytorna segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket, illetve javítani a mozgékonyságot, az izomerőt és az állóképességet.

4. Gyógytornával a mentális egészségért

A válás utáni önbizalomvesztés és önértékelési probléma komoly nehézségeket okozhat a mindennapokban, azonban a gyógytorna segít a tesi és a mentális erő fejlesztésében is.

A gyakorlatok sikeres elvégzése és a fejlődés megtapasztalása önbizalmat, erőt ad.

Gyógytorna Budapesten: Zuglóban és a 11. kerületben

Azon betegeinket, akik a válás utáni kellemetlen tüneteiket szeretnék enyhíteni, szeretnének előre lépni a fizikai állapotuk javításában, illetve megelőznék a fent felsorolt negatív következményeket, Budapesten két rendelőnkben is szeretettel várjuk.

A gyógytorna Budapesten két helyszínen, Zuglóban és a 11. kerületben is elérhető.

Azoknak, akiknek a pesti oldal a kézenfekvőbb, a Stefánia úton lévő rendelőnket ajánljuk, míg a budai oldalt preferálóknak a Bocskai úti intézetünk lehet ideális.

Szakember-csapatunk mindkét helyszínen szeretettel várja pácienseinket.

forrás: sherlockrehab.hu

 

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft