Önbizalom növelés tanácsadás

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Mi az egyetlen dolog, ami miatt az önfejlesztő könyvek, tanfolyamok anyagát csak kevesen tudják a gyakorlatban kamatoztatni? A többség elakad az önbizalom növelés fárasztónak tűnő útvesztőjében. Mi a különbség azok között, akiknek ez sikerül, és azok között, akiknek nem?

Egy dolgot szinte biztosan kihagy minden könyv, tanfolyam. Azt, hogy te hogyan érheted el mindezt!

Mi se találtuk fel a spanyolviaszt, de egy olyan önbizalomnövelő utat szeretnénk neked mutatni, amivel bárhonnan jösz, bármilyen nehézségekkel is küzdesz, elérheted a célod.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Milyen a boldog házasság?

Önbizalomra és önbizalom növelésre márpedig szükség van!

Az önbizalom nem más, mint a magunkba vetett hit. Ez a hit azonban jócskán megcsappan azokban az élethelyzetekben, amikor számodra ismeretlen vagy ismerős, és pont emiatt ijesztő kihívások elé vagy állítva.

De a saját magadba vetett hit valójában az életed katalizátora.

Valahol minden emberben ott van a kiteljesedés, a boldogság lehetősége. És senkire se hullik több eső, vagy kevésbé süt rá a nap, mint a többi emberre.

Tehát a kihívásaink, ha nem is egyforma mértékűek, de minden embernek jut belőle elég. Néha azt érezheted, hogy túl sok is.

Amikor elakadtál, az első amivel szembesülsz a saját negatív érzelmeid.

Amelyek rosszabb esetben maguk alá gyűrnek, vagy valamilyen elterelő hadműveletbe kezdesz, hogy ne kelljen ezeket a negatív érzéseket érezned. Mondjuk másokat kezdesz hibáztatni, vagy a szőnyeg alá söpröd a dolgokat, és úg yteszel, mintha nem is léteznének.

Ez nem azért van, mert gyenge vagy! Csupán nincs elég erőforrásod és önbizalmad.

És kell valami, ami a felszín felett tart téged (az elterelő hadműveletek például).

Ha túl sokszor kerülsz ugyanabba a helyzetbe, az idegesítő tud lenni. És egy idő után, megunva az egy helyben toporgást, azt mondod:

„Elég volt! Tennem kell valamit!”

Ekkor érzed leginkább szükségét az önbizalom növelésnek.

 

Önbizalom növelés, amikor a fejed felett összecsapnak a hullámok

Mekkora az egészséges önbizalom?

Amikor nincs elég önbizalmad, akarva-akaratlanul összehasonlítod magad másokkal.

Találsz olyanokat, akik nálad sokkal jobban szenvednek, és olyanokat is, akiknek akkora az arca, hogy csak lapjával férnek be az ajtón.

Vagy olyanokat, akik valamiben: jobbak, szebbek, ügyesebbek, okosabbak nálad, és te sehol nem tartasz hozzájuk képest.

Ez hajlamosíthat arra is, hogy úgy gondolj az önbizalom növelésre, mint valami rossz dologra.

Mert nem akarsz nagyképű, öntelt ember lenni.

Vagy épp úgysem tudod elérni, amiben mások sokkal jobbak nálad.

Azonban a nagyképűség nem az egészséges önbizalomról szól, sokkal inkább egy színház kifelé, hogy ki ne derüljön, hogy igazából az illető milyen kicsi önbizalommal rendelkezik.

Az egészséges önbizalom arról árulkodik, hogy ha vannak is nehézségeid, azokat meg tudod oldani, ha átmenetileg meg is torpansz.

Érzed magadban az erőt, hogy sikerülni fog.

De ahhoz, hogy idáig eljuss, feltétlenül szükséged van önbizalom növelésre.

Főleg, ha folyamatosan másokhoz hasonlítod magad, vagy nagyképűségnek tartod még az egészséges önbizalom elérését is.

 

Önbizalom növelés az egészséges önbizalom szintjéig

Miért nem elég csak a tudatos önbizalom növelés?

A tudatos önbizalom növelés egy kicsit olyan, mintha elméletben beszélnénk a kerékpározásról, de nem lenne kerékpárod, hogy kipróbáld.

Ez amiatt van így, mert a tudatos éned jó eséllyel megérti a dolgokat, amiket a tanfolyamok, könyvek magyaráznak, de nem tudja kamatoztatni. Mivel a tudatalatti éned ezt keresztülhúzza.

Ráadásul az önbizalom egy érzés. Ha érzed, akkor rendben vagy, ha nem, akkor pedig erősítened kell magadban ezt az érzést. Ilyenkor van a legnagyobb szükséged az önbizalom növelésre.

Nézzünk erre egy példát!

Tegyük fel, hogy szeretnél lefogyni. Mert a mostani túlsúlyoddal nem tudod elfogadni magad. De folyton visszaugrik rád az a plusz 15 kg.

Ennek számos oka lehet, de most válasszunk ki egy egyszerűbbet: nem érzed biztonságban magad, és állandóan szorongsz.

Erre a szervezeted úgy reagál, hogy megnöveli a természetes határaidat, nagyobb leszel. A félelmek miatt a szervezeted arra számít, hogy jönnek az ínséges idők, emiatt tartalékot halmoz fel, és máris ott az úszógumi megint.

Tehát a tudatos önbizalom növelés jó az elmédnek, de ha nem szerzed meg a tudatalattid hozzájárulását a folyamathoz, akkor nem haladsz előre.

 

Önbizalom növelés tudatos és tudatalatti szinten

Hogyan lehet hatékony az önbizalom növelés?

Rendben, akkor szerezzük meg a tudatalatti hozzájárulását, és vágjunk bele az önbizalom növelésébe tudatalatti szinten is!

Igen ám, de hogyan lehet a tudatalattit befolyásolni?

Az összes esemény, ami valaha megtörtént veled a tudatalattiban raktározódik. Ezek az események visszahatnak a hiedelmeidre, az önmagadról alkotott képre (énkép), és az önbizalmadra.

Nincs más dolgod, mint összeszedni azokat az életeseményeket, amik negatívan befolyásolták és még most is befolyásolják az önbizalmad mértékét.

Az első, ami mindenkinek eszébe jut, a traumák.

De nemcsak ezek hatnak rád intenzíven, hanem a számodra meghatározó/ érzelmileg közel álló emberek kijelentései, megállapításai, ítéletei.

Sőt, bármilyen meglepő, olyan pozitív események is, amiket újra és újra át szeretnél élni.

Innentől a helyzet kezd egy kicsit bonyolulttá válni, mert ki kell bogoznod a dolgokat. És ehhez szükség lesz egyfajta tisztánlátásra.

Itt jön be az önbizalom növelés kulcseszköze: a stresszoldás.

Minél kevesebb stresszt vált ki az életed egy adott, régi eseménye (beleértve a traumákat is), annál tisztábban látod, és megérted az összefüggéseket.

És ez a tisztánlátás abban is segíteni fog, hogy hatékonyabban hozzákezdj az önbizalom növeléshez.

 

Önbizalom növelés, ha már nem bántanak a múltbeli események

Önbizalom növelés tanácsadással egybekötve

Az összefüggések meglátása, és a saját magadnak végzett stresszoldás működő megoldás lehet az önbizalom növelés terén.

De az is elképzelhető, hogy ez még mindig lassú lesz ahhoz az önbizalom növeléshez képest, amit szeretnél elérni, mert a saját árnyékod nehezen tudod átlépni. A saját problémáira és megakadásaira mindenki nehezebben lát rá.

Erre való a tanácsadás, amikor külső, tőled független személlyel való együttműködés révén kezdesz az önbizalom növelésbe. Így a folyamat jelentősen felgyorsítható.

Összefoglalva

A stresszoldással kombinált önbizalom növelés igazából erős katalizátor lehet az életedben.

1. A stresszkezelések segítségével elkezded tisztán látni saját magad.

2. A múltban kialakult káros hiedelmek felülírhatóakká válnak.

3. Ennek eredményeképp az önbizalom növelés is beindul. Megjönnek az első eredmények, melyek tovább csökkentik a benned lévő stresszt.

 

Gyakran Intézett kérdések

Mi van, ha az önbizalmam már gyerekkorom óta gyenge, és az önbizalom növelés eddig nem sikerült?

Jó eséllyel megtaláltad azt a kiinduló helyzetet, amivel dolgoznod kell, mert az akkori problémák, vagy azok megoldatlansága okozza a jelen életedben a bizonytalanságot, önbizalomhiányt.

Mit tegyek, ha a párom önbizalmát szeretném növelni?

Ez fontos minden párkapcsolatban. Legfőképp a másik szeretetnyelvén kommunikálás erősítheti a párod. De fontos megtartanod az egyensúlyt is. Annyi energiát tegyél bele, amennyit ő maga hajlandó befektetni, máskülönben felborul a kettőtök közötti egyensúly, és könnyen kudarcba fulladhat az ő önbizalom növelésére tett erőfeszítés.

Féltem a gyerekem, mert gyenge az önbizalma, mit tegyek?

Minél előbb segítesz a gyerekednek a saját önbizalom növelésében, annál nagyobb az esélye, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőtté válik. A féltés kevésbé hatékony, mint a szeretet. Ha félted őt, sokkal inkább a félelemet fogja érzékelni benned, mint a szeretetet, és ez őt is hátráltathatja a fejlődésben, és az önbizalom növelésben.

A párom jelzi, hogy önbizalomhiányos vagyok, én nem érzem így, de mi van, ha mégis igaza van?

Vizsgáld meg azokat a helyzeteket, amiket a párod szóvátesz.

Ha úgy érzed, hogy azokban a helyzetekben te 10/10-es szinten teljesítettél (nem számítva a tőled független tényezőket), akkor nagy valószínűséggel nem sok problémád lehet az önbizalommal.

De azt érdemes figyelembe venned, ha a párod jószándékú visszajelzése mellett másoktól is kapsz ilyen témájú megjegyzéseket, amiket te magad is igaznak érzel. Ilyenkor fontossá válhat számodra is az önbizalom növelés.

 

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft