A szoros családi kommunikáció 7 titka

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Hogyan érheted el, hogy a gyerekeid később is beszélgetni akarjanak veled? Mi a szoros családi kommunikáció titka? Ebben a cikkben 7 tippet kapsz, hogy a családi kommunikáció egyre jobbá váljon.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

A válás feldolgozás lelki folyamata

Milyen volt a családi kommunikáció gyerekkorodban?

„A figyelem legfontosabb formája a szeretteink számára az, ha meghallgatjuk őket. Az őszinte hallgatás: a szeretet akcióban.” M. Scott Peck

 • Nagyokat beszélgetett a családod, amíg felnőttél?
 • Figyeltek egymásra a családtagjaid, meghallgatták egymás véleményét, és adtak is rá?
 • Mi történt, mikor az igényeid konfliktusba kerültek a szüleid igényeivel?
 • Mi történt, amikor a szüleid nem értettek egymással egyet?
 • Érezted azt, hogy a családtagjaid tiszteletteljesen lehetnek más véleményen, és ki találhattok olyan megoldást, ami mindenki számára működik? Miközben a viták végén közelebb éreztétek magatokat egymáshoz?
 • Bármit elmondhattál a szüleidnek?

Szeretnéd, ha a gyerekeid elmondanák neked, mi történik velük, akkor is, amikor 15 évesek?

Az elhatározásokat ma kell meghoznod ahhoz, ha ilyen gyerekeket szeretnél nevelni.

 

Családi kommunikáció gyerekkorban

1. Először foglalkozz a saját problémáiddal

 

Ha kényelmetlenül érzed magad, hogy pl. a gyermeked születésének körülményeiről beszélj, akkor egy idő után ő is kényelmetlenül fogja magát érezni ettől. Vagy nem mer majd rákérdezni, mi is történt a születésekor. Így a családi kommunikáció köztetek nagyon hamar csorbát szenvedhet.

Vagy ha tinédzserként gondjaid voltak az evéssel, és most azt látod a gyerekeden, hogy mindent megeszik, akkor szinte garantált a feszültség, vagy akár a háború is köztetek bármilyen étel-étkezés témakörben.

Ezért először foglalkozz azokkal a problémákkal, amik téged érintenek, hogy könnyebben tudj majd azzal is foglalkozni, ami a gyerekedet bántja.

Elképzelhető, hogy ehhez segítséget kell majd kérned. Hoszen vannak témák, amikről nem véletlenül nem beszélgettél eddig a gyerekeiddel. És ahhoz, hogy a családi kommunikáció felhőtlen és zavartalan legyen, szükséged van arra is, hogy a számodra kényelmetlen témákról is tudjatok beszélgetni.

 

2. A családtagjaid követhetnek el hibákat

 

Sokkal könnyebben fognak neked elmondani dolgokat a családtagjaid, ha már a kezdetektől szabad elkövetniük hibákat, és ebben együtt is tudsz velük érezni.

Mindannyian emberek vagyunk, és követünk el hibákat. Ezt úgysem fogod sem te, sem a gyerekeid elkerülni.

Próbáld ki: legközelebb, amikor hibáztatni kezdenél másokat, tegyél inkább erőfeszítéseket, hogy a lehető leggyorsabban leállítsd magad. Ezzel megvédheted magad attól, hogy elveszítsd a kontrollt, vagy később magadat hibáztasd, mert egy-egy vita jobban elfajult a kelleténél.

Fogadd el a felelősséged, és fogadd el a kialakult helyzetet is. Ez jó gyakorlat ahhoz, nehogy túlértékeld a saját, vagy mások felelősségét.

Ha elfogadod az adott helyzetet, sokkal jobb megoldásokat tudsz kitalálni, mint a szégyen, vagy a hibáztatás állapotában.

 

3. Kapcsolódj a gyerekeidhez, mikor velük vagy

 

A legtöbb tinédzser szülője sajnálja, hogy nem beszélgetett többet a gyerekével 8 és 13 éves kora között. Talán rendszeresen szállították őket a különböző foglalkozásokra, de közben elmulasztották, hogy mély, lelki beszélgetéseket folytassanak velük.

A legtöbb szülőt sokkolja, mikor rájön, hogy a tinédzser gyermekeinek más prioritásai vannak, mint neki, és a családi beszélgetések, és a szülői ráhatás lehetősége elenyészik, ha nem vezettük be már jóval korábban a mély beszélgetések szokását.

Azért, hogy ezt elkerüld, már ma tégy erőfeszítéseket, hogy valódi, őszinte beszélgetéseket kezdeményezz velük, amelyekben mindenki véleményének helye és ideje van.

Ha azt szeretnéd üzenni nekik, hogy tényleg figyelsz rájuk, és érdekel az ő világuk, mellőzd a telefonod, és az egyéb feladataid is, amíg velük beszélgetsz.

 

A szoros családi kommunikáció az elmélyült beszélgetésekről is szól

4. Beszélgessetek bármiről és mindenről

 

Lehet, hogy ez egyértelműnek tűnik, mégis, vannak családok, ahol bizonyos témákról nem lehet beszélgetni.

 • Beszélgettek például olyan emberekről, akik már meghaltak?
 • Egy abortuszról?
 • Elmondhatják neked a gyerekeid, ha valami rosszat csináltak, vagy hibát követtek el?
 • Megkérdezheti tőled a 8 éves gyereked, hogy kipróbáltál-e már drogokat?
 • Elmondhatja neked a 12 éves gyereked, hogy nem érzi jól magát a kamaszodó testében?
 • Kérdezhet tőled a 15-16 éves gyereked a szexuális örömökről?

Amiről nem beszéltek, arról a gyereked is érezni fogja, hogy tabu, és ez behatárolja, hogy miről fog, vagy miről mer veled beszélgetni.

 

5. Ne hagyd, hogy rések keletkezzenek köztetek

 

Ha valami rossz dolog történik köztetek, találd meg a módját, hogy felhozd a témát, és találjatok közösen mindenki számára előnyös megoldásokat.

Ha visszahúzódsz, amikor úgy tűnik, hogy a gyermeked el akar tőled távolodni, az MINDIG hiba.

Természetesen egy-egy hevesebb pillanatban időlegesen hasznos lehet magára hagyni, de nem véglegesen, és a problémák megoldása nélkül.

A családban felbukkanó nehézségeket használd arra, hogy a családtagok a nehézségek megoldása során közelebb kerüljenek egymáshoz.

 

6. Kötelezd el magad, hogy kordában tartod az érzéseid

 

A legtöbb helyen a családi kommunikáció legnagyobb akadálya, hogy amikor egy-egy téma feszültté tesz, akkor túlzott reakciókra ragadtatjuk magunkat.

Ha a saját érzéseid kordában tudod tartani, azt veszed majd észre, hogy a gyerekeid is sokkal nyitottabbá válnak veled.

Még az olyan témák esetén is, amitől mindenki szorong. Ha te nyugodt maradsz, nagy valószínűséggel a gyereked is nyugodtabb marad.

Ha ez így történik, nagyobb a valószínűsége, hogy krízishelyzetben legközelebb is hozzád fog fordulni.

 

7. Töltsétek együtt az időt

 

Találjatok időt, mikor minden mást kikapcsoltok, és csak együtt vagytok: közös családi vacsorák, társasozások, kirándulások. Itt 120 ötletet gyűjtöttünk össze, hogyan lehet közösen eltölteni a szabadidőt a gyerekeinkkel, ezzel is javítva a családi kommunikáció minőségén.

Élvezzétek egymás társaságát, érdekeljen a másik véleménye, érdeklődési köre.

A nagy beszélgetések akkor történnek meg, ha egymásra figyelünk, és nem a képernyőkre.

 

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft