Gyermekkori fejfájás kezelése

Szerző: Takács Péter

Hogyan segíthetsz a gyermekkori fejfájás megszüntetésében?

A gyermekkori fejfájásának számos oka lehet. Ha tartós a fejfájás, érdemes kideríteni, mi lehet az oka. A pszichés eredetű gyermekkori fejfájás jól kezelhető az EFT módszerével.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
Gyermekkori fejfájás kezelése

A gyermekkori fejfájás

Értsük meg a fejfájást!

A fejünk nagyon érzékeny részünk, naponta gondolatok sokasága száguld át rajta.

Mindennap történnek velünk olyan események, melyek stressz helyzeteket teremtenek. Ezek megoldása „fejtörést” okozhat. A fejünk az első olyan hely, amely jelzi, ha valami nincs rendben.

Testi érzeteinket hajlamosak vagyunk elnyomni, nem tudomást venni róluk. Pedig a szervezetünk olyan csodálatos szerkezet, amely folyamatosan a legjobbat akarja nekünk.

Először apró jeleket küld számunkra, de ha a helyzet nem oldódik meg, a jelek felerősödnek.

Ezeket úgy érdemes felfogni, mintha azt mondaná a szervezetünk: „Figyelj rám, pihenj egy kicsit!”

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

A gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés. A gyermeket aggasztja valami (családi problémák, láthatatlan, de érezhető feszültségek, iskola, tanárok, tanulás, stb.).

Amennyiben a gyermekednek gyakori, nem múló fejfájása van, érdemes rá odafigyelni.

 

Ez a cikk nem azokról az esetekről szól, ahol orvosi ellenőrzésre van szükség, vagy szervi okok okozzák a fejfájást. Nem pótolja az orvosi vizsgálatot és nem helyettesít semmilyen orvosi javaslatot.

Ha megtörténik a betegségek, szervi okok kizárása, és a gyermek fejfájása mégis tartósan fennáll, felvetődik a kérdés: hogyan lehet neki segíteni?

Mitől alakulhat ki a gyermekkori fejfájás?

Egy 10 éves fiú ezt a következőképpen fejezte ki:

„A tanulás mindig fejtörést okozott! A tanító nénitől sose kaptam dicséretet! Úgy éreztem, én ezt nem tudom megoldani, hiába is töröm rajta a fejem!”

„Szokott fájni a fejed?” kérdeztem tőle.

„Igen, gyakran, mikor tanulni kell. Már előre félek a tanulástól és a matek órától!”

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy 15 éves lány a következőt mondta:

„Majd szétdurran a fejem, mikor a szüleim már megint marják egymást! Hiába mondom nekik, nem értik meg!”

Egy anyuka:

„A kisfiam állandóan pörög, ordít a testvérével, majd szétmegy a fejem!”

Mindenki pontosan meg tudja fogalmazni, hogy pontosan „mitől fáj a feje”. Még a legzárkózottabb, csak a logikát elfogadó emberek is képesek erre.

A gyerekek általában nyitottabbak a felnőtteknél a fejfájásuk lelki okainak megtalálására. Közel járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy ami igazán foglalkoztatja őket az fejfájást okoz nekik.

Milyen gyakori a gyermekkori fejfájás?

Kevesen gondolják, hogy a 8-10 éves gyerekeknél a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet.

Az orvosi szakirodalom szerint azonban 15 éves korig a gyerekek 40-75%-ánál lép fel különböző fokú, ismétlődő fájdalom. (dr. Baross Gábor gyermekgyógyász)

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás?

A gyermekkori fejfájás lelki okai

Miután biztosan kizártuk, hogy a folyamatosan visszatérő, nehezen múló fejfájásnak szervi oka lenne, a gyermek testileg egészséges, akkor elindul a keresés: mi lehet a gyermekkori fejfájás lelki oka.

A gyermek lelki alkata és a fejfájás közötti összefüggés

Nagyon sok függ attól, hogy gyermekünk hogyan veszi az akadályokat: hárít, befelé nyel, emészti magát, folyamatosan „agyal” a problémán, vagy egyszerűen csak megoldja.

Azoknál, akik hárítanak, ugyanúgy előfordulhat gyermekkori fejfájás, mint azoknál, akik befelé fordulva attól rettegnek, hogy milyen lesz a holnap.

Mennyire örökölhető a fejfájás?

Mondhatnánk, alkati kérdés is lehet a gyermekkori fejfájás. Mennyire örökölhető?

Manapság, ha valami megoldhatatlannak tűnik, könnyen rávágjuk, hogy „Ezt örököltem.” „Én is ilyen vagyok, persze, hogy a gyermekem is ettől szenved!”

Egy dologról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni: lehet, hogy gyermekünk „csak” a tudatalatti viselkedési mintáinkat vette át, mint lehetséges probléma-megoldási stratégiát.

Az, hogy a gyermek, hogyan veszi az akadályokat, a hiedelemvilágától, a pozitív és negatív megerősítések miatt kialakult, a világról és magáról kialakított képtől függ.

Az a gyermek, aki önbizalom-hiányos, szorong, az életszemlélete negatív, vagy mindenáron meg kell felelnie a külső elvárásoknak, könnyebben lehet fejfájós, mint az, akit biztos, pozitív légkör vesz körül, és minden rendben van vele.

A környezet és a gyermek fejfájása közötti összefüggések

A gyermek közvetlen környezete a családja. Ha a családban valamilyen okból nem érzi magát biztonságban, nem érzi a szeretetet, a figyelmet, akkor jó oka lehet rá, hogy emiatt aggódjon, féljen és fájjon a feje.

Ezek a félelmek nem biztos, hogy objektívek, csak a gyermek számára jelentik a valóságot.

A gyermek másodlagos környezete az iskola, az óvoda és az őt körülvevő barátok, tanárok, stb. Az itteni helyzetek, kihívások, a társak és a tanárok hozzáállása, a gyermek számonkérése, az eredményei, vagy azok következménye szintén okozhat fejfájást a gyermeknek.

Amit megtehetsz, ha fejfájós a gyermeked

Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

A fejfájásra érdemes kellő figyelmet fordítani. Ha nem múlik, vissza-vissza tér, érdemes kivizsgáltatni orvossal.

Mikor kiderül, hogy „semmit sem találtak”, ami miatt kialakulhatott, felvetődik a gyanú, hogy lelki okai vannak a fejfájásnak.

A legegyszerűbb azt megfigyelni, hogy mikor alakul ki a fejfájás, milyen helyzetekben?

 

 • Otthon, vagy az iskolában?
 • Akkor is fáj, amikor hétvége, vagy szünidő van, vagy csak tanulás időben jön elő?
 • Ha tanuláskor, vagy az iskolában, akkor csak dolgozatok előtt, csak néhány speciális esetben (bizonyos tantárgyaknál, bizonyos tanárok órái előtt), vagy minden tanulással kapcsolatos helyzetben?
Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

A más szakemberek által ajánlott fejfájásnapló hasznos eszköz, hogy rájöjjünk a gyermek fejfájásának az okára. A fejfájásnapló vezetését a nagyobb gyermektől nyugodtan elvárhatjuk, a kisebbekét még vezesse a szülő.

Mit írjunk bele?

 • Fejfájás kezdete (idő)
 • Erőssége 0-10 (személyes becslés)
 • Fejfájás közben folytatott tevékenység
 • A fejfájás lehetséges lelki oka (tipp, elvárás nélkül)

Érdemes megtippelni az okot: „Ha lenne egy lelki oka a fejfájásomnak, mi lenne az?”

A lelki okok és a fejfájás közötti kapcsolatok feltárása után hasznos, ha megbeszéled a lehetséges megoldási lehetőségeket a gyermekeddel. Térjetek ki arra is, hogyan kezelje a gyermek a stresszt, neked milyen működő stresszkezelő módszereid vannak, és ezt hogyan szeretnéd megtanítani neki is.

Mit tehet a fejfájós gyermek?

 • Pár percre friss levegőre megy.
 • Nyugodt, pozitív (komoly)zenét hallgat.
 • Lefürdik hideg – meleg víz váltogatásával.
 • Vacsora és a cukros ételek mennyiségét csökkenti.
 • Fekhely változtatás, vagy az ágy áthelyezése máshova.
 • Sportolás.
 • Relaxációs, meditációs technikák megismerése, gyakorlása.
 • Barátságok megerősítése.
 • Közös családi programok, beszélgetések szervezése.

 

Mit tehet az a szülő, aki már mindent kipróbált és gyermeke fejfájása még mindig nem múlik?

A gyermekkori fejfájás hátterében jó eséllyel állnak olyan lelki okok, melyek megoldása nehézségekbe ütközik számára. Ezek a gondok nap, mint nap foglalkoztatják.

Nem biztos, hogy a gyermekkori fejfájás és az (esetleges) iskolai, tanulási, vagy családi nehézségek közötti összefüggést ő maga megtalálja. Lehet, hogy azt is tudja magáról, hogy stresszes, szorong, valami rendszeresen nyomasztja, de nem ismer hatékony megoldást, vagy nem mer hinni abban, hogy bármi változhat.

 

A fejfájás lelki okainak megtalálásához elsőrangú megoldás az EFT ismerete.

A gyermekkori fejfájás lelki okainak megtalálásához elsőrangú megoldás az EFT ismerete.

A gyermekkori fejfájás kezelése az EFT segítségével nagyon sikeres akár a tüneteket kezeljük, akár a lelki okok megtalálását és oldását tűzzük ki célnak.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) testi és lelki panaszok esetén

A gyermekkori fejfájás kezelése EFT-vel látszólag lassabb, mint a fájdalomcsillapítók használata.

De EFT-vel a valódi okokat tárjuk és oldjuk fel, nemcsak a tüneteket enyhítjük időlegesen.

Hosszabb távon biztosan megéri, tapasztald meg Te is a gyermekeddel!

Fejfájás-csillapítás a gyakorlatban

Próbáld ki az EFT -t a gyakorlatban a gyermeked fejfájásának csillapítására!

 

Hasznos kérdések és válaszok

Mi a legfontosabb jótanács, ha a gyereknek fája a feje?

Vizsgáltasd ki, zárd ki a szervi okokat. Beszélgess a gyerekeddel, és derítsd  ki, hogy a gondolkodásában mi okozza a fejfájós helyzeteket, és ezek oldásán dolgozzatok.

Milyen személyiségtípusú gyerek a fejfájós gyerek?

Alapvetően a fejfájásra hajlamos gyerek a szorongós személyiségtípus. Ne tévesszen meg az, hogy ez nem mindig látszik, mert sok gyerek nem mutatja ki a félelmeit már gyerekkorában sem, de a viselkedéséből rájöhetsz arra, hogy milyen félelmekkel, szorongásokkal küzd.

Miért tér vissza újra és újra a gyerek fejfájása?

Mert a gyerek félelmei szorongásai nem állandók, hanem időről időre visszatérnek. Nincs mindig felelés, fellépés, családi vita. De a lényeg, hogy a fejfájás végleges oldásához szükségetek van a fejfájás lelki okainak oldására is, ha a lelki okok nem oldódnak fel, a fejfájás se fog.

Hogyan találhatod meg te gyermeked fejfájásának lelki okát?

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a félelmei, a stressz az, ami a fejfájást okozza. Nyomozzatok együtt, és találjátok meg a fejfájás, és a stresszes helyzetek, félelmek, szorongások összefüggéseit, és máris megtaláltátok a fejfájás lelki okát.

Milyen buktatója van annak, ha a gyereknek gyakran fáj a feje?

Egy szorongós gyerek hajlamos lehet arra, hogy a fejfájása révén elkerülje a számára kihívással teli helyzeteket. Megtanulja, hogy „könnyebbik utat”, és akár ebből játszmát is csinálhat. Neked kell rájönni, hogy mikor valódi a fejfájás, és mikor játszma.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft