Gyermekkori fejfájás kezelése

Szerző:

Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Gyermeked fejfájásának számos oka lehet. Ha tartós a fejfájás, érdemes kideríteni, mi lehet az oka. A pszichés eredetű fejfájás jól kezelhető az EFT -vel.

Gyermekkori fejfájás kezelése stresszoldással

A gyermekkori fejfájás

Értsük meg a fejfájást!

A fejünk nagyon érzékeny részünk, naponta gondolatok sokasága száguld át rajta.

Mindennap történnek velünk olyan események, melyek stressz helyzeteket teremtenek. Ezek megoldása „fejtörést” okozhat. A fejünk az első olyan hely, amely jelzi, ha valami nincs rendben.

Testi érzeteinket hajlamosak vagyunk elnyomni, nem tudomást venni róluk. Pedig a szervezetünk olyan csodálatos szerkezet, amely folyamatosan a legjobbat akarja nekünk. Először apró jeleket küld számunkra, de ha a helyzet nem oldódik meg, a jelek felerősödnek. Ezeket úgy érdemes felfogni, mintha azt mondaná a szervezetünk: „Figyelj rám, pihenj egy kicsit!” 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

A gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés. A gyermeket aggasztja valami (családi problémák, láthatatlan, de érezhető feszültségek, iskola, tanárok, tanulás, stb.).

Amennyiben a gyermekednek gyakori, nem múló fejfájása van, érdemes rá odafigyelni.

Ez a cikk nem azokról az esetekről szól, ahol orvosi ellenőrzésre van szükség, vagy szervi okok okozzák a fejfájást. Nem pótolja az orvosi vizsgálatot és nem helyettesít semmilyen orvosi javaslatot.

Ha megtörténik a betegségek, szervi okok kizárása, és a gyermek fejfájása mégis tartósan fennáll, felvetődik a kérdés: hogyan lehet neki segíteni?

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy 10 éves fiú ezt a következőképpen fejezte ki:

„A tanulás mindig fejtörést okozott! A tanító nénitől sose kaptam dicséretet! Úgy éreztem, én ezt nem tudom megoldani, hiába is töröm rajta a fejem!”

„Szokott fájni a fejed?” kérdeztem tőle.

„Igen, gyakran, mikor tanulni kell. Már előre félek a tanulástól és a matek órától!”

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy 15 éves lány a következőt mondta:

„Majd szétdurran a fejem, mikor a szüleim már megint marják egymást! Hiába mondom nekik, nem értik meg!”

Egy anyuka:

„A kisfiam állandóan pörög, ordít a testvérével, majd szétmegy a fejem!”

Mindenki pontosan meg tudja fogalmazni, hogy pontosan „mitől fáj a feje”. Még a legzárkózottabb, csak a logikát elfogadó emberek is képesek erre.

A gyerekek általában nyitottabbak a felnőtteknél a fejfájásuk lelki okainak megtalálására. Közel járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy ami igazán foglalkoztatja őket az fejfájást okoz nekik.

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás?

Kevesen gondolják, hogy a 8-10 éves gyerekeknél a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet. Az orvosi szakirodalom szerint azonban 15 éves korig a gyerekek 40-75%-ánál lép fel különböző fokú, ismétlődő fájdalom. (dr. Baross Gábor gyermekgyógyász)

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás?

A gyermekkori fejfájás lelki okai

Miután biztosan kizártuk, hogy a folyamatosan visszatérő, nehezen múló fejfájásnak szervi oka lenne, a gyermek testileg egészséges, akkor elindul a keresés: mi lehet a fejfájás lelki oka.

A gyermek alkata és a fejfájás közötti összefüggés

Nagyon sok függ attól, hogy gyermekünk hogyan veszi az akadályokat: hárít, befelé nyel, emészti magát, folyamatosan „agyal” a problémán, vagy egyszerűen csak megoldja.

Azoknál a gyermekeknél, akik hárítanak, ugyanúgy előfordulhat fejfájás, mint azoknál, akik befelé fordulva attól rettegnek, hogy milyen lesz a holnap.

Mennyire örökölhető a fejfájás?

Mondhatnánk, alkati kérdés a fejfájás. Mennyire örökölhető?

Manapság, ha valami megoldhatatlannak tűnik, könnyen rávágjuk, hogy „Ezt örököltem.” „Én is ilyen vagyok, persze, hogy a gyermekem is ettől szenved!”

Egy dologról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni: lehet, hogy gyermekünk „csak” a tudatalatti viselkedési mintáinkat vette át, mint lehetséges probléma-megoldási stratégiát.

Az, hogy a gyermek, hogyan veszi az akadályokat, a hiedelemvilágától, a pozitív és negatív megerősítések miatt kialakult, a világról és magáról kialakított képtől függ.

Az a gyermek, aki önbizalom-hiányos, szorong, az életszemlélete negatív, vagy mindenáron meg kell felelnie a külső elvárásoknak, könnyebben lehet fejfájós, mint az, akit biztos, pozitív légkör vesz körül, és minden rendben van vele.

Környezet és a gyermek fejfájása közötti összefüggések

A gyermek közvetlen környezete a családja. Ha a családban valamilyen okból nem érzi magát biztonságban, nem érzi a szeretetet, a figyelmet, akkor jó oka lehet rá, hogy emiatt aggódjon, féljen és fájjon a feje.

Ezek a félelmek nem biztos, hogy objektívek, csak a gyermek számára jelentik a valóságot.

A gyermek másodlagos környezete az iskola, az óvoda és az őt körülvevő barátok, tanárok, stb. Az itteni helyzetek, kihívások, a társak és a tanárok hozzáállása, a gyermek számonkérése, az eredményei, vagy azok következménye szintén okozhat fejfájást a gyermeknek.

Amit megtehetsz, ha fejfájós a gyermeked

Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

A fejfájásra érdemes kellő figyelmet fordítani. Ha nem múlik, vissza-vissza tér, érdemes kivizsgáltatni orvossal.

Mikor kiderül, hogy „semmit sem találtak”, ami miatt kialakulhatott, felvetődik a gyanú, hogy lelki okai vannak a fejfájásnak.

A legegyszerűbb azt megfigyelni, hogy mikor alakul ki a fejfájás, milyen helyzetekben?

 

 • Otthon, vagy az iskolában?
 • Akkor is fáj, amikor hétvége, vagy szünidő van, vagy csak tanulás időben jön elő?
 • Ha tanuláskor, vagy az iskolában, akkor csak dolgozatok előtt, csak néhány speciális esetben (bizonyos tantárgyaknál, bizonyos tanárok órái előtt), vagy minden tanulással kapcsolatos helyzetben?
Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

A más szakemberek által ajánlott fejfájásnapló hasznos eszköz, hogy rájöjjünk a gyermek fejfájásának az okára. A fejfájásnapló vezetését a nagyobb gyermektől nyugodtan elvárhatjuk, a kisebbekét még vezesse a szülő.

Mit írjunk bele?

 • Fejfájás kezdete (idő)
 • Erőssége 0-10 (személyes becslés)
 • Fejfájás közben folytatott tevékenység
 • A fejfájás lehetséges lelki oka (tipp, elvárás nélkül)

Érdemes megtippelni az okot: „Ha lenne egy lelki oka a fejfájásomnak, mi lenne az?”

A lelki okok és a fejfájás közötti kapcsolatok feltárása után hasznos, ha megbeszéled a lehetséges megoldási lehetőségeket a gyermekeddel. Térjetek ki arra is, hogyan kezelje a gyermek a stresszt, neked milyen működő stresszkezelő módszereid vannak, és ezt hogyan szeretnéd megtanítani neki is.

Mit tehet a fejfájós gyermek?

 • Pár percre friss levegőre megy.
 • Nyugodt, pozitív (komoly)zenét hallgat.
 • Lefürdik hideg – meleg víz váltogatásával.
 • Vacsora és a cukros ételek mennyiségét csökkenti.
 • Fekhely változtatás, vagy az ágy áthelyezése máshova.
 • Sportolás.
 • Relaxációs, meditációs technikák megismerése, gyakorlása.
 • Barátságok megerősítése.
 • Közös családi programok, beszélgetések szervezése.

Mit tehet az a szülő, aki már mindent kipróbált és a gyermeke fejfájása még mindig nem múlik?

A fejfájás hátterében jó eséllyel állnak olyan lelki okok, melyek megoldása nehézségekbe ütközik a gyermek számára. Ezek a gondok nap, mint nap foglalkoztatják.

Nem biztos, hogy a fejfájás és az (esetleges) iskolai, tanulási, vagy családi nehézségek közötti összefüggést megtalálja. Lehet, hogy azt is tudja magáról, hogy stresszes, szorong, valami rendszeresen nyomasztja, de nem ismer hatékony megoldást, vagy nem mer hinni abban, hogy bármi változhat.

A fejfájás lelki okainak megtalálásához elsőrangú megoldás az EFT ismerete.

A fejfájás lelki okainak megtalálásához elsőrangú megoldás az EFT ismerete.

A fejfájás kezelése az EFT segítségével nagyon sikeres akár a tüneteket kezeljük, akár a lelki okok megtalálását és oldását tűzzük ki célnak.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) testi és lelki panaszok esetén

A fejfájás kezelése EFT-vel látszólag lassabb, mint a fájdalomcsillapítók használata. De EFT-vel a valódi okokat tárjuk és oldjuk fel, nemcsak a tüneteket enyhítjük időlegesen.

Hosszabb távon biztosan megéri, tapasztald meg Te is a gyermekeddel!

Fejfájás-csillapítás a gyakorlatban

Próbáld ki az EFT -t a gyakorlatban a gyermeked fejfájásának csillapítására!

 

Hasznos kérdések és válaszok

Mi a legfontosabb jótanács, ha a gyereknek fája a feje?

Vizsgáltasd ki, zárd ki a szervi okokat. Beszélgess a gyerekeddel, és derítsd  ki, hogy a gondolkodásában mi okozza a fejfájós helyzeteket, és ezek oldásán dolgozzatok.

Milyen személyiségtípusú gyerek a fejfájós gyerek?

Alapvetően a fejfájásra hajlamos gyerek a szorongós személyiségtípus. Ne tévesszen meg az, hogy ez nem mindig látszik, mert sok gyerek nem mutatja ki a félelmeit már gyerekkorában sem, de a viselkedéséből rájöhetsz arra, hogy milyen félelmekkel, szorongásokkal küzd.

Miért tér vissza újra és újra a gyerek fejfájása?

Mert a gyerek félelmei szorongásai nem állandók, hanem időről időre visszatérnek. Nincs mindig felelés, fellépés, családi vita. De a lényeg, hogy a fejfájás végleges oldásához szükségetek van a fejfájás lelki okainak oldására is, ha a lelki okok nem oldódnak fel, a fejfájás se fog.

Hogyan találhatod meg te gyermeked fejfájásának lelki okát?

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a félelmei, a stressz az, ami a fejfájást okozza. Nyomozzatok együtt, és találjátok meg a fejfájás, és a stresszes helyzetek, félelmek, szorongások összefüggéseit, és máris megtaláltátok a fejfájás lelki okát.

Milyen buktatója van annak, ha a gyereknek gyakran fáj a feje?

Egy szorongós gyerek hajlamos lehet arra, hogy a fejfájása révén elkerülje a számára kihívással teli helyzeteket. Megtanulja, hogy „könnyebbik utat”, és akár ebből játszmát is csinálhat. Neked kell rájönni, hogy mikor valódi a fejfájás, és mikor játszma.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna