Alkoholizmus a családban – van segítség

Szerző: Takács Péter

Az alkoholizmus hatása a családra

Az alkoholista nem akaratgyenge ember, hanem alkoholbeteg. Ha alkoholizmus van a családban, nem csak az alkoholista szorul segítségre, hanem az egész család!

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Az alkoholizmus fogalma

Alkoholista az, akinél a sok alkohol ivás alkoholfüggőséget és / vagy súlyos szervi károsodást okozott.

Alkoholizmus (Wikipédia cikk) »

Az alkoholizmusról részletesen

Alkoholizmus Magyarországon

Az alkoholizmusban szenvedők számát csak becsülni lehet, mert nagyon kevés alkoholista kér segítséget. Évente kb. 4-5000 ember hal meg az alkohol miatt.

Magyarországon az alkoholista férfiak aránya meghaladja a 600 000 főt, míg az alkoholista nők száma 200 000 fő körül mozog. Olvasni olyan véleményeket is, hogy Magyarország az 1 millió alkoholista országa.

Az alkoholizmus tünetei

Az alkoholizmus tünetei

 • Fizikai tünetek: kézremegés, hányinger, rosszullétek az alkohol hiányában (elvonási tünetek).
 • Kontroll elvesztése: addig iszik, míg el nem éri a részegség állapotát, előtte abbahagyni sem tudja.
 • Funkciók, kötelességek fokozatos elhanyagolása a családban, és a munkahelyen.
 • Elfogyasztott mennyiség növekedése: a részegségi állapot eléréséhez a hozzászokás következtében egyre nagyobb mennyiségre van szükség.
 • Az alkohol gondolata egyre gyakoribb, állandósul a vágy az ivásra
 • Tisztában van vele, hogy káros a szervezetére, de nem tudja megállni, hogy ne igyon.

Az alkoholizmus pszichikai okai

 • Korábban alkoholizmus volt a családban (problémamegoldási minta átvétele)
 • Szorongás,
 • Erős bűntudat
 • Iskolai beilleszkedési zavarok, tanulási nehézségek gyerekkorban
 • Komoly, kezeletlen traumák
 • Menekülés a mindennapok személyes kudarcai elöl

De minden, alkoholizmussal kapcsolatos pszichikai ok mögött ott van a szorongás, a félelmek, melyeket az alkoholista nem tudott kezelni.

Sokszor hallani, hogy egy alkoholistának hajlama van az alkoholizmusra, mert a szülei is ittak. Még azt is mondjuk, hogy ezt örökölte. Pedig lehet, hogy inkább a család „feszültségoldási stratégiáját” tanulta meg.

Azoknak, akik alkoholizmusban szenvednek, kicsi az önértékelésük, tudják, hogy káros a szenvedélybetegségük, mégis rombolják a testüket, tudatukat, és nem bírnak belőle kilépni.

Az alkoholizmust fontos lenne nemcsak tüneti oldalról kezelni, hanem a kiváltó lelki okokat is figyelembe kellene venni.

Alkoholizmus a családban

Alkoholizmus a családban

Az alkoholizmus útja a családon belül

Az alkalmi italozásoktól az iszákosságon keresztül az alkoholista házastársig hosszú út vezet.

De mindig a családon belül jelentkezik először az alkoholprobléma.

Mivel az átmenet (kivéve a nagy traumák ilyen módú kezelését) lassabb az italozástól az alkoholizmusig, így a józan házastárs gyakran elrejti a problémát. A gyerekek csak annyit tudnak, hogy apa / anya „beteg”.

A helyzet akkor kezd kritikussá válni, mikor az alkoholista fél egyre gyakrabban részeg, másnapos. Elmaradnak a mindennapi teendők, szaporodnak a viták, gyakoribbá válik az erőszak, melynek a gyerekek is elszenvedőivé válnak.

A férj, és a feleség között elhidegül a viszony, ami tovább rontja az alkoholista helyzetét. További lépcső, amikor az alkoholistát választás elé állítják (ez általában inkább az alkoholista férfiakra igaz): vagy az alkohol, vagy a család. Az alkoholista ígérget, néhány hétig, hónapig tiszta marad, majd minden kezdődik elölről.

Van, hogy a házastárs évekig, évtizedekig tűr, de amikor már nem megy tovább, végül elválik.

Az alkoholbeteg nők esetében az események lefutása más. Ilyenkor a nő titokban iszik, és szégyelli, amit tesz. A férj sokszor nem áll ki mellette, és rövid úton bekövetkezik a válás, különélés. És itt lehetséges az is, hogy a gyerekek az alkoholista anyával maradnak, de lehet, hogy az apa magához veszi őket. Mindkét esetben másfajta sérüléseket szenvednek a gyerekek.

Az alkoholizmus hatása a gyerekekre

Az alkoholizmus hatása a gyerekekre

Az alkoholizmus lelki ártalmai

A gyerekek szégyellik az alkoholista szülőjüket, a helyzet, vagy a szülő szorongást vált ki belőlük.

Az alkoholizmus miatt kitörő veszekedésekben lelkileg, és gyakran fizikailag is sérülnek.

A belső szorongásuk feloldásának tudatalatti mintájává válhat az alkohol, cigaretta, vagy egyéb önkárosító szokás, szenvedélybetegség.

Fizikai tettlegesség alakulhat ki az alkoholista szülővel szemben, bosszú iránti vágy, később szeretet megvonás, vagy a szülő teljes elhanyagolása.

Megromlik a szülő – gyermek kapcsolat, mely akár gyűlöletig is fajulhat.

Rettegnek attól, hogy gyengék legyenek, vagy gyengének mutatkozzanak, éppen ezért túlkompenzálnak.

Mit jelent, hogy a gyerek túlkompenzál az alkoholista szülővel szemben?

Hadd érzékeltessem ezt egy rövid történettel:

Egy 16 éves lánnyal dolgoztam.

A közös munkánk célja az volt, hogy le tudja tenni a stresszt, feszültséget, megfelelési kényszert. Mindig, mindenkinek meg akart felelni. Még akkor is, ha túlvállalta magát, ha a vállalásai miatt nem tudta rendesen kipihenni magát, folyamatosan konfliktusa volt a szüleivel, barátaival emiatt.

Valójában azonban attól rettegett, nehogy olyanná váljon, mint az alkoholista nagyapja, ezért tett meg minden erőfeszítést.

A gyerekek kézzel – lábbal tiltakoznak az ellen, hogy az alkoholtól váljanak függővé. Ezért megpróbálnak tökéletesek lenni, és amiatt szoronganak, hogy nem elég jók.

A túlkompenzálás másik esete is gyakori, mikor a gyerekek annyira gyűlölik az alkoholt, és annak a következményeit, hogy nem akarnak felnőni, semmiféle felelősséget nem vállalnak, félnek a felnőtt dolgoktól, mert számukra a felnőtt világ, a felnőttek félelmei „csak alkohollal kezelhetőek”.

 

Mit tehet a szülő, ha alkoholbeteg van a családban?

Mit tehet a szülő, ha alkoholbeteg van a családban?

Ha a párod alkoholista

A megoldást gátló tényezők

Az alkoholizmust kiváltó okok rendkívül sokfélék lehetnek. A rokonok beszámolói soha nem objektívek. Gyakori a vádaskodás, megvetés az alkoholbeteg felé. Vagy az áldozat mellé állnak, ezzel tovább bonyolítva a helyzetet.

Az alkoholizmus lelki okai azonban korántsem minden esetben vezethetők vissza a házastársi problémákra. Az alkoholbeteg házastársa gyakran küzd az önváddal, hogy az ő hibája, hogy kialakult a párjánál az alkoholizmus.

A másik gát az alkoholista emberről alkotott társadalmi, és egyéni hiedelemrendszer, és elvárások.

Sokan azt gondolják, hogy az alkoholbeteg akaratgyenge, ezért nem tud leszokni. Pedig beteg. Az élettárs szégyelli a párja problémáját, és az alkoholizmus titkolása tovább rontja, vagy legalizálja a helyzetet.

A harmadik gát, hogy az alkoholbetegben nem tudatosul a szándék, hogy megoldást keressen (talán nem is hiszi, hogy megérdemli a változást), vagy nem lehet sehova elrángatni.

Ez utóbbi a legnehezebben leküzdhető akadály.

Ha magadról tudod, hogy alkoholista vagy

A legnehezebb eljutni addig a felismerésig, hogy merj segítséget kérni. A férfiak ebben előnyösebb helyzetben vannak, mert a feleség sok esetben kitart mellettük. Ez fontos megerősítés, és lelki támasz.

A nőket kevésbé támogatják a férjek, de ha idősebb gyerekek vannak, vagy szülők, esetleg barátok, akkor ők talán segíthetnek. Ha nem, akkor érdemes lehet igénybe venni családgondozót a családsegítő szolgálatnál (titoktartási kötelezettségük van).

Mi az első teendő?

Összefogás a család, a gyerekek érdekében.

Ez nem jelenti azt, hogy szándékosan, és erőlködve össze kell tartani a családot. Csak annyit, hogy összefogunk annak érdekében, hogy a problémák megoldódjanak. A kimondatlan feszültségek tisztázása után a férjnek és a feleségnek közösen kell döntenie, hogyan szeretnék folytatni a közös életüket.

Mit tegyen a család, ha alkoholista az apa, vagy az anya?

Mit tegyen a család, ha alkoholista az apa, vagy az anya?

A függőségek esetében mindig nagyon fontos, hogy ne csak az alkoholfüggő beteggel foglalkozzatok, hanem a család többi tagjával is. Mert az alkoholizmus miatt mindenki sérül.

Számolj azzal, hogy az alkoholbeteg kezelése során előfordulnak visszaesések.

Ilyenkor nem mindegy, hogy a gyerekek milyen mintát látnak az alkoholbeteg, és a másik szülőjük problémakezelésére. Számukra fontos lesz az a szándék, ahogy a szüleik a problémát megközelítik visszaesések esetén is. Nem mindegy nekik az sem, hogyan tekintenek az alkoholbeteg szülőre, mert bárhogy is alakul a helyzet, attól még a szülőjük marad.

Vannak olyan helyzetek is, ahol a segítségnyújtás nem megoldható. Ahol a családban elhatalmasodott az erőszak, és a kapcsolat nem menthető.

Az ilyen esetek során a gyerekeknek, és a helyzet tarthatatlansága miatt távozó szülőnek elengedhetetlenül fontos az események, traumák lelki feldolgozása.

Mi történik, ha a trauma feldolgozás elmarad?

Gyakorivá válhat, hogy a gyerekek tudat alatt csatlakoznak az alkoholbeteg szülőhöz, ezáltal elhanyagolják magukat, a tanulást.

Az alkoholista házastárs mellett eltöltött évek a másik félben is nyomot hagynak.

Gyakori a bűntudat, az erős szorongás, alvási problémák, düh, migrénes fejfájások, stb.

Nehezen kezdenek új párkapcsolatba, ott nehezen nyílnak meg, ami miatt újabb konfliktushelyzetek jöhetnek létre.

Amennyiben az alkoholbeteg alkoholos befolyásoltság alatt követ el öngyilkosságot, súlyos balesetet, akkor ez még intenzívebben kihat az itt maradt házastársra, és a gyerekekre.

Különösen az okoz súlyos önértékelési zavarokat, ha generációk óta jelen van az alkoholizmus a családban. Ilyenkor főleg a lány gyerekek arra voltak nevelve, hogy a békesség kedvéért maradjanak csendben. Mivel nekik gyerekkoruk óta az volt a megszokott, hogy otthon valaki iszik, nem tanultak meg kiállni magukért.

Akármilyen is a jelenlegi helyzet, a családban fontos, hogy valaki le tudja tenni az akár generációk óta hurcolt terhet. Ez csakis a traumák feldolgozásán, és az önbizalom növelésével oldható meg.

 

Az alkoholizmus lelki gyógyítása

Az alkoholizmus lelki gyógyítása

Az alkoholizmus kiváltó okainak és lelki következményeinek kezelésére elengedhetetlen szüksége van az egész családnak.

Mivel a lelki okok kezelésének a legnagyobb gátja a szégyen, a tehetetlenség, és a félelem attól, hogy az alkoholizmushoz vezető okok újra felszínre kerülhetnek, ezért a lelki gyógyítás terén különös körültekintésre van szükség.

El kell érni, hogy az alkoholbeteg családtag (ha most ez még lehetetlennek is tűnik) motivált legyen a saját gyógyulása érdekében. És ugyanezt az állapotot érdemes elérni a házastárs esetében is.

Ezt követően kezdődhet a lelki okok valós gyógyítása.

Hogyan lehet az alkoholbeteg lelkét meggyógyítani?

Számos módszer létezik, azt érdemes kiválasztani, ami legjobban illeszkedik az alkoholbeteg személyiségéhez. Legalább ilyen fontos a szakember személyisége is, akivel az alkoholbeteg együtt tud (és akar) működni.

Tegyétek fel magatoknak ezeket a kérdéseket:

 • Tudunk-e bízni a szakemberben?
 • Biztonságban érezzük-e magunkat a jelenlétében?
 • Ránk kíváncsi, vagy csak meg akar oldani egy esetet?
 • A foglalkozás alatt, után éreztek-e megkönnyebbülést, vagy más pozitív változást?

Ha mindezekre igen a válasz, tartsatok ki.

Az alkoholizmusból (mint bármilyen szenvedélybetegségből) hosszú ideig tart felépülni.

 

Speciális módszer az alkoholizmus kezelésében

Az alkoholbeteg első lépése, hogy motivált legyen a változásban.

Mikor segítséget kér, tele van kétellyel, feszültséggel, nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy elhiggye, hogy képes lehet a poharat letenni. Ez minden függőség esetén így van.

Az EFT-vel (Érzelmi Felszabadítás Technikájával) hatékonyan és gyorsan le lehet küzdeni a kezdeti erős érzelmi gátakat.

Ezután az alkoholbeteg olyan nyitott, és hatékony gyógyító közeget tapasztalhat meg, ahol elfogadják őt, törődnek a lelkével. Az EFT tanácsadásokon tanácsok, ítéletek nélkül haladhat a gyógyulás útján.

Hogy az alkoholbeteg lelkileg újra erősnek érezze magát, az EFT -vel segítséget kap az önbizalma megerősítésében, a traumák feldolgozásában.

Olyan eszközt kap a kezébe, amellyel hatékonyan ellenállhat a megcsúszások előtt kísértő gondolatoknak is. Fokozatosan megtapasztalhatja, hogy egyre kisebb a szorongásszintje, egyre pozitívabban, önbizalommal teltebben képes nekivágni újra az életnek.

 

Mit gondolnak ügyfeleink a munkánkról?

Kedves Péter! Szeretném megköszönni az elmúlt hónapokban nyújtott segítségét, mellyel úgy érzem nagyon nagy mértékben változott pozitív irányba az élethez való hozzáállásom.

Az elsőre furcsának tűnő EFT módszerről hamar kiderült számomra, hogy milyen egyszerűen és gyorsan pozitív változást idézhet elő az ember gondolkodásmódjában és érzelemvilágában, és ezáltal az életében is. Ráadásul volt szerencsém egy ilyen tapasztalt terapeuta támogatását élvezni. Nagyon sok heuréka pillanatot okozott nekem, amikor szinte fél szavakból megértett és mindig tudta, hogy milyen segítő mondattal ragadja meg a problémák gyökerét.

A konzultációkról mindig jókedvűen és optimistán távoztam és úgy érzem, sok kulcsfontosságú területen életre szóló változás következett be.

Köszönöm, hogy segített engem az anyaság, a párkapcsolat és a családban előforduló alkoholfüggőség témájában, és azt, hogy megtanított szeretni és elfogadni önmagam akkor is, amikor a körülmények nehezek. Minden további nélkül fogom Önt ajánlani ismerőseimnek és én is újra felveszem Önnel a kapcsolatot, ha iránymutatásra van szükségem.  

Zsófi, Egyesült Királyság

Hasznos kérdések és válaszok

Melyek a legnagyobb buktatók a családban, ha alkoholbeteg a párunk?

 • Nem dolgozzuk fel a traumát, hogy a párunk alkoholbeteg, és így nincs, ki erős legyen a családban.
 • Szégyelljük, ezért takargatjuk az alkoholizmust, a barátok, a család előtt. Pedig az alkoholizmus egy betegség.
 • Házilag akarjuk megoldani (veszekedés, zsarolás, lelki fröccs), ahelyett, hogy azonnal szaksegítséget kérnénk.
 • Belenyugszunk, hogy a párunk nem keres szaksegítséget, mert ezzel, ha látatlanban is, de asszisztálunk neki.

Öröklődik-e az alkoholizmus a családban?

Bizonyítékokat hoznak fel ellene, és mellette is. De mi van akkor, ha a szülők feszültségkezelő mintáit tanulja el a gyerek? Mert bármilyen függőség egyben egy feszültségkezelő módszer is.

Miért haragszik a gyerek rám, ha a párom az alkoholbeteg, és nem én?

Az alkoholizmust gyerekként végignézni, és abban élni anélkül, hogy gyerekként esélyes sincs az embernek a változtatásra sok sérelmet hozhat idővel felszínre. Leginkább azt, hogy a másik szülő nem volt elég bátor a változtatáshoz.

Miért fogja a gyerek vagy az alkoholista, vagy a másik szülő pártját?

Nem szeretetből, bár a gyerek ezt így gondolja, hanem félelemből vagy sajnálatból. De akármelyik oldalra áll be a gyerek, ezzel elveszti gyermeki mivoltát és egy társszerepet vállalva támogatni akarja az adott szülőt.

Kérj időpontot Felnőtt tanácsadásra!

Választ, megoldást, kiutat keresel? A jelenlegi helyzetből nem tudod merre tovább szülőként, társként? Tanácstalan vagy?

Jelentkezz Felnőtt tanácsadásra!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft