Öngyilkosság, és akiket itt hagytak

Szerző: Takács Péter

Öngyilkosság feldolgozása a családban

Ha egy családtag öngyilkos lesz, űrt, fájdalmat, dühöt, bűntudatot hagy maga után. Hogyan történhet meg az öngyilkosság feldolgozása a családban? És hogyan lehet a lelki terheket lerakni?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Öngyilkosság a családban

Sokan azt gondolják, hogy az öngyilkosság az akaraterő nélküli emberek utolsó mentsvára, menekülése a megoldhatatlannak tűnő problémáik elől. Bosszú az életben maradtak felé.

Az öngyilkosság közvetlen oka lehet, a meg nem oldott problémák elől menekülés. Az öngyilkosság mélyebb oka a családállításokban azonban egész más szokott lenni.

Az öngyilkos nem menekül, hanem tartozni kíván azokhoz a családtagokhoz, akik már nem élnek. Az öngyilkos cselekedetének a mozgatórugója a szeretet, a szeretet utáni vágy, és a szeretet átadása.

Ezt egy öngyilkossági kísérletet túlélt ember soha nem fogja beismerni, de a családállítások során ez egyértelműen kiderül. Ez azért fontos az itt maradottaknak, hogy megértsék az öngyilkos motivációját.

 

Öngyilkosság a családban

Mi történik egy öngyilkosság után a családtagokkal?

A gyász

A család a maga ütemében együtt és egyénileg is végigmegy a gyász folyamatán.

Az első érzés a sokk. Először el sem hiszik a családtagok, hogy mi történt. Csak fokozatosan engedik közelebb a tényeket, míg végül kialakul a sokk.

Aztán jönnek a temetéssel kapcsolatos intézkedések. A felkészülés közepette a gyászolók kontrollált szakaszba lépnek. Fontos, hogy a gyászoló család jelen legyen a temetésen, hogy el tudjon köszönni az elhunyttól.

A temetést követően véget ér a kontrollált szakasz, és tudatosul a családtag elvesztése, amitől az egész családban erős érzelmi hullámzások kezdődnek.

A sok negatív érzés mellé az idő múlásával belépnek a szép emlékek is. Ez az átdolgozás szakasza.

Végül fokozatosan visszatérnek a családtagok, és nyitnak a világ felé, képessé válnak a saját életükért felelősséget vállalni. Az elhunyttal kapcsolatos emlékek megmaradnak, de már újra jelen vannak az élet szebb pillanatai is. Ez a gyász utolsó szakasza, az adaptáció.

Mi történik egy öngyilkosság után a családtagokkal?

Az öngyilkosság tabu

Az öngyilkosság teljesen magánügy.

A család ismerősei, barátai gyakran nem mernek beszélni, kérdezni. A család körül általános csend uralkodik tisztelet, tapintat, értetlenség miatt. A tagok a fájdalom mellett sokszor szégyellik is a történteket. Gyakran még egymással sem képesek megbeszélni, mi történt. Tele vannak bűntudattal, és keserűséggel.

Gyakran úgy érzik, hogy a környezetük őket vádolja, pletykák terjednek róluk, és ez még mélyebb káoszba sodorja a család tagjait.

Az öngyilkosság megélése a családon belül

A gyász nagyon intenzív. A gyerekek látszólag nagyon hamar megkomolyodnak, felnőnek. De ez csak a látszat.

Inkább befelé fordulnak, a kisebbekben támadt üresség, düh, és a düh mögött megbúvó szeretethiány gyakran mérhetetlen.

Az itt maradt szülőnek nem csak a saját gyászával kell(ene) foglalkozni, hanem a gyerekekével is. Ez pedig nagyon nehéz. A szülő is magába zárkózik, tudja, hogy segíteni kellene a gyerekeinek, de még a saját gyászának a feldolgozásához is gyengének érezheti magát.

Ha a gyermek ezt érzi, akkor kíméletből, vagy szeretetből nem beszél az öngyilkosságról. És így az öngyilkosság mindenkinek feldolgozatlan maradhat.

A gyerekek másik komoly problémája, hogy úgy érezhetik, hogy közük van az öngyilkossághoz, vagy miattuk történt.

Mert nem voltak elég jók, nem szerették eléggé a szüleiket, rosszul tanultak. Pedig ennek semmi köze a valósághoz.

 

Az öngyilkosság megélése a családon belül

Milyen következményei lehetnek az öngyilkosságnak a családon belül?

Ritka esetben a gyász, a feldolgozás megtörténik, az öngyilkos szülő nem tabu téma, a gyerekekben nincs bűntudat.

Más esetekben a család tagjaiban növekszik a szorongás, a félelmek.

  • A gyerekekben nagyon erős megfelelési kényszer alakulhat ki, mindent úgy tesznek, ahogy azt az élő szülő akarja, csak őt már ne veszítsék el. Ez a megfelelési vágy felnőttkorban is megmaradhat.
  • Ha nincs feldolgozva a haláleset, és az öngyilkosról mások megvetően, dühvel beszélnek, akkor a gyerekek tudat alatt csatlakozhatnak az elhunythoz. Ez jelentkezhet rossz tanulmányi eredményben, függőségben, halálvágyban, stb.
  • A gyerekek, és a szülő a bűntudata miatt olyan kapcsolatokat létesítenek, ahol meg kell menteni valakit, vagy mindig áldozat szerepbe kényszerülnek.
  • A családban elhatalmasodhat a szorongás, a depresszió, a függőségek is.
  • A családnak ilyenkor lenne a legnagyobb szüksége az összefogásra. De ilyenkor a legnehezebb is a sok fájdalom miatt. Ha a családtagok hagyják, hogy megbomoljon az egység közöttük, gyakoribbá válnak a viták, veszekedések, szélsőséges esetben szétesik a család.
  • Az anya / apa mártírszerepet vállal a gyermekei nevelésében, ezzel szintén büntetve magát.
Gyűjts erőt, hogy megszabadulj az öngyilkosság miatti bűntudattól!

Gyűjts erőt, hogy megszabadulj az öngyilkosság miatti bűntudattól!

Az öngyilkosság miatti bűntudat közben elfeledkezünk az élőkről

Mert állandóan csak az jár a fejünkben, hogy miért így történt, miért velünk történt, mit kellett volna másképp csinálni, mit kellett volna megakadályozni? Ahogy múlnak az évek, még mindig eszedbe jut, és még mindig nem érted. Csak azt tudod, hogy dühös vagy, és fáj az egész. Talán még hibáztatod is azt, aki elment.

Közben a hétköznapok folynak tovább, valahogy helyt kell állni. A gyerekeket valahogy fel kell nevelni. Mintha két idősíkban élnél egyszerre. Nappal a teendők, éjszaka pedig az önvád és háborgás. Vagy néha párhuzamosan zajlik a kettő.

Az öngyilkosság terhe

Észre sem vesszük, hogy állandóan ott ül a vállunkon teherként. Mióta megtörtént, keményebben kell küzdeni, fáradékonyabb vagy, a gyerekek is jobban idegesítenek.

A gyerekek is érzik rajtad, hogy valami nincs rendjén, az öngyilkosság témáját messze elkerülik. Nem tudod kivel megbeszélni, és ez nagyon megterhelő.

 

Az öngyilkosság traumájának feldolgozása családi szinten

Az öngyilkosság feldolgozása családi szinten

Ez jár a gyerekeknek, és az őket nevelő szülőnek is.

A gyerekek csak úgy tudnak erőre kapni, ha Te egyedüli megmaradt szülőként mellettük állsz. Egyszerre segíted magad, és őket is, hogy megszabaduljatok a lelki terhektől, a traumától, a hiánytól, a dühtől, és minden olyan érzéstől, ami hátráltat benneteket.

Ha már változtatni nem tudtok azon, ami történt, megérdemlitek, hogy legalább lelkileg újra egyensúlyba kerüljetek. Csak együtt sikerülhet a szülőnek és a gyermeknek. Te szülőként így tudod megadni a maximális segítséget a gyermekednek (és magadnak is). Újból visszatérhet belétek az erő és életkedv.

A család lépésről – lépésre lerakhatja a terhet.

Az öngyilkosság feldolgozásában nagy segítségnek számít az EFT, amely komoly múltbeli traumáktól képes megszabadítani, és újból egyenesbe állítja az életed anélkül, hogy az elszenvedett traumákat újból át kellene élned.

Az öngyilkosságot elkövetett személy a legritkább esetben szeretné azt, hogy a gyermekei miatta szenvedjenek!

A gyermekeid számára az lesz a legerősebb minta, ha Te talpra tudsz állni lelkileg is.

Tudj meg többet!

Pánikbetegség – Legyőzhető EFT-vel

Szorongás – hogyan győzd le?

Hogyan hat a munkahelyi stressz a gyermekünkre?

Stressz tünetei és az egészség

A szülői stressz hatása

Alkoholizmus a családban – van segítség

Az öngyilkosság miatti sérülések feldolgozhatók, tudd meg hogyan!

 

Kérj időpontot Felnőtt tanácsadásra!

Választ, megoldást, kiutat keresel? A jelenlegi helyzetből nem tudod merre tovább szülőként, társként? Tanácstalan vagy?

Jelentkezz Felnőtt tanácsadásra!