Lusta a gyerekem! – 19 tanulási tipp, hogyan segíts neki

Szerző: Takács Péter

Miért lusta a gyerek, és mit tehetsz, hogy rávedd a tanulásra?

Ha lusta a gyereked, és nem akar tanulni, az lehet, hogy csak kifogás neki, de lehet, hogy stresszes állapotot takargat, okai vannak a lustaságának, amiket kezelni kell.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a lustaság okait, és azokat a gyereknevelési csapdákat, amiket jobb elkerülni, ha a gyereked lusta. És kapsz 19 tanulási tippet a gyerek lustaságágának legyőzésére.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Lusta a gyerekem, mit tehetek ellene? - tanulási tippek

Mitől lusta a gyerek?

Mi a lustaság?

Kelletlenül cselekvő (személy), aki egy munka vagy tevékenység végzésére nem hajlandó, illetve kényszeredetten végzi.  Forrás: wikiszótár

Miért alakul ki a lustaság gyerekeknél, ha tanulásról van szó?

1. Az oktatási rendszer elavult, az oktatott anyag unalmas. Sokszor régimódi, olyan szavakat, kifejezéseket kell megtanulni a gyerekeknek, aminek a mai korban semmi értelme. Egy egész korosztály szenved a motiválatlanságtól az iskolai évek alatt.

2. Amit a gyerekek aktuálisan tanulnak, annak sok esetben később semmi hasznát nem veszik. Akkor mi ösztönözze őket arra, hogy megtanulják?

3. Azt látják, hogy a felnőttek is elboldogulnak a régi iskolai anyagok ismerete nélkül is, akkor nekik miért kellene felesleges időt „pazarolni” a tanulásra?

4. A gyerekeket körülvevő világ sokkal ingergazdagabb, mint az oktatott anyag ingerszegény környezete. A figyelmük könnyen elterelődik más irányba.

5. Sok gyerek olyan világban él, ahol teljes anyagi biztonság veszi őket körbe, és nincs semmiben szűkösség érzésük. Emiatt semmi nem öszönzi őket arra, hogy “megmozduljanak”. Nekik jó minden úgy, ahogy van, nem szükséges változtatni rajta.

6. A felnőtté válás folyamata lelassult. A gyerekek sokáig lehetnek gyerekek. Ha megnézzük a nagykamaszokat, sok esetben úgy viselkednek, mint az előző korosztály 14-16 éves korban. Az érés kitolódásával a felelősségvállalás is kitolódik. Magyarul később kezdenek észbe kapni, és tanulni.

7. Emellett szerepet játszik a tinédzserekre jellemző hangulatingadozás, és hormonális változások. Ha megfigyeljük a szóhasználatukat: „depis vagyok”, „kiégtem”, ami náluk a kiakadást jelenti. Ilyen állapotban kisebb dolguk is nagyobb annál, minthogy elővegyék a tankönyveiket.

8. Az oktatás államosítását, a tanárok alulfizetettségét, a tankönyvek „lebutítását” se szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek is lehetnek fontos szempontok. Ha a gyerek azt látja, hogy a szülő is elégedetlen a tanárokkal, vagy az oktatási rendszerrel, az amúgy sem túlmotivált csemete újabb indokot talál arra, hogy ne tanuljon.

9. Az általános hanulat és nemtanulás miatt a tanárok is egyre frusztráltabbak, a szülők is. Balhék az órákon, otthoni lelki prédikációk méginkább abba az irányba tolják a gyereket, hogy azért se tanul!

10. Emellett az otthoni példa sem ad túl sok megerősítést. Hiszen sok felnőtt is megáll az önfejlesztésben, az önképzésben, ha végre elhagyhatta az iskolapadot. Az ilyen közeg a gyerek számára sem túl inspiráló arra, hogy túl sokat foglalkozzon a tanulással.

Hogyan lehetne tanulásra motiválni a lusta gyerekem?

A felnőttek és a lustaság

Igazából felnőttként se mindig vagyunk túlmotiváltak. Eltervezünk valamit (nyelvtanulás, fogyókúra, edzés), majd azon kapjuk magunkat, hogy nem tudjuk rávenni magunkat a következő leckére, mégsem megyünk el futni, mert fáradtak vagyunk, stb.

Nehéz olyat várni a gyerektől, amiben mi se nagyon jeleskedünk.

Lustaság oka spirituális szempontból

Ahhoz, hogy valóban megértsük, mitől lusta a gyerekünk, ez a szempont se hagyható figyelmen kívül.

A spirituális okokat úgy érdemes tanulmányozni, hogy az alábbi lehetőségek közül melyik lehet érvényes a te családodra?

Az adott példákat úgy fogd fel, mint jószándékú tanítást, ami minden résztvevő lelki fejlődésének a hasznára válik.

1. Mindig is olyan ember voltál, aki sürgött-forgott, és soha nem tudott egy percre sem megnyugodni. Erre kaptál egy olyan gyereket, aki lusta, és túl gyakran nem csinál semmit. Lehet, hogy azért, hogy megtanítson téged, hogyan lassíts le?

2. Gyerekkorod óta úgy nevelkedtél, hogy nem volt szabad elengedni magad, mindig a maximumot várták tőled a szüleid. Ezáltal te is maximalistává váltál. Lehet, hogy a gyerek ebben tart neked tükröt? Hogy nem kell mindig a 120 %-ot elérni?

3. Mindig is fontos volt számodra mások véleménye, hogy mások mit gondolnak rólad, mennyire szeretnek, vagy fogadnak el. A megfelelési vágyad erős. Most van egy olyan gyereked, akinek semmiféle megfelelési kényszere nincs senki felé. Vajon mit tanít ez neked valójában a megfelelésről?

4. Esetleg te is ilyen voltál gyerekként, és mit kaptál ezért otthon? Inkább megváltoztál, csak ne nyaggassanak már annyit a szüleid? Lehet, hogy a régi dolgokat érdemesebb lenne feldolgoznod, mint hogy most ugyanazt a port verd le a gyerekeden, amit te kaptál annak idején?

5. A párod/ volt párod egyik jellemző tulajdonsága a lustaság? És most visszaköszön a gyerekben is? A tanítás ilyen esetben arról is szólhat, hogy el tudd fogadni a párod (ha vele akarsz megöregedni) olyannak amilyen, vagy meg tudj neki bocsátani, ha már csak a volt párod, és el tudd végre engedni.

Mi van, ha a páromra emlékeztet a gyerekem lustasága, és ez még jobban idegesít?

Lustaság oka pszichológiai szempontból

Sok lehetőség van a gyerek lelki fejlődést tekintve, amitől ő lustává válhat. Nézzük ezt is!

1. A traumák, mint a lustaság rejtett okai

A traumák nem feltétlenül “okoznak” lustaságot. De mégis hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerek látszólag lustává váljon.

A traumák inkább egyfajta lefagyást okoznak, ami miatt nem mernek tovább lépni, cselekedni, izonyos feladatokat megcsinálni. És ez kívülről tűnhet akár lustaságnak is.

Néha ez a viselkedés akkor aktiválódik, ha a gyereket olyan kihívások elé állítják, mint a trauma megtörténtének idején.

Mik lehetnek ilyen traumák:

 • Fogantatáskor nem mindenki akarta őt,
 • Anya veszélyeztett terhessége,
 • Születéskori traumák (elakadás a szülőútban, nyak körül köldökzsinór, vákuum, fogó),
 • Császármetszés,
 • Koraszülés, inkubátor,
 • Korai életmentő műtétek,
 • Szobatisztasággal kapcsolatos nehézségek,
 • Családi erőszak (lelki, fizikális, szexuális),
 • Válás,
 • Iskolai megszégyenülés.

2. Kudarctól való félelem, mint a gyerek lustaságának okozója

A kevés önbizalommal rendelkező gyerekek fokozottan félnek a kudarctól, vagy annak akár a lehetőségétől is. Attól félnek, hogy akármit próbálnak tenni, annak nincs sok értelme, mert úgysem fog sikerülni nekik. Vagy nem úgy, ahogy azt elvárnák maguktól, vagy a környezetük elvárná tőlük.

Sok esetben azt hiszik, hogy a helyzet csak még rosszabb lesz attól, ha próbálkoznak. Mert a saját képességeiket minimálisnak, a kudarc esélyét, és annak következményeit maximálisnak érzik. (De lehet, hogy a környezet is ezt sugallja nekik.)

A vizsgadrukk, és lámpaláz mögött rendszerint ilyen félelmek lapulnak.

3. Tanulási nehézségekhez kapcsolható lustaság

Az a gyerek, aki bármilyen tanulási nehézséggel küzd, ilyen például a diszlexia, elhiszi, hogy az ő helyzetén úgysem lehet segíteni.

Az ő tanulással töltött ideje, annak eredményessége messze alulmarad a tanulással nem küzdő társaihoz képest.

Az ő világában teljesen igazságtalan, hogy neki miért kell a tanulással többszörös időt tölteni a többi osztálytárshoz képest.

4. Figyelemzavar, hiperaktivitás, és a lustaság

Azok a gyerekek, akik nehezen tudnak koncentrálni, az előző okokhoz hasonlóan sokkal többet ülnek a könyv fölött, mint a többiek.

Nem azért, mert buták, csak azért, mert nem köti le a figyelmüket az anyag.

Egy idő után megszólal bennük a belső hang: „ebből elég volt”.

5. Sikertől való félelem

Ha egy gyerek kiemelkedne a többiek közül azzal, hogy jobban tanul, annak az is lehet a következménye, hogy őt kiközösítik, irigyek lesznek rá.

Így a lustasága megóvja a többiek piszkálásától, a cikizéstől, és a kiközösítéstől.

Ha a gyereked ilyen közegbe jár, ahol az a ciki, ha valaki tanul, és szerinted a gyereked tehetségesebb lenne az osztálytársai lehúzó ereje nélkül, akkor érdemes megfontolni az iskolaváltást, és olyan helyet találni, ahol nem ciki tanulni.

6. Félelem a felelősségtől, mint a lustaság oka

Az is lehet, hogy a helyzet így kényelmes neki.

Ha felvállalná saját magát, a feladatait, a felelősségét, és egy szempillantás alatt “már nem lenne lusta”, az lehet ijesztő is. Amíg lusta, addig jó esetben a szülők mindent figyelnek, elintéznek helyette, figyelmeztetik, ha feladatai, határidői vannak, dolgozatokra, felelésre kell(ene) készülni.

Nem mindenki szeretne így a középpontba kerülni, mert annak is megvan a maga kockázata.

Egyrészről elvesztheti a szülei eddigi teljes figyelmét.

Másrészről pedig ő lesz a hibás, ha valamit elfelejt, kimarad. Ez a pont egy kicsit hasonlít a kudarctól való félelemre is.

 Próbáljátok ki közösen az alábbi videót, ami segíteni fog az önbizalma erősödésében:

 

7. Felnőtté válástól való félelem

„Amíg nem vagyok felnőtt, addig nincs akkora felelősségem.”

Sokkal kényelmesebb gyereknek maradni, és nem csinálni semmit a rá bízott feladattal.

8. Figyeljetek már rám is!

A rohanó életmód közepette egy gyerek érezheti úgy, hogy nem kap elég odafigyelést.

Ebben az esetben azzal vívja ki a törődésed, hogy eljátsza a „hattyú halálát”, és azt mutatja, hogy ő nem képes megtenni valamit.

Ebben a helyzetben nemcsak az a lényeg, hogy ő átvált „energiavámpír” üzemmódba, hanem az is, hogy miért teszi mindezt, és ezt te hogyan reagálod le.

9. Testvérféltékenység

Az előző figyelemigénynek egy speciális változata.

Ebben az esetben a tesó a sztár, és a másik gyereked úgy érzi, hogy nem kapja meg mindazt a szeretetet, figyelmet, ami neki is járna.

Ezért tudat alatt egy másik viselkedésmintát választ. Mivel ő már nem lehet második, ezért másban fog kitűnni, a lustaságában.

10. Passzív ellenállás

Egy gyereknek nem sok eszköze van, hogy küzdjön a szülői akarat ellen. Ennek egyik számára jól működő formája a passzív ellenállás, vagy hívhatjuk passzív agresszív viselkedésnek is.

Ez egy igazi aduász a gyerek kezében! Miért?

Mert nincs direkt konfrontáció, de mégsem tud vele a szülő mit kezdeni. Sőt a gyerek annál lustább lesz, minél többet veszekszik a szülő.

11. Túlterheltség

Ha túl sok dolgot csinál a gyerek egyszerre, és már nem győzi, előbb-utóbb biztosan be fogja adni az unalmast.

12. Depresszió

Nemcsak a felnőttekre jellemző a depresszió, a gyerekek is lehetnek depressziósak.

Ilyenkor a gyereknek nincs semmihez se kedve, teljesen letargikus állapot jellemző rá. Még mozdulni sem akar.

13. Nem értenek meg!

Az a gyerek, aki hiába próbálkozik, mert mindig kijavítják, nem értenek egyet az álmaival, törekvéseivel, lustasággal válaszol, hogy így álljon ellen a szülőknek.

Ennek tipikus példája, amikor egy művészlélek gyereket, pénzügyi vonalra küldöd tanulni, mert a „festegetésből” nem lehet megélni.

 

Mitől alakulhat ki a gyerekeknél a lustaság?

A gyerek lustasága miatt csapdák a gyereknevelésben

1. Lustaság miatti társadalmi megvetés, önutálat

Ha másokat lustának látsz, elképzelhető, hogy könnyen ítélkezel felettük.
Amikor azonban rólad van szó, jönnek a hárító mechanizmusok (mást teszel felelőssé az állapotodért, lekicsinyíted a hibáidat, majd úgyis megcsinálod, stb.)

Ennek akkor van jelentősége, hogy a gyerek azt érzi, hogy a szülei nem fogadják el a lustasága miatt. Ha ellenállóbb a gyerek, akkor ráadásul még meg is akarja valósítani azt, amit a szülei látnak benne. Ezzel tovább rontva a helyzeten.

De egy romló bizonyítvány, az állandó tespedés megteszi a hatását a gyerek lelkében is: elkezdi utálni magát.

Ezért nem célszerű minősíteni a gyereked ilyenkor.

Így a hárító mechanizmusokkal védekező gyerek emiatt nem fog nyíltan igazat adni nekünk, és beismerni, hogy ő lusta.

2. Megérted-e a gyereked?

Ahogy az áramhoz se nyúlsz, ha nem értesz hozzá, és a kocsidban se fogsz hengerfejet cserélni, inkább hívsz egy szakembert, a gyerek lustasága is egy olyan összetett témakör, amikor hasznos lenne megérteni, hogy mi az ő valódi problémája.

Mitől vált lustává?

Ha ezt elmulasztod, akkor tovább ronthatsz a helyzeten.

3. “Tanuljál már!” – Balhé minden nap

Az komolyan frusztrálhat Téged is, ha a gyerek lusta, és nem akar tanulni.

Ilyenkor akarva-akaratlanul előtörnek a félelmeid, hogy így mi lesz vele?
Ha erre tehetetlenségedben dühvel, lelki prédikációk sorozatával reagálsz, egy tinédzser esetében már el is vesztetted a csatát.

Ezért érdemes minimalizálni a balhék számát.

 

Helyes a mindennapi balhé egy lusta gyerekkel, a tanulási tippek helyett?

Hogyan lehet legyőzni a gyerek lustaságát balhék nélkül?

Ismerd meg a gyerek szemszögét is

Az alábbi szempontokat olyan gyerekek mondták el, akiknek a lustaság „lételem”.

Az ő szemszögükből nézve teljesen logikus, hogy miért van igazuk.

1. szempont

Képzeld el, hogy kisiskolás vagy.

Heti öt napot suliban töltesz. Amiről azt ígérték, hogy érdekes lesz, és sok új dolgot fogsz tanulni. Az órán rendesen kell viselkedned, a házi feladatokat meg kell csinálnod.

De te játszanál már. Futkároznál, legóznál.

Erre azonban nincs lehetőség, mert “tanulni kell”. Ami állítólag érdekes. De tényleg az?

Szereted a szüleid, és ők is azt mondják, hogy tanulni kell, és ez fontos. Nem akarsz csalódást okozni.

Viszont egyre kevésbé akarsz a tanulással foglalkozni, mert nem érdekel lassú, unalmas, sok.

Emiatt kialakul benned a kettősség, hogy tanulni kell, de semmi kedved. Tudat alatt kifejlődik benned az ellenállás az iskolai oktatással, a tanulással kapcsolatban.

Innentől az a részed győz, amelyik erősebb:

 • Vagy az, hogy szeretnél megfelelni, és tanulsz bár nem szereted.
 • Vagy az, hogy ellenállsz, és jönnek a balhék a nemtanulás miatt.

2. szempont

Megvan mindened, de közben a szüleid azt magyarázzák, hogy tanulni kell, ez fontos, és így lesz csak jó munkád majd egyszer.

Gyerekként az időérzékelésed is teljesen más.

Azt se tudod elképzelni, hogy mi lesz egy év múlva, nemhogy azt, hogy milyen munkád lesz felnőttként. Ha mégis, akkor se lesz érdekes, mert az még messze van.

Ha megvan mindenem, akkor minek tanulni? Apuék úgyis elintézik helyettem a dolgokat.

3. szempont

A többiek se törik össze magukat a tanulásban, és tényleg buli, hogy a tanárt kikészítjük az órán. Ha ők se tanulnak, akkor én mindek tanuljak?

4. szempont

Milyen jövő vár az én generációmra egyáltalán? Klímaváltozás, járványok, gazdasági válság… 

Mivel ez úgyis így lesz, ne magyarázza senki, hogy milyen fontos a tanulás a jövőm érdekében! Kinek és miért van értelme tanulni?

5. szempont

A szüleim állandóan veszekszenek velem, mert lusta vagyok.

Tudom, hogy az vagyok. És?

Már az agyamra mennek a sok balhéval.

Ha most hirtelen nekiállnék tanulni, akkor ki nyerne? Ők. És azt én nem akarom. Akkor meg minek erőlködjek?

 

A gyerek lustaságát legyőzni balhék nélkül? Lehetetlen!

Hogyan tudsz megnyugodni, ha lusta a gyereked?

Ez mindennek a kiindulópontja.

Ha szülőként nem vagy kilendíthető a nyugalmi állapotodból, akkor megóvod magad egy csomó kellemetlenségtől, és vitától.

Minél kevesebb a vita, annál könnyebben tudsz hatni a gyerekedre, mert a kapcsolatotok nem szenved kárt.

A legelső, amit feltétlenül engedj el: a jövőtől való félelem. Hiszen egyelőre nem vagy ott, nem tudhatod, hogy a gyereked valóban munkanélküli lesz-e, vagy segélyen fog-e tengődni, vagy sem!

Tehát semmi értelme előre olyasmin aggódni, aminek kicsi az esélye.

Vizsgáld meg magadban, hogy mi az mélyebb szinten, ami téged kiborít a gyerek lustaságával kapcsolatban?

 • Az zavar, hogy tiszteletlen veled?
 • Vagy csalódást érzel, hogy nem azt az értékrendet vallja, amit te?
 • Idegesít az ingyenélősége, a felelősségvállalás hiánya?
 • Vagy azt hiszed, hogy az egész a te kudarcod?

Akármelyik is, tudd, hogy semmilyen negatív gondolat nem hoz megoldást.

A saját tehetetlenséged csökkentését úgy érheted el, hogy az emiatt érzett önvádat, dühöt, idegességet oldod bármilyen stresszkezelő módszerrel.

Ha nem ismersz ilyet, akkor használd ezt a módszert.

Csak akkor foglalkozhatsz a gyereked lustaságával, ha te már megnyugodtál ezzel kapcsolatban.
Különben újra, és újra ugyanabba a helyzetbe kerülsz: tehetetlenül fogsz lepattanni a gyerek elutasítása miatt.

Hogyan tudom rávenni a gyerekem 5 lépésben, hogy tegyen magáért?

1. Kezd ott, ahol ő tart

Ha ő elvan a saját világában, akkor csatlakozz ehhez a világhoz.

Hogyan?

A gyerek biztosan észre fogja venni, hogy megszűntek a balhék, és a „tanulj már” piszkálások. Ő kivár, hogy mi lesz, mit fogsz majd tenni.

Az ő világához számtalan módon lehet csatlakozni:

 • Olyan filmeket néztek közösen, amit ő szeret.
 • Beleveted magad a videójátékok világába, és hagyod, hogy ő nyerjen
 • Közös kerti grillezért csináltok.
 • Elmentek moziba, színházba, kirándulni együtt.
 • Valami érdekeset csináltok közösen (ha jó vagy fociban, akkor fociztok, ha rossz, akkor meg azért, mert kell valaki a kapuba is).
 • Youtube videók alapján csináltok valami vicceset.

Miért van erre szükség?

Mert ki akarod lendíteni a tespedés állapotából, hogy megmutasd neki, a világ jó hely, csak tudni kell élni.

2. Eközben arra kell figyelned, mikor nyit feléd, és mennyi ideig nyitott rád

Ezekben a pillanatokban még véletlenül se térj vissza a „prédikáláshoz”, csak jelezd neki, hogy szereted.

3. Közben ne akard megmenteni a rossz jegyektől, vagy a bukástól

Az is kizökkentheti ebből az állapotból, ha az élettől kap néhány pofont és nem tőled.

Ha érzi, hogy baj van, megkérdezheted, miben kér segítséget.

Mert ilyen helyzetekben ő is érzi, hogy fájni fog, ha továbbra is lustasággal próbálja “kezelni” a frusztrációit.

Támogasd őt, de ne oldd meg helyette.

4. Ha már nyitott feléd, beszélgessetek arról, hogy mit gondol az iskoláról, a tanulásról, a világról

Mert ezekben a helyzetekben fog kijönni belőle, hogy mi is az igazi baja.

Változatlanul várd meg, hogy ő nyitott legyen, és csak akkor próbálkozz.

Soha ne te beszélj (mert azt megint prédikálásnak foghatja fel), inkább ügyesen kérdezd:

„Mit gondolsz erről? Mi a véleményed arról a helyzetről? Mi lenne a megoldás ebben a helyzetben?”

5. Ha kiderül, hogy mi a baja, döntés előtt állsz

Azt kell eldöntened, hogy „házilag” megoldható-e a probléma?

Ha igen, keressetek rá közösen megoldást.

Ha nem, akkor kérjétek szakember segítségét!

Arra bizonyára rájöttél már magadtól is, hogy a lustaság nem az egyszerű, könnyen kezelhető helyzetek közé tartozik, mert a mögötte rejtőző lelki okok összetettek, és sok esetben egymásra épülnek.

5 lépésben a gyerek lustasága ellen

Tanulási tippek gyerekeknek, hogy legyőzzék a lustaságukat

Az alábbiakban 19 pontban szedtük össze azokat a tanulási tippeket, amik segíthetnek a gyerekeknek, hogy mégis le tudják győzni a tanlással kapcsolatos lustaságukat.

1. A lustaságra tekinthetsz úgy is, hogy az csak stressz, nem a te jellemző személyiségvonásod. Döntsd el, hogy inkább a stresszt rakod le, mint a lustaság következményeivel harcolj hosszú távon.

2. Már biztosan eleget bántottad magad, azért, mert lustának tartottad magad, ami még több lelkiismeretfurdalást okozott. Ezért tudatosan vedd észre, amikor megint lehúzod magad, és állítsd meg ezt a gondolatot.

3. A lustaságot eddig talán néha kifogásnak is használtad. Hiszen „nem tehetsz róla”, ilyen vagy. Kezdd olyan dolgokkal a változást, amiben nem olyan nehéz. Például bevállalsz olyan otthoni házimunkát, amit szeretsz csinálni.

4. Keresd a lehetőséget, hogyan tudsz a jegyeiden javítani. A tanárok nem akarnak maguknak se felesleges munkát. Csak akkor fognak megbuktatni, vagy adnak rosszabb jegyet, ha nincs más választásuk. De ha látják rajtad, hogy kicsit jobban igyekszel, mint eddig, elkerülheted a legrosszabbat. Vállalj be kiselőadást, szorgalmit, és lesz mindjárt egy-két potya ötösöd.

5. Ne légy a saját magad ellensége! Azaz ne mutasd a tanárnak, hogy téged nem érdekel, amit tanít.

6. Néhány tanár úgy akarja jobb belátásra bírni a lusta gyereket, hogy leszidja, megszégyeníti. Ahelyett, hogy ezt magadra vennéd, engedd el!

7. Vezesd a mobilod naptárjában a leckéket, beadandókat, ami automatikusan emlékeztet. Így elkerülheted, hogy felesleges dolgok miatt kapj egyest.

8. Találj olyan célt magadnak, amit szeretsz csinálni. Keresd meg mi az, ami érdekel, ami leköti a figyelmed.

9. Ha az iskola nem érdekel, az annyit is jelenthet, hogy nem találtad még meg, azt, ami a célod. Ezért tekints úgy az iskolai évekre, mint egy akadálypályára a kalandparkban. Végig kell rajta menned. Nem célszerű leesned, mert az fájni fog. De megtalálhatod azoat a megoldásokat is, hogy hogyan legyen könnyebb, ahelyett, hogy nehezítenéd a saját helyzeted, csak mert “nincs kedved tanulni”.

10. Ha végképp elutasítod a tanulást, az olyan, mintha lenulláznád a lehetőségeid. De közben teremthetsz más lehetőségeket is magadnak! Például, ha nem leszel jó tanuló, fejleszd a kézügyességed, tanulj meg szerszámokkal bánni, mert lehet, hogy ebből fogsz megélni, mint kitűnő mesterember. Ha nincs kézügyességed, az üzleti világba áshatod bele magad. Akár már fiatalon is, mert lehet, hogy ebből fogsz megélni. Ha se a barkácsolás / kézműveskedés, se az üzleti vonal nem jön be, akkor marad mégis a tanulás, mert ennek segítségével találhatod meg később, hogy mi érdekel.

11. Figyelj a tanulás közben fellépő belső türelmetlenségre. Mielőtt ez felerősödik benned, tarts rövid szüneteket.

12. A mobiltelefont (hacsak nem kell a tanuláshoz) hagyd kint a tanulás idejére, mert feleslegesen eltereli a figyelmed.

13. Ha sok az anyag, legyél te az okosabb! Osszátok be egymás között, ki mit tanul meg, és tanítja meg a többieknek. Sokkal gyorsabban megy, mintha egyedül szenvednéd végig az egészet.

14. Van, aki az egyik tantárgyban jó, van, aki a másikban. Ez is jó alap arra, hogy összefogjatok, és segítsetek egymásnak a tanulásban.

15. A lustaság legyőzése csak lépésekben megy. Ha azt várod magadtól, hogy holnapra már olyan jól fogsz mindent tudni, mint egy stréber, csalódni fogsz. Bontsd kisebb részekre a tanulást! Kezdetnek néha az is jó, ha nincs felszereléshiányod a suliban. Aztán az, hogy megvannak a leckéid, és nem maradsz el velük rendszeresen. Aztán folytasd azzal, amelyik tantárgyat könnyebben tanulod, ebből hozd fel magad. És végül azoknak a tárgyaknak láss neki, amikkel nehezebben boldogulsz. Mire eddig eljutsz már lesznek apróbb, rendszeres sikerélményeid a lustaság legyőzésében. Így folyamatában juthatsz el a célodig.

16. Tűzz ki magadnak reális célokat az osztályzatok terén is! Ne akarj a tanév vége előtt két hónappal két jegyet javítani, inkább kisebb célokat kitűzve, de folyamatosan legyenek sikereid.

17. Lehet, hogy mostanra az osztály, és a tanárok elkönyveltek téged lustának. Lehet, hogy változtatni akarsz, de az apró, kezdő lépéseknél ők ezt még nem fogják észrevenni. Ezt a minősítést ki kell bírnod egy darabig, de ne hagyd, hogy ez visszahúzzon abban, amit elhatároztál.

18. Soha nem ciki bevállalni, ha valamit nem tudsz, nem értesz. Ha a tanár ebben nem partner, akkor nézz utána az adott témának a neten! Sok olyan oldal, érdekes videó van, ami elmagyarázza az adott anyagot: videotanár; zanzatv, mozaweb.

19. Nem az a baj, ha valami nem sikerül abból, amit eltervezel, hanem az, ha neki se fogsz. Találj ki egy frappáns mondatot, ami motivál téged, és tedd ki magadnak egy jól látható helyre. Például: „Képes vagyok legyőzni lustaságot!” “Képes vagyok kitartóvá válni!” “Minden nap teszek valamit azért, hogy elérjem a célomat.” “Ha kis lépésekben haladok, akkor is odaérek. Ha tudom, hova szeretnék.”

 

Ha akár szülőként, akár gyerekként úgy érzed, több segítégre van szükséged a lustaság legyőzéséhez, akkor itt szívesen segítek benne.

 

Hasznos kérdések és válaszok

Mikor nem akkora baj, ha a gyereked lusta tanulni?

Abban az esetben, ha szülőként van bennetek akkora nyitottság, hogy látva a gyereketek tehetségét, hogy jó érzékkel tud barkácsolni, üzletemberként megállná a helyét, ezt a tehetséget kezditek támogatni, hogy képes legyen megállni a saját lábán kevésbé jó tanulmányi eredmények mellett.

Önmagában a tanulási tippek megoldást jelentenek, ha lusta a gyereked?

Sajnos nem eléggé, mert alapvetően a gyerek motivációs problémákkal küzd. Ezért meg kell találni azokat a blokkokat, eseményeket, melyek miatt a gyerek motiválatlanná vált, és ezeket kell elsődlegesen oldani.

Gyerekemet nem érte semmi trauma, mégis lusta, mi lehet az oka?

Nem csak a közvetlen traumák okozhatnak motiválatlan, lusta viselkedést, hanem a közvetett, ki nem mondottak is, illetve a gyerek egyszerűen nem akar a része lenni azoknak az elvárásoknak, melyet vele szemben támasztanak.

Hiába minden, a gyerekemet nem tudom leszoktatni a lustaságról, mit tegyek?

Ilyenkor már te, mint szülő jó eséllyel vagy frusztrált, tehetetlen. Ha ezen nem változtatsz, a gyerekről minden szándékod le fog pattanni, mert ellenáll. Foglalkozz a tehetetlenségeddel, és tartsd szem előtt, hogy a gyerekkel való kapcsolatod fontosabb, mint az 5-ös matekból.

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft