Minden, amit a válás okairól tudnod kell

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Miért válnak el a leggyakrabban az emberek? Mi a kiút, ha megcsaltak, ha bántalmaztak, vagy éppen csak kihűlt a kapcsolat?

A cikkben a válás okairól, a hozzá vezető folyamatokról, és a lehetséges megoldásokról olvashatsz.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

120 hasznos elfoglaltság gyerekeknek otthon

A válás okai közül a legfontosabbak

Amikor végigvesszük a válás okait, nem egyértelmű, hogy ezek közül melyik vezetett végül a váláshoz. Inkább a válóokok egyvelegéről beszélhetünk.

A válás okai között lesz olyan, amelyik régóta lappang benned, folyamatosan gerjeszti a fájdalmad, a dühöd. És lesz egy vagy több olyan ok, ami az utolsó csepp volt a pohárban.

Ezért van az, hogy ilyen esetben a másik fél nem érti, hogy „emiatt az apróság miatt igazságtalan, hogy el akarsz válni!”.

A válás okai mindkét félnél

1. Nem megfelelő kommunikáció

A válás okai között messze ez a leggyakoribb. Nem tudsz a pároddal megfelelő minőségben, mélységben, és tartalomban kommunikálni. Emiatt egyedül érzed magad.

Ehhez még hozzájárulnak a kommunikáció csapdái, a félreértések, amik tovább mélyítik a köztetek tátongó szakadékot.

Mik ezek a kommunikációs csapdák?

 • A másik kritizálása. Amikor megítéled őt, és nem fogadod el. A másik rossz oldalát veszed észre, és nem kap/ vagy nem eleget kap a másik pozitív visszajelzést. Ez rombolja az önbizalmát. (De ugyanúgy igaz ez fordítva is, amikor téged nem fogadnak el, vagy kritizálnak pozitív visszajelzések nélkül.)
 • Nem adod meg neki a kellő tiszteletet. Nem mutatod ki neki, hogy ő mennyire fontos Neked. Becsmérlő megjegyzéseket teszel rá.
 • Hibáztatod a másikat. Bár senki se tökéletes, de te mégis azt várod, hogy a másik jobb legyen. A feszültséged rajta vezeted le.
 • Gondolatolvasás. Amikor a fejedben már előre készen áll, hogy a másik mit gondolhat (anélkül, hogy valójában tudnád, vagy megkérdezted volna tőle), és a kommunikáció során erre reagálsz.

Természetesen az összes pont igaz fordítva is: ha a beszélgetések során nem te viselkedsz így, hanem veled szemben viselkedik így a párod. Pont ugyanúgy beleeshettek ezekbe a kommunikációs csapdákba.

2. Nem ezt a lovat akartam!

Ilyenkor van a fejedben egy kép AZ ideális férfiról, nőről, aki számodra megfelelő (lenne). De a valóság nem ilyen. Abba az ideális képbe szerettél bele, és közben nem látod, vagy nem fogadod el, hogy a párod (bár közelíthet hozzá), mégsem PONT az az ember, akit megálmodtál magadnak. Vannak hibái is. Amit vagy elfogadsz, és akkor a valós embert is észreveszed, vagy nem fér bele számodra a párkapcsolatba.

3. Nincs közös cél, közös álom

A házasság lényege, hogy egymás fejlődését segítsük, megéljük, és megadjuk a szeretetet a párunknak.

A házasság alatt számos olyan terv, projekt jön létre, ami élteti az egyént, a párt közösen.

Akkor van gond, ha felismeritek, hogy már nincs közös cél.

Nincs miért közösen hajtani, vagy a gyerekek felnőttek, kirepültek, így a közös feladatok is megszűntek. A felhalmozott javak üressé, lényegtelenné válnak, mert hiányzik a lelkiség. Hiányzik a közös hajtóerő, amiért érdemes együtt maradni.

4. Negatív szülői befolyás

Akkor érezheted magad ebben a helyzetben, ha vagy te, vagy a párod nem szakadt el a szüleitől, nem nőtt fel. A szülők pedig gyereknek kezelnek, és nem engednek el.

Rosszabb esetben még ki is fejezik, hogy a párod mi mindenért nem hozzád való. (És csak idő kérdése, hogy Te végül mikor hiszed el nekik.)

Ez a fajta szülői viselkedés abban különbözik a jó szándékú segítségnyújtástól, hogy ilyenkor a szülőket önös érdekek vezérlik: hogy maguk mellett tartsanak, kihasználjanak. A másik esetben nem kérnek semmit cserébe, ha segítségre szorulsz.

5. Szétfejlődés

A párkapcsolat az “együttfejlődésről” is szól, számos próbatétellel fűszerezve.

A nehézség az, hogy senki nem kap garanciát a kapcsolat elején, hogy ugyanúgy fogod-e szeretni 60-80 évesen is a másikat, mint amikor megismerkedtetek.

Nagyon fájdalmas, amikor arra jössz rá, hogy egyedül vagy a kapcsolatodban. Ilyenkor döntésre kényszerülsz: megpróbálod-e felrázni a kapcsolatod, újraépíteni, vagy továbblépsz.

A válás okai 2

Válás okai nőknél

1. Alkohol, vagy más függőségek

A válás okai között még mindig első helyen szerepelnek a függőségek.

De már nemcsak az alkohol jelent válóokot a nőknél, hanem szorosan ott van a nyomában, ha a férfi kábítószer-, játék-, vagy pornófüggő.

A nők még mindig úgy vannak kondicionálva, hogy sokat tűrnek, de mikor betelik a pohár, akkor benyújtják a válópert.

2. Bántalmazás

A bántalmazások nagy része sajnos még mindig nem derül ki, mert szégyellik a nők, sok esetben a saját kudarcuknak élik meg.

Emellett súlyos visszatartó tényező az igazságszolgáltatás lassúsága, a beavatkozás nehézsége. A rendőrök akkor mennek ki, ha “vér folyik”.

Sok esetben hallottuk azt is a klienseinktől, hogy a korrupció lehetőségével is számolni kell, és emiatt eltusolják a történteket.

De nem szabad megfeledkezni a fizikai bántalmazás mellett a lelki, verbális, és szexuális bántalmazásról sem, ami szintén komoly oka a válásnak.

Illetve a feleség bántalmazása mellett a válás okai között a gyerekek bántalmazása is szerepel.

3. Megcsalás

Nem minden nő tűri egyformán a megcsalásokat, ezért ez is számottevő súllyal szerepel a válás okai között.

Itt komoly különbségek vannak a személyes beállítottságban, hogy ki mit tekint megcsalásnak.

Hallottunk már burkolt többnejűségről, és arról is, hogy valaki azért nyújtotta be a válópert, mert a párja érzelmileg megcsalta őt, bár fizikális értelemben nem történt megcsalás.

4. Kapuzárási pánik

Minden férfi átesik a kapuzárási pánikon.

Észreveszik, hogy már nem olyanok, mint régen, félnek az ezzel járó gyengeségtől, betegségtől, haláltól. Bár ezt ritkán mondják ki.

Ezzel nincs is gond, ha időben észreveszik, és kezelik.

De a kapuzárási pánik hozhat olyan fordulatot is, hogy a férfi más nő felé fordul, mert ott úgy érzi, hogy jobban meg tudja élni a férfiasságát, és több figyelmet, szeretetet kap. Bár ez múlékony illúzió, de sokan belesnek ebbe a csapdába.

 

A válás okai 3.

5. Kihűlő kapcsolat, elhidegülés

Nem egyszerű egy életen át együtt élni egy olyan társsal, aki már nem ugyanaz, mint 10-25 éve!

A személyes fejlődés tekintetében a nők bizony jobban teljesítenek, és nem akarnak olyan emberrel együtt élni, aki lelkileg nem érti meg őket. Ez is gyakori oka a válásnak, ha nem is szerepel mindig az elsődleges válóokok között.

6. Anyagi bizonytalanság

Sok nő tapasztalja meg azt, hogy a ekpárja nem képes kritikus helyzetben talpra állni.

Például elveszti az állását, és depresszióba zuhan.

Vagy már eleve a nőtől várja el, hogy dolgozzon, amíg ő megcsinálja a „nagy bizniszt”.

De anyagi bizonytalansághoz vezetnek a férfi függőségei, a bántalmazás utáni pénzmegvonásai, vagy a szeretők tartása is.

Ilyenkor a nő egy idő után arra jön rá, hogy:

„Egyedül is el tudom tartani a gyerekeim, a férjem nem ad semmi pluszt az életemhez, akkor minek tömjek még egy éhes szájat?”

7. Elhanyagolás

A nők számára sokkal fontosabb az együtt töltött idő, a tartalmas beszélgetés, az érzelmek megosztása.

De erre nem minden férfi képes, különösen, ha már „birtokon belül van”.

Elmaradnak a közös élmények, megmarad a házastársi logisztika (ki veszi a kenyeret, és ki mgy a gyerekért…).

És egyszer csak a nő arra ébred, hogy egyedül van, miközben nem érzi, hogy a társa ezen változtatni akar.

8. Kilépés a házicseléd szerepéből

Sajnos, a nők még mindig csak papíron egyenrangúak a férfiakkal.

A valóságban sokkal többet dolgoznak, kevesebb bérért, és kevesebb elismerésért. Ez nemcsak a munkahelyen igaz, hanem otthon is.

Amikor a férj nem vállalja be a házimunka rá eső részét, akkor a nő besokall, és robbant. Az ilyen helyzetből kilépő nők azt szokták mondani, kellő cinizmussal:

„Végre eggyel kevesebb koszos gatyát kell mosnom!”

Ritkán tartozik a fő válási okok közé, de jelentősen ront a helyzeten ez a felállás.

9. A gyereknevelési elvek különböznek

Szintén súlyos csapás a házasságra, ha a felek nem értenek egyet a gyereknevelésben.

Számtalan nőtől hallottuk már, hogy tulajdonképpen nem két, hanem három gyereket nevelnek, mert a férj is idetartozik. Mert a férj nem képes szülőként viselkedni, inkább a gyerekek haverja.

Így a nőre hárul minden rossz feladat, ő lesz a „csendőr” a családban. És ennek hatására a férfi még jobban elkezd távolodni.

Ennek egy másik verziója, amikor a férj az „egy pofon megoldja” elvét vallja, és gyakran eljár a keze. Amikor a gyerekek elkezdenek félni tőle, az anya föláll azzal, hogy vége.

 

A válás okai - a gyereknevelés különbségei

A válás okai a férfiaknál

1. A feleség átmegy szuperanyába

Az anyáknál gyakori, hogy valami átkattan bennük, amikor megszületik a gyermekük, és ők akarnak a legjobb anyukák lenni.

Hozzák-viszik a gyerekeiket, szuper programokat találnak ki nekik. Kicsit úgy viselkednek, mintha ők lennének az egyszemélyes „Disneyland”.

Eközben a férfi úgy érzi, elhanyagolják.

Mire este van, az anya fáradt, még beszélgetni se lehet vele. Estleg a gyerekekről.

Sőt gyakran azt tapasztalják, hogy az anyák a gyereket magukhoz emelik a férfiakat kizárva a gyereknevelésből. Így nem marad más feladatuk, minthogy hazahozzák a fizetést, de érzelmi támogatást nem kapnak a párkapcsolatban.

2. Szexuális problémák

A nők, és férfiak szexuális viselkedése, igényei, motivációja különbözik.

A nőknek kiemelten fontos a meghittség, a lelkiség.

A férfiaknál a testiség, és önmagam megsokszorozása a fontosabb.

A gyerekvállalás után sok nő hormonális viszonyai megváltoznak, már nem a gyereknemzés, hanem a gyerekek felnevelése kerül előtérbe. Ami biológiai szempontból érthető, de amikor egy férfinak sokadszorra mond nemet a párja, ott betelik a pohár.

3. Lustaság

A férfiak, és a nők közötti hagyományos gondolkodásban a férfiak szerepe a pénzkeresés, a nőké az otthon melegének biztosítása.

Bár a szerepek, és az igények jelentősen megváltoztak, de az elvárások nem követték ezt a léptéket.

Egy férfi számára rossz lehet napi szinten hazatérni egy olyan otthonba, ahol halomban áll a mosatlan, és nincs rendes étel az asztalon. Ettől ő maga is elhanyagoltnak érezheti magát. (Főleg, ha gyerekként mást szokott meg otthon, anélkül, hogy azt is megtanították volna neki, hogy ő maga is tehet a rendért valamit.)

4. Megcsalás

Egy nő házasságon belül három okból választja a megcsalás lehetőségét:

 • más a szexuális étvágya,
 • nincs lelkiség a kapcsolatban, és emiatt egyedül érzi magát,
 • a szexualitás számára egy eszköz, hogy elérjen vele valamit.

A megcsaláson a férfiak jelentős része nem tudja túltenni magát.

5. Azok az átkozott kilók

A férfiak szexuális érdeklődésében jelentős hangsúlyt kap a külsőség, a szép idomok, a jó kinézet.

De az évek nem állnak meg, és ahogy az ő teste, a nőé is változni fog.

Ezt azonban nem mindenki fogadja el egyformán. Emiatt a férfi a nőt nem tartja már eléggé kívánatosnak, és elfordul tőle más felé.

6. Hisztéria az 50-hez közel

A klimaxhoz közeledve a nők lelki egyensúlya megváltozik, érzékenyebbek lesznek, könnyebben kiborulnak. Ezt nem minden férfi viseli egyformán.

A hormonális egyensúly felborulása önmagában még nem lenne gond a férfiak számára, de az ezzel járó konfliktusok képesek komoly éket verni egy kevésbé stabil kapcsolatba.

 

A válás okai - A klimaxhoz közel

Mi húzódik meg VALÓJÁBAN a válás okai mögött?

Hogyan jut el egy kapcsolat odáig, hogy a házastársak elválnak?

A válás okai mögött mégsem a fent felsoroltak húzódnak meg, akármit állítanak a váló felek!

Miért?

Mert egy kapcsolat nem egyes, különálló események független halmaza, hanem ok-okozati összefüggések láncolata. Sok esemény követi egymást, amíg egy pár a válás mellett dönt végül.

Ráadásul ez a láncolat jóval hamarabb megalapozódik, minthogy megismerkednénk a jövendőbeli párunkkal.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fontosak a válás okai, sőt!

A válás okainak ismeretében van esélyünk begyógyítani a már meglévő sebeinket, és egy billegő kapcsolat esetében talán még magát a kapcsolatot is helyrehozhatjuk.

Egy szakítópróbán átesett, és nem kényszerből megmaradt kapcsolat nagyon erős köteléket eredményez a pár tagjai.

A válás soha nem egy egylépéses folyamat. Nem egyik napról a másikra hozzuk meg a döntést.

A folyamat hossza függ attól, hogy mennyire erős köztetek a kötelék érzelmi, és anyagi szempontból (hitel, keresőképesség, munkahely).

És attól is jelentős mértékben függ, hogy mennyi mindent tesztek a kapcsolat szétrombolásáért.

 • Lehet, hogy sok apró bosszúság gyűlik össze.
 • Lehet, hogy alapvető, és nagy gondok vannak köztetek.
 • Lehet, hogy valójában nem is passzoltok össze, és nem ő az ideális társad.
 • Lehet, hogy a “közös időtök” eddig tartott, és már nem tartoztok össze.

Abban rajtad kívül senki sem tud döntést hozni, hogy az adott válóok miatt érdemes-e elválnod, vagy sem.

De a válóokok újfajta felfogása sokkal többet fog segíteni, hogy Te képes legyél talpra állni. Mert ez a lényeg.

Sajnos az se véletlen, hogy pont te vagy az, akit megcsalnak, vagy egy olyan társsal élsz együtt, akik függőségeben szenved.

Ezt fontos elfogadni, mert itt kezdődik igazából a saját történeted.

Ha felelősséget vállalsz azért, hogy egy olyan társsal kötötted össze az életed, aki később így, vagy úgy viselkedett, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a lelked gyógyuljon.

Ellenkező esetben beleragadsz a másik hibáztatásába.

Amiből azért nehéz kilépni, mert folyamatosan csak azt bizonygatod ilyenkor magadnak, hogy a másik a hibás, ő tehet mindenről.

De ne érts félre!

Egy picike pillanatra sem szabad afelett szemet hunyni, hogy a másik bántalmazó, függő, vagy elhanyagolja a gyerekeit.

De, ha elfogadod mindazt, ami történt, akárhogy történt, és megérted benne a saját szereped (is), akkor más nézőpontba kerülsz.

Ezzel lehetőséget teremtesz magadnak arra, hogy kívülről szemléld, ami veled történt, és legyen erőd a saját lelked gyógyítani!

 

A válás okai - A saját lelkünk gyógyítása válás után

A válás okainak kezelése a különböző válási szakaszokban

1. Amikor nincs más megoldás, mint válni

Vannak olyan helyzetek, amikor a válás az egyetlen opció.

Amikor nincs lehetőség kompromisszumra, mert de vannak fontos jelek a háttérben, amikor lépned kell.

Mint például:

 • Veszélyben vagy te, vagy a gyereked lelkileg, fizikálisan, szexuálisan.
 • Amikor veszélyben van a mindennapi anyagi biztonságotok.
 • Amikor már olyan egészségügyi, pszichés tüneteket produkálsz (vagy a gyerekeden látod ezt), ami maradandó károsodással járhat.

Ha ilyen helyzetben mégis felvállalod, hogy elválsz, számíthatsz rá, hogy a másik fél ígérgetni fog, vagy fenyegetni, zsarolni. Ez sokszor ijesztő is lehet. Keress ügyvédet és lelki támogatót is, akik segítenek kilábalni.

És emellett kezd el felépíteni az önbizalmad, és a lehetőséged arra, hogy a másik nélkül is meg tudj élni.

2. Válás okainak kezelése még a házasságon belül

A fenti kivételektől eltekintve van lehetőség a házasságon belüli rendezésre is.

Nem az a fontos, hogy mások mennyire tekintenek valamilyen helyzetet válóoknak, hanem az, hogy te és a párod mennyire akarjátok megoldani a helyzetet.

Ez biztos, hogy fájdalmas lesz lelkileg, mert szembe kell néznetek a saját elkövetett hibáitokkal is. Nem elégedhettek meg azzal, hogy a másikat hibáztatjátok a kapcsolaton belüli rosszért, és csak a másik változásától teszitek függővé a maradást vagy a válást.

De hogyan lehet számot vetni a házasságon belül félrecsúszott dolgokkal?

1. Röviden: le kell ülnöd először magadban, és mérlegre tenni, hogy az, amit a másik fél elkövetett, milyen érzéseket vált ki belőled. Mennyire voltál te is részese annak, ami történt (akárcsak úgy is, hogy például benézted az elején a flörtölgetéseket, mert nem bíztál eléggé magadban).

2. Tudnod kell, hogy mennyire szereted a párod. (Ha egy 0-10 közötti skálán egy számot kéne erre mondanod, hányast adnál?)

3. És bizony ki kell hagynod az egész döntésből a gyerekeket, mint szempontot. Mert 5-15 év múlva ők úgyis kirepülnek, és azzal a férfival / nővel maradsz, akiben most bizonytalan vagy. Mi történik majd akkor? A kérdés, hogy ezt akarod-e majd a jövőben is?

4. Aztán meg kell beszélned a pároddal mindezt, és tudnod kell, hogy ő mennyire hajlik a házasság problémáinak megoldására. Jó, ha ő is elmondja, ami a szívét nyomja. Kölcsönösen rendezhetitek a konfliktust. Ha nem megy kettesben, keressetek szakembert. És csak végső opcióként döntsetek a válás mellett.

Ne feledd, hogy a válóok nem az, amit mások annak mondanak, hanem az, amit te annak érzel (hogy már nem tudsz tolerálni).

A válás okai - Megbeszélni a konfliktusokat

3. Válás okainak kezelése a válás alatt

A válás folyamata lelkileg nagyon nehéz.

El kell engednetek mindent, ami eddig a családot, a biztonságot jelentette.

Itt van néhány fontos szempont, amit érdemes betartanod:

 • Maradj tárgyilagos.
 • Legyenek bizonyítékaid.
 • Soha nem mondj többet, mint amit kérdeznek tőled.
 • A gyerekeid lehetőleg ne terheld a felesleges részletekkel, de soha ne hazudj nekik, akár a saját, akár a másik védelme érdekében.
 • Kezeld a válás okai miatti negatív érzelmi töltésed!

Ez utóbbit egy kicsit megmagyarázom. Ha érzelmileg nem vagy stabil a válás alatt, akkor egy jó ügyvéd darabokra szed téged, és az érveidet is. Nézzünk két példát!

1. Ha olyan ember a volt párod, aki érzelmileg, fizikailag, vagy szexuálisan bántalmazott téged, vagy a gyerekeidet. A válóokok semmissé tétele a bíró előtt végül olyan helyzetbe hozhat téged, hogy utána a gyereked oda kell adnod láthatásra egy ilyen embernek. De ha érzelmileg stabil maradsz, akkor jobban ki tudsz állni az érdekeitekért is.

2. De akkor sem mellékes a dolog, ha először érzelmileg megtörsz, és utána szétesve kell a vagyonmegosztásról tárgyalni, ami jelentősen rontja az esélyeid egy igazságos egyezségre.

4. A válás okainak kezelése a válás után

A sértettséget évekig, sőt évtizedekig lehet magunkban hurcolni.

Ahhoz kell erő, hogy a válás okainak rád eső részét elismerd, foglalkozz vele, és feldolgozd.

A válást követő időszak legnagyobb csapdája ha azt hisszük, hogy az idő mindent megold.

Mert ez nem igaz! Az idő legfeljebb átmenetelileg feledteti a dolgokat. De ha nem oldottad meg a mélyebb összefüggéseket, akkor később újra előjöhet minden.

Hogyan?

Például úgy, hogy ugyanabba a helyzetbe kerülsz. Csak más lesz a szereplő. Más fog (például) kihasználni. Még az is lehet, hogy nem a következő partnered, hanem a munkahelyi kollégád, vagy a gyereked.

Éppen ezért akármi is történt veled, akármi is volt a válásod oka, annak feldolgozása kötelező. A saját érdekedben.

Nemcsak a válás közvetlen okaira gondolok, hanem a mögötte rejlő önbizalomhiányra, önszeretet hiányára. Ha ezt rendbe rakod, garantáltan más fordulatot vesz az életed!

Ezt onnan fogod tudni, hogy olyan jelöltek érkeznek az életedbe, akik már szikráját sem hordozzák az exed viselkedésének.

És innentől kezd csak izgalmassá válni az egész!

A válás teljes lelki feldolgozásához nézd meg ezt a programunkat: Válás Békésen Program

 

A válás okai - Az új élet kezdete, ha feldolgoztad a válást

5. A válás okainak kezelése a gyerekeidnél

A gyerekek ugyanúgy elszenvedői a válásnak, mint a felnőttek. Közvetve, vagy közvetlenül megtapasztalják az egész rossz oldalát.

Ha van gyereked, a válás kezelése nála is kötelező.

De hogyan kezdj bele?

Első lépésként foglalkozz saját magaddal. Ellenkező esetben a gyereked azt fogja tapasztalni, hogy te ettől megzuhantál, ettől ő még jobban meg fog ijedni és meg fog zuhanni, mert számára te jelented a biztonságot.

ah már érzelmileg stabilnak érzed magad, csak akkor beszélgessetek arról, ami történt, a lehető legnyugodtabban.

De soha ne vádold, ne feketítsd be a volt párod a gyerekek előtt. Ő a másik szülőjük, akihez joguk van kötődni a jövőben is, akármi történt is köztetek. Vállald a saját felelősséged is a történetben. Annyit mondj csak nekik, amennyi rájuk tartozik. Nem kell felesleges, számukra érthetetlen részletekkel terhelned őket.

Például: „Apu azt mondta, hogy egy másik nénit jobban szeret, mint engem, ezért vele akar élni. De Téged szeret, és fontos vagy neki. Közben fel kellett ismernem, hogy az utóbbi 2-3 évben nem figyeltem úgy oda apura, ahogy kellett volna. Ezt ő jelezte, de túlságosan elfoglalt voltam a saját problémáimmal. Hiba volt. Ebben a kérdésben én is, apu is hibáztunk. Ezért úgy döntöttünk, hogy nem tudjuk közösen folytatni az életünket. El fogunk válni. De mindketten szeretünk téged, örülünk, hogy része vagy az életünknek, és mindent megteszünk azért, hogy neked csak kicsit változzon az életed.”

A gyerekben sem egyik pillanatról a másikra fog előtörni a válás okozta trauma. Jó, ha felkészült vagy, és vannak válaszaid a kérdéseire.

Amire mindenképp számítanod kell, hogy a gyerek kísérletet fog tenni a család újraegyesítésére. Illetve magát, vagy bármelyikőtöket, hibáztatni fogja a válás miatt.

A válás okainak összefoglalása

A válás okainak megértése különösen fontos a továbblépésed szempontjából.

A megértésen túl ugyanilyen fontos, hogy legyen elég erőd mélyebbre menni, és feldolgozni mindazt, ami a váláshoz vezetett.

Elsőként próbáld ki ezt a videót a megkönnyebbüléshez:

 

Ezt követően meg kell erősítened az önbizalmad, javítani az önértékeléseden. Cél, hogy úgy érezd magad, hogy akármi is történt, te szerethető, és csodálatos ember vagy.

A válás feldolgozása akkor ér véget, ha ott állna előtted a másik, és akármit is tett, te teljes békével, és nyugalommal tudod őt kezelni, megőrizve minden szép emléket, és megbocsátva mindent, ami kevésbé volt szép.

Ebben itt kapsz teljeskörű segítséget:

 

Ha sikerül végigmenni a teljes lelki folyamaton, akkor valóban el tudjátok varrni a szálakat, és mindketten esélyt adhattok magatoknak, és egymásnak egy új, boldogabb életkezdésre.

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft