A hiperaktivitás, és a figyelemzavar következményei

Szerző: Takács Péter

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerek viselkedése nehezen kezelhető. A kapott visszajelzései károsan befolyásolják személyiségfejlődését, önbizalmát.

Mik a hiperaktivitás és figyelemzavar következményei, amik később önbizalomhiányt okozhatnak nekik?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
A hiperaktivitás és figyelemzavar következményei

A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljon.

NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

1. A figyelemzavar következményei: a tanulási nehézségek

A hiperaktív, és figyelemzavaros gyerekek között jelentős azoknak a száma, akik tanulási nehézségekkel is küzdenek.

A legfőbb tanulási nehézség, ami a hiperaktivitás és figyelemzavar következményei között lehet: a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

A hiperaktív gyerekeknek nehezen megy a tanulás, ráadásul a speciális fejlesztéseken is jóval kevesebb a figyelmük az átlagnál. Könnyen elvesztik a türelmüket, kitartásukat. A szülők és tanárok nincsenek kellően felvértezve olyan technikákkal, módszerekkel, melyekkel kezelni tudják a nehéz helyzeteket.

A hiperaktivitás kísérő tünete. A legfőbb tanulási nehézség a hiperaktív gyerekeknél a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

2. A figyelemzavar következményei: a szorongás

A hiperaktív, vagy figyelemzavaros gyerek folyamatosan kaphat olyan visszajelzéseket, hogy a viselkedése (jobbik esetben), vagy ő saját maga (rosszabbik esetben) nem jó.

Ettől úgy érzi, hogy nem szeretik, nem fogadják el, és elkezd félni, szorongani.

Ennek egyenes következménye, hogy a viselkedését még nehezebben fogja tudni az ellenőrzése alatt tartani. És elindul egy ördögi kör.

A szülők gyakran arról számolnak be, hogy a gyereknek nincs félelemérzete, izeg-mozog, nem lehet megállítani, és el sem tudják képzelni, hogy szorongana.

Miközben a figyelemzavar következményei között ott van, hogy a gyermekük jelentős félelmekkel küzd, de a szorongását komolyabb felpörgéssel kompenzálja.

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar miatti szorongás

3. A figyelemzavar következményei: önbizalomhiány

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek számos olyan visszajelzést kapnak a környezetüktől, melyek szerint ők nem jók, baj van velük, a viselkedésük nem elfogadható.

Ha a családban olyan események történtek, vagy zajlanak, melyek a hiperaktív gyermek biztonságát rengetik meg, és a gyermek a félelmeit, feszültségét nem tudja kellő módon levezetni, az önbizalma romlani fog. Ennek pedig az az eredménye, hogy még több negatív visszajelzést kap.

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek sokszor azt sem értik, hogy a többi gyerek, felnőtt miért gondolkodik, viselkedik másképp, mint ők. Fogalmuk sincs arról, hogy a többséggel szemben ők azok, akik másképp „vannak beállítva”.

Mivel ezt nem értik, és továbbra is napi szinten szembesülnek a negatív visszajelzésekkel, kudarcokkal, az önbizalmuk olyannyira megrendül, hogy azt hiszik, hogy ők a hülyék. Ez a hiperaktivitás és figyelemzavar következményei közül az egyik legerősebb.

Ha csak azzal lennének tisztában, hogy ők nem úgy érzékelik a világot, mint az átlag, akkor egy lépéssel már közelebb kerülnénk a nyugalmi állapothoz.

A hiperaktív gyerekek két véglet között élnek.

Olykor nagyon dühösek (magukra, másokra), és a végletekig hergelik magukat. Máskor tele vannak lelkiismeret furdalással, hogy ők milyen rosszak. De ez nem tudja a dührohamaikat megállítani. Csak akkor válik nyilvánvalóvá számukra, hogy mit tettek, amikor egy erős dühroham után lecsillapodnak, és ez még inkább lehangolja őket.

A szülők sokszor teljesen kikészülnek ettől, mert nem egyszer akár 10 percen belül kell a gyermeküket megfékezni, és önbizalmat önteni beléjük.

Ez akkor a legnehezebb, ha a szülőnek sincs meg a kellő érzelmi stabilitása. De a figyelemzavar következményei között szerepelhet az is, hogy a szülő is fokozatosan elveszti az önbizalmát, és a határozottságát, hogy mit és hogyan kellene tennie figyelemzavaros gyermekével.

4. A figyelemzavar következményei: átlagosnál több fáradtság

A hiperaktív gyerek felpörög, mikor elfárad. Ezt nem mindig vesszük észre. A gyerek nem elsősorban fizikailag fárad el, hanem mentálisan. Hogy elterelje a figyelmét a fáradtságról, újabb és újabb ingereket választ, melyektől aztán még jobban elfárad.

És ez így megy tovább.

A „felpörgött” fáradtság aztán a problémák oldását még jobban megnehezíti, mert újabb feszültségeket generál, amivel a szülőnek és a pedagógusnak törődnie kell.

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Ötletek, hogyan lendüljetek át a nehezebb pillanatokon, és hogyan szervezzétek a mindennapjaitokat.

Ha a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

  • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
  • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat.
  • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
  • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.

Tudj meg többet!

Hiperaktivitás és a figyelemzavar okai

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Hiperaktivitás jelei a gyerek különböző életkorában

A figyelemzavar, és hiperaktivitás lányoknál másképp alakul

Segíteni szeretnék figyelemzavaros, hiperaktív gyerekemnek!

A hiperaktivitás és figyelemzavar kezeléséhez alternatív segítség

Hiperaktivitás és figyelemzavar felnőttkorban

Milyen következményekkel jár a hiperaktivitás és figyelemzavar felnőtteknél?

Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Kérj időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában. Éppen ezért az ADD (figyelemzavar), és ADHD (hiperaktivitás) esetén a gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is! Fogjunk össze!

 

Jelentkezz Felnőtt vagy Gyerek EFT tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában.

Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi az egész család pozitív változásának!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft