Kistestvér érkezik – testvérféltékenység

Szerző: Takács Péter

Hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet?

A gyereknevelés fontos pontja, ha kistestvér érkezik a családba. Hogyan készítsd fel gyermeked a kistestvér fogadására? Előzd meg a testvérféltékenységet!

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Hogyan érjük el, hogy gyermekünk agresszió helyett szeresse, hogy kistestvér érkezik?

A testvérek közötti féltékenység teljesen normális. Még az állatvilágban is jelen van. Nemcsak az a fontos, hogy „hogyan csináld” tanácsokat kapj, hanem az is, hogy oldódjon a lelkiismeret furdalás, és tehetetlenség, ha nem úgy mennek a dolgok, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Éppen ezért kezdjük fordítva!

Legyen a központban az a szülő, aki szeretné a problémákat a legjobban kezelni már mielőtt a kistestvér érkezik.

 

A második és az első gyermek közötti testvérféltékenység a szülő szemszögéből

Az első és a második gyerek közötti testvérféltékenység a szülő szemszögéből

Először olvassunk utána, hogy mit tanácsos tenni, ha kistestvér érkezik:

 • Hogyan készítsük elő a terepet?
 • Hogyan vegyük fel a kapcsolatot az új jövevénnyel?
 • Hogyan érezzem magam kiegyensúlyozottnak, és nyugodtnak, mikor a párom dolgozik, én itthon vagyok a gyerekkel, és hamarosan a kistestvér is érkezik?
 • Szeretnénk már nem ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint amiket az elsőnél. Lesz, amiben lazítunk, és lesz, amin változtatunk.
 • Kinek a segítségére számíthatunk, és milyen áron? Ha átjön az anyós, de mindenbe beleüti az orrát, és ez csak viszi az energiád, akkor ez nem lesz hatékony segítség Neked.
 • Vajon milyen lesz a következő gyermek? Hogyan fogja a nagyobbik fogadni őt?
 • Hogyan fogom kettőjüket egyszerre kezelni, ellátni, gondoskodni róluk úgy, hogy a lehető legjobbat adjam nekik?

Ezek csupa olyan kérdések, amelyek miatt már előre szorongunk és idegeskedünk. Pedig a napi kisebb-nagyobb gondokról még szó sem esett.

 

Hogy néz ki a szülő szemszögéből, mikor kistestvér érkezik? – jó tanácsok helyett

A legfontosabb a szülők rossz érzéseinek, és feszültségének oldása, mielőtt a kistestvér érkezik.

Ha a szülők tele vannak aggodalommal, hogy mennyi mindent kell még megtenniük, amíg a kistestvér érkezik, akkor hiába olvassák tanácsok tömkelegét, az aggodalmak egészen más alaphangulatot teremtenek, mint amit szeretnének.

Nehéz meghitt hangulatot teremteni, ha tele vagyunk feszültséggel. Ennek csak az lesz az eredménye, hogy a gyermekünkre ragad a feszültség, és elkezd pörögni, vagy más módon felhívni magára a figyelmet, miközben a pocaklakó is mindent érzékel ebből.

Éppen ezért a legfontosabb, testvérféltékenységet megelőző módszer, mielőtt a kistestvér érkezik, ha először magunkkal törődünk.

Ezt a legtöbb helyen elfelejtik hangsúlyozni.

Ha ismersz hatékony feszültségoldó módszereket, eszközöket, a gyermekvárás ideje alatt alkalmazd őket!

Merj törődni magaddal, ahelyett, hogy a gyermeknevelés oltárán feláldoznád magad. Ettől még elég jó szülő maradsz, sőt! Ilyenkor tudsz igazán adni, mert te is feltöltődtél előtte.

Ha úgy érzed, valami miatt nem megy a feltöltődés, még mielőtt a kistestvér érkezik, kérj bátran segítséget!

 

Testvérféltékenység : A nagytesó felkészítése a kistestvér érkezésére

A nagytesó felkészítése arra, hogy kistestvér érkezik

Mikor megtudjuk, hogy babát várunk, a nagy felkészítésével ne várjuk meg, míg a terhességnek látható jelei lesznek.

Készítsük őt fel már előtte. A felkészítés legjobb módja, ha gyermekünknek mesélünk arról, amikor  még ő is „bentlakó” volt.

Elmesélhetjük neki, hogy mennyire vártuk, mit gondoltunk róla, hogyan beszélgettünk vele, milyen volt, mikor először megmozdult.

Még több ötlet itt, hogy hogyan mondjátok el a gyermeknek, hogy kistestvére érkezik.

Ha eddig jobbára anya volt a hangsúlyos a gyermeknevelésben, akkor apa is bekapcsolódhat, hogy az átmenet minél könnyebb legyen, mire a kistestvér érkezik.

A napi rutint igyekezzünk betartani, legyen benne sok testi közelség, érintés, mert a legtöbb gyerek erre vágyik.

Amikor bejelentjük, hogy kistestvér érkezik, el lehet mesélni ismét, hogy az új jövevényt is mennyire várjuk, és ebben a várakozásban neki is része lehet.

Lehet hármasban, vagy négyesben zenét hallgatni, amire a születendő baba is emlékezni fog. Ha tudtok sztetoszkópot szerezni, akkor lehet a pocakon hallgatózni is, hátha meghalljátok a baba szívhangját. De ha nincs sztetoszkóp, megteszi egy vékony falú bögre is. Mindez mókás, és új lesz a gyerek számára!

A gyermek is legyen tisztában azzal, hogy mi  történik a pocakban, és mi fog történni konkrétan vele is, mikor a kistestvér érkezik.

Míg anya és a kistestvér bent vannak a kórházban, addig apa és a nagy testvér közös “bulit” csaphatnak (állatkert, vidámpark, kalandpark, vagy bármi más).

Amikor eljön az idő, tudja, hogy most érkezik a kistestvére. Használjátok ki a technika nyújtotta lehetőségeket. Anya küldhet egy mesét (melyet előre fel lehet venni), vagy képeket a kórházból.

 

Testvérféltékenység : Amikor megszületik a kistestvér

Amikor a kistestvér megérkezik

A nagytesó (aki lehet, hogy csak 1-1,5 évvel idősebb a kicsinél), ismerje meg az alapszabályokat: hogyan közelítünk, érintjük, szólunk a kistestvérhez. Ha durva lenne, akkor legyünk határozottak, de szeretetteljesek.

Amikor hazaérkeztek, kapjon ajándékot ő is. A látogatók is tegyenek így. Akár üdvözölhetik őt először, mert ő a „rangidős”, és ennek hamarosan hangot is fog adni, ha nem tartjuk tiszteletben az ő elsőszülött “helyét”.

Ha újra előjön a bepisilés, bekakilás, legyünk türelmesek, előbb-utóbb minden helyre fog állni. Ilyenkor vagy fél valamitől, vagy több figyelmet szeretne kivívni magának.

Vonjuk be őt is a kicsi fürdetésébe, pelenkázásába, ételkészítésébe, a vele való foglalkozásba.

Gyakori probléma, hogy a kicsi szopik, de a nagy nemrég szokott le, vagy újból kíváncsi az anyatejre. Egy kis pohárban kaphat kóstolót. Úgyis azt teszteli, hogy megkaphatja-e azt, ami a kicsinek jár.

Az anya ilyenkor jobban el van foglalva az újszülöttel, ráadásul sokszor csöndben kell lenni, mert a baba épp alszik. Ez bizony dühítő tud lenni a nagyobb gyermek számára.

Jól áthidalható ez a konfliktus, ha a nagyobb gyermek figyelmét az apa köti le, és ő rohangál vele a kertben, vagy a játszótéren. De nagyon hasznos, ha az anya is tud néha kitüntetetten csak a naggyal foglalkozni. Így kevésbé érzi majd magát trónfosztottnak, ha együtt játszanak egy kicsit, vagy mesélnek. 

Mit tehetsz, ha a gyermeked mégis féltékeny lesz a kistestvérére?

Mielőtt bármit tennénk, képzeljük magunkat az ő helyzetébe.

 • Mi bánthatja igazából?
 • Mi miatt akarja felhívni magára a figyelmet?
 • Mire lenne szüksége?

Ha nem tudod kitalálni, játsszatok el hasonló helyzeteket bábokkal. Ebből egyrészt kiderülhet, pontosan mi bántja a gyermeked, másrészt egy mesében szereplő bölcs figurán keresztül a saját “tanácsodat” is beleszőheted a játékba.

A tanulság mindig ugyanaz: „Bár a viselkedésed most épp nem a legjobb, anya és apa feltétel nélkül szeret téged!”

A legkönnyebben akkor vészelhetők át ezek a helyzetek, ha időt szánunk a nagyobb gyermekre, amikor csak vele foglalkozunk. Hangsúlyosabban figyelünk rá, és (ha tudjuk és van energiánk rá), nem vonja el minden figyelmünket, hogy kistestvér érkezik.

Ha a nagy rossz fát tett a tűzre féltékenységében, vagy bántotta a kicsit, a szokásos balhé helyett öleljük meg először a féltékeny nagyobbik testvért, jelezve, hogy most is szeretjük őt. Ez nem mindennap alkalmazható eszköz, mert az ellenkező hatást is elérhetjük vele, de időnként csodákra képes.

A kicsik nagyon ravaszak is lehetnek egy idő után! Észreveszik, ha elég hosszan, vagy hangosan bömbölnek, mert a nagytesó “piszkálja” őket, rögtön ott terem anya, vagy apa, és rendet tesz. Így mindenki figyelmet kap.

Ha úgy érzed, a gyerekek mellett néha kimenőre van szükséged, vegyél igénybe segítséget, és tarts egy kis pihenőt! Ezt az időt fordítsd magadra. A telefon maradjon nálad, de kérd meg a pesztrákat, hogy csak akkor hívjanak, ha valamit egyedül nem tudnak megoldani.

A Te nyugodt lelkiállapotod nagyban hozzájárul, hogy elejét vedd, vagy csökkentsd a testvérek közötti féltékenység súlyát. Kipihenten sokkal több kreatív ötleted lesz a súrlódások csökkentéséhez, vagy elviseléséhez.

Ha mindezek ellenére sem változik a testvérféltékenység, kérj segítséget!

Senki sem szeretné, ha a gyermekei azért hidegülnének el egymástól, mert nem sikerült a feltámadt féltékenységet lecsillapítani a kistestvér érkezése után.

Hogyan tudok segíteni, ha gyermekem túlzottan féltékeny a testvérére, de még túl kicsi, hogy megértse, és kezelje az érzéseit?

Hogyan tudok segíteni, ha gyermekem féltékeny, de még túl kicsi, hogy megértse, és kezelje az érzéseit?

Tudtad, hogy sokkal több eszköz van a kezedben, mint amit eddig gondoltál?

A kisgyerekes anyukák sokszor tehetetlennek érzik magukat, mert csak azt látják, hogy a kicsi szenved, miközben nem tudja elmondani, mi baja.

Ez a tehetetlenség azonban megszüntethető!

Tudod mekkora élmény, ha már nem együtt szenvedsz a gyermekeddel, hanem hatékonyan tudsz neki segíteni?

Mennyit növekedne az önbecsülésed anyaként, ha képes lennél megoldani a gyermeked féltékenységi problémáit?

Mit érdemes megfontolni?

Gyermeked és közted ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, ezért „átjönnek” az ő érzései is, így Te is jobban szenvedhetsz, ha ő rosszul érzi magát.

A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.

Ezért a legegyszerűbb, amit tehetsz, ha megtapasztalod a segítésnek azt a formáját, mikor rajtad keresztül dolgozunk a gyermeked problémáival. Ez a segítségadás sok erőt ad, és megerősíti anyaként az önbizalmad, amellett, hogy gyermeked féltékenységi problémái is megszűnnek!

A testvérféltékenység oldható az anyán keresztül is, a kistestvér érkezése után!

Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen, gyerekekkel folytatott munka, mert:

 • Ha az anya nyugodt, a gyermek is nyugodtabb,
 • Te pedig intenzívebben, és mélyebben tudsz figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek. Még az ő érzéseit is könnyebben ki tudod fejezni, miközben persze azt is megérted, mi zajlik benne ilyenkor.
 • A tapasztalat azt mutatja, hogy kétszer jobb eredményt hoz, ha a szülővel foglalkozunk, és rajta keresztül oldjuk a kisgyermekek féltékenységi problémáit, mintha közvetlenül a gyerekekkel foglalkoznánk!
Mennyire érzed jól magad a bőrödben?

Hasznos kérdések és válaszok

Jön a kistesó, félek, hogy egyedül maradok a sok feladattal, mit tegyek?

 • Beszélj a félelmeidről a párodnak, kérd, hogy nyugtasson meg téged,
 • Kérj segítséget, amikor úgy érzed, hogy szükséged van rá, ne várd meg, míg kimerülsz,
 • Hagyd a tökéletességre való törekvést, lépésről lépesre haladj, csak a legfontosabbakkal törődj,
 • A babavárás a legfontosabb, a többi várhat.

Mi az a három dolog, amivel biztosan jól fogod kezelni a kistestvér születését?

Aludj eleget, vonj be másokat, légy önmagad számára a legfontosabb (lelkileg feltöltött állapotban jobban tudsz adni, táplálni, és szeretni).

Mit tegyek, ha a nagyobbik gyerek is átvált kicsibe, ez már féltékenység?

Nem. Ő is szeretne újra szopizni, szeretne újra pelenkát, odabújást? A közelségedre, és a törődésedre vágyik. A szopizás helyett kaphat egy kis anyatejet kiskanálból, kipróbálhatja a pelust, azt érzi, hogy megkapja a szereteted. És máris lehet nagylány/ nagyfiú, mert semmi se tart örökké, ők is felnőnek.

Kétgyerekes kismamaként nem számíthatok segítségre, mit tegyek?

A lelki békéd nem attól fog helyreállni, hogy minden tökéletes körülötted, ezért ne hajtsd túl magad. Mindig annyit vállalj, amit nyugodt szívvel meg tudsz csinálni. Tudd, hogy megteszel mindent, ami rajtad múlik. Elég jó anya vagy, és ez elég.

Tudj meg többet!

Szobatisztaság könnyedén

Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába

Alvásproblémák kisgyerekeknél

Alvásproblémák kezelése kisgyerekeknél

Gyermekem gyakran beteg, betegségek lelki okai

Kérj időpontot, hogy a kistestvér érkezése ne éveken át tartó trauma, hanem vidám kapcsolat legyen!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft