Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Hogyan szoktassuk be gyermekünket a bölcsődébe, óvodába?

A beszoktatás, az ezzel járó elszakadás a gyerekednek, neked is okozhat feszült helyzeteket. Vannak, akik már előre aggódnak a beszoktatás sikerességén. Hogyan szoktassuk be gyermekünket az óvodába, bölcsibe?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Ötletek, hogyan érdemes beszoktatni a gyermekünket

Óvoda választás

Minden intézményben különbözőek a szokások. Ha lehetőségünk van, keressünk olyat, ami közel áll hozzánk.

Először ismerd meg a gondozókat, óvónőket.

Ha már kiválasztottad az intézményt, sétálhatsz arra a gyermekeddel, hogy megmutasd, más gyerekek milyen vidáman játszanak. Mielőtt eljön a beszoktatás, nyugodtan menjetek be az oviba, nézzetek körül (ne feledkezzetek meg az intézmény szabályairól, ha kell, kérjetek engedélyt). Inkább óvónőket válassz, ne csak intézményt. Ez fog elsődlegesen számítani a gyereknek.

Lessétek meg az óvónőket munka közben. Nem csak akkor lehet ismerkedni, amikor bemutató foglalkozás van, hanem akkor is, amikor a kertben játszanak a gyerekek. Figyeld meg, hogyan kezeli a konfliktushelyzeteket. Mit csinálnak az óvónők? Játszanak is a gyerekekkel, vagy trécselnek a kollégákkal?

Beszélgess az óvónőkkel! Nem feltétlenül az a legjobb óvónő, aki rengeteg verset tanít a gyerekeknek.

A nagycsoportos ovisok viselkedéséből sok következtetést le lehet vonni, hogy milyen az óvoda légköre, mennyire eredményesek a nevelési módszereik.

A beszoktatásra való felkészülés

Találd meg a középutat.

Az nem használ a gyereknek, ha egyik pillanatról a másikra otthagyod, és csak délután jössz érte. Egy-két napig még az újdonság erejével fog ez hatni a gyermekre, és talán élvezni fogja. A gondok akkor kezdődnek, amikor rájön, hogy most már minden nap így lesz.

Ezért jobb a fokozatos beszoktatás. Közben pedig nekünk is fel kell készülnünk az elszakadásra. Arra, hogy mostantól nem lesz velünk a gyermek a nap huszonnégy órájában.

Az elszakadásra készülj fel Te is! Ha nagyon félted a gyermeked, nehezen bízod másra, először kezdd a nagyszülőkkel, majd a barátokkal, és a távol töltött idő hosszát is csak fokozatosan növeld.

Néha aludjon a gyermek idegen helyen (például a nagyszülőknél), és mire felébred, legyél ott érte. Ezzel rögzíthetjük benne, hogy a délutáni alvás után anya megérkezik, ha máshol alszik is, biztonságban van.

Játszatok óvodásat! Az állatok lesznek az ovisok, és a gyermek lesz az óvónő, óvóbácsi. A szerepek megtanulása könnyebbé teszi a gyermeknek is a beszoktatást.

Legyen mindig egy kedvenc játék, plüss, amit magával visz az oviba.

Kicsi gyerekeknél, jó ötlet, ha a gyermek érzi valamelyik ruhadarabon, játékon anya illatát, mert ez megnyugtatja.

Nyugtasd meg a gyermeked, hogy jönni fogsz érte. Például. „Ebéd után itt vagyok érted. Ott fogok rád várni az ajtóban!” Az időt legjobban az étkezésekhez kötheted, ezt minden gyerek érti.

Az óvónő legyen tisztában a gyermeked megnyugtatásának módjaival.

Figyelj a betegségek előjeleire. Extra figyelemmel, szeretettel sok minden gyógyítható!

A beszoktatást a két szülő együtt végezze, ha lehetséges. Lehet felváltva, néha együtt bekísérve a gyermeket, vagy együtt menjetek érte. Ha a gyermek azt érzi, hogy mindketten ezt szeretnétek, nyugodtak vagytok, és bíztok benne, könnyebben fog menni neki is, kevesebb lesz a sírás.

Bár az is igaz, hogy az óvodába beengedés előtti sírás egy része játszma. Gyakran előfordul, hogy csak a szülőnek szól. Ahogy a szülő eltűnik a láthatáron, már szalad is a többiekhez, vagy elfoglalja magát valami játékkal.

 

Mit tegyünk, ha elváláskor sír, hisztizik a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha elváláskor sír, hisztizik a gyermekünk?

Legyünk szelídek, de határozottak. A gyerekkel tudassuk, hogy számíthat ránk, és az ígért időpontban ott leszünk érte. Bár ő még nem ismeri az órát, de ha azt látja, hogy érte később jönnek, mint a többiekért, a sokadik eset már lehet lelkileg megterhelő neki.

A gyerekek szeretnek egyfajta elválási rituálét kialakítani, és lehet, hogy náluk ennek része a sírás is. Különösen akkor „élnek ezzel az eszközzel”, ha azt látják, hogy a szülőre hatással vannak vele. „Ha anya rosszul érzi magát amiatt, mert itt hagy, akkor én is rosszul érzem magam. Így lehet, hogy hamarabb értem fog jönni. Vagy itt sem hagy egyáltalán.”

Jó eséllyel ő is hamarabb abba fogja hagyni a sírást, ha azt látja, hogy anyára mindez nincs hatással. Ehhez viszont saját magunkat is rendbe kell raknunk. Mert ha minket is megvisel az elválás, akkor a gyerek pontosan érezni (sőt látni) fogja a megingásunkat, és ki is használja majd

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

Egy érdekes gondolat, ha hisztizik a gyerek

A gyerek hisztijét tekinthetjük a világvégének is, amit mindenáron meg kell akadályoznunk, vagy ha már elkezdődött, meg kell állítanunk.

De mi van, ha a gyermek hisztijét visszajelzésként értékeljük, hogy nekünk kell lélekben megerősödnünk, és határozottnak lennünk?

 

Az óvoda új élethelyzet a gyereknek, amit fel kell dolgoznia

Az óvoda új élethelyzet a gyereknek, amit fel kell dolgoznia

A gyereket sok új élmény éri az oviban, bölcsiben. Jók is, rosszak is. Ha szeretnéd, hogy a beszoktatás hosszútávon is jól sikerüljön érdemes megbeszélni, eljátszani az élményeit. Lehet, hogy a gyerek nem akar majd ovisat játszani (ez túl direkt lenne), de lehet, hogy egy királyfi, királylány, lovag, vagy medvebocs éppen úgy megfelel a célnak.

De az esti mesék is segítenek feldolgozni az új élményeket.

Pláne, ha a szülő ismeri az EFT –t, melynek segítségével játékosan, akár egy játékmacival is levezethető a napi feszültség. És milyen jól fognak tőle aludni a gyerekek!

A beszoktatás a szocializáció első komoly lépése

Nem mindegy, hogy milyen módon teszi meg ezeket a lépéseket.

Ha botladozik, jó, ha valaki ott van, és segít neki, de járni senki sem járhat helyette óvodába.

Segíts neki, hogy a beszokás minél simábban menjen!

Hogyan tudok segíteni gyermekemnek, ha nem tud elszakadni tőlem, vagy rosszul érzi magát az oviban?

Hogyan tudok segíteni gyermekemnek, ha nem tud elszakadni tőlem, vagy rosszul érzi magát az oviban?

Tudtad, hogy sokkal több eszköz van a kezedben, mint amit eddig gondoltál?

A kisgyerekes anyukák sokszor tehetetlennek érzik magukat, mert csak azt látják, hogy a kicsi szenved, miközben nem tudja elmondani, mi baja.

Ez a tehetetlenség azonban megszüntethető!

Tudod mekkora élmény, ha már nem együtt szenvedsz a gyermekeddel, hanem hatékonyan tudsz neki Te is segíteni?

Mennyit növekedne az önbecsülésed anyaként, ha képes lennél megoldani a gyermeked beszokással kapcsolatos problémáit?

Mit érdemes megfontolni?

Gyermeked és közted ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, ezért „átjönnek” az ő érzései is, így Te is jobban szenvedhetsz, ha ő rosszul érzi magát.

A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.

Ezért a legegyszerűbb, amit tehetsz, ha megtapasztalod a segítésnek azt a formáját, mikor rajtad keresztül dolgozunk a gyermeked problémáival. Ez a segítségadás sok erőt ad, és megerősíti anyaként az önbizalmad, amellett, hogy gyermeked beszokással kapcsolatos problémái is megszűnnek!

A kisgyermek beszoktatási problémái oldhatók az anyán keresztül is!

Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen, gyerekekkel folytatott munka, mert:

 • Ha az anya nyugodt, a gyermek is nyugodtabb,
 • Te pedig intenzívebben, és mélyebben tudsz figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek. Még az ő érzéseit is könnyebben ki tudod fejezni, miközben persze azt is megérted, mi zajlik benne ilyenkor.
 • A tapasztalat azt mutatja, hogy kétszer jobb eredményt hoz, ha a szülővel foglalkozunk, és rajta keresztül oldjuk a kisgyermekek beszoktatási problémáit, mintha közvetlenül a gyerekekkel foglalkoznánk!

Hasznos kérdések és válaszok

Honnan tudom, hogy a gyerekemnek elszakadási nehézségei vannak vagy rossz az óvoda, melyet választottam?

Bár pontos recept nincs, mert egy kicsi nem mindig tudja elmondani, hogy mi a baja, de az alábbi trükköket bevetheted, hogy eldönthesd, hogy csak téged hiányol vagy baj van:

 • Menj korábban a gyerekért, de ne szólj se a gondozóknak, se a gyereknek, csak figyeld meg, hogy ő hogy érzi magát, milyenek az óvónők.
 • Ha lefutott a beszoktatási időszak, és még mindig hisztivel váltok el egymástól, akkor beszélgess a többi szülővel, ők milyennek látják a helyzetet. Ugyanezt megteheted a nagyobb csoportba járó gyerekek szüleivel is.

Milyen jelekből tudhatod, hogy a gyerek rossz óvodába jár?

 • Erőteljes fegyelmezési eszközök (kiabálás, indokolatlan büntetések),
 • Kivételezések a kis kedvencekkel,
 • Gondozók közötti nyílt nézeteltérések, fluktuáció,
 • A gyerek, aki már szobatiszta volt, elkezd bepisilni, elkezdi rágni a körmét, rémálmai vannak éjszaka.

Mi van akkor, ha nekem nem megy a beszoktatás, mert féltem a gyereket?

 • Ha tudod, akkor kérd meg inkább a párod, vagy a nagyszülőket, és ritkábban vidd te,
 • Beszélj erről az óvónénivel. Megjöttök, és az öltözés után ő kijöhet a gyerekért, és bekíséri.
 • Dolgozz azokkal a traumákkal, ami miatt félted a gyereket (saját gyerekkori, terhességi, szülési, környezetedben történt események).

Mit tehetsz, ha a gyerek már az elválás előtt elkezdi magát behergelni a beszoktatás alatt?

Maradj határozott, nem kell magyarázkodni, tegyétek a dolgotok, az elváláskor mond ki, hogy szereted, és jössz érte miután felébredt, és meguzsonnázott (így kötheted konkrét időponthoz az érkezésed).

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft