Türelmetlen vagyok a párommal

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Mindennapos a türelmetlenség a párkapcsolatomban?

Türelmetlen vagyok a párommal! De ez már mindkettőnket kikészít, és nem szeretném, ha a párkapcsolatom veszélybe kerülne, csak mert képtelen vagyok uralkodni magamon!

Hogyan alakul ki a türelmetlenség a párkapcsolatban?

Ha türelmetlen vagy a pároddal az egy fokozatos, nem mindig észrevehető folyamat eredményeként alakul ki.

Az első kérdés ilyenkor: Mennyire érzed jól magad a párkapcsolatodban?

Teljesen, közepesen, vagy egyáltalán nem?

Ha bármi kimondott vagy kimondatlan ok miatt bizonytalan vagy a párkapcsolatodban, annak egyik jellemző tünete lehet, ha türelmetlen vagy a másikkal, mert már így is nehezen viseled néhány tulajdonságát, viselkedési formáját.

De az se lehetetlen, hogy semmi bajod nincs a pároddal. Ő az, akit most is választanál, viszont nem csak vele vagy türelmetlen, hanem másokkal is.

Ez azt jelenti, hogy a párkapcsolati türelmetlenség nem önmagában létezik, a személyiséged része a türelmetlenségre való hajlam.

5 tipp a párkapcsolati feszültség oldására >

Hogyan alakul ki, hogy türelmetlen vagyok a párommal

Türelmetlenség a párkapcsolatban – két nézőpontból

1. Amikor türelmetlen vagyok a párommal

Két ember lakva ismeri meg egymást igazán, amikor már eltűnnek a mámoros szerelmes hónapok, és a rózsaszín köd helyét átveszi a mélyebb szeretet, és összetartozás.

A kérdés az, hogy ez a szeretet megmarad-e akkor is, ha kiütköznek a párod idegesítő tulajdonságai. Mert előbb-utóbb ki fognak, ahogy a tieid is.

Mi miatt lehetsz türelmetlen a párodra?

Gyakorlatilag bármi okozhat türelmetlenséget:

  • nem tud dönteni,
  • nem úgy haladnak a dolgok, ahogy te elképzelted,
  • otthon semmit se mozdít meg, csak saját magát, ha feláll a fotelből,
  • nem tetszik a nézése, reakciói, viselkedése,
  • hozzád képest nem elég gyors,
  • mindig mindent neked kell csinálni,
  • nem értékel és becsül eléggé,
  • „nem csukja le a WC tetejét”, „szanaszét hagyja az összes cuccát, vagy a mosatlan edényeket”.

Önmagában az hogy türelmetlen vagy a pároddal ritkán okoz vészhelyzetet, de az egyéb problémák felnagyításához kitűnő eszköz.

Tegyük fel, hogy a párod „lusta” (szerinted), az idegeid pedig a plafonon. Ebből lesz egy veszekedés. A héten már a sokadik. Ő erre vagy hárít, vagy már bevette a „lesz…om” tablettát. Úgy tesz, mintha nem érdekelné a hisztid. Máris benne vagytok egy játszmában. Aminek a végkimenete duzzogás, sértődés, a frontvonalak kialakítása mindkét oldalon.

Minél több ilyen sérelmet halmozol fel, annál jobban közelít a közös utatok a vészhelyzethez.

Amikor türelmetlen a párom velem

2. Amikor a párom türelmetlen velem

Már nehezen bírod ezt a helyzetet?

Ezen nincs mit csodálkozni.

Mintha folyamatosan azt éreztetné veled, hogy nem tudsz neki megfelelni.

Te is így érzed? Mintha mindenért elégedetlen lenne, és csak azt keresné, hogy hol köthet bele a legkisebb dolgokba is.

Persze a párkapcsolat sem arról szól, hogy minden, vagy majdnem minden tökéletes.

A párkapcsolat arról szól, hogyan tudjátok a nehézségeiteket megoldani úgy, hogy a kölcsönös szeretet, vonzódás és tisztelet is megmaradjon.

Ahelyett, hogy kivonulsz, vagy amikor betelik a pohár, rávágod az ajtót, segíts neki (és magadnak is).

Mert a türelmetlenség hosszútávon nem csak a párkapcsolatot rombolja, hanem mindkettőtök egészségét, és életminőségét is.

Miközben meg lehetne mindenetek, mégsem élvezitek, mert egy türelmetlen személyiség soha nem tud leállni, vagy elégedett lenni. És ez annak az önbecsülését is rombolja, aki egy állandóan elégedetlen és türelmetlen emberrel él együtt.

Segítségre van szüksége, hogy felismerje a problémát, és legyen ereje változtatni rajta.

Hova vezet a türelmetlenség a párkapcsolatban?

Ha türelmetlen vagy a pároddal, akkor a vitákon túl, a legborzasztóbb, hogy a közös élmények, a megélt szép pillanatok is megfakulnak, háttérbe szorulnak, mert a türelmetlenséged felülír mindent.

De ugyanez történik akkor is, ha a „szenvedő alany” vagy egy türelmetlen ember mellett.

Mi a megoldás, ha türelmetlen vagyok a párommal

 

Mi a megoldás a türelmetlenségre a párkapcsolatban?

A legnehezebb azt elfogadni, hogy nem csak a te megoldásod jó mindenre.

Nemcsak olyan ütemben, és módon működhetnek a dolgok, ahogy az neked jó, vagy ahogy azt te előre elképzelted.

A türelmetlenséggel együtt jár egyfajta fokozott kontroll iránti vágy is. Minden úgy, és akkor történjen, amikor és ahogy te elképzelted. Ha nem így van, vagy valamire kicsit is várni kell, akkor már robbansz.

Ez nem tudatos, de ott van a személyiségedben. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd, az azt jelenti, hogy „elvesztetted az irányítást és a befolyást” a dolgok kimenetele fölött.

Nem könnyű ezt beismerni és elfogadni. De ha sikerül, egy lépéssel már közelebb kerültél ahhoz, hogy több türelmetlenséget elengedj a mindennapokban.

Ha szeretnél a türelmetlenségeden változtatni, igazából egyszerű dolgod van.

A benned keletkező feszültséget kell oldani, erre pedig kitűnő eszköz áll a rendelkezésedre a Türelem Művészete Stresszoldó Csomaggal >>

Hasznos kérdések és válaszok

A páromat állandóan szekírozom, hogyan tudok ezen változtatni?

Tudd meg mi az igazi bajod! Magaddal van-e gondod, vagy úgy érzed, hogy a párod nem az igazi? Előfordulhat az is, hogy valami miatt te nem szereted magad eléggé, és a párodnál akarod elérni tudat alatt, hogy szakítson. Az alapokok tisztázása után, dolgozz azok oldásán, és a pároddal is könnyebb lesz türelmesebbnek lenni.

Türelmetlen vagyok a párommal, ez az én hibám, vagy ő váltja ki belőlem?

Minden párkapcsolat egyben tükör is a másik ember számára. Mi az, amit benne nem tudsz elfogadni? Ezek az elfogadhatatlan tényezők mennyire lényeges dolgok számodra? De az is lehet, hogy a párod olyan piros gombokat nyomogat benned, ami a szüleid, régi párkapcsolatod miatt irritál téged.

A párom egy igazi teszetosza, alapból türelmes ember vagyok, de ez már sok, mit tegyek?

Döntsd el, hogy ez mennyire zavaró hosszútávon. Ha nagyon, akkor három dolgot tehetsz: szakítasz, te hordod ezentúl a kalapot, elfogadod őt úgy, ahogy van. De sokban segít, ha megérted, hogy miért egy ilyen típusú embert kaptál a Sorstól? Mire akar ez a helyzet tanítani?

Hogyan legyek türelmesebb a párommal?

Az összes számodra irritáló helyzeten dolgozz. Ha szereted a másikat, akkor ne csak a rossz oldalát lásd, hanem azt is, ami benne jó, és értékes. Tanuld meg őt feltétel nélkül szeretni.

Ezek is érdekelhetnek

8 működő tipp, hogy megtaláld az ideális társad

8 működő tipp, hogy megtaláld az ideális társad

Keresed az igazit, de nem találod? Az ideális társ megtalálása buktatókkal jár, de ha hiszel benne, sikerülni fog. Működő tippek, hogy megtaláld AZ igazit. Miért ilyen nehéz megtalálni az ideális társad? Alapjában azért, mert minden egyes szakítás, kudarc után...

bővebben
Hogyan dolgozd fel a szakítást?

Hogyan dolgozd fel a szakítást?

Szerelmi csalódások, szakítás feldolgozása Szakítás és szerelmi csalódások esetén valószínű Te is úgy ézed, hogy belehalsz a fájdalomba, és a sors rettenetesen elbánt veled. Ez a cikk útmutató, hogyan dolgozd fel a szakítást, és engedd el a másikat. Mert a szakításon...

bővebben
A mérgező párkapcsolat 34 jele

A mérgező párkapcsolat 34 jele

Miről ismerd fel, ha mérgező párkapcsolatban élsz? Ha mérgező párkapcsolatban élsz, azzal kell számolnod, hogy előbb-utóbb elveszted valódi éned. De mik egy mérgező párkapcsolat jelei, és hogyan léphetsz tovább egy ilyen párkapcsolatból? Milyen egy tökéletes...

bővebben

0 hozzászólás