Nem megy a tanulás, vagy nem akar tanulni? – 2. rész

Szerző:

A tanulási nehézségek felismerése

A tanulási nehézségek felismerése nem könnyű a szülők és a pedagógusok számára. „Csak” nem akar tanulni, vagy nem megy neki a tanulás ? Mi a következménye, ha tanulási nehézségei vannak a gyereknek?
Nem megy a tanulás, vagy nem akar tanulni? - 2. rész

A különböző tanulási nehézségek jelei

A különböző tanulási nehézségek diagnosztizálása és vizsgálata meglehetősen fárasztó és időigényes feladat a gyerek és a szülő számára egyaránt. Mivel Te ismered legjobban a gyermeked, ha bármit észlelsz, minél előbb keresel megoldást, annál könnyebb lesz a problémát korrigálni.
Figyelem! Az itt leírtak kizárólag tájékoztató, és nem diagnosztikai jellegű információk. Nem helyettesíthetik a szakemberek vizsgálatait!

Mozgáskoordinációs nehézségek

A gyermeknek problémái vannak a finommotoros készségekkel (rajz, vágás), vagy a nagymotoros mozgásokkal (futás, mászás). A mozgáskoordinációs problémák ott jelentkeznek, ahol szükség van a kéz, vagy a láb és a szem koordinációjára. Ilyen jelek például: a ceruza fogása, az ing begombolása, az olló használata során tapasztalt fennakadás.

Matematikai műveletek során tapasztalt tanulási nehézségek

Ritkán fordul elő önállóan. Gyakori a nyelvi érzékeléssel, memorizálással kombinált változata. Nehézséget okoz a számok, a műveletek értelmezése, memorizálása, a matematikai törvényszerűségek értelmezése (5+5=10). Nehézséget okoz kettesével vagy hármasával számolni, nem tudja megmondani, mennyi az idő.

Nyelvi nehézségek

A nyelvi nehézségek alatt nemcsak az idegen nyelv tanulásával járó nehézségeket értjük, hanem azt is, amikor bonyodalmat okoz az anyanyelvi szavak értelmezése. Nem tudja elmondani a szavak értelmét, szegényes a szókincse, nem tudja visszaadni a szöveg tartalmát, a szövegeket visszaidézni.

Olvasási nehézségek

Az olvasásnál nem alakul ki a hangok, betűk, szavak közötti kapcsolat, vagy nem tudja értelmezni az egyes szavak jelentését. Jellemzőek:
  • a betűk és a szavak felismerésében,
  • az olvasás sebességében
  • az olvasás folyamatosságában felmerülő gondok.
A különböző tanulási nehézségek jelei Olvasási nehézségek

Írás nehézsége 

Az írás összetett agyi és mozgásbeli tevékenység. Sok érzékelési, értelmezési, és mozgásos folyamatot kell egyszerre elvégezni. 

Akinek az írás nehézséget okoz: 

  • nehezen megy a szavak, betűk másolása,
  • az írása rendezetlen, hullámzó,
  • rossz a helyesírása.

A látás és hallási folyamatok feldolgozása 

A megfelelő látás és a hallás előfeltétele az olvasásnak és az írásnak. 

Amennyiben a hallás nem megfelelő, akkor a hangok nem megfelelő értelmezése következtében alapvető problémák keletkeznek olvasáskor, és íráskor. 

Mikor a látás nem megfelelő, a formák, a betűk külalakja, a szavak olvasásának és leírásának iránya ütközik nehézségbe. A gyermek kihagy sorokat, nehezebben érzékeli a távolságot, mélységet. 

A látási folyamatok feldolgozása hatással van a nagy- és a finommotoros mozgásra, a szövegértelmezésre, és a matematikai műveletek elvégzésére is. 

A különböző tanulási nehézségek csoportosítása 

Diszlexia 

Az olvasási képesség zavara. Emellett problémái lehetnek a gyereknek az írással, helyesírással is. 

Diszkalkulia 

A számolási képesség zavara. Nehézségek jelentkezhetnek még az idő- és a pénzhasználatban, értelmezésben. 

Diszgáfia 

Az írási képesség zavara. Az írás mellett nehézségek vannak a helyesírással is. 

Auditív Feldolgozási Zavar 

Olyan agyi rendellenesség, ami a hangfeldolgozást akadályozza. Nehézségek adódnak a szövegértésben, nyelvtanulásban, olvasásnál. 

Vizuális Feldolgozási Zavar 

Olyan agyi rendellenesség, amely a látott információk feldolgozását akadályozza. Olvasási, és matematikai nehézségek mellett problémák adódhatnak a térképek, ábrák értelmezésénél.

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Tanulási nehézségek következményei

Beilleszkedési és érzelmi problémák

Ezek a problémák nem a tanulási nehézségek formái, hanem sokszor a tanulási nehézségek eredménye.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek gyakrabban szembesülnek komoly kihívásokkal, megszégyenüléssel, olyan kritikával, mely mélyen érinti az önbecsülésüket. A másságuk miatt gyakran kilógnak a sorból, és a hasonló gyerekek között találják meg a barátaikat.

Ezért, ha felmerül annak a gyanúja, hogy gyermeked tanulási nehézségekkel küzd, nincs idő halogatásra, keress megoldást!

Szakember segítségével először győződj meg  arról, mi a probléma, majd kezdődjön meg a gyerek fejlesztése.

 

Amikor gyermekünk egyszerűen „csak” nem akar tanulni

Mit tapasztalsz, amikor motiválatlan a gyerek?

  • A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik.
  • Nincs kétséged afelől, hogy érti, amit tanulni kell, és ha akarná, meg tudná csinálni. Erről tanulástól független helyzetekben meggyőződtél már.
  • Mindig arra hivatkozik, hogy őt ez nem érdekli.
  • Szabad idejében szívesen rajzol, olvas, chat-el a barátaival, kézműveskedik. Egy diszlexiás gyermeknek mindegy, hogy a tankönyvet, vagy a Harry Pottert kell olvasnia.
Amikor gyermekünk egyszerűen „csak” nem akar tanulni Mit tapasztalsz, amikor motiválatlan a gyerek?

Mit tehetsz, ha motiválatlan a gyermeked?

Fel kell tárni a problémája okát. Ez lehet több probléma, vagy lehet egy is. Mielőtt konkrét tanácsokkal árasztanánk el, derítsük fel részletesen, mi a véleménye a tanulásról, a világról, önmagáról.

A tanulási nehézségek és tanulási motiválatlanság összefoglalása

A tanulási nehézségek gyakran összetett folyamatok, melyeket nem lehet egyértelműen címkézni, hogy a gyermeked például „csak” diszlexiás. A tanulási nehézségek és a motiválatlanság sokszor együtt jár. Minél előbb felismered a problémát, és megteszed a megfelelő lépéseket, annál könnyebb lesz az egész családnak. A tanulási nehézségek és a tanulási kedv hiánya mindig érzelmi konfliktusokkal jár együtt. Ha ezek a konfliktusok oldódnak, könnyebb lesz a gyermek fejlesztése, nincs önbizalomvesztés, és hamarabb megtalálja önmagát és a céljait. Ehhez a honlapon elegendő segítséget találsz.
A tanulási nehézségek és tanulási motiválatlanság összefoglalása

Tudj meg többet!

Mit tehetsz, ha a gyermeked izgul, vizsgadrukkal küzd? Hasznos mindennapi motivációs ötletek gyerekeknek Büntessem, vagy motiváljam a gyermekem? Tanulási problémák: Nem tanul a gyerek Tanulási problémák: Nem megy a tanulás! Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? Szülő és gyermek együtt tanul A gyermekemet kudarcok érik az iskolában! Nem megy a tanulás, vagy nem akar tanulni? – 1. rész

Akár tanulási nehézségek, akár motiválatlanság a probléma, motivációra mindig szükség van!

A problémákat akkor tudjuk megoldani, ha képesek vagyunk tenni a megoldás érdekében. Ha egy gyermek nem motivált nagyon lassan lehet vele haladni a fejlesztés során. Ez a folyamat felgyorsítható, így kevesebb kudarc éri, könnyebben fog felzárkózni a társaihoz. Tapasztaljátok meg, hogyan!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna