Gyermekem áldozatként állítja be magát

Szerző:

Hogyan állítsd meg, ha gyermeked állandóan áldozatként viselkedik?

Áldozatként élni egy szerepkör, ahol jól működnek a kifogások, mások hibáztatása, és az önigazolás. Az áldozati szerepkör már gyerekként megtanulható, később egész életmódot lehet rá építeni.

Gyermekem áldozatként állítja be magát Hogyan állítsd meg, ha gyermeked áldozatként viselkedik?

Az áldozati viselkedés

Az áldozati viselkedés jelei

Amikor azt mondja a tinédzser, hogy „Te nem értesz meg engem!”, vagy „A tanár nagyon kitolt velem, ezért nem csinálom meg a leckét!”, akkor nem vállal felelősséget a saját dolgaiért.

Olyan mintha azt akarná kifejezni, hogy „Én csak az áldozat vagyok, nem tehetek róla, nem az én hibám, valaki más a hibás.”

Ilyen párbeszéd felnőttek között is gyakran előfordul, vagy testvérek között is elhangozhat. „Azért ütöttem meg, mert csúnyán beszélt velem!” hallhatjuk testvérek vitája után.

Tehát a gyermekünk keresett egy okot, hogy indokolja a szabályok megszegését.

Az áldozati viselkedés veszélye

Ha áldozat vagyok, a szabályok nem vonatkoznak rám! Nem vagyok felelős a tetteimért! Emiatt, ha áldozat vagyok, semmiben nem kell változnom, mert minden a másik hibája.

Sokszor elfogadott az a nézet, hogy valakit a nehéz gyermekkora miatt kell megértenünk. A nehéz gyermekkor azonban nem lehet indok arra, hogy felnőttkorunkban vállaljuk-e a felelősséget a tetteinkért, vagy sem.

Az áldozatok gondolkodásmódja

Az áldozatok gondolkodásmódja

A kamaszok közül sokan úgy tekintenek a szülő gyermek kapcsolatra, mintha ők csak a szüleik áldozatai lennének. Áldozatnak érzik magukat, mert be kell tartani az otthoni szabályokat, határt kell szabniuk az elvárásaiknak.

Ezek a gyermekek gyakran szembesítik a szülőt az „áldozat vagyok” szereppel. Könnyen kimondják, hogy „Te úgysem értesz meg engem!”

Ebben az a „jó”, hogy sok szülő komolyan is veszi, ezért folyamatosan javítani próbál a helyzeten, miközben akármit tesz, a gyermeke csak újra és újra megkritizálja (és ezzel irányítja is a szülőt). Ez azonban tovább bonyolítja a helyzetet.

Mikor legközelebb a gyermek újrakezdi a játszmát, hogy „Te úgysem értesz meg engem!”, már azt várja, hogy Te is belemenj, bűntudatod legyen, rosszul érezd magad, és mindenáron változtatni próbálj. Ha ezt megteszed: már nyeregben is van, és akármit teszel elégedetlenkedhet, mert az úgysem elég.

Ehelyett lehet, hogy elég, ha annyit mondasz: „Lehet, hogy nem értelek meg, de a leckéd meg kell csinálni, és csak ezután mobilozhatsz.” vagy „Lehet, hogy nem értelek meg, viszont fontos, hogy tudd, mit várok tőled!”

Felesleges belemenni a vitákba, hogy ki kit szeret, kit nem ért meg.

Miért hibás gondolkodás, hogy „Áldozat vagyok”?

Miért hibás gondolkodás, hogy „Áldozat vagyok”?

Azok az emberek, akik mindig úgy élnek, hogy ők a helyzetek áldozatai, számtalan rossz következtetést vonnak le. Ráadásul úgy, hogy közben meg vannak győződve arról, hogy igazuk van.

Ilyen hibás gondolkodás a kamaszoknál a hazudozás, a kifogáskeresés, mások okolása, áldozati szerepkör. Ezt a fajta gondolkodásmódot arra használják, hogy ne kelljen felelősséget vállalni, vagy ne kelljen megtenni dolgokat.

Az „áldozatok” teljes mértékben meg vannak győződve a saját igazukról. De ha a gyerek nem vállal felelősséget most, hogyan fog felnőttként döntést hozni?

A felelősségvállalás megteremtése

A felelősségvállalás megteremtése a szülők feladata (is). A családban mindenkinek megvan a feladata, szerepe, amiért teljes körűen felelősséget vállal, és nincs helye mások helytelen kezelésének, hibáztatásának, vádaskodásnak, áldozati viselkedésnek.

A gyermek is felelős a tanulásért, a rá bízott értékekért, a saját feladatai elvégzéséért. Szülőként tedd ezt bátran egyértelművé számára. A pozitív példa a gyermekek felelősségvállalását is erősíti.

A gyermekek akkor válnak áldozattá, ha a szülő megengedi

Ha a szülő elfogadja a kifogásokat, azzal „engedélyt ad” a gyermeknek, hogy áldozattá váljon.

Ehelyett feltehetsz neki ilyen kérdéseket:

1. Példa: „Úgy értsem, jogosnak tartod, hogy megüss valakit, mert csúnyán beszélt? Ezért kellett odasózni a testvérednek?”

2. Példa: „A kifogások felporszívóznak helyetted? Mivel ez eddig nem történt meg, továbbra is tőled várom, hogy elvégezd!”

3. Példa: „Azzal, hogy okolod a tanárt, a házid megoldásához egy lépéssel sem kerültél közelebb.”

„De hát mondtam már, hogy tiszta hülye, semmit sem magyaráz el rendesen!”

„Ez úgy hangzik, mintha a tanár lenne a hibás, amiért még mindig nincs kész a házid.”

„De akkor is tök szemét, különösen velem!”

„Még mindig őt hibáztatod, ahelyett, hogy megcsináltad volna a feladatod. Ha nem megy, kérj segítséget tőlem, vagy a tanártól a megoldáshoz.”

Különösen fontos, hogy merjünk szembenézni és megoldást keresni az „Áldozat vagyok” magatartással szemben. Máskülönben észrevétlenül belopódzik a gyermekünk mindennapi gondolkodásmódjába.

Ő állandóan áldozat lesz, akit mi folyton „csak terrorizálunk”. Ezzel nemcsak neki nem teszünk jót, de a saját szülői önbecsülésünket is porig romboljuk, hagyjuk, hogy a gyerek semmibe vegyen minket.

Csak a kiszámíthatóság, és a felelősségvállalás átadása segít megbirkózni ezzel a problémával.

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna