Félénk, önbizalom hiányos a gyermeked?

Szerző: Takács Péter

Hogyan oldható a gátlásosság, és növelhető az önbizalom?

A gátlásos, félénk, önbizalom hiányos gyermek sokszor kerül kihívásokkal teli helyzetbe, melyek megnehezítik a változás lehetőségét, és ő visszahúzódóbbá válik. De van kiút! Az EFT egyszerűen és biztosan oldja a félénkséget, és segít az egészséges önbizalom növelésében.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Félénk, gátlásos gyermek

A félénkségnek vannak előnyei is.

A természeténél fogva visszahúzódó gyermek nagyon jó megfigyelő. Kamasz korára több megfigyelési tapasztalattal, éleslátással rendelkezik, mint extrovertált (a világ felé nyitott) társai. Ezekből a gyermekekből kiváló elemző szakemberek, írók, művészek lesznek.

Persze az önbizalomhiánnyal küzdő gyerekeknek ez egyáltalán nem megnyugtató, hiszen nekik nap mint nap szembesülniük kell félelmeikkel, gátlásaikkal.

 

Félénk, gátlásos gyerek

 

Az önbizalom fogalma

Az önbizalom a saját magunkba vetett hit mértéke.

Mindaz, amit gondolunk, és hiszünk a világról, magunkról, és a világban elfoglalt szerepünkről, arról, hogy mire vagyunk képesek.

Örökölhető-e az önbizalomhiány?

Az öröklés jelentése: valamely jelleg, tulajdonság átadása az utódoknak.

Vajon minden csak az öröklésen múlik? Amennyiben a szülők is önbizalomhiánnyal küzdenek, akkor a gyermek is biztosan beleesik ebbe a csapdába?

Érdemes azt is számításba venni, hogy akit önbizalomhiánnyal küzdő szülők nevelnek, az automatikus alkalmazkodás miatt (hasonulás ahhoz a környezethez, amely biztonságot nyújt), szintén gátlásossá, félénkké válhat.

De ha az önbizalomhiányt azzal indokoljuk, hogy: „Ezt örököltem!”, már félig-meddig ki is zártuk magunkat a változás lehetőségéből.

Hiszen amit örököltünk, azon nem tudunk változtatni.

Miért nehéz az önbizalomhiányos környezetben nevelkedő gyermekeknek megszabadulni az önbizalomhiánytól?

Mert ez adja számukra a biztonságot. („Ha anyának nincs önbizalma, nem mer kiállni magáért, akkor biztos az a helyes, ha én is így teszek.”)

A folyamat hasonló a szorongáshoz.

A gátlásos gyerek számára az új helyzetek komoly kihívást jelentenek. A kihívások csökkentik a biztonságérzetét, ezért visszahúzódik, vár. Csak akkor lép, ha már tudja, hogy a lépése biztosan kockázatmentes.

Szülőként többféle módon biztathatod őt. Lehet az a célod, hogy elengedje a gátlásait, és felmerje vállalni önmagát.

A biztatásnak sok módja van, melyek közül az alábbiakat biztosan érdemes kerülni:

„Ne vacakolj már annyit!” „Szedd már össze magad!” „Ne légy már ilyen félénk!”

Ezzel ahelyett, hogy erősítenénk az önbizalmát, csak ingerültséget és dühöt okozunk neki. Sőt további ellenállást váltunk ki belőle azzal szemben, amiről épp meg akartuk győzni.

 

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?

 • Társas kapcsolatok beszűkülése.
 • Egyoldalúvá váló világkép
 • Önmagába vetett hit csökkenése.
 • Kritika, visszajelzés nem elviselhető a számára.
 • Belső feszültségek, elfojtások, félelmek növekedése.
 • Önérvényesítő képesség csökkenése (nem tud nemet mondani).
 • Másoknak való megfelelni vágyás növekedése.

Önbizalomhiány okai

A családból fakadó önbizalomhiány okai

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak abban a családban jelentkezik önbizalomhiány, ahol a szülők túlságosan tekintélyelvűek, és elnyomók.

A túlságosan megengedő helyzetek szintén eredményezhetnek gátlásosságot, mivel a gyermek nem volt korlátok elé állítva, és nem tudta megtapasztalni lehetőségei határait.

A túlságosan elfoglalt szülők esetében a gyermek szintén jelez (nem tudatosan) valamilyen problémával, melynek egyik tünete lehet az önbizalomhiány. Ennek „segítségével” szeretné megkapni elfoglalt (és esetleg túlzottan is magabiztos) szülei figyelmét.

A fel nem dolgozott, elfojtott családi események szintén eredményezhetnek önbizalomhiányt.

Válás, haláleset, baleset, trauma, testvér születése, stb. Természetesen ettől még elvált szülők gyermeke is lehet önbizalommal teli.

Nem az esemény megtörténte a mérvadó, hanem az, hogy a megtörtént eseményekre hogyan reagálnak a szülők és a gyerekek.

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

A társas kapcsolatokból eredő önbizalomhiány okai

A család biztonságából az új közösségbe kerülés megterhelő is lehet a gyerekeknek. Bölcsőde, óvoda, iskola.

Általános tapasztalat, hogy ha a szülőnek nehéz elengedni a gyermekét, az kihat rá is, ő is nehezebben veszi ezeket az akadályokat.

A társak, pedagógusok is hatással vannak a gyermek önbizalmára. 10-11 éves korig a felnőttek szerepe jóval meghatározóbb, mint a társaké.

Bár a saját korosztály szerepe az életkor előre haladtával fokozatosan növekszik. Ebben az időszakban pozitív visszajelzésekkel egy pedagógus csodákat tehet, amihez hozzájárul a támogatói légkör is a csoporton, osztályon belül.

 

Önbizalom növelése

Önbizalom növelése

Amire igazán szüksége van a gyermekednek, hogy önbizalma legyen:

 • Támogató környezet, szeretet
 • Megértés, elfogadás
 • Érezze, hogy neki is lehet igaza
 • Korlátok, melyek nem érnek az égig, mégis rögzítik a legfontosabb elvárásokat
 • Korlátok ismerete a gyermek számára
 • Korlátok átlépésének a következményei, és azok betartása
 • Biztonság

Hogyan növelheted a gyermeked önbizalmát?

Minősítés kerülése. Ehelyett a gyermek viselkedésére adjunk visszajelzést. Például: „Milyen buta vagy!” helyett „Ez nem volt a legokosabb viselkedés ebben a helyzetben!”

A negatív helyzetek kiemelése helyett érdemes a pozitív dolgokat hangsúlyozni. Például: „Már megint elejtetted azt a labdát!” helyett „Most leesett, de előtte számoltam, ötször el tudtad kapni!”

Legyen tisztában a saját változásával: „Azt vette észre a tanító néni, hogy az utóbbi két hétben egy kicsit mosolygósabb lettél, már ő is látja rajtad, amit mi Apával!”

Hagyjuk a gyermeket a saját ütemében fejlődni. A túlzó elvárások csak még jobban elbizonytalanítják.

Mesélj pozitív meséket, igaz történeteket! A népmesék és mondák hősei megküzdenek saját magukkal („belső” sárkány, ördög, stb.), ezután válhatnak igazi hőssé.

A mindennapi beszélgetések során őket is hallgassuk meg. Néha a gyermek véleménye, más gondolkodásából fakadóan, komolyan segíthet nekünk. Egy ilyen beszélgetés során a véleménye meghallgatása, vagy ötletének elfogadása nagyot lendíthet az önbizalmán.

Olyan közös érdeklődési területek felkutatása, amiben ő jó, és érdekli is. Ha ezeken a területeken fejlődik, az kiemelheti a gátlásos helyzetekből is.

A számítógépet, TV-t kezeljük óvatosan, mert hajlamosak lehetünk csak ezekre figyelni. Ezek a média eszközök gyermekünk magába fordulására is rásegítenek. Találd meg minél többször a kikapcsoló gombot a készüléken!

A gyermek önbizalom hiányos, gátlásos viselkedésének az oldásában nem mindig elegendőek a jól megfogalmazott ötletek, néha ennél többre van szükség.

A gyermeked önbizalom növelése EFT-vel

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) olyan, gyors változást eredményező módszer, mely az önbizalom hiányos viselkedés alapvető okait szünteti meg.

Az önbizalom növelés, önismeret témakörében a már ismert tanácsok helyett, egyszerűen és elegánsan működik.

Az EFT megszünteti a lecsökkent önbizalomhoz kapcsolódó negatív érzelmeket (félelem, bizonytalanság, aggodalom, stb.)

Az önbizalom növeléséhez hozzátartozik az is, hogy a félénkséget támogató korlátozó hiedelmeket („Nem vagyok elég jó.” „Gátlásos vagyok. „Félek.”) változtassuk meg.

Ennek nagyszerű eszköze az EFT, amely a gyermek saját életéből származó pozitív példákkal új, támogató hiedelmeket felépítését segíti elő.

Gyermeked önbizalom növelése EFT-vel

Az EFT-vel nemcsak az önbizalomhiányt okozó negatív érzelmektől, de az azt támogató önkorlátozó hiedelmektől is képes megszabadulni a gyermeked.

Miközben pozitív, önmegerősítő, az önelfogadást serkentő érzelmek és hiedelmek „tulajdonosa” lesz a foglalkozások alatt.

Ebben van az EFT igazi egyedisége, és ez teszi az EFT-t napjaink leghatékonyabb segítő módszereinek egyikévé.

A változás a Te gyermekednél is kézzelfogható eredményekkel jár, melyek lépésről lépésre átalakítják a viselkedését, megerősítve az önbizalmát.

Tapasztald meg Te is gyermekeddel együtt ezt a változást!

Hasznos kérdések és válaszok

Önbizalom hiányos a gyermekem. Kinövi-e az önbizalomhiányt?

Remélhetőleg igen. De kevesebb negatív életeseményt, önkorlátozó hiedelmet fog a gyerek magára halmozni, ha te, mint szülő tevőlegesen hozzájárulsz, és segítesz neki, önbizalmának növelésében.

Mérhető-e, hogy gyerekemnek mennyire súlyos az önbizalomhiánya?

Igen. Egy szubjektív önbecslő skála segítségével. Kérdezd meg gyerekedtől, és közben magad is becsüld meg, hogy 0-10-ig milyen erősnek érzi/érzed az önbizalmát? A számok sokat elárulnak a gyerekről, rólad, kettőtök kapcsolatáról. Megtudhatod, hogy a gyerek mit gondol magáról, és mi az, amit akar, hogy gondoljanak róla. De azt is megmutatja, hogy mennyire gondoljátok egyformán a dolgokat.

Mivel függ össze leginkább az önbizalom?

Önmagunk szeretetével. Ha szerethetőnek érzi magát a gyereked, akkor az önbizalma is rendben van. Azokat a dolgokat kell megtalálni és oldani a gyerek életében, ami miatt nem  vagy kevésbé tudja szeretni magát, és az önbizalma is növekedni fog.

Lehet, hogy én, mint szülő romboltam le a gyerekem önbizalmát. Ezt helyre lehet állítani? Ha igen, hogyan?

Hagyd az önostorozást. Nincs olyan szülő, aki tökéletes lenne. Első lépésként tudatosítsd magadban, hogy tettél valamit, ami ronthatja a gyerek önbizalmát. Gondold át, hogyan fejezhetnéd ki magad hatékonyabban legközelebb. Alkalmazd a kitalált megoldást. Fedezd fel a beidegződéseidet. Dolgozz magadon.

A párom állandóan kritizálja a gyereket, ez rombolja az önbizalmát. Hogyan védhetem meg ettől?

Az anyatigrist tedd félre. Találj alkalmat arra, hogy beszélj a pároddal. Ne a düh, vagy a gyerek féltése irányítsa a kommunikációdat, hanem a szeretet. Dolgozzatok ki közös megoldásokat, hogy elkerüljétek a felesleges kritikát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem adhat senki visszajelzést a gyereknek, mert arra is szükség van.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft