Az EFT módszer 23 legfontosabb szakkifejezése

Szerző: Takács Péter

Mindent az EFT módszerről címszavakban

Az alábbi szakkifejezéseknek speciális jelentése van az EFT módszer alkalmazásakor. Ezeket a szakkifejezéseket gyakran használjuk az EFT tanácsadás során is.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Az EFT módszer szótára

1. Akupunktúrás pontok

Érzékeny pontok a test meridiánjain. Az akupunktúrás pontok stimulálhatók akupunktúrás tűkkel, akupresszúrával, masszázzsal, vagy ujjakkal történő kopogtatással. Az EFT módszer elsősorban a kopogtatást használja.

2. Alaprecept

Ez a legfontosabb része az EFT módszerének. Az Alaprecept az az eljárás-sorozat, amit újra és újra ismételgetünk a kopogtatás során. Hívhatnánk úgyis, hogy egy „kopogtatási kör”, aminek az elvégzése nem tart tovább egy percnél.

Négy lépésből áll:

  1. Ráhangolódás,
  2. Kopogtatási sorozat,
  3. 9 fokozatú skála,
  4. Kopogtatási sorozat megismétlése.

3. Általános kifejezés

Ez az EFT módszerben azt jelenti, hogy egy érzés, vagy egy kifejezés nem elég specifikus. Nem eléggé pontosan határoztuk meg ahhoz, hogy a negatív érzelmeink elmúljanak.

4. Általánosítás hatása

Az agynak az a tulajdonsága, hogy ha egy eseménnyel foglalkozunk, akkor azt több hasonló eseményre is igaznak véli.

Ez az EFT módszer használata során azt jelenti, hogy ha egy eseményre kopogtatunk, és azt feloldjuk, lehet, hogy az agyunk „általánosítani” fogja az érzelmi felszabadulást más hasonló, negatív érzelmi töltettel rendelkező eseményre is. És bár azokkal nem foglalkoztunk az EFT tanácsadás során, mégis pozitív mellékhatásként megoldódnak.

5. Aspektusok

Egy adott problémának a különböző oldalai, darabjai, nézőpontjai.

Például: egy-egy múltbeli eseményhez több érzés kapcsolódik, ezek lehetnek lelki és testi érzések is.

Az érzéseknek különböző tulajdonságai lehetnek. Például egy fájdalom lehet: szúró, nyomó, hasogató, élesen belenyilalló, tompán fájó, lüktető, stb.

Ezek az egy-egy problémához tartozó aspektusok, különböző oldalak. Egy probléma akkor oldódik meg, ha a hozzá tartozó összes aspektust megszüntettük.

Mikor előkerül egy új aspektus, úgy tűnhet, mintha az EFT módszer nem működne.

Valójában azonban, az eredeti EFT továbbra is működik, de egy új aspektus felszínre hozhat új tüneteket, vagy új emlékeket is.

6. Chi, vagy életerő

A Chi, vagy életerő minden élőlény testében áramlik. Ez szabályozza a spirituális, az érzelmi, a lelki, és a testi egyensúlyt. A Chi-t befolyásolja a Yin (a befogadó női erő) és a Yang (aktív férfi erő). Ezek az erők, kiegészítik egymást, szemben állnak, és folyamatos mozgásban vannak, mikor a Yin, és a Yang egyensúlyban van, és a Chivel együtt azért dolgoznak, hogy a test elérje, és fenntartsa egészséges állapotát.

A Chi folyamatosan áramlik láthatatlan csatornákon keresztül, melyeket meridiánoknak hívunk. A tradicionális kínai gyógyítás 20 meridián csatornát különböztet meg.

Az akupunktúrás pontok stimulálása (kopogtatása) segít a Chi egészséges áramlásának helyreállításában.

7. EFT módszer rövid sorozata

Az EFT Alapreceptjének rövid, leggyakrabban használt változata.

  1. Kézél (Karate pont) kopogtatása, vagy a Fájdalmas pont masszírozása, miközben a következőt mondjuk háromszor:

„Annak ellenére, hogy van ….. (ez a problémám), mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam.”

  1. EFT –s pontok kopogtatása a sorozatnak megfelelően egy ismétlő kifejezés használatával.

8. Előnyök kölcsönzése

A kopogtatás meglepő tulajdonsága, vagy pozitív mellékhatása, hogy akkor is hat ránk, ha épp másnak segítünk a saját problémái megoldásában, és akkor is, ha csak azt nézzük, hogy más problémájára kopogtatnak. Minden esetben oldódni fognak a saját gondjaink is. Ez történhet négyszemközti foglalkozásokon, csoportban, és akkor is, ha távolról segítünk valakinek. Minél többet kopogtatunk másoknak, annál jobban javul a saját életünk is.

9. Fájdalom üldözése

Ha fizikai fájdalomra kopogtatunk, akkor megváltozhat annak helye (elvándorol), a minősége (például szúró fájdalomból tompa lesz), és az intenzitása (10-ről lemegy 3-ra).

Például, ha egy fejfájást a következő módon írnánk le: erős, szúró fájdalom a szemek mögött, melynek erőssége 8-as (0-10-es skálán). Ez átalakulhat például tompa halántéki fájdalommá, melynek erőssége 7-es. Ha a fájdalom helye és minősége változik, az azt jelenti, hogy az EFT működik. „Üldözzük” a fájdalmat mindaddig, amíg lemegy 0-ra, vagy ezt megközelítő értékre. A kopogtatás során a fájdalom mögött meghúzódó érzelmi okok is gyakran sikeresen megoldódnak.

10. Írás a falon

Azokat a hiedelmeket takarja, amit mi a világról hiszünk. Más szóval: „ahogy a dolgok vannak”. Ahogy gyerekkorunkban számunkra fontos személyek a „falunkra írták” őket, és ezek azóta sem változtak. Az EFT-ben az önkorlátozó hiedelmeink, téves magatartásunk, családi viselkedésmintáink kapcsán szoktunk róluk beszélni. Ezek az „írások a falon” gyakran nem logikusak, károsak, és erősen a tudatalatti befolyása alatt állnak. Azt hisszük, nem, vagy csak nagyon nehezen megváltoztathatóak. Pedig a kopogtatással elég sok ilyen írástól megszabadulhatunk.

11. Ismétlő kifejezés

Egy szó, kifejezés, vagy mondat, melynek segítségével az elménknek segítünk arra a problémára fókuszálni, amelyikkel éppen foglalkozunk. A kopogtatási pontokon ezt az ismétlő kifejezést ismételjük egy-egy EFT kopogtatási kör alatt.

12. Könnymenetes Trauma technika

Ez egy lehetőség, hogy finoman közelítsünk meg komoly, mély, megrázó traumákat. Eszköz arra, hogy még súlyos gondokat is könnyen, sírás nélkül el lehessen engedni. A probléma teljes feltárása előtt, hogy ne élje át a kliens teljesen az adott traumát megint, arra dolgozunk, hogy ez most a jelenben milyen érzelmi intenzitású.

13. Központi probléma (kulcs probléma)

A központi probléma a problémáink mélyen rejtőző, alapvető oka, amely általában valamilyen trauma eredményeként jönnek létre, és erős érzelmi töltetük van. A központi probléma a problémák alapvető, legkritikusabb része, a gyökere. Ezt keressük, és oldjuk az EFT használatával. A központi problémát nem egyszerű megtalálni, körültekintő „nyomozói munka” szükséges hozzá. Ha megtaláltuk, már „csak” kopogtatni kell.

14. Meridiánok

Láthatatlan csatornák, melyeken keresztül a Chi, vagy életenergia áramlik az egész testben. A 8 legfontosabb meridián áthalad az 5 pár legfontosabb szerven. A 12 másodlagos meridián egy bonyolult hálózatot hoz létre az egész szervezetben.

Az EFT alapfeltételezése szerint az érzelmi problémák, és a legtöbb testi tünet oka, hogy blokk, vagy zavar keletkezik az energiaáramlásban a meridiáncsatornákban, vagy a meridián pontokon.

15. „Mondd el a történeted” Technika

Ez a technika pont arról szól, ami a neve: részletesen elmeséljük az EFT tanácsadónak azt a specifikus történetet, mely traumát, bánatot, haragot okozott. Amikor a történet érzelmi intenzitása emelkedik, megállunk és kopogtatunk az összes aspektusra (szempontra). Kopogtatás után elölről kezdjük mesélni a történetet, és újból ott állunk meg, ahol történet érzelmi intenzitása emelkedik. Ott újból kopogtatunk. Mindezt addig folytatjuk, amíg teljesen érzelemmentesen el tudjuk mesélni a történetet: azaz már nem gyakorol ránk hatást.

16. Mozi technika

Ez a technika az egyik leghatékonyabb az EFT módszer alkalmazása során. Egy képzeletbeli filmet alkotunk a régi traumánkról, amelyen minden ugyanúgy szerepel, mint akkor. Kívülről, filmként fogunk rá tekinteni, azaz magunkat is kívülről látjuk majd ezen a filmen.

Kiválasztjuk a legrosszabb, maximum két perces részt. Ennek a rövid filmnek az összes aspektusára fogunk kopogtatni. Amikor egy-egy részlet, vagy érzés intenzitása felerősödik, megállítjuk a képzeletbeli filmet, és kopogtatunk a pontos (specifikus) részletre, vagy érzésre.

Mikor az intenzitás 0-ra csökken, képzeletben tovább vetítjük a történetet a következő intenzív rossz érzésig, ahol kezdjük elölről a kopogtatást.

17. „Próbáld ki mindenre!”

Érdemes kipróbálni az EFT -t még akkor is, ha egyáltalán nem hiszünk benne, hogy a saját problémánk megoldódhat!

Azért állítjuk ezt, mert az EFT, helyesen végezve, a legtöbb esetben eredményes lesz, amire kipróbáljuk. Ez nem azt jelenti, hogy az EFT mindenre jó, vagy hogy egy kezdő belefogjon komoly esetek kezelésébe!

18. Ráhangolódás

Minden egyes EFT kör kezdő mondata, melyet háromszor ismétlünk meg. Azért van erre szükség, hogy rávegyük az agyunkat, és az energia rendszerünket, hogy a problémánkra fókuszáljon. Másképp megfogalmazva: „megcélozzuk a problémánkat”.

A ráhangoló mondat pontosan kifejezi a problémát, és segít semlegesíteni a hozzá kapcsolódó érzést. Az EFT- ben a sztenderd ráhangoló mondat:

„Annak ellenére, hogy van ……….. (ez a problémám), mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam.”

19. Rejtett gondolatok

Rejtett gondolatok, korlátozó hiedelmek húzódnak meg az „Igen, de …” kezdetű mondatok mögött. Ezek a mondatok azt jelentik, hogy elfogadok valamit igaznak, de… és itt jönnek a kifogások, korlátozó hiedelmek, melyek előidézik a negatív belső kommunikációt.

Amikor kimondunk egy célt, megerősítést, ráhangoló mondatot, vagy ismétlő kifejezést, a rejtett gondolatok gyakran rámutatnak a fő akadályra (vagy a központi problémára) is, ami miatt a problémánk eddig nem tudott megoldódni.

20. Siker

Az EFT módszer alkalmazása során a következőt tekintjük sikernek:

a) egyértelmű, jól látható fejlődés, változás az adott probléma tekintetében;

b) a probléma összes tünetének, aspektusának a teljes megszűnése.

21. Személyes Béke Eljárás

Ennek a gyakorlatnak a segítségével nap mint nap kopogtathatunk életünk nagy problémáira.

Összeszedjük egy listára azokat az eseményeket, melyek zavaróak, vagy zavaróak voltak számunkra. Legalább 50-100 ilyen eseményt gyűjtünk össze.

Adjunk minden eseménynek egy címet, ahogy egy könyvnek, vagy egy filmnek adnánk. Amikor kész a lista, kezdjünk el a legintenzívebb, legrosszabb eseménnyel foglalkozni. Naponta legalább egy eseményt kikopogtatva, 3 hónap alatt legalább 90 negatív eseménytől szabadulhatunk meg.

Így pár hónap alatt elérhetjük a saját személyes lelki békénket.

22. Választás Technikája

Dr. Patricia Carrington által kifejlesztett EFT módszer, melynek segítségével pozitív állításokat is beépíthetünk a kopogtatási sorozatokba.

23. 10 fokozatú intenzitási skála

A 10 fokozatú intenzitási skála egy szubjektív skála, melynek segítségével 0-tól 10-ig tippelhetjük meg a negatív (testi és lelki) érzéseink mértékét. Erre azért van szükség, hogy a kliens és az EFT tanácsadó is tisztában legyen a változás mértékével.

Attól függően, hogy egy-egy érzés hol tart ezen az intenzitási skálán, másképp fogjuk megfogalmazni a ráhangoló mondatot, és az ismétlő kifejezéseket is.

A számokkal könnyebben rávilágíthatunk, ha a kopogtatások hatására nem változott semmi, vagy arra, ha úgy érezzük, nem változott semmi, de az érzések erőssége az intenzitási skálán mégis csökkent.

 

Tudj meg többet!

EFT – Érzelmi Felszabadítás Technikája – 1. rész

EFT – Érzelmi Felszabadítás Technikája – 2. rész

EFT tanácsadás felnőtteknek

EFT módszer gyerekeknek

EFT kopogtatás családoknak

EFT tanfolyam – tanuld meg a stresszoldás legegyszerűbb technikáit!

Az EFT technika elsajátításával tudod, mennyi pozitív változás történik az életedben?

Tudtad, hogy a fóbiák kezelhetők EFT -vel?

 

Szeretnéd megismerni, hogyan segíthet az EFT a családod problémáin?

Jelentkezz Felnőtt vagy Gyerek EFT tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában.

Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi az egész család pozitív változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft