Az anyagi bizonytalanságtól való félelem, mint a koronavírus egyik „mellékhatása”

Szerző: Sághy Zsuzsanna

A koronavírus miatti anyagi bizonytalanság minden emberre kihat. Hogyan hozd magad rendbe, és engedd el a félelemeid? Hogyan maradj talpon anyagilag ilyen helyzetben is?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Félelem az anyagi bizonytalanságtól

Anyagi bizonytalanság, kiszolgáltatottság magánemberként

Függsz a havi fizetésedtől, nem tudsz bejárni dolgozni, és attól félsz a munkáltatód meddig tud fizetni bevételek nélkül?

Vagy vállalkozó vagy, és a mai helyzet alapjaiban rengeti meg a céged, mert ott van az árukészleted, a gépparkod, és nincs termelés, nincs kereslet?

Az emberek visszahúzódnak, félnek, a kiadásaikat minimálisra vették, mert nem tudják, mire számítsanak, és meddig. Akár munkavállaló vagy, akár vállalkozó, az anyagi bizonytalanság miatti félelem így is úgy is elérhet, bármilyen szektorban dolgozol.

Mivel a világban, amiben élsz 75 éve béke van, ezért erre rendezkedtél be gazdasági értelemben is. Azzal számoltál, hogy holnap is lesz fizetésed, holnap is lesz rendelésed, ehhez igazítottad az életmódod, és ennek megfelelően költöd (költötted) a pénzed. Az anyagi bizonytalanság a legtöbb emberrel csak ritkán jött szembe.

De most az egész világ olyan leckét kapott, ami viszonylag békés keretek között, de megmutatja, hogy nincs minden jól úgy, ahogy eddig gondoltuk.

Anyagi bizonytalanság, mert nem tudjuk tartani a megszokott életszínvonalat

Mik a leggyakoribb félelmeink az anyagi bizonytalanságtól?

1. Meddig fog tartani a pénzem?

Ez a leggyakoribb félelmünk most.

Ez jut először eszünkbe a legtöbbünknek, ha arra gondolunk, hogy hosszú időre be leszünk zárva, vagy hosszabb ideig szüneteltetni kell a munkánkat.

Jó eséllyel ez a helyzet el fog tartani egy darabig, de mindenki teljes bizonytalanságban él, hogy meddig. És hogy erre a bizonytalan időre elegendő tartalékkal rendelkezik-e. De az első sokk után majd elkezdünk hozzászokni a jelenlegi állapothoz, átértékeljük a helyzetünket, az élet újraindul figyelembe véve az új szabályokat.

Ismered a saját anyagi helyzeted, tudod (vagy sejted), hogy meddig vannak tartalékaid.

Ne feledd a kamrádban és a mélyhűtőben eltett élelmiszert is hozzászámolni a tartalékaidhoz.

Az elkövetkező időben a gondolkodásunk is át kell alakítanunk az értékeinkről, a prioritásainkról, a megtakarításainkról. Hogy egy ilyen, vagy egy ehhez hasonló vészhelyzetben mi jelenti a valódi biztonságunkat.

 

Anyagi bizonytalanság és a felhalmozott tartalékaink

Például, ha eddig egy meghatározott mennyiségű pénzből élt a családod, az elkövetkező időben egész másra, másképp fogtok költeni. Felborulnak a fontossági sorrendek.

1. Mivel nem nagyon fogtok utazni, nem kell bérletre, benzinre költeni egy darabig.

2. Mivel nem a cégnél, menzán ebédelsz, arra se fogsz költeni. Otthon főzni az egész családnak, bár sokkal munkaigényesebb, és időt rabló, de sokkal olcsóbb is.

3. A nyaralásra se kell annyi pénzt spórolni, mert most van lehetőséged otthon pihenni, és lehet, hogy még egy darabig úgysem lesz átjárás az országok között.

4. Ha van időd, és kerted, még most se késő egy részt felásni, és elveteményezni. Ha jól sikerül, mire a vészhelyzetnek, valamennyi zöldséggel el fog látni a kert, így még kevesebbet kell költened élelmiszerre. De jópofa ötletek vannak már arra is, hogy erkélyeken hogyan lehet kis helyen zöldséget termeszteni. Például: itt és itt.

5. Egy darabig nem kell nagyon ruhát, cipőt se venned. Mivel úgyis otthon maradsz, megúszod a tavaszi ruhatár felújítását is.

6. Azt is átgondolod, hogy milyen élelmiszerre költesz. Itt is sokat spórolhatsz. Nem eszel annyi húst, rágcsát, üdítőt. Étel rendelés helyett főzéssel további tízezrek maradnak a számládon havi szinten.

7. Szórakozásból is az otthoni verziókkal kell beérned, mivel nincs mozi, színház, és a nagyfiad se viszi hétvégenként a pénzed bulira.

Így, a prioritási sorrend átalakulásával a helyzet nem is olyan ijesztő, mint amennyire első pillanatra pánikba esünk tőle.

 

Anyagi bizonytalanság és a megváltozó prioritásaink

2. Mi lesz a munkahelyemmel?

Valószínű, hogy sok cég tényleg csődbe fog menni az elkövetkező időben. Ha most ideiglenesen el is veszítenéd a munkád, amikor újraindul az élet, biztosan fogsz új munkahelyet találni, mert a kereslet is újra erősödni fog.

És az is látszik, hogy bizonyos szektorok (internetes vásárlás, online oktató eszközök, futárszolgálat, stb.) egyre jobban erősödnek ebben a megváltozott helyzetben. Hosszú távon még az is lehetséges, hogy az egész munkaerőpiac átrendeződik. Azaz más munkahelyeken lesz igény a munkaerőre.

3. Ha most fölélem a tartalékaim, miből fogok élni öreg koromra?

A világjárvány nem fog évekig tartani, bár arra is kell számítani, hogy utána is lesznek nehézségek. Bízzunk benne, ha okosan gazdálkodunk, az ilyen típusú tartalékainkat nem kell majd megcsapolnunk.

4. Mi lesz, ha a tartalékaim elfogynak?

Reméljük, hogy a járvány és a korlátozások nem fognak olyan hosszú ideig tartani, hogy kifogyjanak a tartalékaink. De az biztos, hogy ettől a lehetőségtől most sokkal több ember fél, mint ahánnyal valójában meg fog történni.

Sokkal fontosabb az ilyen helyzetekben, hogy le tudjunk nyugodni, higgadni, és most ne attól féljünk, ami még meg sem történt (és lehet, hogy nem is fog soha). Nyugodt lelki állapotban sokkal több hasznos megoldás juthat eszünkbe, az anyagi bizonytalanság elleni küzdelemben is.

5. Attól sokkal jobban félek, ami a koronavírus után vár ránk

A világjárvány miatti keresletcsökkenés a fertőzésveszély elmúltával is érzékelhető lesz. A gazdasági szakértők azzal is számolnak, hogy gazdasági visszaesés várható.

Erre a jelenségre is csak akkor tudunk felkészülni, ha előbb elengedjük a félelmeinket, és már most gondolkodni kezdünk a lehetőségeinken, és a lehetséges alternatívákon ahelyett, hogy kétségbe esnénk. 

Félelem az anyagi bizonytalanságtól

Az anyagi bizonytalanság fizikai tünetei, és lelki okai

Lehetnek-e fizikai tünetei az anyagi bizonytalanságnak?

Igen.

Mivel az anyagi bizonytalanságtól való félelem a szorongás egy fajtája, így a szorongás bármely pszichoszomatikus tünetét tapasztalhatod magadon:

 • Alvászavar. Nem tudsz elaludni, vagy az éjszaka közepén felébredsz, és onnantól lőttek a pihenésnek.
 • Fogcsikorgatás, akaratlan szemizomrángások.
 • Emésztési problémák, hasmenéstől a székrekedésig.
 • Fejfájás.
 • Nyaki, csuklyásizom, hát fájások.
 • Nyomás érzése a mellkasban, gombóc a torokban…

Mi az anyagi bizonytalanság mélyebb lelki oka?

Az anyagi bizonytalanságtól szorongásnak számos lelki oka lehet, mivel mindannyian mások vagyunk. Ezeket a félelmeinket általában a hiedelmeink, korábbi tapasztalataink határozzák meg , mint például:

 • Szegénységben nőttél fel, vagy megtapasztaltad a környezetedben élőknél, és rettegsz, hogy ez veled is / vagy ismét megtörténhet.
 • Olyan nevelést kaptál a szüleidtől, ahol nem volt megengedhető a lelki gyengeség, félelem.
 • Olyan hiedelmeid vannak, melyek azt támasztják alá, hogy „Lúzer vagy, vesztes vagy, neked úgysem sikerülhet, mindig is szegények voltatok, a család nem engedheti meg magának…”
Régi, berögzült hiedelmeink az anyagi bizonytalanságról

Mit tehetsz, hogy megóvd magad az anyagi bizonytalanságtól?

1. lépés: Az anyagi bizonytalanságtól való félelmek feltérképezése

Mitől kell igazából félned?

Van, aki attól fél, hogy nem tudja tartani a számára megszokott életszínvonalat, van, aki attól, hogy valóban éhezés, és kilakoltatás vár rá.

Egyáltalán nem mindegy, mitől félsz valójában az anyagi helyzeteddel kapcsolatban. Ezért egy pillanatra állj meg, és vizsgáld meg a helyzeted!

Most, hogy szinte az egész világ kikerült a saját komfortzónájából a félelmek, a bizonytalanság érzése teljesen jogos. A helyzet ismeretlen, senki nem tudja, mire számítson, mit hoz a jövő. Mindenki kapkod.

Vizsgáld meg a félelmeidet mélyebb szinten! Pontosan mi okoz félelmet? Mert ezeket kell kezelned!

Vegyünk sorra néhány lehetőséget!

 • Félelem az elszegényedéstől, az éhezéstől, vagyonvesztéstől.
 • Nem tudok gondoskodni a családomról, félelem a tehetetlenségtől.
 • Félelem a kiszolgáltatottságtól. Azoktól kell segítséget kérnem, akiktől nem akarok, mert túl nagy árat fognak kérni (férj, feleség, anyós, szülők, szomszéd, főnök, bank, stb.).
 • Ha segítséget kérek, meg kell alázkodnom, elvesztem a függetlenségem, a szabadságom, a megváltozott helyzet miatt nem tudom azt tenni, amit eredetileg terveztem.
 • Az anyagi bizonytalanságtól való félelmem erősíti az egyéb félelmeimet (pánik, szorongás, fóbia, kényszer).

Mit tehetsz, hogy megóvd magad az anyagi bizonytalanságtól?

Először a fejedben lévő félelmeket mérd fel, ezzel a 7 lépéses helyzetfelmérési módszerrel.

1. Fogj egy papírt, és írd le az összes anyagi bizonytalanságtól való félelmed!

2. A lista mellé írd oda, hogy ha tippelned kellene, ez a félelmed milyen valószínűséggel, milyen százalékban valósulna meg.

3. Egy következő oszlopba írd azt is mellé, mennyire félsz az adott helyzet bekövetkezésétől 0-10-ig. 0, mikor egyáltalán nem félsz ettől az eseménytől, 10, amikor a legerősebben félsz tőle.

4. Aztán kezdj el ötletelni. Írj le MINDEN lehetőséget, ami csak megoldásként eszedbe jut, amit megtehetsz, hogy ezt az adott félelmed elkerüld.

5. Válaszd ki az ötleteid közül, azt a három verziót, ami a leghatékonyabb lehet, hogy elkerüld az anyagi bizonytalanságtól való félelmed.

6. Ezek közül válaszd ki azt, amit a legszívesebben tennél.

7. És folytasd ezt az összes többi félelmed számbavételével!

Ezzel kidolgozol egy problémamegoldási feladattervet. Ha van terved, máris nem vagy tehetetlen! Sőt, több ötlet közül is válogathatsz.

Mit tennél legszívesebben az anyagi bizonytalanságod ellen?

2. lépés: Hogyan lehetsz erősebb a válságnál?

A félelmeid, ha nem kezeled őket, átveszik az irányítást az életed felett. Ilyenkor az a legjobb megoldás, hogy te veszed át az irányítást a félelmeid felett. Azaz: megtanulod elengedni őket.

Hogyan?

Az alábbi videófilm elég jó példa arra, hogyan tudod a félelmeid oldani az anyagi bizonytalanságtól. Ha dolgozol azon, hogy elengedd a félelmeid, már nem fogod annyira tehetetlennek, és kiszolgáltatottnak érezni magad.

A videófilmben használt EFT módszerben az a csodálatos, hogy nem kell benne hinned, akkor is működik, és nem kell hozzá semmi eszköz csak Te, és az érzéseid megfogalmazása.

Lehetséges, hogy a Te félelmeid nem pont ilyenek, mint a filmen, ettől még kérlek, nézd végig, és gyakorold ezt a módszert többször, és azt fogod észrevenni, hogy sokkal nyugodtabb leszel.

A nyugalomnak nem csak az a hozadéka, hogy éjszaka tudsz aludni, és nem csikorgatod a fogaid, hanem az is, hogy sokkal kreatívabb, és jobb megoldások fognak eszedbe jutni, és valóban képes leszel az anyagi bizonytalanságod csökkenteni.

Jelentkezz ITT Felnőtt vagy Gyerek EFT tanácsadásra a hatékony stresszkezeléshez!

 

 

Hasznos kérdések és válaszok

Fel lehet-e készülni egy gazdasági válságra?

Feltöltheted a kamrát, kiveheted a bankból a pénzed, és átválthatod aranyra. De a tétlenség, a tehetetlenség az, ami felőrli az ember idegeit. A fizikai világban lehetőségeidhez képest, ha érzed az anyagi bizonytalanság jeleit, felkészülhetsz. De a legfontosabb a lelki stabilitás.

Hogyan lehet túlélni egy gazdasági válságot?

Felejtsd el a magányos túlélő hősöket a filmekből! Csak egymással, szeretteiddel, barátaiddal együtt tudsz kivergődni egy gazdasági válságból. Merj segítséget kérni. Magadon dolgozz, azon, hogy a kritikus pillanatokat emberként tudd kezelni, és egy helyzetnek ne a mélypontját lásd meg, hanem az abból kivezető utat keresd.

Miért őrülnek meg az emberek, ha gazdasági válság fenyegeti őket?

Mert ki kell lépniük a megszokott komfortzónájukból. Attól félnek, hogy elveszthetnek mindent a fizikai világban. És emiatt viselkednek másképp.

Mit tehetek spirituális értelemben, ha gazdasági válság fenyeget?

Ez egy nehéz időszak, nem élhetsz barlangban, azaz nem vonulhatsz el a világból. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy tegyél önmagadért. Meditálj, relaxálj, dolgozz a saját módszereiddel magadon. Minden sötét korszakban ott van a fény.

Hogyan magyarázzam el a gyerekemnek, hogy a válság miatt nehézségeink lesznek?

A gyerekek minden helyzethez könnyen alkalmazkodnak, feltéve, ha te biztonságban érzed magad. A válságról fontos nekik beszélni, de mindig ottlegyen az a stabilitás, és szeretet, amit te képviselsz. Buzdítsd őket összefogásra, de ne feledd, hogy ők még csak gyerekek!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft