A túlsúly okai a gyermekemnél – 2. rész

Szerző: Takács Péter

Mik lehetnek a túlsúly okai gyermekednél?

A túlsúly okai lehetnek genetikaiak, és lelkiek is. A túlsúly lelki okainak ismerete kulcsfontosságú a tartós fogyáshoz felnőttelnél és gyerekeknél egyaránt.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
A túlsúly okai gyermekkorban

1. Túlsúly okai genetikailag

A túlsúly okait sokan abból próbálják levezetni, hogy vizsgálják a szülőket is. Azt találták, hogy a túlsúlyos, elhízott szülőknek gyakrabban kövér, túlsúlyos a gyermekük is.

A kérdés csupán az, hogy ennek valódi genetikai okai vannak-e? A mozgáshiány, és a táplálkozási szokásaink megváltozása miatt megváltozik a genetikai hátterünk is?

Azért, mert a szüleink túlsúlyosak, ezért egyszerűen hivatkozhatunk arra, hogy ezt örököltük, nem tehetünk róla, a túlsúly okai tuti genetikai eredetűek?

Ha belenyugszunk szüleink súlyproblémájába, és ebből származtatjuk a mi, és a gyermekünk súlyproblémáit, akkor vajon nem csapjuk be magunkat?

2. A mozgáshiány is a túlsúly okai közé tartozik

A munkakörök, a fizikai tevékenységek igénye megváltozott.

A 70-es és 80-as években még bátran elengedték a gyerekeket kerékpárral, gyalog iskolába. Ma már autóval hordjuk őket mindenhová.

Sok a különóra, a fejlesztés, de a gyerekek edzettsége egyre kisebb. A szülők is egyre kevesebb aktív szabadidős programot választanak, fáradtságra, kimerültségre, túl sok munkára hivatkozva.

3. Rossz táplálkozási szokások

A táplálkozási szokásokról néhány hasznos információ:

A közös étkezések, és a beszélgetések nagyszerűen összehozzák a családot. Ha a család közben TV-t néz, híreket hallgat, a telefonját nyomkodja, ami tele van megrázó eseménnyel, az kihat a táplálkozásunkra, az energia beépülésünkre, az emésztésünkre is. Fokozódhat a stressz miatti evés. Érdemes ezért a külvilágot kikapcsolni ilyenkor.

A nassolásnál szintén érdemes odafigyelni, mit eszünk. Felesleges minden jót megvonni magunktól, de érdemes alternatív, egészséges megoldásokat keresni. Gyümölcs, zöldségek.

Érdemes a hűtőben mindig tartani répát, almát, és más zöldséget, gyümölcsöt, ami kelendő. Olcsóbb, és egészségesebb, mint a chips.

A túlsúly okai a szakember szerint >

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

De nézzünk meg azt is, amiről a túlsúly, elhízás, kövérség kapcsán ritkán esik szó.

A túlsúly okai lelkileg

1. A túlsúly, a kövérség lelki okainak kiderítése

A túlsúllyal küzdő gyerekeknél fontos szempont a lelki okok mérlegelése is.

Vegyél egy papírt, és ceruzát. Rajzolj egy grafikont egy vízszintes, és egy függőleges tengellyel. A függőlegest oszd 10 egyenlő részre, a vízszintest annyira, ahány éves a gyermeked.

Jelöld be a vízszintes tengelyen az összes fontos eseményt, ami negatívan hathatott a gyermekedre. Ilyenek például: válás, agresszió, betegségek, műtétek, halálesetek, anyától való elszakadás, iskolai kudarcok, testvér születése, stb.

Írd a grafikonra a gyermeked testsúlyát az életkora függvényében. Az optimális testsúly értéke legyen 5.

Ha túlsúllyal, vagy kövérséggel küzd gyermeked, akkor ennek értéke legyen 6 és 10 között. Ha soványság, akkor 0-tól 4-ig terjedő tartományban válassz értékeket.

A grafikon szubjektív lesz, mentes a tudományos alapoktól, de érdemes megfigyelni, hogy a fölszedett kilók, a súlyfelesleg mennyire függ össze a családban történt negatív eseményekkel.

Ha összefüggést tapasztalsz, az fontos eredmény.

Itt már tudhatod, milyen lelki traumákat kell rendezni, hogy a gyermeked képes legyen fogyni, és nagy valószínűsággel mik lehetnek speciálisan a te gyermekednél a túlsúly okai.

Számos esetben csináltuk ezt meg a konzultációra érkező gyerekekkel (ha nagyobbak voltak), vagy a szülőkkel, és ők maguk is felismerték az összefüggéseket.

 

Túlsúly lelki okai A súlyfölösleg, a túlsúly érzelmi háttere

A súlyfölösleg, a túlsúly okai, és érzelmi háttere

A lehetséges okok felismerése talán negatívan hat most Rád. De tartsd szem előtt a saját pozitív szándékod, mert épp megoldást keresel gyermeked elhízás miatti problémáira.

Az is elképzelhető, hogy eszedbe fognak jutni saját gyermekkori események is.

A súlyproblémák kiváltó okait tudni, és ismerni még egy lépéssel közelebb visz a célodhoz.

A súlyfölösleg érzelmi hátterének valós rendezése megkönnyíti a fogyást.

Milyen érzelmi problémák állhatnak a túlsúly hátterében?

1. Figyelem, szeretet, biztonság iránti vágy

Mikor nem kapjuk meg ezeket az elengedhetetlen érzelmeket, azt már kisgyerekként is pótolni akarjuk valamivel. Az egyik megoldás lehet az érzelmi evés.

Sokak számára a szeretet hiánya, és a bizonytalanság űrt eredményez, amely a gyomorban jelentkezik. Ezt az űrt tüntetik el sokan érzelmi evéssel.

Az étkezésben leljük örömünket

2. Az étkezésben leljük örömünket

Ha nem tanuljuk meg az élet apróbb örömeit érzékelni, értékelni, és úgy véljük, szükségünk lenne több örömre, akkor ezt étkezéssel pótolhatjuk.

A bekövetkezett súlyos események, vagy az életünk látszólagos sivársága feloldásra vár. Ennek egyik feloldása az ételek fogyasztása során érzett öröm, amely „megédesíti” az életünket.

3. Védelem, túlzott érzékenység, elszigetelem magam a világtól

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, mikor meg kell védeni magunkat, vagy ki kellene állni magunkért.

Ha nem rendelkezünk kellő védelemmel, magabiztossággal, attól félhetünk, hogy elnyomnak minket. A kellő súlyfelesleg, mint védőzóna segít távolságot tartani, és megvédeni a belső énünket, aki fél a sérüléstől.

4. Nem tudunk szembesülni a valósággal, nem tudjuk megélni nemi szerepünket

Azzal, hogy a lányok nőiessé válnak, a fiúk férfiasodni kezdenek, úgy érezhetik, hogy nem kaphatják meg azt a figyelmet, szeretetet, amit korábban.

A nemi szerepekkel kapcsolatos negatív tapasztalatok és hiedelmek, akár családon belülről, akár kívülről jönnek, kialakíthatnak egy védelmi igényt, hogy a másik nem képviselői ne közeledjenek hozzám, mert úgysem érdemlem meg.

Gondoljunk csak a családi veszekedések szemtanújaként felnövő lányra, akinek az anyukája féltékenységi jelenetek sokaságát élte meg. Ha ő felnőttként nem akarja ugyanazokat a jeleneteket átélni, lehet, hogy „védelmi réteget” épít maga köré. Nehogy valakinek eszébe jusson féltékenynek lenni rá.

Sokszor egy érzékeny lánynak, fiúnak az is elég, ha a társai szexuális témájú megjegyzésekkel inzultálják.

5. Önmagunk iránti szeretet hiánya, méregetés, büntetés

Mikor valamilyen ok miatt nem szeretjük magunkat eléggé, sokféle módon büntethetjük magunkat.

A büntetés egyik formája a túlzott evés, a testsúly mérése, majd önsanyargatás a következmények miatt: túlzásba vitt fogyókúrák, hánytatások, ételmegvonás, stb.

Tudj meg többet!

Túlsúlyos a gyermekem – 1. rész

Elhízott, túlsúlyos a gyermeked?

Segíts neki, hogy növekedjen az önbizalma, mert ez a titka a fogyásnak!

Jelentkezz gyermekeddel, hogy sikerüljön a felmerült problémákat még időben kezelni. A súlyproblémák kihatnak gyermeked lelki, és fizikai állapotára, egészségére is. Ezt érdemes megelőzni!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft