A gyermekem iskolai bántalmazás áldozata

Szerző: Takács Péter

Mit tegyek, ha gyermekem iskolai bántalmazás áldozata?

Az iskolai bántalmazásról és iskolai agresszióról nem lehet eleget beszélni. Túl sok gyerek van ennek kitéve, valamelyik oldalon. Hogyan védhetik meg magukat a gyerekeink?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

Milyen gyakori Magyarországon az iskolai bántalmazás?

Az eduline oldal adatai szerint minden tizedik gyereket hetente többször, további 5 % hetente bántalmazott az 5-8 osztályosok körében végzett vizsgálat szerint.

Érdekes módon a gyerekek nem a fizikai bántalmazást tekintették a legrosszabbnak, hanem a holmi, pénz elvételét.

A vizsgálat során kiderült, hogy minden elképzelhető típusú iskolai bántalmazás helyett kapott az iskolák életében: verés, lökdösés, piszkálás, fogdosás, pénz elvétele, vagyontárgyak rongálása, pletykák, hazugságok terjesztése, beszólogatás, megalázás, hamis üzenetek, internetes zaklatás, stb.

Verekedős gyerekek

Mindig úgy képzeljük, hogy a verekedős gyerek: fiú, gyors, erős, nem sokat kérdez, csak üt.

Gyerekként bizonyára sokan szembesültünk olyan osztálytársakkal, akiket jobb volt békén hagyni, mert még az élő fába is belekötöttek. Valószínű a gyermekeink is találkozhatnak ilyen társakkal az osztályban, vagy az iskolában.

A gyermekem veszélynek van kitéve

A gyerekeknek biztonságba kell magukat érezni az iskolában, és a hazafelé vezető úton.

A nyitott, barátkozós gyerekek társaságban járnak suliba, ott is körbeveszik őket a többiek. A befelé fordulók könnyebben vannak kitéve az agresszív gyerekek támadásainak.

Milyenek a bántalmazó gyerekek?

Rombolják a megcélzott gyerekek önbecsülését.

Attól érzik erősnek magukat, ha a másik mellettük gyengének tűnik.

És ezt az erőfölényt szeretik rendszeresen éreztetni. Ami egyben azt is jelenti, hogy másképp nem érzik elég erősnek magukat, és szükségük van a saját gyengeségük érzetéből származó belső feszültség levezetésére.

Ha ez nem sikerül azonnal, keresnek valakit, aki kellően egyedül van, és gyengébbnek tűnik náluk. Gyorsan elvesztik a türelmüket, a „kiszemelt” áldozatok (a kiválasztásuk lehet tudatos, és tudattalan is) magatartását pedig úgy értelmezik, hogy az személyesen rájuk irányul, gyakran támadásnak minősítik, pedig nem az.

A bántalmazók módszerei nagyon sokfélék, gyakran nincs fizikai nyoma, mivel lelkileg igyekeznek a másikat megtörni.

De ettől ez még ugyanúgy bántalmazásnak számít!

 

Iskolai bántalmazás szereplői: a bántalmazó gyerekek

Tévhitek a bántalmazó gyerekekkel kapcsolatban

 • Barátságtalanok. A bántalmazóknak sok barátja van, népszerűek, viccesek, tele vannak jó ötletekkel, gyakran vezetők egy közösségben.
 • Erősek. Van, amikor a látszólag gyengébb, félénkebb gyermek az irányító, és a felbujtó.
 • Csak a rossz tanulók közül kerülnek ki a bántalmazók. Sokszor a kevésbé elfogadott, mégis jól tanulók akarják így felhívni magukra a figyelmet.
 • Nem lehet velük mit csinálni, mert a szüleik is ilyenek. Sokszor (nem mindig) a szülők nem is tudnak, sejtenek semmit. Ezek a szülők segítőkészek abban, hogy a bántalmazás megszűnjön.
 • A bántalmazás mindig egy csoport viselkedése egy kiszolgáltatott, egyedülálló gyermek ellen. Nem is ritka az az eset, hogy a kiinduló pont egy (vélt vagy valós) személyes konfliktus két gyermek között. Később elmérgesedhet a helyzet, és lehet, hogy a bántalmazó maga köré gyűjt másokat is, hogy a vélt igazát bizonyítsa, és másokat is meggyőzzön arról, hogy „ő a jó”.

Milyenek a bántalmazott gyerekek?

Általában a közösség szélén elhelyezkedőkből kerülnek ki.

Más módon gondolkodnak, viselkednek, mint az átlag. Elfogadottságuk átlagos, vagy az alatti.

Kevés az önbizalmuk. Az osztály hierarchia legalsó részén tartózkodnak, egyedül vannak, vagy valamilyen módon kívülállók a közösségben.

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Tévhitek a bántalmazott gyerekekkel kapcsolatban

 • Csak a lányok bántalmazottak. Sokszor (és a mai osztályközösségekben ez egyre gyakoribb), a lányok maguk is bántalmazóvá válnak. Ők is képesek a kisebb, gyengébb, vagy érzékenyebb fiúkba belekötni.
 • Csak a gyengéket támadják meg. A támadás nem a testi erővel függ össze. Sokszor a legmagasabb, erős mégis magányos fiút „szúrják ki” a társai. Inkább azzal függ össze, hogy a bántalmazott mennyire kívülálló. Kívülálló lehet testileg (szemüveges, kövér), tettekben (nem hajlandó azt csinálni, amit a többiek, pl. tanul és nem dohányzik), érzelmileg (nem utálja az összes tanárt, és a tanulást), és lelkileg.

Hogyan vethetsz véget szülőként az iskolai bántalmazásnak, ha gyermeked az áldozat?

Képezd ki, hogy ne legyen többé iskolai bántalmazás áldozata!

 • Ismerje fel, ki a bántalmazó. A bántalmazók szeretnek közel állni a másikhoz, hangosan beszélni. A bántalmazó a másik arcához közel hajolva beszél, egy nap kedves, a másik nap gonosz.
Hogyan vethetsz véget szülőként az iskolai bántalmazásnak, ha gyermeked az áldozat? Képezd ki, hogy ne legyen többé az iskolai bántalmazás áldozata!

 • Magyarázd el, hogy léteznek ilyen gyerekek, ezért nem kell azokkal barátkozni, akikről úgy érzi, hogy néha bántják, megbántják, kiközösítik őt.
 • A bántalmazót, vagy a bántalmazást nem kell eltűrnie. Jelentse a felnőtteknek, ha ilyesmi történik vele.
 • Közben győződj meg arról is, hogy a gyermekednek van legalább egy-két barátja. A verekedős, vagy lelkileg bántalmazó gyerekek messziről „kiszagolják” a magányosakat.
 • Magyarázd el, hogy az igazi barátok hogyan viselkednek. A bántalmazó gyerekek inkább uralomra, és irányításra törnek a csoporton belül.

Segíts neki, hogy meg tudja védeni magát!

 • Kerülje a verekedős társaságot.
 • A bántalmazó gyerekek célja, hogy aláássák mások önbizalmát (leginkább azért, mert nekik még kevesebb van). Ha egy ilyen fiú, vagy lány gúnyolódik, azt nem kell komolyan vennie, mert ez jobban szól róla, mint arról, akiről mondta. Nem szabad, hogy ilyenkor egy bántalmazó gyerek elégtételt érezzen, mert akkor újra piszkálódni fog. A gyermekünk válaszából éreznie kell az erőt és a tartást, hogy tudja, rossz célszemélyt talált a piszkálódáshoz.
 • Ha a gyermeked az utcán találkozik ilyen társasággal, menjen be egy olyan épületbe, ahol biztosan vannak felnőttek, akik segíteni tudnak neki (rendőrség, könyvtár, orvosi rendelő).
 • Az önvédelmi sportok emelik a gyermeked önbizalmát. Ha szereti, járjon addig, amíg elég erős önbizalma lesz.
 • Gyakoroljátok be otthon a teendőket ilyen esetben. Tanítsd meg neki, hogy merjen határozottan kiállni magáért (ami nem egyenlő azzal, hogy visszaüt, vagy ő is verekedéssel védi meg magát). Inkább egy határozott, magabiztos kiállást jelent, egyfajta kisugárzást. Olyan állapotot, amiben a gyermeked is elhiszi, hogy őt nem bánthatják. Mivel a bántalmazók mindig a gyengébbet keresik, a magabiztosság önmagában elég, hogy leszálljanak róla.
 • Jelezd az osztályfőnöknek, igazgatónak, ha a gyermeked bántalmazzák. Lehet, hogy ők már észrevettek valamit, vagy több információval rendelkeznek az egyes esetekről.
 • Amennyiben a gyermeked bántalmazzák, kérdezd ki azokat a szülőket, akiknek a gyermeke szintén érintett. Az együttes fellépésnek nagyobb ereje van.

Ha gyermeked sorozatos, vagy kegyetlen bántalmazást szenvedett el, a vele történt eseményeket fel kell dolgoznia, hogy az önbizalma helyre álljon. Erre az EFT kitűnő és gyors eszköz.

Ha gyermeked a bántalmazó, akkor ebben a cikkben biztosan találsz segítséget, hogy hogyan kezeld.

Hasznos kérdések és válaszok

Engem is bántottak gyerekként az iskolába, félek, hogy ő is úgy jár, mint én. Mit tegyek?

A félelmek olyanok, mint a nyitott ajtók, ahonnan bármi bejöhet, amitől félünk. Szó szerint bevonzzuk. Ebben az esetben nem csak a gyerek lelki világa szorul megerősítésre, hanem a tiéd is. Mert csak így tudsz neki hatékonyan segíteni a félelmei feloldásában.

Ő is provokálja a többieket, nem csak „egyszerű” áldozat, mit tegyek?

A gyerekek legtöbb esetben a belső feszültségeiket vezetik le egymáson. Az egyik érzi, hogy a másik tele van feszültséggel, addig provokálja, amíg az kitör. Ezt követően a másik mindig vissza akarja adni, és ennek soha nincs vége. Azt teheted, hogy a gyerekedet provokáló helyzetekre tudatosan felkészíted szituációs játékokkal, stressz oldó módszerekkel, hogy a gyereked idegei megerősödjenek.

Miért van egyre több iskolai bántalmazás a sulikban?

Mert az iskolában nincs ami békét, és szeretet sugározzon. Vannak jó pedagógusok, jószándékú, csupaszív gyerekek, de szigetként léteznek az iskola viharos tengerén. Amíg nincs béke a gyerekek, szülők, tanárok szívében, nehéz azt várni, hogy az iskola mentes lesz az agresszív megnyilvánulásoktól.

Miért nehéz felelősségre vonni az iskolai bántalmazót?

Mert a legtöbb esetben nem nyíltan provokál, bántalmaz. Megtalálja azokat a réseket, amikor a tanár nem figyel, vagy nincs ott. Másodsorban mindig megtalálja a zsák a foltját. A gyerekek közül ritka a tiszta áldozat – tettes szerep. A határok elmosódnak és a szerepek könnyen felcserélődnek.

Van-e értelme beszélni a bántalmazó gyerek szüleivel, ha igen hogyan?

Igen. Még akkor is, ha úgy véled ezzel semmi nem változik, mert az egész családdal gond van. Miért?  Mert megtettél mindent, és ez is fontos a megoldáshoz vezető úton. Hogyan? Tárgyilagosan, vádaktól, érzelmektől mentesen. Mindig keress velük közös megoldást! Tartsátok a kapcsolatot, hogy lekövethető legyen a változás.

Tudj meg többet!

Csúfolják a gyereket!

A tanár diák konfliktus, avagy konfliktuskezelés az iskolában – 1. rész

A tanár diák konfliktus, avagy konfliktuskezelés az iskolában – 2. rész

A gyermekkori agresszió kezelése – mit tehetsz szülőként?

A gyermeki agresszió okai és kezelési lehetőségei

 

Az iskolai agresszióra van megoldás!

Verik, kiközösítik a gyermeked, és ő védtelen?

Itt a gyermeked megtanulhatja, hogyan ne legyen soha többé iskolai bántalmazás áldozta és közben visszaáll az elveszett önbizalma is!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft