Számítógép függőség gyerekeknél

Szerző: Takács Péter

Hogyan keress megoldást, ha a gyermeked túlzásba viszi a gépezést?

A számítógép függőség gyerekeknél nemcsak erős kötődés, hanem segélykiáltás is egyben. A számítógéptől való eltiltás elvonási tüneteket okoz.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

A számítógép függőség tünetei

Függőség fogalma WHO (Világegészségügyi Szervezet) szerint:

Azok a magatartásmódok, melyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla még akkor sem, ha ezek testi, lelki és szociális ártalmait érzi, vagy a környezete tiltja.

A függőség azonban nem csak anyagokkal szemben alakulhat ki. Létezik munka, társ, TV, számítógép, chat, vásárlás függőség is.

A WHO megfogalmazása mégis figyelemreméltó: a személyiség nem tud lemondani róla, még akkor sem, ha ártalmait érzi, vagy a környezete tiltja.

Mit tapasztal a szülő, ha kezd kialakulni a számítógép függőség gyerekeknél?

Valahogy úgy indul, hogy a gyerek másokkal beszélgetve kipróbál egy-két számítógépes, telefonos játékot. Amikor a környezet nem eléggé “ingerdús” számára (nincsenek programok, szülők elfoglaltak, problémák vannak körülötte), elkezd játszani.

Aztán:

 • Egyre több időt tölt a gép előtt.
 • Kezdi elhanyagolni a hobbijait, amiket régen szeretett.
 • Csak arról beszél (ha beszél), hol tart éppen a játékban.
 • A baráti kapcsolatai áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja.
 • A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul.
 • A realitásérzéke változik: egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény.
 • Ha megtiltod neki a további játékot, az veszekedésekhez, dührohamokhoz, rongáláshoz vezet.
Mit tapasztal a szülő, ha számítógép függő a gyermeke?

Mit tapasztal a számítógép függő gyerek?

 • Már elképzelni sem tudja az életét számítógép, vagy telefon nélkül.
 • Lehangolt, szorongó, ha nem jut hozzá a megszokott játékokhoz.
 • Gyakran fáradt, álmos.
 • Elveszti az időérzékét.
 • Megfeledkezik a biológiai szükségleteiről (evés, ivás, pihenés) a játék közben.
 • Nem érdekli más, csak a játék.
 • Nem is érzi, hogy ez az egész probléma lenne. Ez az ő világa, és mindenki hagyja békén!

Valóban számítógépfüggő a gyermekem?

Mit mondanak a kutatások?

Egy HVG-ben megjelent cikk szerint:

A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán a kábítószerekkel kapcsolatban használják: viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.

(Az agyunk ugyanúgy reagál a kémiai szerekre való függőségre, mint a viselkedési formák miatt kialakuló függőségre, így a számítógépre, vagy telefonra is.)

A The New Scientist című angol tudományos folyóiratban összefoglaló cikk jelent meg az orvosi tankönyvekben még nem kanonizált kutatási eredményekről, amelyek fényében újra kell definiálni a függőség fogalmát.

Sabine Grüsser-Sinopoli és Ralf Thalemann, a berlini egyetem viselkedés-függőségi kutatói szerint a kémiai és a viselkedési függőségek között több a hasonlóság, mint a különbség, legyen a függőség tárgya játékszenvedély, vásárlás, munka, számítógépes játék, szerelem, testmozgás, pornográfia, evés, vagy szex.

Grüsser-Sinopoli szerint, ha valaki függőségbe esett, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert tennie kell. Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb dózis igénye is.

Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. A hangulatváltozások, az idegesség, a hányinger, a gyomorrángás, a fejfájás és izzadás, esetleg hallucináció mind valódi tünet, és a játékosoknál ugyanúgy jelentkezik, mint a kábítószereseknél, de a „vásárlás-megvonás” is kiválthatja.

A közös mechanizmust az okozza, hogy az ingerek ugyanazokon a „jutalom” áramkörökön haladnak át az agyban. Az evolúció során a nélkülözések, a hiány túlélésére szakosodott jutalomközpont nem tud mit kezdeni a mai világ bőségével és túlterhelődik, mint azt Eric Nestler addiktológus, a texasi egyetem kutatója agyi képalkotó berendezésekkel is igazolta.

A kutatók függőségbe esett személyekre jellemző, kulcsinger jellegű képeket mutattak és EEG-vel figyelték az agyi választ. A játékszenvedély, a szex és a kábítószer ugyanolyan elváltozásokat okozott.

Hasonló cikkek a témában:

Hány órát bírunk ki okostelefon nélkül?

Gépezés, mindenáron – Mit tegyünk, ha netfüggő a gyerek?

Mi az Internetfüggőség?

Mit mondanak a tapasztalatok, hogy néz ki a számítógép függőség gyerekeknél?

Legtöbbször csak akkor kér segítséget a szülő, mikor a gyermeke már szenvedélyes játékos. Ekkor még nem biztos, hogy függő, de a naponta gépnél töltött idő meghaladja a 3-4 órát.

A szülő megpróbál fellépni ez ellen, tilt, elzár, jelszavas védelmet használ, de az eredmény csekély és csak időleges hatása van.

Az eltiltások, erélyes korlátozások hatására a gyermek annyira dühöng, és elveszti a fejét, hogy nem érdekli semmi, még az sem, ha a számítógépben tesz kárt, vagy „nekimegy” a szüleinek.

Ekkor már a tanulmányi eredmények is súlyosan romlanak, a gyermek társas kapcsolatai leszűkülnek a számítógépes világra.

Amennyiben feltesszük neki a kérdést, hogyan jutott idáig, a válasz általában valami hasonló:

„Nem érdekelt a tanulás, unatkoztam, valamivel el kellett foglalnom magam! Ott volt a gép, és elkezdtem játszani.”

A lelki okok azonban ennél mélyebbre nyúlnak, amikor kialakul a számítógép függőség gyerekeknél.

 

A számítógép függőség lelki okai

A számítógép függőség lelki okai

A számítógép függőség gyerekeknél valójában egy segélykiáltás

Ezt azért fontos tudni, hogy mi, szülők ezt minél előbb észrevegyük.

A gyermekünk, mint egy szenvedélyes játékos, vagy játékfüggő nincs tisztában azzal, hogy a játék lehet számára veszélyes is.

Sokszor a szülő sem, mivel a gyermek nem csavarog, szem előtt van, így megkönnyebbülhet. Pedig a gyerek közben magányos.

A játékszenvedély oka legtöbbször a magány, a befelé fordulás, és az önbizalomhiány.

Képzeljük el azt a gyermeket, aki valamiért nem találja a helyét. Leül a gép elé. Betölti a játékot és indul a „varázslat”. A játék segítségével eljuthat oda, ahova eddig nem, lehet az, aki szeretne. A siker a valósághoz képest gyorsan jön. A játékok úgy vannak kidolgozva, hogy minél tovább maradjon a játékos a gép előtt. Közben a gyermek ráérez arra, hogy itt „végre megvalósíthatja önmagát”.

A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, önbizalomra, törődésre vágyik. És mikor ezt nem kapja meg, kudarcai vannak, egyre inkább menekül a monitor elé.

Mit tehet a szülő, ha a gyermeke már játékfüggő?

A számítógép függőség viszonylag új, kevésbé kutatott terület a függőségek között. Sajnos azonban nagy jövő előtt áll, ezért muszáj foglalkozni vele.

A gyermeknek hatékony segítségre van szüksége, hogy úgy tudjon kijönni a függőségéből, hogy NE egy másik feszültségoldó lehetőséggel pótolja a számítógépet (cigaretta, TV, stb.).

Ehhez leginkább szülői támaszra van szüksége.

Mit tehet a szülő, ha a gyermek már játékfüggő?

Családi segítség, ha a gyermekem játékfüggő

Fel kell ismernie, hogy a játékszenvedélye káros saját magára. Gondoljunk csak az elmagányosodásra, csökkenő önbizalomra, romló tanulmányi eredményre, sokszor labilis lelki állapotra.

Ettől még nem fog elszakadni a géptől, és nem is várhatjuk tőle. Tiltani, erőszakot alkalmazni semmi értelme.

A titok a családi kapcsolatok újraépítésében van.

A gyermeknek segíteni kell visszarázódni a mindennapi életbe. Társas kapcsolataiban, sikereiben kell őt megerősíteni.

Meg kell érteni azt a belső hajtóerőt, amiért a számítógépet választotta. A valós élet milyen helyzetei elől menekült, vagy mihez menekült (miért, miben jobb a virtuális világ a valóságnál). Ehhez sok türelemre van szükséged szülőként.

Kezdeti lépésként hasznos a szelídebb játékokra áttérni. Akár közös stratégiai játékokat is játszhattok. Hiszen akkor tudsz segíteni rajta, ha hasonló „nyelvet beszélsz”.

Kezdjetek el beszélgetni. Bármiről, kezdetben a játékról is, még akkor is, ha Téged ez igazából nem érdekel, mert a cél a fontos (kihozni a gyermeket ebből az állapotból).

A játék tiltása helyett érdemes alternatív programokat ajánlani neki, természetesen közösen. Ha idősebb, merjük igénybe venni a régi barátai segítségét, vegyünk mozijegyet, menjenek el együtt moziba.

Meghívhatjuk akár vacsorázni (egy tinédzsernek mindig jól jön egy kis „táplálék”). Tehát bármi ami „bejön” neki (vagy régen bejött). Csak a kreativitásod szabhat határt.

Emellett hasznos segítség az EFT ismerete és gyakorlása.

Hogyan segít az EFT a számítógép függőség feloldásában?

Az EFT segítségével nagyon jól kezelhetővé válik a mindennapi feszültség, a stressz. A különböző problémák könnyebben feldolgozhatók ezzel az eszközzel.

Az EFT titka azonban ennél jóval több. Segítségével jól meghatározott kérdésekkel kideríthető, hogy mi is gyermekünk igazi problémája. Ezt megtudhatjuk, ha jól és finoman tudunk kérdezni, illetve jó a kapcsolat szülő és gyermek között. Ha ez nem áll fenn, érdemes a dolgot szakértőre bízni.

Ha megtaláltuk, hogy mi az igazi problémája a gyereknek, onnantól az ehhez kapcsolódó élethelyzetek feldolgozhatóvá válnak az EFT segítségével. Ekkor szülőként azt tapasztalod, hogy gyermeked önmagához képest nyitottabbá válik.

Súlyos számítógépfüggőség esetén a gyermeket még a szobából is nehéz kirángatni, főleg ha azért viszik valahová, hogy a számítógép függősége megszűnjön.

Ezért a személyes foglakozások során SOHA nem a számítógép függőséget célozzuk meg, hanem az okokat tárjuk fel, és lehetőség szerint azt orvosoljuk.

Ilyen helyzetben gyakori „mellékprobléma”: a szorongás, a rossz tanulmányi eredmény, túlsúly, magány, iskolai bántalmazás, stb. Ezek a problémák valószínű zavarják annyira a gyermeket, hogy szeretnének tőlük megszabadulni.

A számítógép függőség gyerekeknél összetett probléma, melynek megoldása nemcsak a gyermek feladata, hanem a szülőé is. A foglalkozások során nagyon támogató magatartásra és nyitottságra van szükség a szülők részéről is.

Abban az esetben, ha a számítógép függőség tünetei jellemzőek a gyermekedre, beszéld meg vele, hogyan tudnád őt támogatni a megoldásban.

Az EFT valóban hatékony megoldás lehet a számítógép függőség oldására gyerekeknél is. Tapasztaljátok meg Ti is!

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Hasznos kérdések és válaszok

Valójában probléma-e, ha gyerek sokat ül a számítógép előtt?

A technika minden szinten ott van az életünkben. Nem az a baj, ha a gyerek játszik, videókat néz, hanem az, ha ezt egyéb élettevékenységeinek a kárára folytatja. Nem foglalkozik a társas kapcsolataival eleget, tanulmányi eredménye a képességei alatt van, keveset mozog, mert helyette gépezik.

Hol a határ a számítógépes játékokban?

Amikor a gépezést egyéb élettevékenységeinek a kárára folytatja. Nem tud másra gondolni, mint a számítógépezésre, erről beszélget, ilyen ismeretségei vannak. Akár be is vallja, hogy számítógép függő, de egyedül nem képes rajta változtatni. Szorong, önbizalma kevés.

Mi az egyértelmű tünete annak, ha a gyerek számítógép vagy számítógépes játékfüggő?

A szülőkkel folytatott beszélgetések, viták alkalmával beismeri, hogy el se tudja képzelni az életét a számítógép nélkül. Tisztában van annak káros hatásaival (tudja, hogy egyre többet van otthon, nincsenek barátai, keveset alszik, és a tanulást is elhanyagoglja), de mégis mindig a gép előtt köt ki.

Lehet-e a gyerek számítógép függőségét a gyerek szintjén kezelni?

Igen, ha a családban minden rendben van, szülők párkapcsolata kiegyensúlyozott, szeretetteljes. A gyerekkel jó a kapcsolata mindkét szülőnek. A családban nincsenek olyan vészhelyzetek, ami elől a gyerek menekülne (halálesetek, betegségek, bizonytalan egzisztenciális viszonyok). Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a gyerek számítógépfüggőségét családi szinten kell kezelni a hatékony megoldás érdekében.

Mi lesz a gyerekkel, ha nem tud lemondani a számítógépfüggőségéről?

Erre nincs egyértelmű válasz. Előfordulhat, hogy a gyerek még felnőtt korában is a számítógépes játékok rabja lesz, elhanyagolva a magánéletét, párkapcsolatát, gyermekeit. De az is lehet, hogy túljut a függősége lelki okán, felismeri a helyzetet, és változtat. Sok múlik a szülők hozzáállásán, kommunikációján is

Tudj meg többet!

Internetfüggőség gyerekeknél

Segítsünk együtt, hogy gyermeked ismét megtalálja önmagát!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft