Hogyan lehet megbocsátani a megcsalás után?

Szerző: Takács Péter

A megcsalás feldolgozása párkapcsolaton belül

A megcsalás egy szög a házasság koporsójában? Vagy figyelmeztetés, hogy hozzátok helyre a kapcsolatot?

Hogyan lehet egyáltalán megbocsátani megcsalás után?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

120 hasznos elfoglaltság gyerekeknek otthon

Mi a megcsalás?

A hűtlenség vagy a megcsalás a házastárssal vagy partnerrel szembeni hűtlen cselekedet.

A hűtlen fél szexuális vagy romantikus kapcsolatokat folytat egy kapcsolaton kívüli személlyel, ezáltal megszegi a partnerének tett ígéretét, a parnere felé irányuló elkötelezettségét.

A megcsalás tehát a kapcsolati szabályok áthágása.

Milyen típusú megcsalás, hűtlenség létezik?

Miért fontos ismerni a megcsalás fajtáit?

Mert a hűtlenség egyes formáira más módon reagálnak a férfiak és a nők.

1. Megalkuvó hűtlenség

A megalkuvó hűtlenség akkor következik be, amikor az ember szerelmes, és kötődik a partneréhez, de enged a más iránti szexuális vágyának is. Jellemzően ezt a fajta megcsalást szituációs körülmények, valamint alkohol, drogfogyasztás vezérli.

Tehát nem minden hűtlenség előre megtervezett!

Minél jobban szereti az ember a párját, annál nagyobb bűntudatot fog érezni a szexuális együttlét, megcsalás után.

Ez a bűntudat általában elhalványul, ha a lebukás miatti félelem alábbhagy.

2. Kötelező hűtlenség

Ez a típusú hűtlenség azon a félelmen alapszik, hogy valakit a szexuális lehetőségek ki nem használása miatt kiközösítenek.

Az illető lehet, hogy szereti a párját, de mégis belemegy a megcsalásba, mert nem akarja, hogy a társai kinézzék őt maguk közül.

Például ha valaki munka utáni csapatépítés címén együtt bandázik a többiekkel, akik rendszeresen hűtlenek a társukhoz, és nem akar kilógni a sorból, ő is belemehet a játékba.

3. Romantikus hűtlenség

Ez a típusú hűtlenség akkor következik be, amikor a hűtlen fél kevés érzelmi kötődést mutat a párja felé.

Lehet, hogy elkötelezett a házasság iránt, de vágyik a meghitt, szeretetteljes kapcsolatra is valakivel. Viszont a házasság iránti elkötelezettség megakadályozza abban, hogy elhagyja a párját.

A romantikus hűtlenség általában fájdalmat okoz mind a három félnek.

Ez a fajta megcsalás ritkán válik hosszú távú, elkötelezett kapcsolattá.

4. Konfliktusos romantikus hűtlenség

Ez a típusú hűtlenség akkor fordul elő, amikor a hűtlen fél valódi szeretetet és szexuális vágyat érez több ember iránt is.

Ez a helyzet nagyon bonyolulttá válhat, miközben sok szorongást és stresszt okoz mindenkinek.

Ebben az esetben a hűtlen partner szeretné, hogy ne okozzon senkinek se fájdalmat, mégis mindenkinek árt a túl erős érzelmeivel.

 

A megcsalás után: a hűtlenség fajtái

5. Emlékező hűtlenség

Ez a típusú hűtlenség akkor fordul elő, amikor egy személy elkötelezett a kapcsolat iránt úgy, hogy nincsenek érzései a párjával szemben.

Nincs szexuális vágy, szeretet vagy kötődés, csak a kötelesség érzése tartja össze a házaspárt.

Egy ilyen típusú megcsalást azzal indokol a hűtlen fél, hogy joga van azt keresni, amit nem kap meg a jelenlegi kapcsolatában.

A látszat kedvéért fontos, hogy a jelenlegi kapcsolat fennmaradjon. A megcsaló nem akarja, hogy miatta menjen szét a kapcsolat, ezért a boldogtalan kapcsolatban marad, de a kapcsolaton kívül igyekszik kielégíteni igényeit.

 

Milyen gyakori a megcsalás Magyarországon?

Erre lehetetlen egyértelmű választ adni.

Azonban léteznek Magyarországon olyan internetes szolgáltatások, melyek azt ígérik, hogy anélkül intézheti bárki az afférjait, hogy az bárki számára kitudódna. Az egyik ilyen oldal a megcsalások számáról, országon belüli különbségekről, illetve korosztályokról folyamatosan készít felméréseket. Ezek a felmérések ezen az oldalon érhetők el.

Az alábbiakban ezeket a megállapításokat idézzük:

 • „Tény, hogy a magyarok többsége lépett már félre legalább egyszer és egy korábbi kutatásunkból az is kiderült, hogy a hűtlenek többsége visszaeső.”
 • „A most nyilvánosságra hozott kutatási adatok szerint Magyarországon a tipikus hűtlenkedni vágyó nő 38, a férfi 39 éves, diplomás és vagy a fővárosban vagy annak környékén él.”
 • „A kutatások szerint a férfiak közel fele az elégedetlen szexuális élete miatt csalja meg a párját, a nőknél ez csupán a második leggyakoribb indok és alig negyedük lép félre emiatt. A hölgyeknél a legfőbb kiváltó ok a félrelépésre a szerelem elmúlása, az érzelmi válság, de sokan amiatt is megcsalják párjukat, mert úgy érzik, nem kapnak elég figyelmet tőle.”
 • „Korábban a Szexrandi.hu tette közzé saját felmérésének eredményét, miszerint a magyarok több mint a felének volt már munkahelyi szexuális kalandja. Ezzel egybecseng az a nemzetközi kutatás is, ami szerint a férfiak közel fele, a nőknek pedig harmada, ha félrelépett, azt a kollégájával tette. Teljesen fordított az arány, ha a barátokat nézzük, a nők ugyanis inkább baráti körből választanak maguknak titkos partnert, a férfiakra ez jóval kevésbé jellemző.”
 • „Minél több különbözőség van a kapcsolatban élő nő és férfi között (iskolázottság, neveltetés, vallásosság), annál valószínűbb, hogy valamelyikük félrelép.”
 • „A nők jobban ragaszkodnak szeretőjükhöz, nekik nagyobb igényük van arra, hogy partnerük szinte mindig ráérjen. A férfiak megelégszenek heti egy-két titkos találkával. A nők szívesebben szerveznének akár közös utazást is titkos partnerükkel, a férfiak viszont jobban tartanak ettől, egyrészt a lebukás, másrészt pedig a túlzott kötődés kialakulása miatt.”
 • „A hölgyek leggyakrabban a vásárolgatást, fodrászt, barátnőkkel való találkozást, vagy egy nem létező tanfolyamot hazudnak párjuknak arra az időre, amikor szeretőjükkel találkoznak – derült ki a Viszony.hu korábbi kutatásából. A férfiak sem sokkal kreatívabbak, ők a váratlan üzleti útra vagy egy fiktív baráti összejövetelre, esetleg túlórára hivatkoznak ilyenkor.”

Megcsalás statisztikája

Ugyanennek az oldalnak a vizsgálata alapján:

 • „A férfiak 33 százaléka már a házasság első évében megcsalja a feleségét.”
 • „A nők 44 százaléka kívánatosabbnak tartja magát a félrelépés után.”
 • „A férfiaknak csupán 4 százaléka szeret bele alkalmi partnerébe.”

 

Megbocsáthatunk a másiknak megcsalás után?

Következtetések

Kiábrándító olvasni a fenti adatokat, melyek valóságtartalmát nem vagyunk hivatottak megkérdőjelezni.

Ezek alapján könnyen eshet bárki abba a csapdába, hogy senkiben nem lehet megbízni, mert bámennyire is szereti a másikat, a megcsalás jó eséllyel előbb vagy utóbb be fog következni.

De ne a statisztika oldaláról indulj neki a saját megcsalásod feldolgozásának!

Mert minden megcsalás mögött ott húzódik a közös felelősség a párkapcsolatért, egymásért, és saját magadért.

A megcsalás tipikusan olyan helyzet, ami csak akkor megoldható, ha mindkét fél felelősséget vállal.

Nemcsak abban, hogy miért történhetett meg a megcsalás, hanem abban is, hogy a megcsalás után ki hogyan dolgozza fel az érzelmi sokkot.

Mi szól a megcsalás megbocsátása mellett?

1. Megszabadulhatsz a negatív érzelmeidtől

Teljesen normális, ha dühöt, haragot érzel. Sőt az is, hogy ezek hullámokban törnek rád, még akkor is, amikor azt hinnéd, hogy nagyjából túl vagy rajta.

Viszont gátja lehet a személyes békédnek, ha a haragot, és megbántottságot sokáig őrizgeted, és emiatti tartós bizalomvesztést élsz át.

A megbocsátás kizárólag rólad szól. A saját negatív érzéseid elengedéséről.

A negatív érzések elengedése FÜGGETLEN attól, hogy ebben a párkapcsolatban akarsz maradni vagy sem.

2. Megcsalás után lehetőség adódik a problémák megjavítására a kapcsolatban

A megcsalás soha nem önmagában létezik, hanem a párkapcsolati probléma egyik tünete.

Ha rendbe akarjátok rakni a párkapcsolatotok, azzal mindketten esélyt adtok és kaptok arra, hogy a szeretetet magasabb szinten tapasztaljátok meg.

Erre azonban minkettőtöknek egyformán készen kell állni.

Mert nem elég, ha csak az egyik fél akarja, és nem lehet félgőzzel csinálni.

3. Eldönthetitek, hogy van-e jövője a kapcsolatotoknak

Lehet, hogy sokak számára tűnsz majd lúzernak, ha egy megcsalás után megbocsátasz a párodnak.

De kit érdekel, hogy mit mondanak mások?

Nektek kell eldönteni, hogy tartogat-e annyi lehetőséget ez a kapcsolat számotokra, amiért érdemes a másiknak megbocsátani.

4. A megbocsátásnak több értelmezése lehetséges

Tágabb értelemben MINDEN, ami a te károdra történik, megbocsátást, elengedést igényel. Mert te szenvedsz tőle, te érzed rosszul magad, ezért megérdemled, hogy elengedd a történtekkel kapcsolatos összes rossz érzéseid.

A tágabb értelmezésű megbocsátás minden megcsalást elszenvedő fél számára kötelező!

Szűkebb értelemben a megcsalás megbocsátása arról szól, hogy úgy engeded el a rossz érzéseid, hogy ebben a kapcsolatban akarsz maradni ezután is.

Hogy ezt el tudd dönteni nemcsak azt érdemes látnod, miért jó, ha megbocsátod a megcsalást, hanem azt is, hogy mi szól a megcsalás megbocsátása ellen.

 

Megcsalás után megbocsátani? Megéri vagy nem?

Mi szól a megcsalás megbocsátása ellen?

1. Ismét megtörténhet

Arra nincs garancia, hogy aki egyszer megcsalt, az nem teszi meg még egyszer. Természetesen arra sincs garancia, hogy aki soha nem csalt meg eddig, az ezután sem fog.

Abban az esetben, ha megbocsátasz a párodnak, de nem tisztázzátok a megbocsátás feltételeit, azt könnyen értelmezheti úgy, hogy elfogadod a hűtlenségét, és minden maradhat ugyanúgy.

Ha a megbocsátás mellett a kapcsolatotok minőségét is emelitek, és ennek ellenére ismét megtörténik a megcsalás, akkor annak teljesen más a következménye, mintha minden maradna a régiben, és nem változtatnátok semmin.

Mert ebben az esetben már érezheted azt, hogy megtettél mindent a kapcsolatért.

2. Feltörnek a fájdalmas emlékek

Ha megbocsátasz neki, attól még újra és újra ott áll veled szemben az a személy, aki megszegte a neked tett ígéretét.

Ami megtörtént, azon már nem lehet változtatni.

Még akkor sem, ha a megcsaló megpróbálja elnyerni a megbocsátásod, és bizalmad. Az egészen biztos, hogy innentől kezdve a kapcsolatotok dinamikája már nem olyan lesz, mint eddig.

3. Jobbat érdemelsz

Hajlamos lehetsz elfogani, hogy neked ennyi jutott, és úgyse kapsz jobbat.

Főleg akkor, ha a megcsalás után az önbizalmad is a padlóra kerül.

De mi van akkor, ha a jelenlegi „felhozatalnál” van jobb is? És jobbat érdemelnél?

Olyat, aki egyenrangú partnerként tekint rád, szeret úgy, ahogy vagy. Kell, hogy létezzen ilyen ember, aki lehet, hogy épp téged keres.

 

Mi a különbség a bűntudat és a megbánás között a megcsalás után?

A hűtlen félnél biztos, hogy előjön a bűntudat és megbánás. De egyáltalán nem mindegy, hogy melyik jön elő!

Ha bűntudatot érez a megcsaló, akkor kellemetlenül és bűnösnek érzi MAGÁT, mert olyat tett, ami áthágta a partnerével kötött egyezséget. Ezért mások el fogják őt ítélni.

A megbánás azonban egy teljesen más érzelmet jelent.

A megbánás létezhet a bűntudat mellett is.

De a megbánás az empátiából fakad, amit hűtlen fél a TÁRSA szenvedése, fájdalma miatt érez.

A megbánás során a hűtlen partner megérti, és sajnálja, amit tett, és azt a fájdalmat, amit okozott.

Hogy egyszerűbbé tegyük a különbséget a két érzés között:

1. A bűntudat, annyit jelent, hogy: „ne éreztesd velem, hogy bűnös vagyok, amiért megcsaltalak”.

2. A megbánás azt jelenti, hogy: „bocsáss meg, hogy fájdalmat okoztam neked”.

Ha rendezni akajátok a kettőtök viszonyát a megcsalás után, akkor a hűtlen fél részéről olyan hozzáállást kell tapasztalnod, amikor az érzései a megbánáson, és nem a bűntudaton alapulnak.

 

Megcsalás után: bűntudat vagy megbánás?

A megbánás jelei a megcsalás után

 • Nem csak simán bocsánatot kér a párod, hanem azt is kifejezi, hogy miért kér bocsánatot. Nincs a részéről ködösítés, homályos ígérgetés.
 • Megbánást tanúsít minden olyan szóért, cselekedetért, ami neked fájdalmat okozott.
 • Felelősséget vállal a saját tettéért, anélkül is, hogy ezt te elvárnád tőle.
 • Számára fontosabb az, hogy te mit érzel, mint az, hogy ő mit érez ebben a helyzetben.
 • Hajlandó elmenni párterápiára, hajlandó teljes őszinteséggel megválaszolni az összes kérdésedet. Jelen van, segít a feldolgozásban.
 • A megcsalás számára nem az, hogy te mit nem tettél meg, és ennek a következménye, hanem az ő rossz válasza egy, a párkapcsolatban jelen lévő problémára.

Abban az esetben, ha a megcsalás után folyamatosan megy a hűtlen fél részéről a hibáztatás, a másik okolása, vagy csak arra kér, hogy ezt engedd el, mert ez csak egy „baleset volt”, az komoly kérdéseket vet fel a párkapcsolatotok jövőjét illetően.

Természetesen a fenti sorok NEM azt jelentik, hogy a megcsalt fél nem követhetett el hibákat, amelyek rendezése ugyanúgy elengedhetetlen része a megcsalás feldolgozásának, és a megbocsátásnak.

A megcsalás feldolgozhatósága a kutatások szerint

Mi fáj jobban a férfinak, és mi a nőnek?

A férfiaknak jobban fáj a szexuális hűtlenség, míg a nőknek a romantikus hűtlenség okoz mélyebb fájdalmakat.

Miközben a férfiak nagyobb valószínűséggel hiszik azt, hogy a romatikus hűtlenség a párjuknál majd megbocsátást nyer.

Emiatt a férfiak nagyobb arányban lépnek ki a kapcsolatból, ha a párjuk mással szexuális aktust folytatott, míg a nők az érzelmi szálak miatt döntenek a szakítás mellett.

De ha a párok lelki kényszert alkalmaznak a hűtlen társuk felett, a nők gyakrabban lépnek ki a házasságból, akár szexuális, akár érzelmi megcsalás után is.

Mi az, ami feldolgozhatóvá teszi a megcsalást a pároknál?

Egyérteműen a párok egymás felé tanúsított elkötelezettsége az, ami segít.

A megcsalás csökkentette a párok egymás iránti elkötelezettségét, de a megbocsátás lassította az elkötelezettség csökkenését.

Tehát az nem állítható egyértelműen, hogy a megbocsátás javít a folyamatokon, de az biztos, hogy csökkenti a katasztrófa lehetőségét.

A kutatók (Ysseldyk és Wohl) egyébként igazán találó címet adtak a kutatásuknak: „Megbocsátok, ezért elkötelezett vagyok”.

Finkel és mtsai korábbi kutatása során azt találták, hogy pozitív összefüggés van az elkötelezettség, és a megbocsátás között, illetve az elkötelezettség gátolja a romboló reakciókat (elhanyagolás, elhagyás) a megcsalás után.

 

Megcsalás után: az elkötelezettség és a megbocsátás összefüggése

Mit tegyél, ha téged csaltak meg?

Ha megcsaltak, akkor ennek a tudata eleve sokkoló, és sok kérdést vet fel benned a megcsalás után. Ha nem vagy biztos magadban, és abban, hogy merre indulj, mi a helyes irány, akkor gondold át ezeket:

 • Ahelyett, hogy magadban őrlődnél, beszélj a pároddal. Ha ez nem megy, akkor fontold meg, hogy bevonsz a beszélgetésbe valakit, akiben mindkettőtök megbízik. Igyekezz megérteni a párod, hogy mi az, ami őt motiválta ebben a helyzetben. Elsőre kerüld a fájdalmas, apró részleteket, amik tovább rombolnák az önértékelésed.
 • Tudd meg, hogy a párod ezek után szeretné-e folytatni a kapcsolatot veled? Mert lehetséges, hogy csak okot akart szolgáltatni, hogy szakíthasson.
 • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy képes leszel-e ezek után megbízni benne. A bizalom helyreállítása sokáig tart. Lehet, hogy úgy érzed, hogy ezek után soha többé nem tudsz megbízni benne. Ez is fontos visszajelzés a számodra.
 • Kérdezd meg magadtól, hogy érdemes-e a kapcsolatot ezek után rendberakni? Készen állsz-e arra, hogy a kapcsolatotok elromlott részeit közösen megjavítsátok, és mindent új alapokra helyezzetek?
 • Vonj be tanácsadó szakembert, mert egy ilyen problémás helyzetben jó, ha valaki kívülről is látja a helyzetet. És az sem baj, ha segít a heves érzelmek és indulatok kezelésében.

Mit tegyél, ha te csaltad meg a párod?

Ha te voltál hűtlen, fontos, hogy ne csak a saját érzéseiddel szenvedj, hanem megértsd, és megtudd, hogy mit szeretne a párod. Ennek pedig a legjobb módja, hogy leültök beszélgetni.

 • Szeretnél-e továbbra is ebben a kapcsolatban maradni? Ha szakítani szeretnél, mi az, ami elindított ezen az úton? Ha a megcsalással azt szeretted volna jelezni, hogy itt a vége, akkor a legegyszerűbb, ha elmondod neki.
 • Mi az igazi problémád? Nem volt kielégítő a szex, a párod soha nem volt otthon, nem kaptál tőle figyelmet? Mi az, amit tehetnél, hogy ez ne következzen be még egyszer?
 • Nehéz hűségesnek maradnod? Ha igen, ne törd össze még egyszer a szívét. Bár sokan félnek az ilyen konfliktusoktól, ez még mindig egyszerűbb, mint a hamis elköteleződés ígérete, amit csak fájdalom követ.
 • Képesnek érzed magad arra, hogy leáss a dolgok mélyére? Egyéni terápia segít jobban megérteni saját magad, a párterápia segít a közös kapcsolat rendbehozatalában.

Lehet, hogy azt is a fejedhez vágták, hogy aki egyszer megcsalja a másikat, az ismét megteszi, de ez nem biztos, hogy minden esetben így van!

Mi az egyetlen feltétele a megcsalás után a feldolgozásnak, és a megbocsátásnak?

Az, hogy mindketten hajlandók vagytok dolgozni azon, hogy a kapcsolat sokkal jobb legyen mint volt. Sőt annál is jobb, mint ahogy elkezdődött.

Ha mindketten tesztek a minőségi szintugrásért, akkor a megcsalás után ki lehet jönni a krízisből sokkal jobban is.

 

A megcsalás után a megbocsátás egyetlen feltétele, hogy mindkét fél dolgozzon magán és a közös kapcsolaton

A megcsalás feldolgozása, ha téged csaltak meg

1. Sokkhatás alatt

Kiderült, hogy megcsaltak.

Lehet, hogy egyszer, lehet hogy folyamatosan.

Lehet, hogy sejtetted, de lehet, hogy derült égből villámcsapásként ért, és úgy érzed, hogy a másik elárult.

Ebben a helyzetben ne azzal foglalkozz, hogy mi lesz most, és mit fogsz tenni holnap. A megcsalás okozta fájdalomhoz jogod van, ne próbáld kikerülni, elnyomni.

És azzal sincs semmi baj, ha a fájdalom, és az elárultság után feltör benned a düh, a tehetetlenség.

Anélkül, hogy bárkiben (beleértve saját magadat is) kárt akarnál tenni, azzal nincs semmi baj, ha dühös vagy. Azonban ezt a dühöt igyekezz mederben tartani, mert se te, se más nem érdemel/ ér meg annyit, hogy emiatt bajba kerülj.

A sokkhatástól érezheted azt is, hogy bosszút akarsz állni. Akár úgy, hogy akkor te is „beszerzel” valakit. Vagy valahogy ártani akarsz a harmadik félnek.

Bosszút állni soha nem éri meg, mert az a te gyógyulási folyamatod akadályozza.

Akármilyen mértékű is a dühöd, a fájdalmad, tudnod kell, hogy a megcsalás nem szimplán egy hibás döntés a párodtól. Hanem egy párkapcsolati problémára adott nem megfelelő válasz. Emiatt a megcsalás felelősségét nem tolhatod kizárólag a másikra, valamilyen szinten neked is részed van benne.

2. Jogod van tudni, hogy mi történt

Ha már szembesültél azzal, hogy megcsaltak, azzal nincs semmi baj, ha meg akarod tudni, mi történt.

Arra vigyázz, hogy milyen mélységig akarod tudni a dolgokat, mert innentől kezdve olyan részletek derülhetnek ki, ami komoly fájdalmat okozhat, és az önbecsülésednek sem fog jót tenni. Tehát csak annyit kérdezz, amennyinek az elviselésére fel vagy készülve.

Amit ezekben a helyzetekben fontos tudni:

 • Mióta tart?
 • Ő volt az első, vagy hányadik?
 • Milyen érzelem fűzi a harmadikhoz?
 • Mi az, amit tenni akar ezek után?

3. Milyen mélyre ment a megcsalás?

Sokféle dolgot tekinthetsz megcsalásnak: ilyen az érzelmi megcsalás, amikor nincs testi együttlét, vagy egy eltitkolt fura randi, egy csók, egy szexuális aktus, vagy rendszeres szerelmi viszony.

Számodra mi a megcsalás?

A megcsalás maga nem csak amiatt okoz fájdalmat, hogy a másik elárul téged, és megszegte a feléd tett ígéretét.

A megcsalás ennél jóval több szinten rombol:

 • Mennyire bízhatok meg ezek után a másikban?
 • Mennyire számíthatok rá, ha bármi problémám lesz ezután?
 • Mennyire érezhetem magam biztonságban?
 • Mit tett a megcsalás az önértékelésemmel, a nőiségemmel/ férfiasságommal?
 • Mit tett az intimitáshoz való viszonyulásommal?

Határozd meg, hogy a megcsalás milyen szinten érintett téged a fenti helyzetekben 0-10-ig!

A fenti kérdésekre adott válaszaid alapján tudni fogod azt is, hogy mire kell dolgoznod, hogy ebből felépülj.

És mi lesz ezek után a párkapcsolatoddal?

Mi az, amitől félsz?

 • Félsz, hogy elveszted a párod, akit egyébként szeretsz?
 • Félsz, hogy a másikat választja?
 • Félsz, hogy egyedül maradsz a problémáiddal, és nem számíthatsz senkire?
 • Az ő elvesztésétől félsz, vagy a párkapcsolat végétől, vagy a párkapcsolat végének a következményétől?

4. Mit szeretnél tenni?

 • Megtartani a párod?
 • Megjavítani a párkapcsolatod, és együtt tovább fejlődni?
 • Elengedni őt, mert nem tudsz már többé bízni benne?

Ha úgy érzed, hogy az első lehetőség a te választásod, érdemes a saját félelmeid mélyére menni, és azokon dolgozni, mert önmagában nem tudsz senkit megtartani, ha a párkapcsolatodat nem javítjátok meg KÖZÖSEN.

Ha a harmadik válasz a te válaszod, akkor a 6., 7., 8. részén a megcsalás feldolgozásának így is, úgy is át kell esned.

Ha a másodikat érzed a te utadnak, akkor meg kell győződnöd arról, hogy a párod is ezt akarja, és közösen képesek lesztek megbocsátani a megcsalást, és megerősödve továbblépni.

5. Kérj őszinteséget, és kiszámíthatóságot

Mint megcsalt félnek, szükséged lesz garanciákra, hogy a megcsalás ne fordulhasson elő többet.

A garanciáid egyben a határaid is lesznek, ha képes vagy arra, hogy érvényesítsd azokat.

Tudatod a másikkal, hogy mi az, ami belefér egy kapcsolatba, és mi az, ami nem.

Érdemes azt is eldöntened, hogy milyen mértékű őszinteségre, átláthatóságra lesz szükséged.

De ha a párod minden lépését kontrollálni akarod, mert félsz, hogy elveszíted, akkor szinte biztos, hogy el fogod veszíteni.

Természetesen a bizalom visszanyerése elsődleges, de nem foszthatod meg minden jogától.

Ennek ellenére teljesen rendben van:

 • Ha amellett dönt, hogy veled akar maradni, akkor nem találkozhat többé a szeretőjével.
 • Ha tudni szeretnéd, hogy ő merre jár, mit csinál.
 • Jelezze neked, ha nem ér haza időben, és azt is elmondja, miért.
 • Ha megnézed a telefonját, a közösségi oldalokon folytatott beszélgetéseit.

Ez valamilyen szinten a függetlenség akadályozása, de ha a másiknak nincs takargatni valója, akkor ez ellen nem lehet kifogása. Egy darabig pedig neked is szükséged lehet rá a bizalmad visszaszerzéséhez.

 

Megcsalás után a bizalom visszaszerzése

6. Mi vezetett oda, hogy a párod megcsaljon?

Hogy jutottatok el idáig?

Keressd meg, hogy mi lehetett a te szereped a megcsalásban!

Ennek három fázisa van:

1. Első, hogy megtudod, hogy mik voltak a kiváltó okok. Az okok sokfélék lehetnek a másik iránt érzett vágy csökkenésétől, a szerető iránt érzett fizikai, vagy érzelmi kötődésen át az egyszerű bosszúig.

2. A második a megértés szakasza. Amikor le kell menned a mélyére, és megértened, mi lehetett az oka, hogy a párod elvesztette a szexuális érdeklődését, min akart igazából bosszút állni, stb. Ez nem fog menni a párod bevonása nélkül. Ha csak őrlődsz a történteken, és megpróbálod kitalálni, miért vált ilyenné a másik, könnyen beleeshetsz a gondolatolvasás hibájába. Azaz: te majd „rájössz”, hogy szerinted a párod miért döntött így. Ez zsákutca, mert nem az ő valóságáról beszélgettek, és nem fogod megtudni a valós okokat.

3. A harmadik rész a megoldás felé vezető út. Itt mindkettőtöknek tudnia kell, mi az, amin változtatni szeretne a kapcsolatban, úgy, hogy közben mindenki önmagát is megőrzi, de megtaláljátok a közös nevezőt is.

Ez nem kompromisszumos döntések eredményeként jön létre, mert az csak langyos vízhez vezet. Sokkal inkább nyer-nyer játszmát képzeljetek el, amiben mindketten úgy érzitek, hogy jobb lesz általa az életetek, és a kapcsolatotok.

7. A megbocsátás kötelező és nem kötelező szintjei

Akármit is gondolsz most a megcsalásról, annak fájdalmáról, és a megcsalás utáni megbocsátásról, egy dolgot soha nem hagyhatsz figyelmen kívül.

Ez pedig a megcsalás olyan szintű megbocsátása, ami teljesen független attól, hogy a párod veled marad-e vagy sem.

Miért?

Mert a megcsalás számodra fájdalmat, önértékelési problémákat, dühöt okozott. Ezek olyan érzések, amiket nem érdemes hosszan magaddal hurcolnod. Mert ezek a rossz érzések negatívan befolyásolják a párkapcsolatodhoz, az emberekhez, önmagadhoz való viszonyodat. Szenvedést okoznak.

A szenvedést tehát egy idő után már nem az okozza, hogy a párod megcsalt téged. Hanem te, azzal, hogy ezeket az érzéseket magadban táplálod. És innentől ezekért az érzésekért te vagy a felelős, rajtad múlik, hogy mikor tudod őket a saját érdekedben (!) elengedni.

Az elmélet szép, de a valóságban ennél jóval nehezebb, mert maga a megcsalás okozta stressz elengedése a kulcs.

A megcsalás megbocsátásának egy másik fokozata, amikor a párodnak úgy akarsz megbocsátani, hogy a hűtlenséget követően is együtt akartok maradni.

Ennek a hűtlenség okozta stressz elengedése mellett a bizalom helyreállítása a feltétele. Ezt azonban nem lehet siettetni.

8. Kérj segítséged egyénileg és párterápiaként is

A megcsalás számos kérdést, és problémát vet fel egy kapcsolatban.

Ezért határozottan jó gondolat, hogy ebben merjetek külső segítséget kérni.

Ez a fajta párkapcsolati probléma messze túlmutat azon, hogy inkább magad akarod megoldani, mert nem akarod a családi szennyest kiteregetni senkinek. De közben egy megcsalás után képtelenség objekívnek maradni.

Egy párkapcsolati problémákban jártas szakember számára ez ismert terep, az ő jelenléte biztonságot nyújt, mert azt fogod érzeni, hogy helyreáll az önértékelésed, és a pároddal közösen szintet léphet a kapcsolatotok.

Ehhez olyan szakembert válassz, aki hiteles ebben a kérdésben, érti, mi a problémád, segít, hogy megoldjátok a nehézségeket, de felnőttként kezel titeket, azaz nem veszi át a te feladatod terhét, hagyja, hogy kidolgozzátok a saját megoldásotokat, ha bukdácsoltok, akkor ott van, és segít.

9. Mit tehetsz te azért, hogy a párkapcsolat ne csak állóvíz legyen?

A megcsalás feldolgozása során elérkezik egy szakasz, amikor ismét bekerültök a komfortzónába. Már egész jó újból a kapcsolat, de a hosszútávú jól működéshez még kevés. Mert pont ez az állóvíz juttatott el titeket a kapcsolat mélypontjára.

Ilyenkor csak tudatosan lehet tovább lendülni, és nem belesüllyedni ugyanazokba a hibákba. Ebben a szakaszban azon kell dolgoznod, hogy e is tegyél lépéseket.

Az az elképzelés nem vezet sehova, hogy a párod csalt meg téged, ezért ő igyekezzen!

Ne ess bele abba a csapdába, hogy azt várd tőle, hogy az első egy-két év románcát hozza vissza 10+ év házasság után, és akkor majd te is lépsz.

Neki is megvan a saját feladata, és emellett a bizalom helyreállításában kell aktív szerepet vállalnia.

Ha ő ebben lépéseket tesz, te se maradhatsz meg annál, hogy várod, míg egyszer csak benne találod magad egy szuper kapcsolatban a pároddal.

Vedd sorra, mi az, ami nálad megoldásra, változtatásra szorul:

 • Dolgozz tudatosan azon, hogy szereted és elfogadod magad, minden tekintetben,
 • Javítsd a kommunikációd, és fejezd ki több módon a másik irát érzett szereteted,
 • Találjatok olyan lehetőségeket, ahol közös élményeket tudtok szerezni kettesben is,
 • Merd kifejezni, ha valami bánt, valahol el vagy akadva,
 • Randizzatok ismét, vigyetek több romantikát az életetekbe.

10. Tudatosan magasabb szintre emelni a kapcsolatot

Az szinte biztos, hogy semelyikőtök nem akarna újra a régi kapcsolat szintjén élni.

Legyen bátorságod szembenézni önmagaddal, és az önfejlesztéssel, kommunikációd javításával fogalmazd meg, mire vágy igazából, és ebben, hogyan tud a párod segíteni neked.

A kapcsolat nagykorúsítása, magasabb szintre emelése nem más, mint az egymás iránti elkötelezettség növelése.

Ezen a szinten a bizalom kezd helyrerázódni benned is, ideje leülni ismét és megbeszélni, hol tartotok, és mit szeretnétek megélni.

Jó, ha mindig van olyan projekt, ami pezsgést visz az életetekbe, amitől egyenként, és együtt is fejlődni tudtok.

Mi lehetne a ti közös projektetek?

11. Megbocsátani azt, ami eddig nem ment

Ha úgy érzed, már minden rendeződött, és jól érzed magad ismét a kapcsolatban, akkor ezt jelezd a párodnak is.

Fejezd ki neki, hogy képes vagy megbocsátani a megcsalást. Ezzel őt sem hagyod bizonytalanságban.

 

Megcsalás után megbocsátás

A megcsalás feldolgozása, ha te csaltad meg a párod

1. Valld be a hűtlenséget, és légy megbánó

Lehet, hogy tettenértek, vagy a párod elcsípett egy üzenetet, vagy te vallottad be a megcsalást, a megcsalás beismerése lehet az egyetlen, és kiinduló lépés.

A megbánásod ne arra irányuljon, hogy csökkenteni akarod a párod dühkitörését, vagy el akarod bagatellizálni az ügyet. Sokkal inkább az legyen a fókuszban, hogy helyre akarod hozni a kapcsolatot, mert neked fontos ez a kapcsolat, és szereted a párod.

Fogadd el, hogy neki is joga van az érzéseihez.

Fejezd ki felé, hogy mi az, amit megbántál.

Például: „Sajnálom, hogy megszegtem az ígéretem, és ezzel fájdalmat okoztam neked.

2. Hagyd a párod ventillálni

A párod dühöng, lehet, hogy fejedhez vág olyan dolgokat, amik neked is fájnak. Hogyan lehet egy ilyen helyzetet kezelni? Mit lehet erre válaszolni?

Ilyenkor a legbölcsebb, ha meghallgatod, és aktívan figyelsz rá.

Ha ilyenkor megpróbálnád megmagyarázni azt, amit tettél, csak többet ártanál vele, mint használnál.

A megcsalás megbocsátása nem kell, hogy egyik napról a másikra megtörténjen.

Az aktív odafigyelés nemcsak abban fog segíteni, hogy a párod kiengedje a gőzt, hanem abban is, hogy megtudd, milyen mértékig sérült ő ebben a történetben. Ha ez elmarad, később sokkal nehezebb helyrehozni a kapcsolatot.

3. Foglalkozz az okokkal, amik a megcsaláshoz vezettek

Van, aki azért csalja meg a másikat, mert nem érzi az odafigyelést, a szeretetet a kapcsolatban, hiányzik neki a romantika.

Másnak a szexuális igényei nem teljesülnek, vagy nem mer nemet mondani. Van, aki csak unatkozik.

Ha tudod, hogy téged mi vezetett a megcsaláshoz, az segít magad előtt tisztázni, hogy mi hiányzott a jelenlegi kapcsolatodból, és mire lenne szükséged.

4. Hogyan teheted jóvá a dolgokat?

Tudd meg, hogy mit tehetnél azért, hogy a dolgok megint jól működjenek kettőtök között.

Ne csak fizikai szinten gondolkodj (takarítás, közös mosogatás), hanem lelki szinten is.

Figyelj továbbra is arra, hogy a párod mit érez. Éreztesd vele, hogy fontos a számodra, és hajlandó vagy tenni annak érdekében, hogy a dolgok helyrejöjjenek.

5. Őszinteség, átláthatóság mindenek felett

Könnyen lehetséges, hogy bármilyen apróság miatt elszabadul a vita, és ismét ugyanott találjátok magatokat.

Mivel a párod bizalma még mindig meg van tépázva, ezért ezeken a vitákon, elszámoltatásokon egyáltalán nem kell csodálkoznod.

Ha egyszer megcsaltak valakit, abban egy jó darabig ott motoszkál a kisördög, hogy mit csinál most a másik. És az is ésszerű, hogy ő leveri rajtad a port.

Éppen ezért a legjobb döntés, amit tehesz, hogy teljesen átláthatóvá teszed magad.

Ha a párod látni akarja a telefonod, az e-mailjeid, az összes közösségi média felületed az bántó lehet, mert a személyiségi jogaidat sérti, de ezt azért engedd meg neki, hogy őt ne tartsd bizonytalanságban. A cél a kapcsolatotok megmentése.

Beszéljétek meg, hogy mi az, amitől féltek, mi az, ami titeket bánt.

Ha a pároddal beszélsz, akkor a szavaidat jól válogasd meg, a vádaskodásra ne élből reagálj, használj “én” kommunikációt.

Az “én” kommunikáció azt jelenti, hogy arról beszélsz, ahogy te érzed magad a történtek miatt, és nem arról, hogy ő miben hibás.

Nézünk erre egy példát:

„Mivel a kapcsolatunkban nem éreztem, hogy fontos vagyok neked, ezért sokszor egyedül éreztem magam.”

Ezzel szemben a “te” kommunikáció így néz ki:

„Soha nem voltam fontos neked, és ebből elegem volt.”

Bármi történik, győződj meg róla, hogy a párod tudja, és érti a motivációidat, és te is az övéit.

6. Tartsd be az ígéreteid

Megcsalás után ritka, hogy kapsz második esélyt. Ezért érdemes mindent megtenni, hogy ezt az esélyt ne rontsd el.

Hogyan ronthatod el?

Például azzal, hogy olyat ígérsz, amit nem tudsz betartani.

Jelezd, hogy ma mit tervezel csinálni, merre jársz.

Ha viszont ígértetet tettél, akkkor igyekezz betartani.

Ha nem megy, jelezd a párodnak, mert ezzel is építed a bizalmat.

„Szia, ne haragudj megígértem, hogy 5-re otthon leszek, de kb 30 percet fogok késni.”

Ha nem éred el, írj rá, de maradj elérhető azon a kommunikációs csatornán utána is.

Határozzátok meg azokat az alapszabályokat, és határokat, melyek mentén a kapcsolatotok újra működőképessé válhat.

 

Megcsalás után tartsd be a párodnak tett ígéreteid

7. Tudatosan magasabb szintre emelni a kapcsolatot

Valószínű azért döntöttél a párod mellett, mert szereted. Találd meg benne azt, hogy miért szereted. Ez a kapcsolat már nem lesz olyan, mint régen, nem lesz olyan a szerelem sem, de ez nem is baj.

Magasabb szintre is emelhetitek a kapcsolatot azzal, ha ezt ki is fejezitek egymás felé. Nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is.

Ezt ne valami féle vezeklésnek tekintsd. Sokkal inkább az a szándék vezessen, hogy ebből a kapcsolatból közös erővel ki tudjátok hozni a legjobbat.

Megadhatod neki azt a figyelmet, hogy olyan dolgokat is bevállalsz, amit eddig nem szívesen tettél. (Elmész vele bevásárolni, vagy focimeccsre.)

A lényeg, hogy újra felfedezzétek egymást. Beszélgessetek, sétáljatok, randizzatok ismét.

Ha újra szerelmeskedésre támad kedvetek, akkor ne várd azt, hogy minden ugyanolyan lesz, mint azelőtt. Hullámzások itt is előfordulhatnak. Segíts a párodnak elengedni magát, fontos, hogy újra biztonságban érezze magát lelkileg is.

8. Kérj segítséget (egyénileg és párként)

A megcsalás olyan érzelmi helyzet, ahol nehéz tisztán látni. A párkapcsolati problémátokra nem megfelelő választ adtál.

Segítséget kérni nem szégyen, hanem erő. Segítséget kaphatsz, akár egyénileg, akár párban, hogy megtaláljátok azt az utat, ami mindkettőtök számára a legjobb.

Amire figyelned kell a segítségkérés során:

 • Olyan embertől kérj segítséget, aki hiteles, azaz képes volt a saját párkapcsolati nehézségeit megoldani.
 • Soha ne fogadj el olyan embertől tanácsot, aki megrekedt a saját párkapcsolati problémájában!
 • Érezned kell, hogy a segítő figyel rátok, érti a helyzeteteket, és hatékonyan tud segíteni.

Ki lehet ez?

Egy megbízható barát, családtag. Jó, ha tisztában vagy a saját sebezhetőségeddel, tudnod kell benne bízni teljes mértékben. Fontos, hogy ő nem lehet semmilyen szinten részrehajló.

Párterápia, egyéni terápia. A párok jelentős részénél az egyik fél nyitottabb arra, hogy ilyen szakemberektől kapjon segítséget. A közös munka során nem csak azt értitek meg, hogy mi vezetett arra, hogy megcsald a párod, hanem a párkapcsolati problémáitok okait tárhatjátok fel, és kereshettek rá közösen megoldást.

A párterápia során mindketten közösen fogtok tenni azért, hogy el tudjátok engedni a félelmeiteket, nehézségeiteket, és teljessé tudjon vállni a kapcsolatotok.

9. Bocsáss meg magadnak!

És hagyd, hogy a párod is megbocsásson neked.

A megbocsátás folyamata elindult benned is, a párodban is. A lényeg, hogy ezt a folyamatot nem lehet sürgetni. Ennek is el fog jönni a maga ideje.

Ami fontos, hogy te el tudd minden szinten engedni azt a személyt, akivel megcsaltad a párod. Ez nemcsak azt jelenti, hogy megszakítasz vele minden kapcsolatot, elfogadva ennek az érzelmi következményeit, hanem azt is, hogy azokat az embereket is érdemes elkerülnöd, akik bármilyen szintű nyomást gyakoroltak rád, hogy megcsald a párod. Adott esetben akár munkahelyet is kell váltanod.

Dolgozz azokon az érzéseiden, ami megcsalásra késztetett. Ha mondjuk nehezen tudsz nemet mondani, vagy zsigerileg szeretehiányt érzel, akkor dolgozd fel azokat az eseményeket az életedben, amelyek ezt kiváltották. Ehhez nyugodtan vedd igénybe szakember segítségét.

10. Koncentrálj a jelenre és nézz a jövőbe

Figyelj arra, hogy ne csak a “kampányidőszakra” szorítkozzon a párodra fordított figyelmed. Senki se szeretne újra a langyosban üldögélni. Fordíts elég időt és figyelmet a másikra.

Tervezzétek együtt a jövőt, és teremtsétek meg együtt.

A megcsalás később egy fejezete lesz az életeteknek a múltban. De maga a megcsalás akkor van teljesen feldolgozva, ha már egyikőtöre sem traumatikus élményként hat, hanem olyan fordulópontként, ami felrázta a párkapcsolatot, és sokkal jobbat hoztatok ki belőle.

Merjetek megújulni, és változni! Tanuljatok valami újat, legyen közös projekt az életetekben, ami rólatok szól, titeket erősít.

 

A megcsalás után új dolgokat felfedezni együtt, újra felfedezni egymást

Hasznos kérdések és válaszok a megcsalás után

Mikor nem lehet megjavítani a kapcsolatot megcsalás után?

 • Ha a párod visszaeső.
 • Ha nem képes kötődést kialakítani.
 • Ha a párkapcsolatot nem javul, a kitartó munkátok ellenére sem.

Mikor engedjem meg a szexet megint a megcsalás után?

A saját szexuális igényed kielégítése, és a meghitt együttlét nem ugyanaz.

Ismerd a határaidat, és cselekedj úgy, hogy attól semmilyen szinten ne érezd roszul magad.

Mit tegyek, ha már nem bízom többé a páromban?

Ha úgy érzed, hogy nem vagy képes többé megbízni a párodban, akkor elképzelhető, hogy a válás a legmegfelelőbb lehetőség számodra.

Azt tudd elkülöníteni, hogy a bizalmatlanságod “csak” azon a félelmen alapul, hogy mi van, ha ez megint előfordul, vagy reális az újabb megcsalás veszélye. Ha az előbbiről van szó, akkor azon még lehet dolgozni, hogy el tudd engedni a túl erős félelmeidet.

Mi van, ha ismét megcsal?

Azon múlik, hogy te hogyan állítod fel a határaidat, és azokat mennyire tudod érvényesíteni.

Fontos, hogy már most megbeszéljétek, mi történik, ha ismét megcsal a párod. Mindez csak akkor fog működni, ha a kapcsolatotok többi részét is rendezitek.

Mit tegyek a hullámzó lelki állapotommal a megcsalás után?

A hullámzó lelkiállapot teljesen normális, fogadd el. Egészen addig fog tartani, míg a párkapcsolat olyan szintre nem kerül, ami mindkettőtök számára a kölcsönös szeretetet, és bizalmat eredményezi.

 

Hullámzó hangulat megcsalás után

Hogyan érhetem el, hogy ne gondoljak újra, és újra a megcsalásra?

Találd meg, hogy mi az, ami neked a legnagyobb fájdalmat okozta ebben.

Dolgozz ennek a fájdalomnak az elengedésén, erősítsd az önbizalmad, egyeztess a pároddal, fogjatok össze, és emeljétek magasabb szintre a párkapcsolatot.

A megcsalás után újra olyan lesz a kapcsolatunk, mint régen?

Nem.

Vagy sikerül szintet lépnetek, és megerősödik a kettőtök szövetsége, vagy szétmentek, vagy jön a lassú kínlódás, amikor az egyikőtök látszólag mártírrá válik, de közben többszörösen leveri lelkileg a másikon a megcsalást, és egyéb bűnöket.

Aki egyszer megcsal, az megcsal utána is?

Házasságon kívüli kapcsolatban azok, akik először csalták meg a párjukat, háromszor kevesebbszer csalják meg a következő párjukat, mint azok, akik többször voltak hűtlenek a párkapcsolataik során.

Ennek aránya a házaságon belül az egymás iránti elkötelezettség miatt jóval kisebb.

A megcsalás kockázata házasságon belül 20% körül mozog. 

Meg kell-e bocsátani a megcsalást?

A megbocsátás erő. A saját erőd.

Kötelező saját magad miatt, hogy megbocsásd a másiknak a megcsalást.

De nem kötelező vele maradni. Hogy megéri-e a kapcsolat folytatása, azt neked kell alaposan átgondolnod.

Mi a legtipikusabb viselkedés a megcsaló részéről?

 • Tagadás. Szerinte az egész hazugság, és az is hazudik, aki ezt állítja.
 • Beismerés, de a dolgok elmaszatolása, azaz a dolgok nem is olyan súlyosak, mint ahogy azt te beállítod.
 • Teljes beismerés.

Meg kell-e mondanod, a másiknak, hogy megcsaltad?

Egyszeri megcsalás esetén nem biztos, hogy a legjobb választás, ha elmondod.

De a párkapcsolat megjavítása így sem maradhat el!

Többszöri megcsalás után, vagy viszony esetén igen, tartozol ennyivel a párodnak.

Beleszerethetsz-e egyszerre két emberbe?

Igen.

Az egyikkel lehet, hogy a vágyaidat élheted meg, a másik pedig eszményi társaság.

A kérdés igazából az, hogy miért nem olyan emberrel élsz együtt, aki mindkettőt megtestesíti számodra?

 

Hasznos kérdések és válaszok

Van-e jogom belenézni a párom social media beszélgetéseibe, mobiljába, a megcsalás után?

Előre egyeztetve, hogy mire számítson, igen. De felesleges kémprogramot rátelepíteni, mert aki akarja, az újra meg fogja tenni. Ehelyett inkább a kapcsolatotok minőségén dolgozzatok.

Mit tegyek, ha nem tudok megbocsátani a páromnak a megcsalás után?

A megbocsátás erő. Keresd azt, hogy mi okozza mélyen legbelül az ellenállást, hogy el tudd engedni ezt a sérelmet, és annak lebontása az elsődleges feladatod.

Lehet-e újrakezdeni a kapcsolatot megcsalás után?

Igen, de nem lesz olyan, mint régen. Hanem annál sokkal jobb lehet, egy magasabb szinten, de ezért mindkettőtöknek meg kell dolgoznia.

Hogyan építhetem fel a saját önbizalmam, ha megcsalt a párom?

A sérelmeid elengedése, a saját hibáiddal való szembesülés az első lépés. Majd ezeknek a hibáknak kijavítása kell, hogy elinduljon benned, akár még akkor is, ha a másik nem változik. Mert romokra nem lehet építeni. Haladj kis lépésekben, de biztosan.

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft