Túlérzékenység gyerekeknél

Szerző: Takács Péter

Milyen a túlérzékenység a gyerekeknél?

Érzékeny a gyermeked? Könnyen megbántódik, mindent felnagyít, nehezen jön ki másokkal, mert durvábbak nála, és túlzott érzékenységgel reagál mindenre? Hogyan lehet megkülönböztetni az érzékeny gyerekeket a szorongósaktól?

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
Túlérzékenység gyerekeknél

Hogyan találkoztam érzékeny, túlérzékeny gyerekekkel? 

Mint segítő foglalkozású, sok gyerekkel kerülök kapcsolatba a munkám során. 

Azt tapasztaltam, hogy az érzékeny gyerekek gyakrabban keverednek bajba, több a problémájuk, jobban megérinti őket bármilyen kihívás. 

Miközben a túlérzékeny gyerekek nagyobb kihívások elé állítják a szüleiket, és a környezetüket is. Jellemző rájuk, hogy jobban érzékelik, ami a világban körülöttük történik, de nincs meg a megfelelő védelmi rendszerük ahhoz, hogy a környezetükből érkező ingereket kezelni tudják. 

Segítségre van szükségük! 

Hogyan lehet megkülönböztetni, ha a gyermeked szorong, vagy túlérzékeny? 

A szorongás: túlzott félelem olyan dolgoktól, helyzetektől, melyek másokból nem váltanak ki félelmet. Emiatt akár mondhatjuk azt is, hogy a túlérzékeny gyermekek szoronganak. 

De ez ebben a formában nem igaz. 

Helyesebb azt mondani: hajlamosabbak a szorongásra, túlzott félelmekre egy átlagos gyereknél

Viszont egy szorongó gyermek nem feltétlenül túlérzékeny is egyben! A szorongásnak számtalan kiváltó oka lehet, ami nem kapcsolódik a túlérzékenységhez. 

Attól mert egy gyermek túlérzékeny, még jól érezheti magát a bőrében szorongás nélkül is. 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

A túlérzékeny gyerek tulajdonságai. Milyen a túlérzékeny gyerek?

 • Mennyire érzékenyen működnek az érzékszervei? Lehet, hogy a szaglása, a hallása sokkalta jobb az átlagnál? Lehet, hogy a fájdalomra erősebben reagál?
 • Elképzelhető, hogy hamar kimerül, elfárad? Érzelmi skálája nagyon széles, és erőteljes. Amikor izgatott, izgalmában visszahúzódik, eltűnik a kíváncsi szemek elől. Ilyen például egy születésnap, amikor mindenki őt ünnepli, és ő legszívesebben eltűnne.
 • Mélyebb, komolyabb gondolatai vannak a korosztályánál, sőt néha akár a felnőtteknél is. Sok kérdése van, gyakran olyanok, ami nem jellemző a korára. A vele történt dolgokat, tapasztalatokat hosszan átgondolja, elemzi, újból és újból végigéli, és ehhez időre van szüksége.
A túlérzékeny gyerek tulajdonságai. Milyen a túlérzékeny gyerek?
 • Meglepően tudatos a környezetével. Észreveszi a legapróbb változtatásokat is (új kép a falon, új frizura, nagyi elvágta a kezét korábban, stb.)
 • Érzékeli más emberek fájdalmát, érzéseit. Megpróbál segíteni a segítségre szorulókon. Ha a tv-ben lát egy állatot elpusztulni, vagy az utcán szenvedni, az is mélyen megérinti.
 • Egy túlérzékeny gyermek nem egyik pillanatról a másikra válik azzá. Ilyen már kezdetektől fogva.

Ha a gyermeked mostanában nehezen kezeli a kihívásokat, de azelőtt nem volt gond az érzékenységével, akkor nem valószínű, hogy a túlérzékeny.

Lehet, hogy vannak szorongásai, önbizalom hiányban szenved, történt vele valami trauma, és időlegesen érzékenyebbé vált.

 

Mi a különbség a túlérzékenység, és a szorongás között gyerekeknél?

Mit tegyek, ha a gyermekem túlérzékeny?

A túlérzékenység felismerése már önmagában óriási segítség a gyermeknevelésben. De egyben nagy kihívás is.

Hogyan kezeljek egy gyereket, aki minden „apróságra” szélsőségesen reagál?

Legelőször is végtelen türelemmel.

Ha Te is túlérzékeny vagy, pontosan tudod, mivel kell a gyermekednek megbirkóznia. A világ látszólag nehezebb a kevésbé talpraesettnek tűnő, túlérzékeny gyerekek érvényesüléséhez.

Ez azonban csak a látszat!

Lehet, hogy már Te is megpróbáltad elnyomni magadban az érzékenységed? Sokan megpróbálták, mert mást vártak tőlük.

De ez egy olyan adottság, melyet könnyebb elfogadni, mint küzdeni ellene. A túlérzékenység ritka érték, ha megtanítjuk a gyermekünknek kezelni.

A túlérzékenység előnyei

 • Sokkal mélyebb megfigyeléseket tesz a körülötte zajló világról.
 • Erősebb benne az empátia, és a szociális érzékenység.
 • Előre képes érzékelni azokat a veszélyes, kellemetlen helyzeteket, melyekbe egy átlagos gyermek simán belefut.
 • Megérzéseire hallgatva eredményesebb lehet a tanulásban, a barátok, a későbbi párkapcsolatok kiválasztásában, a munkahelyi problémák megoldásában.
 • Szintén megérzéseire hallgatva hosszútávon jobb döntéseket hoz.

A túlérzékenység hátrányai

 • Védelem hiányában könnyebben okozhatnak neki fájdalmat.
 • Más számára átlagos ingerek erősebben hatnak rá, ettől könnyebben elfárad, nyűgös, ingerlékeny lesz.
 • Megfelelő érzelemkezelési technikák híján könnyebben lesz beteg. (Például, ha az anyának vissza kell mennie dolgozni, de tudat alatt nem fűlik hozzá a foga, a gyerek megérzi ezt, és azonnal lebetegszik. Máris van egy jó ürügye az anyának, hogy ne kelljen dolgoznia.)
 • Hajlamos átvenni mások lelki terhét, fájdalmait, akár csak azért, hogy segítsen nekik. (Szülők fájdalmának átvétele miatt a gyermek ugyanazokat a fizikai tüneteket mutatja, mint az anyukája, például fejfájás.)
a túlérzékeny gyerekeknek szükségük van lelki védelemre, miközben rengeteg különleges képesség birtokában vannak.

Ez bizony ijesztően hangzik!

De csak addig, amíg észre nem vesszük, hogy a túlérzékeny gyerekeknek szükségük van lelki védelemre, miközben rengeteg különleges képesség birtokában vannak.

Nem óvhatjuk meg őket a világ szörnyűségeitől, de megtaníthatjuk őket, hogyan védjék meg magukat!

Hogy látják ügyfeleink a munkánkat?

Gyermekekkel és házastárssal való konfliktus a járványhelyzet alatti bezártságban kerestem meg Pétert. Amit tapasztaltam az a rendkívüli közvetlenség és kedvesség, humor. A tanácsadások során a lelkem egyértelműen megkönnyebbül. A problémák megközelítésében, nézőpontváltásban sokat segített.

Rendkívüli emberség és empátia jellemzi Pétert, könnyen és gyorsan belehelyezkedik mások élethelyzetébe és így valódi segítséget tud nyújtani.  A beszélgetés abszolút személyre szabott, nem sablonokkal, hanem valódi érzésekkel, gondolatokkal dolgozunk. Igazi 🙂

Judit – Budapest

Hasznos kérdések és válaszok

Hogyan dönthetem el, hogy a gyerek túlérzékeny vagy hisztis?

A hiszti azért van, mert a gyerek el akar a segítségével valamit érni. A túlérzékenység során, ha eltörik a mécses, annak nincs semmiféle manipulációs szándéka. A gyerek túlérzékenysége esetén nem bírja az érzelmi terhelést.

A társai gúnyolják a gyerekemet a túlérzékenysége miatt, mit tegyek?

Fontos, hogy a családi értékrendben ne legyen ciki, ha valaki sír, kiborul valamin. Tegyétek világossá a gyerek számára, hogy ő attól, hogy túlérzékeny még tökéletesen szerethető, és nagyszerű ember. Ha őt nem zavarja a túlérzékenysége, akkor a többiek is könnyebben elfogadják majd.

A párom azt gondolja, hogy egy túlérzékeny gyereket eltaposnak az életben, lehet hogy igaza van?

Nincs. Aki ellenben elfojtja az érzéseit az sokkal inkább sebezhető, mint aki vállalja. Mert aki vállalja, hogy ő ilyen típusú személyiség, az elfogadja önmagát. Az önelfogadás az önbizalom alapja.

A túlérzékenység gyereknél egy lelki gyengeség?

Nem. Inkább egy olyan állapot, ahol másoknál hamarabb kerül „sírós” állapotba. Ahogy felnő az érzékenysége megmarad, de ez nem gyengeség lesz, hanem erő, mert megtanulja a túlérzékenységét arra használni, hogy jobban megismerje, és megértse az embereket.

Mi van, ha a túlérzékeny gyerekből egy mentálisan labilis felnőtt lesz?

Akkor lesz mentálisan labilis felnőtt egy túlérzékeny gyerekből, ha a környezete nem fogadja el, nem érti meg az alapszemélyiségét. Az elfogadás, támogatás minden gyereknél fontos. Itt is.

Tudj meg többet!

10 nevelési tipp túlérzékeny gyermek szüleinek

Félted a gyermeked, hogy a túlérzékenysége miatt nehézségei lesznek, vagy már most is vannak?

Kovácsoljunk előnyt a túlérzékenységből!

Kérj időpontot!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft