A koronavírus és a karantén 33+1 pozitív előnye

Szerző: Sághy Zsuzsanna

Ne csak a negatívat lássuk a jelen karantén helyzetben!

Lassan kifele lábalunk a koronavírus okozta sokkból, és ledermedésből.

Mostanra mindenkinek, akár akarta, akár nem, a hosszú karantén alatt újra kellett gondolnia egy csomó mindent az eddigi életével kapcsolatban: az emberi kapcsolatait, a munkát, amit végez, az életmódot, amit folytat.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]

A koronavírus és a karantén előnyei

Baljós hírekkel és negatív előrejelzésekkel még most is tele van a média. Még mindig van egy csomó minden, amitől félhetünk, főleg azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a jövő.

De azon talán kevesebbet gondolkodunk, és kevesebb hírt olvasunk róla, hogy milyen pozitív következményekkel jár ez a helyzet.

Mert pozitív hatása is bőven van a karanténnak.

Ezért összegyűjtöttünk néhány pozitív gondolatot, ami a koronavírus okozta helyzetben, és az azt követő időszakban is erőt adhatnak.

 

A karantén pozitív oldala

A fontossági sorrend megváltozása

1. Eldől(t), hogy mi az, amire igazán szükséged van az életben maradáshoz, és mi az, amit teljesen feleslegesen halmoztál fel, vagy vásároltál. Most sokkal tisztábban láthatjuk, hogy mire van valójában szükségünk, és mire nincs. Lehetőséget kaptunk arra, hogy sokkal tudatosabban éljük az életünket, mint eddig. A feleslegtől pedig megszabadulhatunk, és a jövőben észben tarthatjuk, hogy  már ne költsünk felesleges dolgokra.

2. A mesterségesen gerjesztett „Vásárolj!” őrületet végre van lehetőségünk megkérdőjelezni, és rájövünk, hogy valójában lényegesen kevesebb pénzből is ki lehet jönni, mint ahogy azt eddig képzeltük.

3. Megváltozott (és még mindig változik) a fontossági sorrend. Mi az, amibe érdemes pénzt, energiát, időt ölnünk, és mi az, amit eddig is csak kényszerből erőltettél magadra.

Például, ha utáltad a munkahelyed, de kellett a pénz, és most a kényszerű leállásokkal épp nem kell dolgoznod, akkor pont ezt kell végiggondolnod: vajon megfelelő dolgokba ölted eddig az energiád, vagy van más, amivel sokkal szívesebben töltenéd az időd helyette?

4. A munkahely kapcsán is van időd gondolkodni, ezt a munkát akartad, szívesen csinálod, megbecsülnek annyira, amennyire szeretnéd, vagy már régóta mást szeretnél csinálni, de nem mertél lépni? Vajon az a munka, amit eddig csináltál elég hasznos lesz a jövőben is, a karantén után megváltozó világban?

 

A karantén pozitív oldala

A családi értékek megváltozása

5. A családokat talán jobban összetartja a karantén helyzet, mint eddig a látszólagos távolságtartás ellenére. Mert minden nehéz, kihívásokkal teli helyzetben nincs más választásod, mint összefogni a családon belül.

6. Talán jobban odafigyelsz az idősekre is. Eddig a rohanásban nem volt elég időd rájuk, most nincs meg az a lehetőséged, hogy személyesen tartsd velük a kapcsolatot, de gyakrabban hívod őket, kreatívabbak vagytok a kapcsolattartás terén.

A családokat talán jobban összetartja a karantén helyzet, mint eddig

Változik a kapcsolatod a gyerekekkel

7. Minőségi időt tölthetsz a gyerekeiddel a karantén ideje alatt.

8. A gyerekeid igazából élvezik, hogy nem kell suliba menni.

9. Bebizonyosodhat, hogy nincs is szükség másra, mert az otthontanulás is működőképes.

10. Az otthontanulásban a gyerekeid se stresszelnek annyira. Talán még élvezik is ezt az újfajta tanulási módot.

11. A gyerekek megtanulnak felelősséget vállalni a tanulásban. De ha ügyes vagy, a házimunkából is jobban kiveszik a részüket.

12. És miközben ők otthon tanulnak, azt is láthatják, hogy te hogyan dolgozol honeofficeban. Így lehet közös „munkadélelőttöket” kialakítani, és nemcsak a tananyagban segíthetsz neki, de a példáddal is.

13. Az otthontanulásban a testvérek is összefoghatnak, akár közös guglizásos dolgozatírásról van szó, akár a tananyag elmagyarázásáról.

14. Ha eléggé kreatív vagy, akkor a karantén alatt egy csomó dolgot megtaníthatsz, megmutathatsz a gyerekednek, amire eddig szintén nem jutott elég idő. Virtuális utazások, múzeumok, előadások, filmek, közös kézműveskedés és közösen végezhető háztartási munkák.

15. A gyereked iskolai szorongásai átmenetileg megszűnnek.

16. Nem kell „helikopterszülőként” oda-vissza rohangálni a munkahely, az otthon, az iskola, az aktuális szakkör, és edzések között. A rohangálás helyett több pozitív energiája marad a családnak egymásra.

 

Változik a kapcsolatod a gyerekekkel . Minőségi időt tölthetsz a gyerekeiddel a karantén ideje alatt.

Javulhat a párkapcsolatod

17. Ha eddig idő, és energia hiányában elhanyagoltátok a párkapcsolatot, most van idő megbeszélni a problémákat, és javítani az elrontott dolgokon.

18. Erősíthetitek az intimitást kettőtök között (ha már nagyon unjátok a karantént).

19. Ha a párod eddig nem vette ki a részét a házimunkából, főzésből, mivel homeoffice van, kénytelen lesz többet segíteni. A hosszú karantén egyik nagy előnye, hogy a családon belüli szerepek változnak, kiegyenlítettebbé válnak, mert a családfők is otthon vannak. És ha képesek leszünk elég tudatosak maradni a karantén megszűnése után, ezek a változó szerepek, a kiegyenlítettebb otthoni munkavégzés akár velünk is maradhat később is.

20. Bár első körben nem tűnik pozitívnak, de mégis. Ha kétségeid voltak a párkapcsolatod minőségével, állandóan azon dilemmáztál, hogy „menjek vagy maradjak”, ez az időszak meg fogja benned érlelni a döntést.

 

A karantén egyik nagy előnye: javulhat a párkapcsolatod

Megváltozik a kapcsolatod magaddal

21. Jobban odafigyelsz magadra. Van időd a saját lelki világoddal, önfejlesztéssel törődni.

22. A halomba álló „elolvasandó” könyvek, „megnézendő filmek” végre sorra kerülnek.

23. Testmozgás is sokaknál előtérbe került (és talán így is marad). Nemcsak azért, mert nem tudtunk mit csinálni otthon, hanem mert a szervezetünk jelzéseire nyitottabbá váltunk. A karantén rákényszerített, hogy a külvilág örökös zsizsegése helyett végre kicsit befelé is figyeljünk.

24. Beköltözhet a humor is az életedbe.

25. Kipihentebb leszel.

26. Jóval több időd van meditálni, jógázni, befelé, magadra figyelni, mint egy átlagos hétköznap.

27. Egészségesebben fogsz táplálkozni, mert nem kell gyorsan bekapni pár falatot, aztán tovább rohanni, dolgozni.

 

Megváltozik a kapcsolatod magaddal

Megváltozik a kapcsolatunk a környezettel

28. Mivel leállt a közlekedés, tisztább a levegő. Az egyik nap az erdőben sétálva, ami nincs messze a lakott területtől érezni lehetett az ibolya illatát. Évek óta járunk arra, de eddig még sosem éreztem ilyen erősen. Te észrevettél változást a természetben?

29. A házi kedvencek is több odafigyelést kapnak.

30. Ha kertes házban laksz, megszépül a kerted, nemcsak nyűg lesz a kétheti fűnyírás.

31. Végre van idő kidobni a régi, felesleges cuccokat. Nemcsak lélekben, hanem fizikailag is. Amikor a házad/ lakásod rejtekhelyei felszabadulnak a régi selejtezni valóktól, a hely energetikája is megváltozik. Könnyebbnek fogjátok érezni magatokat, és az élet még egyszerűbbé válhat a sok régi kacat nélkül.

32. Megjavítod a hát körül elromlott dolgokat, amihez eddig fáradt voltál, vagy sosem volt időd.

33. Mivel egy egész ország van jórészt otthon a karantén alatt, kevesebb a rohanás, baleset, stressz. Szinte biztos, hogy ennek hosszú távon pozitív egészségügyi hozadéka lesz (a krónikus stressz okozta megbetegedéseknél).

+1. És arra is rájöttünk, hogy rengeteg olyan dolog elérhető maradt számunkra az internetnek köszönhetően, amiről eddig azt hittük, hogy csak a személyes jelenlétünkkel érhető el.

Ilyen például a bevásárlás egy része, a meetingek egy része, vagy éppen tanfolyamokon, személyiségfejlesztésen, vagy stresszcsökkentésen is részt vehetsz online, ami pont ugyanolyan hatékony, mintha személyesen találkoznánk.

Neked milyen pozitív dolgokat adott ez a hosszú karantén időszak, amit eddig nem tudtál magadról?

Vagy mit változtatott meg benned, a személyes kapcsolataidban, az életmódodban, ami volt annyira pozitív, hogy a jövőben is szeretnéd megtartani?

Foglalj időpontot!

Az űrlapon kiválaszthatod, melyik tanácsadóhoz szeretnél jönni, és személyes, vagy online tanácsadást szeretnél. 1-2 napon belül telefonon megkeresünk időpont egyeztetésért a megadott telefonszámon.

A foglalkozások ára:

Stresszkezelés esetén: 18.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 64.000 Ft

Házasság megmentés, válás, válás feldolgozás esetén: 22.000 Ft / alkalom; 4 alkalmas bérlet: 80.000 Ft

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft