7 érv, hogy miért fontosak a mesék gyerekeknek?

Szerző: Sághy Zsuzsanna

A mesékben jó, és rossz küzd egymással. A gyerekek a mese hallgatása közben tanulnak, elemeznek, döntéseket hoznak, fejlődik a személyiségük. Összegyűjtöttünk néhány érvet, miért is olyan fontosak a mesék gyerekeknek.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
Miért fontosak a mesék gyerekeknek?

A mesék megtanítják a gyerekeknek, hogyan kezeljék a problémákat

A mesék szereplőitől tanulunk, akár gyerekek vagyunk, akár felnőttek.

A szereplők, és a cselekmény akaratlanul összekapcsolódik bennünk a jelen életünkkel, a problémáinkkal, feszültségünkkel. Az agyunk automatikusan mindig a hasonlóságokat, az ismerőst keresi.

Így van ez egy-egy történet olvasása, vagy hallgatása közben is. Fontolgatjuk, hogy mit tennénk, ha a szereplők helyzetében lennénk. A mesék gyerekeknek iránytűként is szolgálnak.

1. A mesék érzelmileg stabilabbá tesznek

A mesék többsége valós élethelyzeteket mutat be egy elképzelt világban, ahol a hősök elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig méltó büntetésüket.

A gyerekek a meséken keresztül ismerik meg, hogy rossz dolgok bárkivel megtörténhetnek, de kellő kitartással, bátorsággal, eszességgel minden probléma megoldható. Nincs teljes védelem az élet kihívásai ellen, de olyan helyzet sincs, amiből ne lehetne felállni, és ne tudnánk előnyt kovácsolni.

A mesék gyerekeknek segítenek ennek a kettősségnek a megértésében, megtapasztalásában.

2. A mese fejleszti a gyermek szókincsét

A régi korok történetei tele vannak a mai gyerekek számára ismeretlen szavakkal, de a mesén keresztül varázslatos módon beépül a gyerekek szókincsébe.

3. A mese nem ismer országhatárokat

Sok hasonló mese létezik ugyanazzal a történeti motívummal (gonosz mostoha, küzdelem a boszorkánnyal).

Bármilyen nép meséjét olvassuk, különleges élményben részesülünk. Ugyanúgy tudjuk, hogy mindig győz a jó, de közben megismerhetjük különböző népek kultúráját, szokásait, gondolkodását.

A mesék által megtanuljuk a történet alapjait, vázát

4. A mesék gyerekeknek megtanítják a történet alapjait, vázát

Mesehallgatás során a gyerekek azt is megismerik, hogyan épülnek fel a történetek. Milyen elemeket, szimbólumokat használunk egy mesében, milyen keretek között zajlanak, milyen szereplők szerepelnek (jók és rosszak), és hogy a jó mindig elnyeri jutalmát: azaz a problémákból mindig van (és lehet) kiút.

5. A mesék fejlesztik a gyerekek képzelőerejét

Erről Albert Einstein a következőket mondta:

„Amikor magamat vizsgálom, és a gondolatmenetemet, arra a következtetésre jutok, hogy a fantázia ajándéka többet jelentett számomra, mint az elvont vagy a pozitív gondolkodás.”

6. A mesék lehetőséget adnak a kritikus és logikus gondolkodás elsajátítására

Ha a gyerekek a mesékben találkoznak először az élet nehéz dolgaival, könnyebben megtanulják átlátni, kezelni, feldolgozni azokat. A mesék felkészítik őket arra is, hogy ha a való életben nehéz helyzettel találkoznak, hogyan viszonyuljanak hozzájuk érzelmileg.

A mesék „próbaterepet” biztosítanak a valós élethelyzetek előtt, szerencsésebb esetben helyettük.

Főleg úgy, hogy a főszereplőkkel és a nehézségeikkel azonosulnak. Az azonosulás révén számos problémát megoldanak „fejben”, kritikát fogalmaznak meg más szereplőkkel kapcsolatban, és nemcsak izgulnak a főszereplők sorsáért, de azon is elgondolkodnak, hogy hasonló helyzetben ők mit tennének.

Ezáltal fejlődik a kritikai érzékük és a logikus gondolkodásuk is.

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

7. A mesékkel észrevétlenül taníthatunk is

Miközben a gyermekeink elmerülnek egy izgalmas kaland világában, észre sem veszik, mennyi mindent tanulnak a világról, a szabályairól, a benne élőkről, és a közöttük lévő kapcsolatokról.

Ezért olyan meséket válogassunk, és meséljünk a gyermekeinknek, amelyeknek a fő tanulságával, tanításával, és mondanivalójával magunk is egyet tudunk érteni.

Nem szeret a gyermeked olvasni? Nem köti le a mese, nem tud koncentrálni?

Hány mesekönyvet találtál mostanában a könyvesboltokban, ami érzékeny gyerekeknek szólt?

Ha nem sokat, akkor most megtaláltad, amit kerestél.

Ez a mesekönyv Nektek szól!

Főleg ha izgalmas, de nem rémisztő mesére vágytok.

Mit szólnál, ha a gyermeked is élvezné az olvasást, és Te is nyugodt lennél, hogy közben olyasmit tapasztal, tanul, amivel egyetértesz?

Nem kell szűrni, hogy mit olvashat el, és mit nem. Azok a szülők, akik együtt olvasták ezt a mesekönyvet a gyerekeikkel, arról számoltak be, hogy ők is élvezték.

Ez az izgalmas kalandokkal teli meseregény azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretik, ha elvarázsolják őket, és néha nehezen értik meg a valós világot. Olyanoknak, akik érzékenyebbek az átlagnál. És akik szeretnek csodákról olvasni, hallani.

Ha a Te gyereked is túlzottan szorong, vagy figyelemzavaros, állandóan aktív, külön szeretni fogja ezt a történetet. Mert a két főszereplő termésmanó is ilyen. Az egyikkel biztos azonosulni fog.
A történet során mindkét főszereplő változik. Így a gyermeked akármelyikkel azonosult, ez a könyv észrevétlenül segít neki a valós problémáinak a megoldásában is.

Szeretném, ha a gyerekemnek lenne egy ilyen különleges mesekönyve

Olvasással kapcsolatos cikkek

A mese olvasás fontossága a gyerekek életében

Hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?

Miért jó az önálló olvasás a gyerekeknek?

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft