Hiperaktivitás jelei a gyerek különböző életkorában

Szerző: Takács Péter

Hogyan ismerhetjük fel a hiperaktivitást a különböző életkorokban?

A hiperaktivitás jelei életkoronként változnak, érdemes minél hamarabb tisztában lenni ezekkel, hogy felismerjük, ha probléma adódik.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
A hiperaktivitás jelei a különböző életkorokban

Az alábbi tünetek önállóan nem alkalmasak arra, hogy a szülő, a pedagógus hiperaktivitást diagnosztizáljon az átlagnál aktívabb, izgága gyerekek esetében! Amennyiben felmerül a gyanú, keresd fel a helyi Nevelési Tanácsadót, ahol segítséget kapsz a probléma diagnosztizálásában, kezelésében.

 

A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljon.

NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

1. A korai hiperaktivitás jelei

Néhány anya arra is emlékszik, hogy a később hiperaktívnak diagnosztizált gyermeke a méhében sokkal erősebben rugdalódzott, mint a többiek. De ez még egyáltalán nem bizonyíték, hogy az a gyermek, aki élénken rugdalódzik hiperaktívvá válik.

Amennyiben a hiperaktivitás jelei 6 évesen jelentkeznek, akkor azok a tünetek jelen voltak már korábban is, akár 5 évesen, vagy még korábban.

Az első igazi problémák akkor jelentkeznek a hiperaktív gyerekeknél, amikor olyan környezetbe kerülnek, ahol szabályokat kell követni, és valamilyen rendszer szerint kell élni.

Ez általában az óvoda, vagy az általános iskola alsó tagozata. A diagnózist azonban nem lehet egy tünet alapján megállapítani. A hiperaktivitásnak számos tünete egyszerre kell, hogy jelen legyen.

2. A hiperaktivitás jelei a korai gyerekkorban, és az oviban

A kisgyermek nem képes arra, hogy:

 • Egy helyben, nyugodtan üljön,
 • Vagy kövesse az egyszerű utasításokat,
 • Vagy kontrollálja az impulzusait.
 • Könnyen mérges lesz, akár ok nélkül is,
 • Összeveszik a társaival, testvéreivel,
 • Akár meg is üti őket.
 • Hajlamos arra, hogy türelmetlen legyen, beleszól mások beszédébe, játékába.
 • Folyamatos mozgásban van,
 • Az egyik játékról pillanatok alatt átvált egy másikra.
 • Tele van energiával, és a veszélyérzete alacsony.
 • Esetleg a fájdalomküszöbe is jóval magasabb, mint az átlag.
 • Könnyen keveredhet bajba akár egy bevásárlás alatt is.
 • Ők azok, akik bedobálnak dolgokat a kosárba, nem tudnak nyugodtan ülni a bevásárlókocsiban, és kivágják a nagy hisztit, ha nem veszik meg nekik, amit akarnak.
Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

3. Hiperaktivitás jelei általános iskolás korban

A hiperaktivitás soha nem egyformán jelentkezik mindenkinél.

Van olyan gyermek, aki a hiperaktivitás impulzív tüneteit mutatja leginkább.

Másoknak a koncentráció hiánya okoz gondot. Ők a figyelemzavarral rendelkező gyerekek.

Megint másokra kevert tünetcsoport jellemző: nemcsak hiperaktivitással, és impulzivitással küzdenek, de a koncentrációs képességük is gyengébb.

Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában.

Az órák alatt zavaró a magatartásuk, engedély nélkül válaszolnak a tanár kérdéseire, állandóan beszélnek, felállnak a helyükről, mászkálnak órán.

A koncentrációs képességek hiánya miatt figyelmetlennek tűnő gyerekeket nehezebb kiszúrni. Ők a figyelemzavaros gyerekek.

Nehézségeik vannak azzal, hogy kövessék a tanár utasításait, megcsinálják a házi feladatot, sok időt töltenek ábrándozással, elvesztenek játékokat, iskolai felszerelést, kerülik a koncentrációt igénylő helyzeteket, például az olvasást. Gyakran rendetlen az asztaluk, nehezen tudják szervezni az életüket. A táskájuk, a füzeteik rendezetlenek, követhetetlenek.

 

Hiperaktivitás jellemzői általános iskolás korban Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában

4. A hiperaktivitás jelei tinédzser korban

Különösen a figyelemzavarnál ilyenkor jelentkeznek erőteljesen a tünetek, mert a gyerekekre egyre több iskolai teher hárul, és ezt már nem tudják a megszokott módszerekkel kompenzálni.

Ha a jegyek erősen romlanak, gyanakodhatunk akár figyelemzavarra is. Ha kellően intelligens a gyerek, alsó tagozatban még könnyen megoldhatta a kevés, és egyszerű feladatot.

De felsőben minden napra más tanár jut, más elvárásokhoz kell alkalmazkodni. Ez jóval megterhelőbb, a figyelmét jelentősen igénybe veszi. Ha nehezen koncentrál, könnyen belefuthat, hogy hiába tudja az anyagot, figyelmetlenség miatt mégis rosszabb jegyet kap.

Ebben az időszakban erősebben jelentkeznek hiperaktív gyerekeknél a viselkedési, és koncentrációs problémák mellett a romló önértékelés, depresszió, vagy táplálkozási zavarok.

Nem egyszerű azonban megkülönböztetni a tinédzserek hangulatváltozásait, és viselkedését a hiperaktivitás jeleitől.

Ezért, ha felmerül a gyanú, hogy a gyereked talán hiperaktivitás jeleit mutatja, keresd szakemberek segítségét, akik meg tudják tanítani neki, hogyan kezelje az iskolai stressz helyzeteket, hogyan illeszkedjen be, vagy hogy kezelje a saját érzelmeit, energiáit.

 

A hiperaktivitás tinédzser korban

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked a hiperaktivitás jeleit mutatja, vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy gyermekednél a hiperaktivitás jelei mutatkoznak, vagy figyelemzavaros lehet, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Ha a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

 • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
 • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat, oldhatjátok a mindennapi feszültségeket.
 • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
 • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.

Tudj meg többet!

Hiperaktivitás és a figyelemzavar okai

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar következményei

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

A figyelemzavar, és hiperaktivitás lányoknál másképp alakul

Segíteni szeretnék figyelemzavaros, hiperaktív gyerekemnek!

A hiperaktivitás és figyelemzavar kezeléséhez alternatív segítség

Hiperaktivitás és figyelemzavar felnőttkorban

Milyen következményekkel jár a hiperaktivitás és figyelemzavar felnőtteknél?

Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Kérj időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában. Éppen ezért a hiperaktivitás jeleit, vagy figyelemzavaros magatartást mutató gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is! Fogjunk össze!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Feliratkozó

18 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 64 000 Ft

22 000 Ft / alkalom, 4 alkalmas bérlet: 80 000 Ft