Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Szerző:

Tévhitek a hiperaktivitás, a figyelemzavar körül. Nem ismerjük eléggé a hiperaktív gyerekek világát, pedig rengeteg energiát, vitát spórolhatnánk meg vele!

A viselkedésük sokban eltér az elvárttól, és ha csak sémákban gondolkodunk róluk, az nemcsak félrevezető, de még ront is a helyzetükön.

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Kialakult tévhitek a hiperaktivitás körül

Régen szó se volt erről a két szóról, hogy figyelemzavar (ADD), vagy hiperaktivitás (ADHD)! Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy „csak egy kicsit elevennek” minősítették a rakoncátlan, lenyugodni képtelen gyerekeket. Attól semmi nem lesz jobb, hogy most már neve is van ennek a jelenségnek, de talán segít elkerülni a kialakult tévhiteket. Ha a gyermeked nem diagnosztizáltan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, de az alábbi tévhitekkel már hosszú ideje kénytelen vagy szembesülni, akkor hasznos lehet ennek a kérdéskörnek a végére járni!

A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és a szülők nyugalmi állapota helyreálljon. NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

1. A gyereket nem lehet lefárasztani, mintha mindig fel lenne húzva

A gyerek úgy tűnik, hogy valóban nem fáradt, és nem is lehet lefárasztani.

Jól jön neki, ha rendszeresen sportol.

De neki is szüksége van pihenésre, ugyanúgy, mint a többi gyereknek. Lehet, hogy nem tud elaludni, de ennek nem a fáradhatatlanság az oka, hanem egy általános izgalom, izgatottság, vagy félelem.

Figyeld meg, hogy minél fáradtabb a gyerek, annál jobban felpörög, és annál kevésbé képes leállni magától.

2. A gyerek nem figyelemzavaros, hiszen annyira leköti a TV, a számítógép, a telefonja, hogy ki se lehet mellőle robbantani

A gyerek ettől még szenvedhet figyelemzavarban. A speciális képi világ (TV, számítógépes játékok, telefon), annyira erős ingerrel bírnak, hogy itt a figyelmük java része erre koncentrálódik.

De az iskolában ettől még egy unalmas, látványilag gyenge órán a gyermek egyszerűen nem tud koncentrálni.

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

3. Nem hiperaktív, csak nem normális, amikor dühöng

A hiperaktív gyermek amikor dühös, felfokozott izgalmi állapotba kerül, és nem érzékeli, ami körülötte történik, vagy nem úgy, ahogy azt várnánk.

Utána, ha ráébred, hogy mit tett, akkor meg lelkiismeret-furdalás gyötri. Mikor lehiggad, már tudatában van tette súlyosságának. Megfékezni tehát nem képes magát, de később felismeri, hogy mi helyes és mi helytelen.

4. Csak akaraterő kérdése, ha akarna, tudna figyelni

A figyelemzavar olyan speciális állapot, amikor az agy működése módosul, és nem képes koncentráltan egy dologra figyelni.

A biológiai háttérmagyarázat nélkül, csak a hiperaktív gyerekek saját beszámolóira hagyatkozva a következőt képzeld el:

A figyelemzavar olyan speciális állapot, amikor az agy működése módosul, és nem képes koncentráltan egy dologra figyelni.

A világból érkező információk feldolgozásával egyidőben az agy nemcsak a jelenben történő eseményekre koncentrál, hanem egyszerre több csatornán (felfoghatjuk ezeket egy-egy TV képernyőnek is) a múlt, a jövő, az elképzelt világ jellegzetes eseményeit vetítik Neked képpel, hanggal, egyszerre több képernyőn.

Amelyik adás az adott pillanatban erősebb ingert bocsát ki, arra figyelsz. Közben lehet, hogy a háttérben a tanár magyaráz valamit nyelvtanból, de Te még mindig ezzel az erősebb ingerrel vagy elfoglalva. Próbálsz hatni ezekre a képernyőkre, de hiába. Tudod, hogy ennek változnia kéne, mert figyelned kéne órán, de képtelen vagy rá.

A figyelemzavarban szenvedő gyerekek arról számolnak be, hogy egyszerűen tehetetlenek, nem tudnak mit kezdeni az agyukban zajló felpörgetett eseményekkel. Akarnak ezen változtatni, csak nem tudják hogyan.

5. A hiperaktív gyerekek nagyszájúak, és szemtelenek

Vizsgáljuk meg ezt a jelenséget egy másik oldalról is!

Sok esetben észre sem vesszük, amikor a hiperaktív gyerekek igyekeznek változtatni a viselkedésükön, de nem kapnak pozitív visszajelzést, ezért idegesek, és dühösek lesznek.

Lehet, hogy a nagyszájúság mögött valójában egy félénk gyermek húzódik meg, aki a nagyszájúsággal igyekszik leplezni az önbizalomhiányt.

6. A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek fogalmuk sincs arról, mi történik velük, és mit tesznek a környezetükkel

Amikor dühösek, vagy szétszórtak, olyan, mintha csak testben lennének jelen.

De közben pontosan vissza tudják idézni a beszélgetéseket, a gesztusokra is emlékeznek. Mivel a figyelmük sok síkon mozog egyszerre, olyan dolgokat is érzékelnek, amit mi észre sem veszünk.

Érzékelik, hogy elfogadják-e őket, vagy sem. Gyakran azért pörögnek fel, mert azt érzik, hogy nem fogadják el, nem szeretik őket. Itt nem a szülő szeretetéről beszélünk, hanem a gyermek szubjektív érzékeléséről. („Azt érzem, hogy anya nem szeret!”)

7. A hiperaktív gyerekek buták

Nem, sőt az átlagnál okosabbak.

Az érzelmi intelligenciájuk nem eléggé fejlett, és könnyen bajba sodorják magukat, de az eszük gyorsan vág, ügyesen kombinálnak, a legtöbbjük vizuális, és ezért gyorsan tanulnak.

8. Majd kinövik a hiperaktivitást, vagy a figyelemzavart!

Gyakori, hogy a hiperaktív, figyelemzavaros gyereknek valamelyik szülője látensen (tüneteket nem mutatóan), vagy tünetekkel együtt hiperaktív, vagy figyelemzavaros.

A felnőttek nem növik ki a hiperaktivitást, legfeljebb megtanulják kezelni.

De ettől még számos problémájuk akadhat felnőttkorban is a hiperaktivitás miatt.

9. A hiperaktivitás öröklődik

Lehetséges. Cáfolni nem tudom, de mi van akkor, ha csak átvesszük a szüleinktől a problémamegoldó eszköztárukat?

Mi van, ha a gyerekkel történt események ugyanazt a hatást váltják ki benne, mint a szülőben?

Ez azt jelenti, hogy a gyerek ugyanúgy próbálja megoldani a problémáit, ahogy a szülő kezelte annak idején a sajátjait (csak őt még esetleg nem nyilvánították akkor hiperaktívnak).

10. A figyelemzavar, és a hiperaktivitás jobban jellemző a fiúkra

A lányoknál ugyanúgy jelentkezhet figyelemzavar, és hiperaktivitás, csak kevesebb olyan tünetet produkálnak, ami szemet szúr a felnőtteknek.

A lányoknál inkább az álmodozó magatartás jelentkezik, ami akár megszokott, mert ezt várjuk egy lánytól, és nem azt, hogy pörögjön. A szocializációs különbségek miatt kevésbé veszünk tudomást a lányok figyelemzavaráról.

A hiperaktivitással viszont már más a helyzet. Ha egy lány kezd sajtkukacként viselkedni, az már kevésbé elfogadható.

A lányoknál ugyanúgy jelentkezhet figyelemzavar, és hiperaktivitás, csak kevesebb olyan tünetet produkálnak, ami szemet szúr a felnőtteknek.

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy a gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavaros, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Amennyiben a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

  • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
  • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat.
  • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
  • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.

Tudj meg többet!

Hiperaktivitás és a figyelemzavar okai

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar kísérőtünetei

Hiperaktivitás tünetei a gyerek különböző életkorában

Figyelemzavar, hiperaktivitás felismerése lányoknál

Segíteni szeretnék hiperaktív, figyelemzavaros gyermekemnek!

Alternatív segítség, ha gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavarral küzd

Figyelemzavar, és hiperaktivitás felnőttkorban

Felnőttkori figyelemzavar, és hiperaktivitás következményei

Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Kérj időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában. Éppen ezért az ADD (figyelemzavar), és ADHD (hiperaktivitás) esetén a gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is! Fogjunk össze!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna