Mi az oka, hogy gyermekem csúnyán beszél? – 1. rész

Szerző:

Mit tegyek, ha a gyermekem káromkodik, csúnyán beszél?

Mit lehet tenni, ha a gyermekem káromkodik, csúnyán beszél, és verbális agressziót alkalmaz? Bár a szavak elszállnak, a keserűség, megfélemlítés ottmarad utána.

Mi az oka, hogy gyermekem csúnyán beszél? – 1. rész Mit tegyek, ha csúnyán beszél a gyermekem?

Miért beszél csúnyán a gyerekem?

Amikor valamire megkéred, és ő csuklóból visszaválaszol valami káromkodást, amit Tőled még nem hallott, akkor első pillanatra eláll a lélegzeted. Majd jön a gondolat, “miért érdemelem ezt”?

Gyermekeink egyes időszakokban elkezdenek szájalni, a stressz, a káosz hatására, vagy a fejlődésük egy bizonyos szakaszán.

Kóstolgatják a szüleiket. Leereszkedően válaszolgatnak, vagy a hangjukkal megpróbálják megfélemlíteni a másikat.  A határt igazán akkor lépik át, amikor szavakkal is támadóvá válnak, követelőznek, és megpróbálnak fenyegetőzni. Ez ad nekik erőt.

A csúnya beszéd elsődleges motivációja: az erő

A problémakezelési készségek hiánya

Ezek a gyerekek azért káromkodnak, mert erőtlennek érzik magukat.

Ha kirohannak valaki ellen, kontrollálhatják a helyzetet. Vagy legalábbis ezt hiszik. Ha a szülő még reagál is rá, kiborul, akkor különösen azt érezhetik, hogy „kezükben tartják a szálakat”.

A másik ok, amiért csúnyán beszélhetnek, hogy nincs meg bennük az a problémamegoldó készség, amellyel kezelni tudnák a frusztrációt, csalódást, konfliktusokat.

A gyermekem káromkodik. A csúnya beszéd elsődleges motivációja: az erő

Több oka is lehet, ha nem sajátította el azokat a problémamegoldó készségeket, melyek elengedhetetlenek a társadalmi beilleszkedéshez.

Az ok kereshető a személyes temperamentumban, a diagnosztizált, vagy nem diagnosztizált tanulási nehézségekben, vagy a családon belül zajló konfliktusokban.

A káromkodó gyerekek érzelmi kimerültséget mutatnak, mikor azzal kell szembesülniük, hogy nem képesek kezelni a család együttélése során felmerülő feszültségeket.

Ha nincsenek meg a problémamegoldó eszközeik a kellemetlen érzések kezelésére, akkor fordulnak a megfélemlítéshez, verbális agresszióhoz.

A csúnya beszéd mögötti korlátozó hiedelem

A káromkodó gyerekek azért próbálják megfélemlíteni a szüleiket, mert ezt tapasztalják az őket körülvevő kulturális légkörben: TV-ben, filmekben, zenében, számítógépes, telefonos játékokban, ezt sugallják a politikusok, a sztárok, a közösség, ahova járnak. A kiskamaszok és a tinédzserek a legfogékonyabbak erre az üzenetre, amelynek lényege:

„Ha gyenge vagy, véged van!”

Ahogy egyre idősebbek lesznek, úgy szilárdul meg bennük ez a hiedelem.

Megtanulják, hogyan használják a megfélemlítés erejét arra, hogy helyettesítsék a magabiztosságukat.

Ahelyett, hogy felülkerekednének az érzéseiken, amikor akadályba ütköznek, inkább sértő és agresszív módon kezdenek viselkedni azért, hogy végül más oldja meg a problémájukat.

Ez lesz az ő problémamegoldó stratégiájuk.

Ez azonban veszélyes folyamat a fejlődésük szempontjából. 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Mi a teendő, ha a gyerekem káromkodik, csúnyán beszél?

1. Vezess be szabályokat!

A gyerekeknek szükségük van szabályokra, amik közt biztonságban érezhetik magukat. Így is lesznek helyzetek, mikor a kereteket ki akarják tágítani. A szülőknek együtt kell eldönteniük,  mi az, ami megengedett, és mi nem.

A szabályokhoz az is hozzátartozik, milyen következményekkel jár, ha megszegik azokat. Ezekről a gyerekeknek is tudniuk kell.

2. Személyes példa

Annyit várjunk el tőlük, amire magunk is képesek vagyunk.

Ha kicsúszik a szánkon egy-egy csúnya szó, azt többféle módon lehet kezelni:

  • A gyerekek is jelezhetik a szülőnek, ha csúnyán beszél
  • Lehet perselyt készíteni, és aki csúnyán beszél, bedob egy meghatározott összeget. A hónap végén az kapja a perselyben lévő pénzt, akinek a legkevesebbet kellett betennie, azaz a legkevesebbet beszélt csúnyán.
  • A csúnya szavak, minősítések elhangzása esetén szép szavakat is lehet mondani. „Bár az előbb nagyon haragudtam rád, és csúnyán beszéltem veled, de szeretlek, kérlek, bocsáss meg a csúnya beszédért!”

3. Segíts, hogy az érzelmeit választékosan ki tudja fejezni

Ez a leghasznosabb. Néha ki kell ereszteni a gőzt, de egyensúlyt találni nem mindig egyszerű.

Személyes példán keresztül tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy a másik ember szóbeli bántalmazásával sérülést okozunk neki.

Ne a személyt szidjuk, hanem a viselkedést tegyük szóvá:

„Karcsi elment az eszed?!” helyett „Karcsi, amit csinálsz az veszélyes!”

Hasznos kérdések és válaszok

Meddig tűrjem, hogy a gyerek csúnyán beszél otthon?

Nem kell tűrni, csak az eszközöket megválogatni. Ha a csúnya beszédre kiabálással, agresszióval reagálsz, akkor miben különbözik az egyik a másiktól? Határozzátok meg közösen a szabályokat, és a következményeket, de mindig a szeretet vezessen.

A gyerek nekem esik szavakkal, úgy beszél velem, mint egy kocsis, mit tegyek?

A lelki terror nem csak a felnőttek kapcsolatában létezik, a gyerek is lehet tettes, és te is áldozat. Azt keresd, hogy mitől válsz te áldozattá, és tegyél azért, hogy ebből kigyere.

Mi a hatékony büntetés, ha csúnyán beszél a gyerek?

A csúnya beszéd az erő, a figyelem hiánya. Hatékonyan működik, ha nem reagálod le se tettekkel, se szavakkal. Olyan mintha el se hangzott volna. Ez sokkal nehezebb, mint első pillanatra látszik! De működik.

A számítógépezés közben káromkodik, rossz hallgatni. A játékoktól ilyen?

A játékok fokozott adrenalin (stressz hormon) termelődést okoznak. Ilyenkor elég egy szikra (megölnek a játékban) és megy a csapkodás, a káromkodás. Valahogy le kell vezetnie a feszültséget.

A gyerek érzi, hogy engem zavar a csúnya beszéd, és az utcán hangosan káromkodik, mit tegyek?

Ez a manipuláció egy formája. Ahelyett, hogy őt korholnád, vagy laposkúszásban beosonnál a lakásba, dolgozz a megfelelési vágyadon. Ha ez sikerrel jár , akkor a gyerek se fog manipulációs szándékkal csúnyán beszélni az utcán a jelenlétedben.

Tudj meg többet!

Mi az oka, hogy gyermekem csúnyán beszél? – 2. rész

A csúnya beszéden lehet változtatni!

Ha a gyermeked csúnyán beszél, és agresszív, nincs mire várni.

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna