Iskolai bukás, pótvizsga – milyen okok húzódhatnak meg a bukás hátterében?

Szerző:

Hogyan segítsek, ha gyermekem bukott, pótvizsgázik, vagy évet ismétel?

A pótvizsga komoly stresszforrás gyermeknek és szülőnek. A sikeres pótvizsga nemcsak a tárgyi tudáson múlik, hanem a lelki felkészültségen is, ami EFT-vel könnyen elérhető.
Iskolai bukás, pótvizsga - milyen okok húzódnak meg a bukás hátterében?
Ha gyermeked egy, vagy két tantárgyból bukásra áll, vagy már meg is bukott, akkor nyáron, az iskola által kijelölt napokon javítóvizsgát tehet. Amennyiben három tantárgyból értékelték elégtelenre, a nevelőtestület engedélyével kezdheti csak meg a javítóvizsgát. Az osztályozás során a tanárnak jogában áll az érdemjegyek átlagától mindkét irányba eltérni.

A bukás hat lehetséges oka

A gyermek bukásának számtalan oka lehet, sokkal összetettebb, mint azt első pillantásra gondolnánk.

1.     Családi okok az iskolai bukás hátterében

Ha a gyermeked életében folyamatosan jelen van a bizonytalanság valamely formája, akkor a tanulásra egyre kevésbé figyel. Fontosabb dolgok kötik le: „Miért veszekednek ennyit a szüleim?” „Miért nincs jelen mindkét szülő az életemben, holott én mind a kettőt szeretem?” És ehhez hasonlók. Természetesen minden családban vannak változások, amelyek a gyermek életére is kihatnak. Ezért fordulhat elő, hogy egy jó képességekkel rendelkező gyerek a családi problémák miatt elveszti érdeklődését a tanulás iránt. Először csak becsúsznak az első rossz jegyek, végül elképzelhető hogy pótvizsgát kell tennie.
Családi okok az iskolai bukás hátterében

2.     Iskolai problémák az iskolai bukás hátterében

A gyermek nem érzi jól magát az iskolában, akár a tanárok, akár a társai miatt. Gyakorivá válhat a megszégyenülés, az iskolai kudarc. Sok helyen a tanulás nem „divat”. Azok az osztálytársak, akik tanulnának, a többiek céltáblájává válnak. Ilyenkor a személyes önértékelésétől és a szülei támogatásától függ, hogy mit választ a gyermekünk. Lehet, hogy beáll a sorba, és ennek következménye bukás lesz. Lehet, hogy nem tetszik neki az iskola, és minden eszközt „bevet”, hogy kikerüljön onnan. Mindkét esetben érdemes a szülőnek résen lenni, hogy mi történik a gyermekével. A problémákat időben észlelve, és közösen megbeszélve hatékonyabban lehet segíteni.
Iskolai problémák az iskolai bukás hátterében

3.     Tanulási nehézségek az iskolai bukás hátterében

Tanulási nehézségek esetén a gyermek nem képes követni, amit leadnak órán. Sokszor küzdelmes úton, hosszú órákon át kell tanulnia, míg megérti azt az anyagot, amit a társai kiráznak a kisujjukból. A dolgozatoknál lemaradnak, nem értik a szöveges példákat, gyakran megszégyenülnek, romlik az önértékelésük. Ez különösen a diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia esetében fordul elő. Gyakran a szülő és a pedagógus sem veszi észre, hogy a gyermek részképességi zavarokkal küzd, diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás. Ilyen helyzetek is könnyen eredményezhetnek bukást.
Tanulási nehézségek az iskolai bukás hátterében

4.     Viselkedési zavarok az iskolai bukás hátterében

A különböző viselkedési zavarok egyik válfaja a szorongás, amikor a gyermek nem tud túljutni a félelmein, és ez akadályozza a tanulásban. A viselkedési zavarok másik válfaja, ami jelentős problémát okoz: a figyelemzavar és a hiperaktivitás. Itt is érvényes sajnos, hogy a szülő és a pedagógus nem ismeri fel a tüneteket, és hajlamos azt gondolni, hogy a gyermek „csak” bohóckodik, lusta, pedig valójában nem képes odafigyelni. A figyelemzavaros és hiperaktív gyermekek jelentős része nagyon intelligens, csak képtelen az összpontosításra, és az elvárt viselkedésre. A sorozatos problémák könnyen irritálják a szülőt és a tanárt is.
Viselkedési zavarok az iskolai bukás hátterében

5.     Betegségek az iskolai bukás hátterében 

A különböző krónikus betegségek, műtétek és az azt követő felépülés miatt a gyermek hiányzásainak a száma, és a lemaradása növekszik. 

Emiatt is kerülhet a gyermek halmozottan hátrányos helyzetbe. 

6.     Iskolaéretlenség az iskolai bukás hátterében 

Ebben az esetben nem a gyermek értelmi képességeivel vannak problémák. A szociális viselkedésére inkább az érzelmi alapokon hozott döntések a jellemzőek. Ők azok, akik gyakran elfáradnak, biztatni kell őket, nincs még meg a kötelességtudatuk. 

A pedagógus ilyen esetben javasolhatja a szülőnek az évismétlést, mivel a következő évi tananyag még komolyabb kihívások elé állítaná a gyermeket. 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna