Hiperaktivitás tünetei a gyerek különböző életkorában

Szerző:

Hogyan ismerhetjük fel a hiperaktivitást a különböző életkorokban?

A hiperaktivitás tünetei koronként változnak, érdemes minél hamarabb tisztában lenni ezekkel, hogy felismerjük, ha probléma adódik.

Hiperaktivitás tünetei a gyerek különböző életkorában

Az alábbi tünetek önállóan nem alkalmasak arra, hogy a szülő, a pedagógus hiperaktivitást diagnosztizáljon az átlagnál aktívabb, izgága gyerekek esetében! Amennyiben felmerül a gyanú, keresd fel a helyi Nevelési Tanácsadót, ahol segítséget kapsz a probléma diagnosztizálásában, kezelésében.

A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljon.

NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

1. Korai hiperaktivitás tünetek

Néhány anya arra is emlékszik, hogy a később hiperaktívnak diagnosztizált gyermeke a méhében sokkal erősebben rugdalódzott, mint a többiek. De ez még egyáltalán nem bizonyíték, hogy az a gyermek, aki élénken rugdalódzik hiperaktívvá válik.

Amennyiben a gyermek hiperaktivitást mutató tünetei 6 évesen jelentkeznek, akkor azok a tünetek jelen voltak már korábban is, akár 5 évesen, vagy még korábban.

Az első igazi problémák akkor jelentkeznek a hiperaktív gyerekeknél, amikor olyan környezetbe kerülnek, ahol szabályokat kell követni, és valamilyen rendszer szerint kell élni.

Ez általában az óvoda, vagy az általános iskola alsó tagozata. A diagnózist azonban nem lehet egy tünet alapján megállapítani. A hiperaktivitásnak számos tünete egyszerre kell, hogy jelen legyen.

2. Hiperaktivitás a korai gyerekkorban, és az oviban

A kisgyermek nem képes arra, hogy:

 • Egy helyben, nyugodtan üljön,
 • Vagy kövesse az egyszerű utasításokat,
 • Vagy kontrollálja az impulzusait.
 • Könnyen mérges lesz akár ok nélkül is,
 • Összeveszik a társaival, testvéreivel,
 • Akár meg is üti őket.
 • Hajlamos arra, hogy türelmetlen legyen, beleszól mások beszédébe, játékába.
 • Folyamatos mozgásban van,
 • Az egyik játékról pillanatok alatt átvált egy másikra.
 • Tele van energiával, és a veszélyérzete alacsony.
 • Esetleg a fájdalomküszöbe is jóval magasabb, mint az átlag.
 • Könnyen keveredhet bajba akár egy bevásárlás alatt is.
 • Ők azok, akik bedobálnak dolgokat a kosárba, nem tudnak nyugodtan ülni a bevásárlókocsiban, és kivágják a nagy hisztit, ha nem veszik meg nekik, amit akarnak.
Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

3. Hiperaktivitás jellemzői általános iskolás korban

A hiperaktivitás soha nem egyformán jelentkezik.

Van olyan gyermek, aki a hiperaktivitás impulzív tüneteit mutatja leginkább.

Másoknak a koncentráció hiánya okoz gondot. Ők a figyelemzavarral rendelkező gyerekek.

Megint másokra kevert tünetcsoport jellemző: nemcsak hiperaktivitással, és impulzivitással küzdenek, de a koncentrációs képességük is gyengébb.

Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában.

Az órák alatt zavaró a magatartásuk, engedély nélkül válaszolnak a tanár kérdéseire, állandóan beszélnek, felállnak a helyükről, mászkálnak órán.

A koncentrációs képességek hiánya miatt figyelmetlennek tűnő gyerekeket nehezebb kiszúrni. Ők a figyelemzavaros gyerekek.

Nehézségeik vannak azzal, hogy kövessék a tanár utasításait, megcsinálják a házi feladatot, sok időt töltenek ábrándozással, elvesztenek játékokat, iskolai felszerelést, kerülik a koncentrációt igénylő helyzeteket, például az olvasást. Gyakran rendetlen az asztaluk, nehezen tudják szervezni az életüket. A táskájuk, a füzeteik rendezetlenek, követhetetlenek.

Hiperaktivitás jellemzői általános iskolás korban Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában

4. A hiperaktivitás tinédzser korban

Különösen a figyelemzavar esetében ekkor jelentkeznek erőteljesen a tünetek. Ilyenkor a gyerekekre egyre több iskolai teher hárul, és ezt már nem tudják a megszokott módszerekkel kompenzálni.

Ha a jegyek erősen romlanak, gyanakodhatunk akár figyelemzavarra is. Ha kellően intelligens a gyermek, alsó tagozatban még könnyen megoldhatta a kevés, és egyszerű feladatot. De felsőben minden napra más tanár jut, más elvárásokhoz kell alkalmazkodni. Ez jóval megterhelőbb, a figyelmét jelentősen igénybe veszi. Ha nehezen koncentrál, könnyen belefuthat, hogy hiába tudja az anyagot, figyelmetlenség miatt mégis rosszabb jegyet kap.

Ebben az időszakban erősebben jelentkeznek hiperaktív gyerekeknél a viselkedési, és koncentrációs problémák mellett a romló önértékelés, depresszió, vagy táplálkozási zavarok.

Nem egyszerű azonban megkülönböztetni a tinédzserek hangulatváltozásait, és viselkedését a hiperaktivitástól.

Ezért, ha felmerül a gyanú, hogy a gyermeked talán hiperaktív, keresd szakemberek segítségét, akik meg tudják tanítani neki, hogyan kezelje az iskolai stressz helyzeteket, hogyan illeszkedjen be, vagy hogy kezelje a saját érzelmeit, energiáit.

A hiperaktivitás tinédzser korban

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Ha a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

 • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
 • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat.
 • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
 • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.

Tudj meg többet!

Hiperaktivitás és a figyelemzavar okai

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar kísérőtünetei

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Figyelemzavar, hiperaktivitás felismerése lányoknál

Segíteni szeretnék hiperaktív, figyelemzavaros gyermekemnek!

Alternatív segítség, ha gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavarral küzd

Figyelemzavar, és hiperaktivitás felnőttkorban

Felnőttkori figyelemzavar, és hiperaktivitás következményei

Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Kérj időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában. Éppen ezért az ADD (figyelemzavar), és ADHD (hiperaktivitás) esetén a gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is! Fogjunk össze!

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna