Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Szerző: Takács Péter

Mi a hiperaktivitás, és mi a figyelemzavar?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, angolul ADHD. Idegrendszeri fejlődési rendellenesség, fő tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll.

A legtöbb félreértést az okozza, hogy a gyerekre rásütik, hogy hiperaktív, mert pörög, vagy figyelemzavaros, mert nem tud koncentrálni. A probléma ennél jóval összetettebb.

Tartalomjegyzék

[lwptoc]
A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljon. NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

Bővebben itt olvashatsz a hiperaktivitásról: Hiperaktivitás, figyelemzavar, (Wikipédia cikk)

 

A hiperaktivitás diagnosztizálása 

A szülő, pedagógus, Nevelési Tanácsadó szakembereinek felkérésre történik. Hivatalos diagnózist hiperaktivitás felismerésében jártas orvos, vagy pszichiáter adhat. 

A diagnózis során több területet, szempontot vesznek figyelembe a gyermek életében, és viselkedésében. 

Vizsgálják, hogy a jelentkező problémák milyen régóta állnak fel, a lehetséges tünetegyüttesből mennyi tünet érvényes a vizsgált gyermekre. A tünetek mennyire gátolják a gyermek fejlődését, társas kapcsolatait. 

A hiperaktivitás, figyelemzavar tünetegyüttese 

Túlzás lenne azt állítani, hogy minden gyermek egyformán hiperaktív, vagy figyelemzavaros. A gyerekek jelentős része inkább figyelemzavaros. Ők ún. ADD –s tüneteket mutatnak, vagyis figyelemzavarosak

A hiperaktivitás, impulzivitás tünetei ennél ritkábban fordulnak elő. Akiknél a hiperaktivitás, és az impulzivitás tünetei jelentkeznek erősebben, és a figyelemzavar tünetei kevésbé, azok tartoznak a hiperaktív- impulzív altípusba. 

A harmadik típusra a kevert tünetegyüttes jellemző. Náluk jelentkeznek a figyelemzavarnak, és a hiperaktivitásnak is a tünetei. Ők az ADHD –s gyerekek. 

Teszteld le mennyire boldog a gyereked!

Melyek a figyelemzavar tünetei?

Mikor érdemes a megadott jellegzetességeket komolyan venni?

Akkor, ha az elmúlt 6 hónapban rendszeresen fennálltak ezek a tünetek, illetve ha több tünet együttesen jelentkezik nála.

Természetesen minden gyerek esetében előfordul átmeneti figyelmetlenség, ez még nem jelenti azt, hogy a gyerek figyelemzavaros!

Abban az esetben, ha jó néhány rendszeresen előfordul az alábbi tünetekből, és közülük néhány komolyan befolyásolja a gyerek életét, érdemes szakembert keresni a megfelelő diagnózis érdekében.

 

Figyelemzavar tünetei

 • Nem képes a részletekre figyelni, és figyelmetlenség miatt gyakran követ el hibát az iskolai feladataiban, vagy más feladatokban.
Melyek a figyelemzavar tünetei?
 • Gyakori, hogy nehezen tud koncentrálni feladatokra, vagy játék közben.
 • Gyakran nem hallja meg, vagy nem válaszol a közvetlen neki célzott kérdésekre.
 • Nem képes követni az instrukciókat, félbe marad a házi feladata, házimunkája, vagy bármilyen otthon végzett tevékenysége.
 • Nehezen tudja szervezni az életét, az elfoglaltságait.
 • Kerüli az olyan feladatokat, ahol koncentrálnia kell(ene).
 • Gyakran elhagyja felszerelését (toll, ceruza, könyv, ruha).
 • Rendszeresen elfelejti a napi feladatait.

Melyek a hiperaktivitás jellemzői?

Minden gyerek hordozza magában a hiperaktivitás egyes tüneteit, mert könnyen lehetnek izgatottak bizonyos helyzetekben. Ha ezek a tünetek régóta fennállnak (több mint 6 hónapja), illetve néhány tünet kifejezetten erős, akkor keress segítséget!

Hiperaktivitás tünetei

 • Babrál a kezével, lábával, izeg-mozog, nem tud egy helyben megülni.
 • Gyakran feláll az órán, vagy máskor, amikor hosszabb ideig ülve kéne maradnia.
 • Sokat fut, mászik, akkor is, ha ez a viselkedés épp nem helyénvaló. Úgy tűnik, mintha a gyerek képtelen lenne elfáradni.
 • Nem tud részt venni olyan szabadidős tevékenységekben, ahol csöndben kéne maradni.
 • Folyamatosan beszél.
Hiperaktivitás tünetei

Melyek az impulzivitás jellemzői?

Az impulzív viselkedés lehet a hiperaktivitás tünete is.

Hiperaktivitás esetében ezeknek a tüneteknek jelen kell lenniük az elmúlt 6 hónapban is.

Impulzivitás tünetei

 • Azelőtt válaszol, hogy a kérdést befejezték.
 • Nehézségei vannak kivárni, hogy ő következzen.
 • Félbeszakít másokat, beleszól a beszélgetésekbe, játékba.
 • Az impulzív magatartás már 7 éves kora előtt is jelentkezett.
 • Nem tudja kontrollálni a viselkedését.

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Amennyiben a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT -t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

 

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

 • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
 • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat.
 • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
 • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.
Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros?

Jelentkezz Gyerek tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában. Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi a gyermeked változásának!