A hiperaktivitás, és a figyelemzavar kísérőtünetei

Szerző:

Mi jár együtt a hiperaktivitással, és figyelemzavarral?

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerek viselkedése nehezen kezelhető. A kapott visszajelzései károsan befolyásolják személyiségfejlődését, önbizalmát. Mi okozhat még problémát nekik?
A hiperaktivitás és a figyelemzavar kísérőtünetei
A honlap szakemberei abban tudnak segíteni, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapot, a gyermeked viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljon. NEM vállaljuk a hiperaktivitás, és a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

Tanulási nehézségek

A hiperaktív, és figyelemzavaros gyerekek között jelentős azoknak a száma, akik tanulási nehézségekkel is küzdenek.

A legfőbb tanulási nehézség a hiperaktív gyerekeknél a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

A hiperaktív gyerekeknek nehezen megy a tanulás, ráadásul a speciális fejlesztéseken is jóval kevesebb a figyelmük az átlagnál. Könnyen elvesztik a türelmüket, kitartásukat. A szülők és tanárok nincsenek kellően felvértezve olyan technikákkal, módszerekkel, melyekkel kezelni tudják a nehéz helyzeteket.

A hiperaktivitás kísérő tünete. A legfőbb tanulási nehézség a hiperaktív gyerekeknél a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar miatti szorongás

A hiperaktív, vagy figyelemzavaros gyerek folyamatosan kaphat olyan visszajelzéseket, hogy a viselkedése (jobbik esetben), vagy ő saját maga (rosszabbik esetben) nem jó.

Ettől úgy érzi, hogy nem szeretik, nem fogadják el, és elkezd félni, szorongani.

Ennek egyenes következménye, hogy a viselkedését még nehezebben fogja tudni az ellenőrzése alatt tartani. És elindul egy ördögi kör.

A szülők gyakran arról számolnak be, hogy a gyereknek nincs félelemérzete, izeg-mozog, nem lehet megállítani, és el sem tudják képzelni, hogy szorongana.

Miközben a gyermekük mégis jelentős félelmekkel küzd.

A hiperaktivitás, és a figyelemzavar miatti szorongás

Önbizalomhiány hiperaktivitás miatt

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek számos olyan visszajelzést kapnak a környezetüktől, melyek szerint ők nem jók, baj van velük, a viselkedésük nem elfogadható.

Ha a családban olyan események történtek, vagy zajlanak, melyek a hiperaktív gyermek biztonságát rengetik meg, és a gyermek a félelmeit, feszültségét nem tudja kellő módon levezetni, az önbizalma romlani fog. Ennek pedig az az eredménye, hogy még több negatív visszajelzést kap.

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek sokszor azt sem értik, hogy a többi gyerek, felnőtt miért gondolkodik, viselkedik másképp, mint ők. Fogalmuk sincs arról, hogy a többséggel szemben ők azok, akik másképp „vannak beállítva”. Mivel ezt nem értik, és továbbra is napi szinten szembesülnek a negatív visszajelzésekkel, kudarcokkal, az önbizalmuk olyannyira megrendül, hogy azt hiszik, hogy ők a hülyék.

Ha csak azzal lennének tisztában, hogy ők nem úgy érzékelik a világot, mint az átlag, akkor egy lépéssel már közelebb kerülnénk a nyugalmi állapothoz.

A hiperaktív gyerekek két véglet között élnek.

Olykor nagyon dühösek (magukra, másokra), és a végletekig hergelik magukat. Máskor tele vannak lelkiismeret furdalással, hogy ők milyen rosszak. De ez nem tudja a dührohamaikat megállítani. Csak akkor válik nyilvánvalóvá számukra, hogy mit tettek, amikor egy erős dühroham után lecsillapodnak, és ez még inkább lehangolja őket.

A szülők sokszor teljesen kikészülnek ettől, mert nem egyszer akár 10 percen belül kell a gyermeküket megfékezni, és önbizalmat önteni beléjük. Ez akkor a legnehezebb, ha a szülőnek sincs meg a kellő érzelmi stabilitása.

A hiperaktív gyerekek egy átlagos naptól sokkal jobban elfáradnak, és nem tudják magukat kipihenni

A hiperaktív gyerek felpörög, mikor elfárad. Ezt nem mindig vesszük észre. A gyerek nem elsősorban fizikailag fárad el, hanem mentálisan. Hogy elterelje a figyelmét a fáradtságról, újabb és újabb ingereket választ, melyektől aztán még jobban elfárad.

És ez így megy tovább.

A „felpörgött” fáradtság aztán a problémák oldását még jobban megnehezíti, mert újabb feszültségeket generál, amivel a szülőnek és a pedagógusnak törődnie kell. 

Teszteld le, hogy mekkora az összhang a családodban!

Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavaros?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy a gyermeked hiperaktív vagy figyelemzavaros, kérj időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, pontosan mi a probléma.

Ha a gyermeked szakemberek által megállapítottan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphatsz segítséget:

A Gyermek EFT tanácsadáson megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetitek az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t, mely segíthet mindkettőtök önbizalmának, nyugalmának helyreállításában.

Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

  • Mert gyermeked problémái gyorsabban oldódnak, ha Te is aktív részese vagy ennek a folyamatnak.
  • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kaptok a kezetekbe, melynek segítségével megoldhatjátok a problémákat.
  • Mert a szülő önbizalma, önképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek mellett folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.
  • Mert mindketten azonnal megtapasztaljátok, hogy az EFT milyen fontos része annak, hogy kijöjjetek a problémákból, és megkönnyebbüljetek.

Tudj meg többet!

Hiperaktivitás és a figyelemzavar okai

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Hiperaktivitás tünetei a gyerek különböző életkorában

Figyelemzavar, hiperaktivitás felismerése lányoknál

Segíteni szeretnék hiperaktív, figyelemzavaros gyermekemnek!

Alternatív segítség, ha gyermeked hiperaktív, vagy figyelemzavarral küzd

Figyelemzavar, és hiperaktivitás felnőttkorban

Felnőttkori figyelemzavar, és hiperaktivitás következményei

Hiperaktivitás és figyelemzavar felismerése

Kérj időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában. Éppen ezért az ADD (figyelemzavar), és ADHD (hiperaktivitás) esetén a gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is! Fogjunk össze!

Jelentkezz Felnőtt vagy Gyerek EFT tanácsadásra, hogy közösen kidolgozzuk a legjobb megoldást!

Itt nemcsak a probléma megismerése, a közös célok felállítása történik meg, de személyes tapasztalatot szerzel a stresszkezelő módszerek alkalmazásában.

Te és a gyermeked is megtanuljátok az EFT-t használni.

Legyünk együtt szemtanúi az egész család pozitív változásának!

Mennyire érzed boldognak magad? – teszt

Teszteld le a saját lelkiállapotod az egyéni boldogságteszt segítségével!

Mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban? – teszt

Teszteld le a saját párkapcsolatod a párkapcsolati boldogságteszt segítségével!

Mennyire boldogok a gyerekeid? – teszt

Teszteld le a gyereked lelki állapotát a gyerek boldogságteszt segítségével!

Mekkora az összhang a családodban?

Teszteld le a családod lelki állapotát a családi boldogságteszt segítségével!

Lájkolj minket!

Stresszcsökkentő videóink

Nézd meg a Családbanutazunk Videó csatornáját is!

YouTube csatorna